basın özetleri 07.06.2024

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Öğrenciler ve öğretmenler aşırı sıcaklar nedeniyle okulu terk ediyor - Devlet bir okul yılında daha büyük başarısızlık gösterdi"

Öğretmen sendikalrının yetkilileri, kusma, baş dönmesi, burun kanaması ve baş ağrısı vakalarını doğruladı.

Sınıflarda yaklaşık 40’lık tehlikeli dereceler, derslerin yapılamamasına neden oluyor.

Yedi ay önce, Eğitim Bakanı ve hükümet sözcüsü, okullarda klima montajlarının başladığını duyurmuştu.

Okul kurulları on gün içinde klimaların yerleştirileceğini söyledi, gecikmenin sorumluluğunu ise kimse üstlenmek istemiyor.

Sağlık Bakanlığı, okullarda hafif giyinme, güneş kremi kullanma ve doğal havalandırma gibi trajikomik tavsiyeler yayınladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberini de gazetenin ön sayfasından kısaca aktaralım:

Başlıklar şöyle:

“Yüksek fiyatlar dişlerini gıcırdatmaya devam ediyor, hükümet ise susuyor - Enflasyon yükseliyor, petrol ürünlerine zam gelmeye devam ediyor”

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Telafi edici önlemler ve altyapılar olmadan yeşil vergilerin uygulanması toplumu cezalandırmak gibi bir şey.

Mali açıdan önemli esneklikler olmasına rağmen hükümet önlem almıyor.

2024 yılının Ocak-Nisan döneminde 665,2 milyon avroluk artı kaydedildi.

*

“Elektrik tedariki bir ipliğe bağlı – Tüketim ve arızalar nedeniyle yeterlilik sınırda” Ülke, son 48 saat içinde ve kısmen hala daha, dayanılmaz sıcak hava koşulları altında ciddi bir elektrik enerjisi açığı ve binlerce tüketicinin elektrik şebekesinden kopması riskiyle karşı karşıya kaldı.

Dün Kıbrıs İletim Sistemi Operatörü web sitesinde, Elektrik İdaresi AİK maksimum konvansiyonel üretim kapasitesinin 942 megavat (MW) olduğu ve Perşembe akşamı ve gece tüketim tahminlerinin 920 megavatı aştığı, elektrik tüketiminin üretimi aşma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Nitekim dün akşam saat 7 civarında, elektrik tüketimi 973 megavata yükseldi çünkü saat 1'den sonra fotovoltaiklerden üretimde büyük bir düşüş başladı. Geniş çaplı elektrik kesintilerini ve binlerce tüketicinin mağduriyetini önleyen şey, Vasiliko'da 120 megavatlık bir ünitenin acil olarak devreye alınması oldu, bu da sistemi, yetkilileri ve tüketicileri büyük sıkıntılardan kurtardı.

Çarşamba akşamından itibaren, AİK, İletim Operatörü, RAEK ve Enerji Bakanlığı, dayanılmaz sıcak hava koşulları ve elektrik tüketimindeki artış göz önüne alındığında Perşembe günü elektrik ihtiyaçlarını karşılamanın çok zor olacağını biliyordu. Ayrıca, bazı jeneratörler bakımda olduğu için –Çünkü sıcak hava dalgasının Haziran başında değil, Temmuz ayında gelmesi beklendiğinden bakıma alınmıştı ya da bazıları arızalar nedeniyle kullanım dışı olduğu için AİK tüm jeneratörlerini kullanamıyordu.

*

Politis gazetesinin de ana haberi de aşırı sıcaklar nedeniyle okulların durumunu konu alıyor. Aktarıyoruz:

“Çocuklar okul sınıflarında "kavruluyor" - Geçen Ekim ayından itibaren klima kurulumu sözü verildi ama hiçbir şey yapılmadı”

Son günlerdeki yüksek sıcaklıklar, okul sınıflarını fırınlara dönüştürüyor ve öğrenciler ile öğretmenler klimasız, sadece fanlar ve açık pencerelerle ders yapıyor.

Bayılma olayları, baş dönmesi ve burun kanaması, bu dayanılmaz durumun neden olduğu sorunlardan sadece birkaçını oluşturuyor. Veliler ve öğretmenler, Eğitim Bakanlığı'nı hiçbir şey yapmamakla suçluyor.

