Basın Özetleri 19.06.2024

Filelefteros Gazetesi “113 yasadışı çöplüğün kapatılması için mücadele”, Politis Gazetesi “Batı kampı ile bağlar güçlendiriliyor”, Alithia Gazetesi “Arşimandrit hücrede”, Haravgi Gazetesi “Hükümetin elektrik ve petrol ürünlerine ilişkin kararları fiyat artışlarında "sıcak hava dalgası" yarattı” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • 113 yasadışı çöplüğün kapatılması için mücadele

“Κirlilik ve yangın kaynakları” alt başlıklı haberde; Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı, tüm paydaşlarla işbirliği içinde, yasadışı atık sahalarını kalıcı olarak kapatmaya ve belediyeler ile topluluklardaki kontrolsüz atık boşaltımını sınırlandırmaya çalıştığı belirtildi. Haberin detayında, söz konusu sahaların yıllardır devletin hoşgörüsü ve sorumluluğuyla faaliyet gösterdiği, denetimin uygulanmasının imkânsızlığı nedeniyleyse çevre suçu işlendiği aktarıldı. Kontrolsüz atık sahalarının varlığından kaynaklanan toprak kirliliğine ek olarak, yeraltı kaynaklarının kirlenme riski ve yangın riski olduğu belirtilen haberde, bunun tipik bir örneğinin, başlangıç noktasının bir atık imha sahası olduğu Baf bölgesindeki büyük yangın olduğu ve bu noktada, inşaat molozu, enkaz ve diğer çöplerin bulunduğu yasadışı bir beton çöplüğünün tespit edildiği hatırlatıldı. Bu durumun yerel makamların çöpleri kaldırmaya gücünün yetmemesi ve aynı zamanda hükümetin seçim öncesi çevre denetim hizmeti oluşturma taahhüdünün hala askıda olması nedeniyle yaşandığı vurgulanan haberde, yasadışı çöplükler faaliyetlerine devam ettiği sürece endişelerin daha da artacağı ve tek çıkış yolunun, öncelikle kontrolsüz atık depolama alanlarının derhal eski haline getirilmesi ve ardından yasaları çiğnemeye devam edenlere yaptırım uygulanması olacağı belirtildi.


Politis Gazetesi

  • Batı kampı ile bağlar güçlendiriliyor

“ABD ile kurumsallaşmış diyaloğun Kıbrıs için çoklu ve önemli faydaları var” üst başlığıyla verilen haberde; ekonomi, enerji, savunma ve güvenlik, araştırma, teknoloji, siber güvenlik, kriz yönetimi ve terörle mücadelenin, ABD – Kıbrıs arasındaki yeni ortaklığının dayandığı sütunlardan bazıları olduğu belirtildi. Haberin detayında, ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki Stratejik Diyaloğun önemli ölçüde kurumsallaşmasının ardından Kıbrıs’ın resmen Batı kampına demir attığı ve bunun da Lefkoşa'yı Washington için güvenilir bir ortak haline getirdiği vurgulandı. Haberde, analistlere göre Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılımından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'nin politikasının ikinci temel taşı olan yeni ABD - Kıbrıs ortaklığının, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ABD arasındaki stratejik ilişkiyi önemli ölçüde geliştiren ve güçlendiren bir anlaşma olduğunu ve siyasi, ekonomik ve sosyal bağların güçlendirilmesinin yanı sıra, çoklu ve çok düzeyli faydalar getirmesinin beklendiğini belirtildi. Haberde ayrıca, Stratejik Diyalog’un Lefkoşa ve Washington arasında enerji, araştırma, teknoloji ve güvenlik gibi Kıbrıs Cumhuriyeti için hayati önem taşıyan alanlarda işbirliğini geliştireceği vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Arşimandrit hücrede

“Hakkında, çoğu ekonomik nitelikte olan 11 ciddi suç soruşturuluyor” üst başlıklı haberde; Arşimandrit Nektarios’un, tanıkların ifadelerine dayanarak, gözaltına alınıp dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldığı ve davanın soruşturulması için hakkında 8 gün tutukluluk emri verildiği belirtildi. Haberin detayında, Arşimandrit hakkındaki suçlamaların, diğerlerinin yanı sıra; dolandırıcılık için komplo kurmak, hırsızlık, kara para aklama, sahte beyanlarla para temin etme, sahtecilik ve vergi kaçırma suçları olduğu belirtildi. Haberde ayrıca, işlenen suçlar arasında inananların belirli amaçlar için yaptıkları ve gerçekleşmeyen büyük meblağlardaki katkıların da yer aldığı ve herhangi bir durumda konuyla ilgili hiçbir resmi makbuzun düzenlenmediği vurgulandı. Haberde son olarak, şüpheli Arşimandritin ayrıca tanıkları etkilemeye çalıştığı ve bu nedenle 10 Nisan 2024 tarihinde Limasol'da ve 26 Nisan 2024 tarihinde Mağusa bölgesinde işlediği adli sürece müdahale suçundan da soruşturulduğu hatırlatıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Hükümetin elektrik ve petrol ürünlerine ilişkin kararları fiyat artışlarında "sıcak hava dalgası" yarattı

“Kıbrıs temel tüketim ürünlerindeki enflasyon artışında şampiyon” alt başlığıyla verilen haberde; hükümetin elektrik ve petrol ürünleri üzerindeki tedbirleri sona erdirme kararının enflasyonda "sıcak hava dalgasına" neden olduğu ve Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi’nin Mayıs ayında %3'e yükseldiği belirtildi. Haberin detayında, Avrupa İstatistik Ofisi'nin dün açıkladığı verilere göre, Kıbrıs şu anda temel tüketim ürünlerindeki enflasyon artışında lider konumunda bulunuyor. Daha açık bir ifadeyle, Mayıs ayında Kıbrıs'ta Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %3 artarak Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi ortalamalarını (sırasıyla %2.7 ve %2.6) geride bıraktı. Bir önceki aya kıyasla, Kıbrıs'taki Endeksin %1.2 oranında artarak Avrupa Birliği ve Euro bölgesi ortalamasının (%0.2) üzerine çıktığı belirtilen haberde, söz konusu verilerin Kıbrıs'ın Malta'dan (%1.6) sonra ikinci en yüksek aylık enflasyon artış oranını kaydettiğini gösterdiği de kaydedildi. Mart ayında Kıbrıs'ta enflasyon oranının %1.6 ile sınırlı kaldığı aktarılan haberde, Nisan ayında hükümetin petrol ürünleri üzerindeki artan vergi oranını yeniden uygulamaya koyma kararının ardından Endeksin yeniden %2.1'e yükseldiği, Mayıs ayında ise son 6 ayın en yüksek seviyesi olan %3'e yükseldiği hatırlatıldı.

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.