basın özetleri 01.07.24

Alithia gazetesinin ana haberi:
“Makarios Stadyumu'nda elektrik işleri ve aydınlatma 1. 1 milyon euro – Kıbrıs Spor Organizasyonu KOA, Lefkoşa Stadyumu'nun yenilenmesi için ihale açtı” başlıklı bir ana haber yer alıyor Alithia’da.

Habere göre

Her şey tamamen yeni ve modern standartlara uygun şekilde yerleştirilmek üzere sökülüyor, böylece 2025 yılına kadar uygunluk sertifikası alınacak.

Sözleşmeye ilgi gösteren şirketler, bugünkü stadyum koşullarına kıyasla maliyetin yüksek olduğunu belirttiler.

Genel Müdür Meri Haralambus Papamiltiadis, Alithia'ya yaptığı açıklamada, bunun Elektrik ve Mekanik Hizmetler'in talimatı olduğunu belirtti.

Makarios Stadyumu'nun mevcut işleyişinde geçerli olan 14. sürüm yerine, yürürlükteki 17. sürüm kurallarına göre daha aktif bir yenileme istendi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“AKEL'in aşırı kârların vergilendirilmesi önerisi masaya yatırıldı - Hedef, şişirilmiş taksitler ödeyen hane halkı ve işletmelere destek sağlanması” başlıkları altındaki şöyle özetleniyor:

Stefanu: Bankaların gelirlerinde %97 artış, haneler ise aşırı ekonomik yükler taşıyor. Hükümetin ve diğer partilerin politikası Meclis Maliye Komisyonu toplantısında netleşecek. Son iki yıldaki artışlar, ortalama bir konut kredisine ayda 320 euro ek yük getirdi.

*

Politis gazetesinin ana haberi “Daha iyi emeklilikler için anahtar ikinci sütunda - Emeklilik sisteminde reform için istişareler sonbaharda başlayacak” başlıkları altında veriliyor.

Habere göre

Kıbrıs, emekliliklerin yeterliliğini artırma amacı taşıyan geniş bir emeklilik reformuna giriyor. Yasaların kesinleştirilmesi için 2025 sonu bir zaman çizelgesi olarak belirlendi. Çalışma Bakanlığı başkanlığındaki bir bakanlık komitesi, reformun siyasi yönetimini üstlenecek.

Avrupa Komisyonu ve Sosyal Koruma Komitesi'nin 2024 yılı için emekliliklerin yeterliliği hakkındaki ortak raporu, Kıbrıs'ta emeklilerin yoksulluğuukla mücadelede ilerleme kaydedildiğini, ancak ek müdahalelerin gerektiğini kaydediyor.

Aynı rapor, sosyal yardım fonları ve kişisel emeklilik programları da dahil olmak üzere tamamlayıcı emeklilik yardımlarının, işten ayrıldıktan sonra gelirin korunması için önemli olduğunu vurguluyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberini de gazetenin ön sayfasından aktaralım:

“Gıda bombaları - Kıbrıs, gizli büyük tehlikeler karşısında savunmasız -Gıda Güvenliği Kurumu oluşturuluyor - Skandalların etkili şekilde ele alınması güvence altına alınacak”

Kıbrıs'ın bugünkü gıda güvenliği sistemi hasta olarak nitelendiriliyor. Gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve refahı ile bitki sağlığı konularında yetki ayrışması ve parçalanma ile karakterize ediliyor.

Yetkili devlet kurumları farklı bakanlıklara ait. Sonuç olarak, çoğu zaman yetkiler örtüşebiliyor ve tedbirler alınması gereken durumlarda etkili bir koordinasyon sağlanamayabiliyor. Bu amaçla Gıda Güvenliği Kurumu kurulacak.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Filelefteros gazetesinden:

Doktorların grevleri için üç günlük kulis çalışması. Sağlık Bakanı, Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKYPY ve sendikalar arasında telefon görüşmeleri ve umut vaat eden ancak sonuçsuz kalan öneriler. Maliye Bakanı müdahale etti.

*

Son günlerde bir gezi kapsamında İsviçre'de bulunan İngiliz Okulu’ndan 65 öğrenci ve 6 refakatçiden oluşan 71 kişilik bir grup kötü hava koşulları nedeniyle kilitlenmiş durumda.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Theodoros Gatsis’in Filelefteros’a bildirdiğine göre kötü hava koşulları 71 kişilik grubu etkilemedi zira gece yarısından sonra meydana geldiği için herkes oteldeydi. Bununla birlikte orada mahsur kaldılar ve programlandığı şekilde Milano üzerinden Kıbrıs’a dönemediler.

Filelefteros gazetesinin eline ulaşan bilgilere göre konu şahsen Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve Kıbrıs'ın Roma Büyükelçiliği tarafından ele alınıyor.

Kıbrıs yetkilileri, yerel ve federal düzeyde İsviçre yetkilileriyle iletişim halindedir ve yerel polis şefiyle temas olduğu bildiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı, refakatçiler ve öğretmenlerle açık bir iletişim halinde. Şu ana kadar sağlık durumlarının iyi olduğu ve herhangi bir sorun olmadığı belirtiliyor.

*

Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyeni Dr. Loizos G. Loizou, Dünya Pediatrik Onkologlar Örgütü tarafından çocuk kanseri ve lösemi hastaları için Onursal Büyükelçi unvanı ve göreviyle ödüllendirildi.

Çocuk kanseri elçiliği kurumu, çocuk kanseri iyileşme oranlarını artırmak ve zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizlikleri azaltmak için çabaların yoğunlaştırılmasını ve yenilikçi yollar bulunmasını amaçlıyor.

Çocuk kanseri elçiliği kurumu, çocuk kanseri iyileşme oranlarını artırmak ve zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizlikleri azaltmak için çabaların yoğunlaştırılmasını ve yenilikçi yollar bulunmasını amaçlamaktadır.

Gerçekten de, kanserden etkilenen çocukların %80'inin yaşadığı fakir ülkelerde, iyileşme oranları %20'nin altında. Buna karşılık, çocuk kanseri vakalarının sadece %20'sinin görüldüğü zengin ülkelerde, iyileşme oranları %80'i aşıyor. Bu çarpıcı eşitsizlikler kabul edilemez ve acilen düzeltici önlemler gerektiriyor.

Çocuk kanseri elçileri olarak, çocuk onkolojisi ve hematolojisi alanında seçkin doktorlar, kanserin çocuklar ve ergenler üzerindeki korkunç etkilerine yönelik bütünsel yaklaşımlarında kanıtlanmış uzmanlık ve uzun yıllara dayanan deneyimleriyle seçiliyorlar.

Dr. Loizu, 1990 yılından başlayarak Kıbrıs'ta Çocuk Onkolojisinin kurucusu ve öncüsü olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kanserli çocuklar için hizmetlerin oluşturulmasında öncülük etmiş ve Lefkoşa'daki Makarios Hastanesi'nde Çocuk Onkoloji Bölümünü kurmuştur.

Ülkemizde daha önce bulunmayan bu altyapı, son derece gerekliydi ve kanserli ve lösemili çocukların ihtiyaç duyduğu çok yönlü, çok disiplinli ve kapsamlı yönetim ve tedavileri sağlamaktadır.

Küçük bir ülke olan Kıbrıs, bu büyük ve son derece zor çabaya 1990 yılında başlamasına rağmen, başarılı olmayı başardı. Bugün, Kıbrıs çocuk kanseri iyileşme oranları açısından %82 ile dünya çapında en yüksek oranlara sahip ülkeler arasında yer almaktadır.

Son Güncelleme: 01 Temmuz 2024 - 13:33

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.