Basın Özetleri 16.07.2024

Filelefteros Gazetesi “Mari’deki üs ile mesaj gönderiyorlar”, Politis Gazetesi “Mağdur alıcılar için belirsizlik geri dönüyor”, Alithia Gazetesi “Pusuda bekleyen riskler”, Haravgi Gazetesi “Anıların unutturulmasına ya da değiştirilmesine izin vermeyeceğiz” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Mari’deki üs ile mesaj gönderiyorlar

“Palmas - Dendias'tan sembolik bir tarihte çağrı” üst başlıklı haberde, Mari'de bir deniz üssü inşa edilmesinin Kıbrıs ve Yunanistan için bir öncelik olarak görüldüğü belirtildi. Haberin detayında, Savunma Bakanı Vassilis Palmas ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Mari’deki kurulacak üssün Kıbrıs ve Yunanistan'ın bölgede oynamak istedikleri rolü vurgulayacağı konusunda hemfikir olduğu aktarıldı. Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın, 15 Temmuz 1974 darbesinden 50 yıl sonra, ada için çok önemli bir günde Kıbrıs'ta bulunduğu belirtilne haberde, Dendias’ın, 50 yıl sonra Yunanistan'ın demokratik hükümetinin Kıbrıs'ın savunma çabalarını desteklediğini ve işbirliği yaptığını vurgulamak için bu günü tesadüfen seçmediği vurgulandı. Savunma Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşme sırasında Palmas ve Dendias’ın, iki ülkenin Doğu Akdeniz bölgesinde bir rol ve söz sahibi olduğu yönündeki açıklamalarına ek olarak, bunun pratikte somut bir şekilde ve projeler aracılığıyla gösterilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıkları belirtilen haberde ayrıca, iki ülkenin rolünü vurgulayabilecek bu tür projelerden birinin Mari'deki deniz üssü olduğu aktarıldı. Savunma Bakanı Palmas’ın görüşme sonrası yaptığı konuşmada Kıbrıs ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de barış, güvenlik, istikrar ve işbirliğini korumak için mümkün olan her türlü çabayı gösterme konusundaki ortak kararlılığını vurguladığı belirtilen haberde, Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın ise iki ülkenin istikrarın temel direkleri olarak geniş bölgede gerilimi düşürmek ve seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması ve Avrupa ekonomilerinin korunması çabalarına katkıda bulunmak için çalıştıklarını belirterek Amalthea Operasyonunun Kıbrıs Cunmhuriyeti'nin Gazze'deki insani krizin ele alınmasında oynayabileceği birincil rolü gösterdiğini söylediği vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • Mağdur alıcılar için belirsizlik geri dönüyor

“Temyiz Mahkemesi'nden 2015 tarihli yasayı anayasaya aykırı ilan eden karar” üst başlığıyla verilen haberde, Temyiz Mahkemesi’nin aldığı kararla, mağdur olan alıcıların mülklerinin mülkiyetini edinmelerine olanak tanıyan mevzuat hükümlerini anayasaya aykırı bulduğu belirtildi. Haberin detayında, Temyiz Mahkemesi’nin aldığı kararın, halihazırda verilmiş olan mahkeme kararlarını iptal etmemekle birlikte, bir emsal teşkil edeceği ve mahkemelerin önünde bekleyen mülkiyet hakkıyla ilgili davaları etkileyeceği belirtildi. Kararın yetkili makamlar tarafından değerlendirildiği ve bir çözüm yolu arandığı aktarılan haberde, 2015'teki mevzuat hükümleri kapsamında 10.000 mülkiyet işleminin gerçekleştirildiği ve 10.000 işlemin de başlatıldığının tahmin edildiği aktarıldı. Çok sayıda mağdur alıcının henüz tapu almayı başaramadığı için yasanın geçerliliğinde düzensiz uzatmalar oluştuğu da belirtilen haberde, yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin son uzatma süresi yıl sonunda dolacağı hatırlatıldı. Haberde ayrıca, DİSİ Milletvekili Nikos Yorgiou’nun, bir yıl daha uzatma verilmesi için bir yasa teklifi sunduğu ancak Temyiz Mahkemesi'nin kararının ardından anayasaya aykırı bir yasanın geçerliliğinin uzatılamayacağını vurguladığı aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Pusuda bekleyen riskler

“Meclis Başkanı Dimitriou, Kıbrıs sorununda bir dönüm noktasında olunduğunu vurguladı” üst başlıklı haberde; Meclis ve DİSİ Başkanı Annita Dimitriou’nun Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde olumlu pozisyonunu resmi olarak kaydetmenin çok önemli olduğunu söylediği, aksi takdirde uluslararası aktörlerin iki bölgeli iki toplumlu federasyo temelinde bir çözümün artık mümkün olmadığı düşüncesine yaklaşmasının çok muhtemel olduğu uyarısında bulunduğu aktarıldı. Haberin detayında, Dimitriou’nun şuanda devam eden durgunluğun ve uzun süreli çıkmazın devam etmesinin Kıbrıs ve halkı için yarattığı tehlikelerin herkes tarafından tam olarak anlaşılması ve idrak edilmesi gerektiğini söylediği vurgulandı. Haberde ayrıca, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Kıbrıs ziyareti kapsamında dün yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması için Yunanistan'ın desteğini yinelediği ve Kıbrıslı Türklerin de adada çözüm ve barışın müzakerelerle sağlanması çağrısında bulunduğunu söyleyerek, iki devletli bir yaklaşıma "hayır" dediği hatırlatıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Anıların unutturulmasına ya da değiştirilmesine izin vermeyeceğiz

“Sol, Kıbrıs sorununun çözümü için tarihi sorumluluğu üstlenmeye devam edecek” alt başlığıyla verilen haberde; Lefkoşa’nın Mağusa Kapısı Surlarında toplanan binlerce kişinin dün, 50 yıldır sonuçlarının yaşandığı hain darbe ve Türk işgalini kınadığı belirtildi. Haberin detayında, AKEL tarafından düzenlenen anma ve onur konserinde, çıkmazın kırılması ve müzakerelerin kesildiği noktadan yeniden başlaması gerektiği ve Kıbrıs Rum ile Kıbrıs Türk toplumlarının yeniden birleştirmeleriyle Kıbrıs için daha güzel günlerin doğabileceği mesajının verildiği aktarıldı. AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun yaptığı konuşmada, AKEL'in karşılığında ne vaat edilirse edilsin, bölünme ve iki devlet konusunda uzlaşmayacağını söylediği vurgulanan haberde, Stefanou’nun "Bölünmenin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin temelleri ve halkın, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin varoluşu için saatli bir bomba olduğunu çok iyi biliyoruz" dediği ve "Sol, her zaman olduğu gibi, bölünmeyi önlemenin tek yolu olan Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için tarihi sorumluluğu üstlenmeye devam edecektir" diye eklediği belirtildi. Haberde ayrıca, söz konusu etkinlikte, Temmuz 1975'te GSP Stadyumu'nda düzenlenen ve AKEL'in Atina cuntasına karşı demokratik direnişin dev ismi Mikis Theodorakis'i Kıbrıs'a davet ettiği muhteşem konsere de atıfta bulunulduğu vurgulandı.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.