Filelefteros Gazetesi “Kapsamlı görüşmeler istiyor”, Politis Gazetesi “Suikast teşebbüsünün ardından aşırı kutuplaşma”, Alithia Gazetesi “Hiçbir etkisi olmayan çok sayıda duyuru”, Haravgi Gazetesi “Cunta ve EOKA B’nin darbesinin üzerinden 50 yıl geçti” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.
Filelefteros Gazetesi
- Kapsamlı görüşmeler istiyor
“Εylül ayından önce Guterres’ten iki lidere davet gelebilir” alt başlıklı haberde, Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Cumhurbaşkanı Nikos Hrsitodoulidis ve Ersin Tatar’ın, bir sonraki adımını görüşmek üzere Kıbrıs'ta bir toplantıya davet edilmesinin beklendiği ve söz konusu davetin Eylül ayından önce gelmesinin ihtimal dışı olmadığı aktarıldı. Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in niyetinin sonbaharda Kıbrıs sorununun derinlemesine ele alınması olduğu belirtilen haberin detayında, bugün her iki tarafın da bildiği şeyin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın raporunu inceledikten sonra, bir sonraki adımının ne olacağını bildirmek üzere iki lideri davet edeceği olduğu vurgulandı. Hrsitodoulidis ve Tatar ile görüşme talebinin Eylül ayından önce, yaz aylarında gelmesi ihtimal dışı olmadığı ve bunun, Kıbrıs sorununda ne zaman adım atmaya hazır hissedeceğine bağlı olacağı belirtilen haberde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iki aşamada hareket etmesi beklendiği aktarıldı. Haberde; söz konusu aşamalardan birincisinin, Hristodulidis ve Tatar'dan ne beklediğini ortaya koymaları ve New York için randevu alırken niyetlerini açıklamak üzere iki lideri aramak olduğu; ikincisinin ise, iki liderle bir sonraki adımları netleştirdikten sonra, niyetinin özlü tartışmalarla daha derine inmek olduğu vurgulandı.
Politis Gazetesi
- Suikast teşebbüsünün ardından aşırı kutuplaşma
“Trump'a suikast girişiminin ardından yapılacak seçimlerle ilgili yeni veriler” üst aşlığıyla verilen haberde, Trump’ın doğru anda başını çevirdiği ve kulağının kanadığı belirtildi. Haberin detayında, eski ABD Başkanı Donald Trump’in, kendisine yönelik suikast girişiminden bu yana ilk röportajını verdiği ve neredeyse hayatını sona erdirecek "gerçeküstü deneyimi" paylaştığı ve hayatını kurtaran hareketten ve böyle bir olaydan sonra hissettiklerinden bahsettiği aktarıldı. Trump’ın "Kalabalıktan nadiren başımı çeviririm. Eğer o anda bunu yapmamış olsaydım, bugün konuşuyor olmazdım" dediği aktarılan haberde, göçmenlerle ilgili bir tabloyu okuyabilmek için sağa döndüğünü söylediği ve "En inanılmaz şey, sadece dönmekle kalmayıp, tam olarak doğru zamanda ve doğru derecede dönmüş olmamdı" diyerek "şans eseri ya da Tanrı sayesinde" hayatta kaldığını söylediği belirtildi. Trump’ın kulağından yaralandığı ve ABD Gizli Servisi mensupları tarafından sahneden indirildiği ancak Trump’in destekçilerini bir yumrukla selamlamayı da ihmal etmediği aktarılan haberde, pek çok insanın bu an ile ilgili fotoğrafı şimdiye kadar gördükleri en ikonik fotoğraf olarak nitelendirdiği ancak Trump’in konuyla ilgili ikonik bir fotoğrafın olması için ölüş olması gerektiğini söylediği belirtildi.
Alithia Gazetesi
- Hiçbir etkisi olmayan çok sayıda duyuru
“Bir yıl geçmiş olmasına rağmen “Ktizo” planının hâlâ kâğıt üzerinde” üst başlıklı haberde; “Ktizo” planı kapsamında ilk binanın Temmuz ayı başında yeniden inşasına başlanması gerektiği hatırlatıldı. Haberin detayında, “Ktizo” projesi ilgili ne işverenler ile sözleşmeler imzalandığı ne de gerekli fonların bulunduğu aktarılıdı ve bu kadar çok yarım kalmış iş varken, nasıl daha fazla yıkıma başlanacağı sorusu soruldu. Haberde ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın “Ktizo” planının uygulanmasının yoğun bir tempoda ilerlediğini duyurmaya devam etttiği, uygulamadaki zorlukların aşikâr olduğu ve bu durumunda da planlara katılanların, planların düzgün bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını ya da bunların, çalıştığını göstermeye çalışan hükümetin bir başka gövde gösterisi olup olmadığını ve sonuçları giderek daha fazla merak etmelerine neden olduğu belirtildi.
Haravgi Gazetesi
- Cunta ve EOKA B’nin darbesinin üzerinden 50 yıl geçti
“Bugün 15 Temmuz 1974 hain darbesinin 50’nci yıldönümü” alt başlığıyla verilen haberde; bugünün, Atina'daki Cunta rejimi tarafından planlanan ve Kıbrıs'ta EOKA B'nin katılımıyla gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 hain darbesinin 50’nci yıldönümü olduğu hatırlatıldı. Haberin detayında, 1971-1974 dönemindeki iç çatışmalarla dağılan Kıbrıs’ın, Yunanistan’daki albaylar cuntasının buradaki işbirlikçileriyle birlikte 15 Temmuz sabahı askeri güçlerle üzerine yürüdükleri meşru Cumhurbaşkanı Makarios’u devirmeyi ana hedef olarak belirledikleri ancak Makarios'un kurtarılması ve kısa bir süre yurtdışında kaldıktan sonra Kıbrıs'a dönerek Cumhurbaşkanlığı görevini devam ettirmesiyle planlarının başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi. Kıbrıs'ın anayasal düzenine ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı girişilen bu çirkin eylemin birkaç gün sonra Kıbrıs halkına karşı ikinci bir suçun işlenmesine yol açtığı ve Ankara’nın darbeyi bir mazeret olarak kullanarak 20 Temmuz 1974'te adayı işgal ettiği ve yıkım saçtığı hatırlatıldı. Kıbrıs'ın bölünmesi için geri sayımın, 1967 yılında Yunanistan'daki askeri diktatörlüğün iktidarı ele geçirmesiyle başladığı ve bu rejim ile Cumhurbaşkanı Makarios arasındaki ilişkilerin, Makarios'un vesayet altında bir Cumhurbaşkanı olmayı reddetmesi nedeniyle gerildiği belirtilen haberde, Kıbrıs'taki Yunan askeri güçlerinin komutanı Tuğgeneral Yorgitsis’in, 15 Temmuz 1974 sabahı Yunan cuntasının liderliğine "Aleksandros hastaneye girdi" işaretiyle Kıbrıs'ın demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı darbenin başladığını duyurduğu ve Makarios’un, 15 Temmuz 1974 Pazartesi sabahı erken saatlerde, Mısır'dan gelen bir grup Yunan öğrenciyi kabul ettiği aktarıldı.
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/7/15/basin-ozetleri-15072024/