Bakanlığın buna yanıtı yeni vaatler vermek oldu. Bakan, önümüzdeki günlerde ilk elli okuldan başlayarak klima kurulacağını belirtti. Ancak bu süreç, planlamaya göre geçen Ekim ayında başlamalıydı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Politis gazetesinden:

"Yine Joe Low ile rezil olduk - Pasaportunu geri almaları 9 yıl sürdü."

Malezyalı borsacı Jho Low, 22/9/2015 tarihinde Kıbrıs vatandaşlığı aldı. Polis gazetesi, iki ay sonra onun dünya çapında 4,5 milyar avroluk bir hırsızlık suçundan arandığını açıkladı. Pasaportunun iptali sekiz yıl sonra, 15/5/2023 tarihinde kararlaştırıldı. Low itiraz etti, itirazın incelenmesi ve sonunda 5/6/2024 tarihinde reddedilmesi bir yıl sürdü.

*

"Maria Angela Holguin’e üç ay daha mı verildi?"

Kolombiyalı diplomat Maria Angela Holguin, Antonio Guterres'e Kıbrıs konusundaki temaslarının şimdiye kadarki sonuçlarını bildirdi. Birleşmiş Milletler ve diğer aktörler, diyalogu her iki taraf için yüksek düzeyde güvenilirlik seviyelerine dönüştürecek formüller arıyorlar, Yunan Dışişleri Bakanı ise kaybedilmemesi gereken bir fırsattan bahsediyor.

*

Filelefteros gazetesinden bazı kısa haberler:

"Anita Dimitriu'dan seferberlik davetiyesi"

DİSİ başkanı Anita Dimitriu, son seçim mitinginde DİSİlileri seferberliğe çağırdı, onlardan aralarındaki anlaşmazlık ve kırgınlıkları geride bırakmalarını istedi.

*

"Seçimler” kodlu en büyük operasyon"

Polis, seçimlerde tüm personeliyle çalışacak. Emniyet Müdürlüğü yazılı talimatlar gönderdi. Polisler, seçimlerin yapılacağı gün saçlar kısa kesilmiş, traş olmuş olacaklar ve halka nazik davranacaklar.

*

"Dekelya'daki ölü balıklar için soruşturma - Sahile vurdular"

Balıkçılık Departmanı, bölgedeki özel su ürünleri yetiştirme birimini mikroskop altına aldı, buradan kaynaklandıkları düşünülüyor.

*

"Holguin’in süresi Eylül'e kadar uzatıldı"

Genel Sekreter, Kıbrıs'a gönderdiği temsilcisinin, yapılan baskılara rağmen, görev süresini uzattı ve BM Genel Kurulu'na kadar Kıbrıs sorunuyla ilgili çabalarını sürdürecek.

*

"Enflasyon tekrar diş gösteriyor"

Yakıt, elektrik, tarım ürünleri, hizmetler Kıbrıs'ta fiyat endeksini yine yükseltti.

*

Haravgi gazetesine de bir göz atalım:

"Pazar günü son sözü halk söyleyecek"

AKEL'e verilen oy, büyük sosyal çoğunluğun taleplerini güçlendiriyor. Çalışanların, hane halklarının, küçük işletmelerin ve bugün pahalılığın arttığını, faiz oranlarının yükseldiğini, çıkarların zedelenmemesi için hiçbir önlem alınmadığını seyretmek zorunda kalan orta sınıfın taleplerini güçlendiriyor.

"Elektrikte yaklaşan yeni vergiler hakkında şikayetler"

Elektrik Kurumu AİK'in dört sendikal örgütü, yetkililerin kurumu kısıtlı tuttuğunu ve elektrik maliyetlerini düşürmesine izin vermediğini belirterek şikayette bulundular.

*

"Kültür Sarayı Derinya'da vücut buluyor"

*

"Kıbrıs, aşırı dolu hapishanelerde birinci - Her 100 kişilik yere 166 mahkum düşüyor"

*

"Holguin, ortak zemin arayışına bağlılığını sürdürüyor"

*

"Avrupa Merkez Bankası'nda faiz oranlarının düşürülmesine rağmen bankalarda artış"

*

"Sıcak hava dalgası sistemin zayıflıklarını ortaya çıkardı - Okullar seraya döndü"

Son Güncelleme: 07 Haziran 2024 - 14:35

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.