Basın Özetleri 18.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Dikenli teller konusu askıya alındı”, Politis Gazetesi “Ankara'nın değişen tutumundan faydalanma çabaları”, Alithia Gazetesi “Halloumi/Hellim için korku senaryoları”, Haravgi Gazetesi “Pazar genelinde yeni ve uzun süreli pahalılık dalgası” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Dikenli teller konusu askıya alındı

“Hükümet, tepkilere rağmen, telleri kaldırmanın yanlış mesajlar vereceğinden endişe ediyor” alt başlıklı haberde, Nikos Nouris'in İçişleri Bakanlığı döneminde göç akınını durdurmak amacıyla Lefkoşa’daki ara bölgeye yerleştirilen dikenli tel konusunun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in raporunun ardından hükümetin konuyu yeniden değerlendirmesiyle yeniden gündeme geldiği belirtildi. Haberin detayında, dikenli tel konunun şu ana kadar detaylı olarak görüşülmediği ve herhangi bir karar alınmadığı ancak yakın zamanda tüm boyutlarıyla gündeme geleceği vurgulandı. Tedbirin yeniden değerlendirilmesinin, uygulamaya konulma amaçlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin son 2 yıldır gündeme getirdiği konulardan biri olmasıyla da ilgili olacağı aktarılan haberde, dikenli tel konusunun, ilk olarak Göçmenlik Müsteşarlığı tarafından, özellikle yasadışı göçü durdurmaya yönelik önlemlerin etkili olup olmadığı ve özellikle tellerin kaldırılmasının durumu daha da kötüleştirip kötüleştirmeyeceği, yani ara bölgeden gelmek isteyen yasadışı göçmenler tarafından istismar edilip edilmeyeceği açısından ele alınacağı dile getirildi. Haberde ayrıca, Anastasiadis hükümeti döneminde, Nikos Nouris'in İçişleri Bakanlığı altında Astromerit ile Akaki arasındaki ara bölgeye yerleştirilen 14 km'lik dikenli telin yanı sıra, Athienou bölgesine dikenli tel yerleştirilmesi için ikinci bir aşamanın uygulanmasına karar verildiği ancak hükümet değişikliğinin ardından projenin ikinci aşamasının askıya alındığı hatırlatıldı.


Politis Gazetesi

  • Ankara'nın değişen tutumundan faydalanma çabaları

“Atina ve Ankara arasındaki iyi ilişkiler zemini hazırlıyor ancak top her iki toplumda” üst başlığıyla verilen haberde, Lefkoşa’nın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Atina ve Ankara arasındaki iyi ilişkilerden ve aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki iyi ilişkilerden cesaret aldığı yönünde mesajlar aldığı belirtildi. Haberin detayında, tüm gözlerin bundan sonra atılacak adımlara ilişkin kararlarını açıklaması beklenen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in üzerinde olduğu ancak buna paralel olarak diplomatik düzeyde Kıbrıs sorununu Crans-Montana'da sürecin çökmesinin ardından rayından çıkan üzerinde mutabık kalınan çerçevenin rayına oturtmayı amaçlayan görüşmelerin de devam ettiği vurgulandı. Haberde ayrıca, Yunan diplomatik kaynaklarının, Türkiye'nin Kıbrıs sorununa ilişkin genel tavrında değişiklikler kaydedildiğini ancak hala görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için yapıcı olmaktan uzak olduğunu yazdığı aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Halloumi/Hellim için korku senaryoları

“Koyun ve keçi yetiştiricileri birliği ve grupları tarafından ciddi suçlamalar” üst başlıklı haberde; Küçük Baş Hayvan Yetiştiricileri’nin, koyun ve keçi sütü sıkıntısı yaşandığına dair yayınlanan raporları yalanladığı belirtildi. Haberin detayında, Küçük Baş Hayvan Yetiştiricileri’nin koyun ve keçi sütü sıkıntısı yaşandığına dair kamuoyunda yayınlanan açık mektubun peynir üreticileri tarafından yazılmadığını ve söz konusu mektubun Cumhurhurbaşkan Nikos Hristodoulidis ve hükümet üzerinde baskı kurmayı amaçladığını söylediği vurgulandı. Küçük Baş Hayvan Yetiştiricileri’nin; mandıraların kapatıldığı, ihracatın azaltıldığı ve iş kayıplarına ilişkin haberlerin de kasıtlı taktikler olduğunu düşündüğünü açıladığı belirtilen haberde, ortaya çıkan raporların da, 2024 yılının ilk çeyreğindeki halloumi/hellim ihracatındaki artışla çeliştiği aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Pazar genelinde yeni ve uzun süreli pahalılık dalgası

“Enerji sektöründe %9 oranında artış” alt başlığıyla verilen haberde; hükümetin petrol ürünleri üzerindeki artan vergi oranını yeniden uygulamaya koyma kararının ardından piyasayı vuran yeni fiyat artış dalgasının yeni bir boyut kazandığı belirtiliyor. Haberin detayında, Avrupa İstatistik Ofisi - Eurosat tarafından dün açıklanan verilere göre, Haziran ayında Kıbrıs'ta Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %3 oranında artarken, Kıbrıs'taki artış oranının Avrupa Birliği’ndeki %2.6 ve Euro bölgesindeki %2.5 ortalamalarının çok üzerinde olduğuna dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Verilerin analizinin gösterdiği üzere, Kıbrıs'ta Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki artış esas olarak endeksin %9 arttığı enerji sektöründeki, elektrik ve petrol ürünlerini içeren değerlenmeye atfedilen haberde, hükümetin 1 Nisan'dan itibaren petrol ürünlerinde artırılmış vergi oranını yeniden uygulamaya koyma kararının piyasada yeni ve uzun süreli bir belirsizlik dalgasına yol açtığının görüldüğü vurgulandı. Haberde ayrıca, sürece örnek olarak, petrol ürünlerine uygulanan indirimli vergi oranının yürürlükte olduğu Mart ayında, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi’nin %1,6'ya kadar düştüğü ancak, petrol ürünlerine uygulanan vergi oranının yeniden artırılmasının ardından; Endeksin Nisan ayında %2,1'e, Mayıs ayında ise %3'e yükseldiği hatırlatıldı.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.