Filelefteros Gazetesi “Sezaryen doğumlar ile ilgili kontrolü kaybettik”, Politis Gazetesi ““Mal beyanı” yasası Ekim sonundan itibaren”, Alithia Gazetesi “Sudaki tavan fiyatın yan etkileri”, Haravgi Gazetesi “Hükümetin %12'lik cezayla ilgili zorlayıcı ikilemi” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.
Filelefteros Gazetesi
- Sezaryen doğumlar ile ilgili kontrolü kaybettik
“Avrupa Birliği'nde %30, Kıbrıs'ta %62” alt başlıklı haberde, sezaryen doğumun Kıbrıs'ta oldukça yaygın olduğu ve Genel Sağlık Sistemi yazılımının verilerinin de gösterdiği gibi normal doğuma kıyasla sezaryen doğum oranının çıtayı aştığını gösterdiği belirtildi. Haberin detayında, Sağlık Bakanlığı ulusal bir strateji hazırladığı ve Sağlık Sigortası Kurumu’nun da jinekologlar için ödüller ve cezalar içeren bir mali teşvik ve caydırıcılık planı hazırladığı belirtildi. Şu anda doktorlarla görüşülmekte olan planın, diğer hususların yanı sıra, gerçekleştirdikleri komplikasyonsuz sezaryen sayısını belirli bir seviyede tutan doktorların ödül olarak tazminatlarında %15'e varan bir artış görmelerinin öngörüldüğü belirtilen haberde, buna karşılık, belirlenen sınırları aşanların ücretlerinde, aşırı durumlarda %35'e kadar ulaşan bir kesinti görüleceği belirtildi. Jinekologlar da dâhil olmak üzere ilgili tüm kurumların zaman zaman normal doğumun teşvik edilmesi çağrısında bulunduğu ve konunun son 10 yılda hem kamuoyunda hem de Meclis’te birçok kez tartışıldığı hatırlatılan haberde, bu tartışmalara rağmen, son 3 yılda gerçeklerin değişmiş gibi görünmediği ve özellikle, Sağlık Bakanlığı Sağlık İzleme Birimi verilerine göre, 2021 yılında Kıbrıs'taki sezaryen doğum oranı %59'a ulaşırken, Avrupa Birliği ortalamasının %30'un altında olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca, İstatistik Kurumu'na göre, 2022 yılında Kıbrıs'taki toplam doğum sayısı 10,373'tü ve bunların %60'ı sezaryenle yapıldı, 2023 yılında ise Genel Sağlık Sistemi yazılımına göre sezaryenle yapılan doğumların oranı %62.31'e ulaşırken Avrupa Birliği ortalaması hala %30'un altındaydı.
Politis Gazetesi
- “Mal beyanı” yasası Ekim sonundan itibaren
“Mevcut mevzuat kapsamında mal beyanında bulunması gerekenler sadece 6 Avrupa Parlamentosu üyesi” üst başlığıyla verilen haberde, kamu görevlilerinin ve seçilmişlerin mal beyanında bulunma yükümlülüğü, haksız zenginleşme vakalarını ve kamu görevlerinin kendi çıkarları veya özel çıkarların desteklenmesi için istismar edilmesini önlemeyi amaçladığı belirtildi. Haberin detayında, son 20 yıldır yürürlükte olan ilgili mevzuatın, bağımsız denetimler için herhangi bir hüküm olmaksızın, boşluklarla dolu olduğu için söz konusu amaca hiçbir zaman hizmet etmediği, dahası, mal beyanı yasasının yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana hiçbir yetkilinin yasadışı zenginleşme nedeniyle soruşturulmamış olmasının da tesadüf olmadığı belirtildi. Kamu görevlilerinin geçmişlerine ilişkin tüm bu gündemin, dün 56 milletvekilinin malvarlıklarının şimdiye kadarki kayıtlar temelinde açıklanmasıyla, bir kez daha kesin olarak ortaya konduğu aktarılan haberde, bu süreçte ağır basan noktanın verilerin dosyalanmasındaki temel noktanın tespit edilememesi olduğu vurgulandı. Dün ile bugünün karşılaştırılmasının malvarlığı beyanı üzerinden yapılmadığı, kısacası yetkilinin seçilmeden önce hangi mal varlığına sahip olduğu ve birkaç yıl sonra hangi mal varlığına sahip olduğunun araştırılmadığı belirtilen haberde, yakın zamanda Meclis tarafından kabul edilen yasa tekliflerinin tüm memurların yemin etmesine ilişkin daha rasyonel bir yaklaşım oluşturmasının beklendiği aktarıldı.
