basın özetleri 24.06.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Yüksek Maliyetli Uzlaşma mı Yoksa Belirsizlik mi? - Enerji uzmanları, mevcut enerji terminali ile ilgili iki olası gelişme öngörüyorlar”

Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu Doğal Gaz Altyapı Şirketi ETIFA ile CPP’nin, aralarındaki istişarelerin çalışmanın tamamlanması için iyi olasılıklar taşıdığını söyledi.

Milletvekili Kiriakos Haciyanni ve başka yetkililer Enerji Bakanının konuyu idaresi hakkında ciddi kuşkular beyan ettiler. “Primitheas”, Vasilikon’daki iskele, taşeronlar ve daha başka konular hakkında belirsiz ve çelişkili görüşler olduğu tespiti yaptılar.

Kıbrıs'ın elektrik bağlantısındaki hisse katılımına yönelik itirazların temel direği Maliye Bakanlığı olarak kalmaya devam ediyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberini de ön sayfadan kısaca aktaralım…

"Avrupa Komisyonun Hukuk Servisinin Bağımsızlığı ve Hesap Verebilirliği Konusundaki Endişelerini ifade etti - Başsavcı ile Sayıştay Başkanı Arasındaki Hukuki Çatışma Sırasında Net Mesajlar”

Davaların Ertelenmesinin ve Yetersiz Açıklamalarla Kararlar Alınmasının Ardından Başsavcının çifte rolü hakkında konu açıldı.

Başsavcının Çifte Rolü Sistemin Etkinliğini Zayıflatabilir. AB Kurumları, Başsavcının İkili Rolünü Daha Önce de Vurgulamıştı.

*

Politis gazetesinin ana haberi...

"İnsansız hava araçlarına (İHA) karşı önlemler alınıyor - Sabit ve taşınabilir sistemlerle, Cumhuriyetin kritik altyapılarında İHA tehdidiyle mücadele edilecek”

başlıklı habere göre “Yıl sonuna kadar ticari İHA'ların uçuşlarını engelleyecek bir sistemin kurulumu tamamlanacak. Bu sistemin temini, güvenlik seviyesinin yükseltilmesi planının bir parçasını teşkil edecek. Anti-drone sistemi, bir Yunan şirketi tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti'nin beş kritik altyapısına kurulacak: Cumhurbaşkanlığı, Polis Genel Merkezi, Merkez Cezaevi ve Larnaka ile Baf havaalanları. Şirketin belirttiğine göre, maliyeti KDV hariç 2,1 milyon euroya ulaşacak. Aynı zamanda, Merkez Cezaevi'nde cep telefonlarını devre dışı bırakacak sistemin temini de devam ediyor ve bu sistemin 2025 sonlarında faaliyete geçmesi bekleniyor.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi de ön sayfasında şöyle veriliyor:

“Hizbullah'ın hedefleri - Kıbrıs'ta dört olası saldırı senaryosu üzerine İsrail'de analiz - Dr. Petros Savvidis, bunun kabul edilemez olduğu konusunda yorum yaptı - Kıbrıs - İsrail arasında Eisenhower”

Habere göre İsrail’in Keshet Media Group'una ait bir haber sitesi tarafından yayınlanan bir makalede, İran tarafından mali olarak desteklenen Lübnanlı örgüt Hizbullah'ın Kıbrıs'taki dört noktaya olası saldırılarından bahsediliyor. Mevzubahis noktalar Pafos'taki Andreas Papandreou Hava Üssü, Lefkoşa'daki Lakadamya Hava Üssü, Troodos'taki 4. Bölge Kontrol Merkezi ve Agrotur'daki RAF Üssü bulunuyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler...

Alithia gazetesinden:

“Sahillerde Tufan”

Tufan anlamına gelen Kataklismo yortusu 3 günlük tatilde sahil bölgelerinde iğne atsan yere düşmez. Bugünö özellikle Larnaka’da 3 günlük şenliğin doruk noktası yaşanacak.

*

“DİSİ’de Anita kritik ikilemlerle karşı karşıya”

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ertesi günü DİSİ liderliğini kritik ikilemlerle karşı karşıya getirdi. DİSİ üyesi bakanlarla ne yapılacağı konusu ciddi bir soru olarak karşılarında duruyor.

*

“Bakan, Emniyet Müdürü ve Kıbrıs Barosu eski subayı arıyor”

“Yetkililer "Rus milyoner bir çiftin boşanma kavgasına karışmış" emekli bir Polis Kuvvetleri subayı hakkında bilgilendirilmek istedi”

*

“Polis 14 yaşındaki hırsız ve kundakçıyı arıyor”

Polis Cumartesi sabahı erken saatlerde meydana gelen olayın failinin peşinde.