Alithia Gazetesi
- Sudaki tavan fiyatın yan etkileri
“Tasarının hükümleri için milletvekilleri ve tüketicilerin tepkileri” üst başlıklı haberde; Meclis’in yetkili komitesinin, Tüketiciyi Koruma Hizmetlerine gerçeği çarpıtmaması konusunda çağrıda bulunduğu dile getirildi. Suyun tavan fiyatı konusunda ciddi çekincelerin dile getirildiği ve önerilerde bulunulduğu ancak bunların ilgili bakanlık tarafından dikkate alınmadığı belirtilen haberin detayında, konuyla ilgili olarak, Kıbrıs ve ithal sular arasındaki olası haksız rekabete ilişkin soruların da gündeme getirildiği vurgulandı. Meclis’in Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Komitesi’nin, suya uygulanacak tavan fiyata ilişkin yasa tasarısının hazırlanma süreciyle ilgili olarak "bazı çevreler tarafından gerçeklerin çarpıtılması" nedeniyle yoğun hoşnutsuzluklar yaşandığını vurguladığı aktarılan haberde, komite başkanı Kyriakos Hatziyannis'in imzasını taşıyan bir duyuruda, Tüketiciyi Koruma Hizmetlerine "gerçeği çarpıtmadan ve konuların tartışılma hızı konusunda Meclis’e karşı herhangi bir iddia bırakmadan kendisini misyonuna adamaya" çağırdığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Komite’nin, ilgili tasarının "farklı amaçlarla yanlış bir şekilde gündeme getirildiği" ve bunun suyun satış fiyatına evrensel bir tavan fiyat uygulamasıyla ilgili olmadığını, belirli satış noktalarında tavan fiyat uygulanmasıyla ilgili olduğunun altını çizdiği vurgulandı.
Haravgi Gazetesi
- Hükümetin %12'lik cezayla ilgili zorlayıcı ikilemi
“Çalışma Bakanlığı Panagiotou: Teklif yasalaşmazsa "mevcut durum devam edecek"” alt başlığıyla verilen haberde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yannis Panagiotou’nun, sendikalar ısrar etmesi durumunda köprü kurmanın zor olduğunu söylediği belirtildi. Haberin detayında, hükümetin teklifinin tüm kredilerin, işsizlik yardımlarının, hastalık yardımlarının, ebeveyn izninin vb. iptal edilmesini öngördüğü ve 2024 yılı içerisinde mevzuat değişikliği yoluna gidilerek kararın Meclis'te alınacağı belirtildi. Hükümet, emekli maaşlarına %12 ceza öngören teklifini kabul ettirmek için partileri ve sosyal ortakları şantajla ikilemde bırakmaya çalıştığı belirtilen haberde, konunun, Çalışma Bakanı Panagiotou'nun hükümetin her 10 işçiden 7’sini dışarıda bırakan önerisinde ısrar ettiği Sosyal Güvenlik Komitesi'nin dün gerçekleşen toplantısında ele alındığı ve toplantıda hazır bulunmayan Panagiotis'in, “Bazı sendikalar çekincelerini dile getiriyorlar, eğer bu çekinceler öze ilişkin farklı bir felsefe olmasından kaynaklanıyorsa, o zaman fiilen bu çekinceler arasında köprü kurmak zor olacaktır. Yani hükümetin pozisyonu, erken emeklilik için varolan %12 cezanın kaldırılamayacağı yönündedir” dediği belirtildi. Haberde ayrıca, hükümet kanadının sendikaların önerilerinin uygulanması halinde “emeklilik yaşının düşürüleceğini, bunun da Sosyal Güvenlik Fonu için özellikle külfetli olacağını ve yıllık maliyetinin 100 milyon Euro olacağını” iddia ettiği aktarıldı.
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/7/17/basin-ozetleri-17072024/