*

“Öğrenci dairelerinin kiraları nereye çıkacak?”

Kıbrıs genelinde kiralık ev fiyatları %35 oranında yükseldi. Üniversite öğrencilerinin artan talebi, özellikle üniversite yakınlarındaki kiralık konut fiyatlarını daha da yukarı çekti.

*

Haravgi gazetesinden:

"Öğrenci yaratıcılığı kendi mesajlarını gönderdiğinde”

Ayios Vasilios Ortaokulu'nun 3. sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup, kısa belgesel 'Erin Missei' ile ikinci ödülü kazandı. Ödül, Uluslararası Kıbrıs Arkeoloji, Etnografya, Tarih Belgesel 'Edu AEI Film Festivali' ve Ortak Eğitim Programı kapsamında Ortaokul ve Lise öğrencileri için verildi.

Edu AEI Film Festivali, Kıbrıs'ta düzenlenen bir uluslararası belgesel film festivalidir. Bu festival, özellikle arkeoloji, etnografya ve tarih konularında belgesel filmler üzerine odaklanır ve ortaokul ile lise öğrencilerinin katılımına açıktır. Festivalin amacı, gençlerin bu alanlardaki bilgi ve farkındalıklarını artırmak ve öğrenci yaratıcılığını teşvik etmektir.

*

"Sahiller serinlik arayışıyla dolup taştı”

Yüksek sıcaklıklar ve Kataklismos 3 günlük tatili nedeniyle insanlar serinlemek için sahillere akın etti. Kataklismos (Deniz Bayramı) nedeniyle düzenlenen etkinlikler bugün sona eriyor. Aşırı sıcak hava, turistler üzerinde olumsuz etkiler yaratarak turizm sektöründe de bazı sorunlara neden oldu.

*

"Kıbrıs'ın ABD'ye bağlanması resmileşti”

Hükümet, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin önceki denge politikasını terk ederek Kıbrıs'ın ABD'ye bağlanmasını resmileştirdi. Bu girişim, Kıbrıs'ın NATO'ya katılımının bile gündeme geldiği Anastasiadis yönetiminde başladı, ancak Türkiye'nin bu tür bir harekete veto uygulayacağı belirtildiğinde bu konu olumsuz sonuçlandı.

Anastasiadis hükümeti, bugünkü Nikos Hristodulidis hükümetinin de yakından takip ettiği politikalarla, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Amerikan silahlarını satın almasına yönelik ambargonun kaldırılması hedefiyle ABD ile diyaloğu başlattı.

Bu süreci, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ABD ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları benimsemek izledi. Bu politika, Kıbrıs'ın turizm akışını ve Ulusal Muhafız gücünü olumsuz etkiledi, çünkü hem yaptırımlar hem de silah ambargosunun kaldırılması, Rusya'dan askeri malzeme ithalatının devam ettirilmemesini gerektiriyordu.

Ancak, kayda değer olan nokta, Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un, 'Fileleftheros' ve 'Politis' gazetelerine verdiği röportajlarda hükümetin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bölgedeki rolünü onayladığını ve Kıbrıs-ABD Stratejik Diyaloğunun kurumsallaştırıldığını vurgulamasıdır.

Hükümet, Kıbrıs'ın çeşitli faydalar elde edeceğini belirtti. Bunlar arasında en önemlisi, Kıbrıs vatandaşlarının ABD'ye seyahat ederken vize muafiyeti için yapılan görüşmelerin sonucu olarak öne çıkıyor.

*

Haravgi’den bazı başlıklar:

Mitsotakis ve Erdoğan 20 Temmuz’da Kıbrıs’ta

*

Mehmet Ali Talat: Mantık yolunu seçmekten başka seçeneğimiz yoktur

*

İsrail'de yaralı bir esiri bir aracın arkasına bağlayarak dolaştırdılar.

*

Alithia’dan kısa bir haberle basın özetlerimizi noktalayacağız.

"Çabasını sürdürmek için bir yol bulması gerekiyor. Dışişleri Bakanı, Maria Angela Holguin'in bir sonraki adımı hakkında konuştu”

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos “BM Genel Sekreteri'nin özel temsilcisi Maria Angela Holguin'in önümüzdeki günlerde Kıbrıs'a gelmesi bekleniyor. Raporunu hazırlayana kadar çabasının devam etmesi için bir yol bulması gerekecek. Kombos, ABD ile askeri diyalog anlaşmasını Kıbrıs'ın AB'ye katılımıyla paralellendirdi. "AB'ye katılımımız gibi, ABD ile Stratejik Diyalog bizim için bir referans noktasıdır" dedi.

Son Güncelleme: 24 Haziran 2024 - 12:52

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.