basın özetleri 11.06.24

Filelefteros’un ana haberi:

“Yüksek ölçekli artçı depremler devam ediyor – Seçimlerden yenik çıkanlar sandık depreminden sonra kendilerine gelmeye çalışıyorlar – Tüm partilerde ertesi gün zor geçerken ELAM’da sükûnet hüküm sürüyor” başlıklı habere göre

Seçim sonuçlarının ilk şokunu atlatmaya çalışan parti liderlikleri bu seçimde neyin yanlış gittiğinin peşine düştüler. Dünden itibaren sandıktan çıkan çifte sonuçları okumaya çalışıyorlar. Sandık başına sırf Fidias Panayotu’ya oy vermek için giden oy verenler çoktu.

*

Politis:

“Cumhurbaşkanı Hristodulidis güç kaybetme yörüngesine girdi – Fidias’ın aldığı oy oranının ucu koalisyon hükümetine ve Cumhurbaşkanlığına dokunuyor” başlıkları altında şöyle yazıyor:
Avrupa Parlamentosunun sonuçları parti sisteminin suratına inmiş bir şamar olabilir ama ucu aynı zamanda onu destekleyen partilerin küçülmesi nedeniyle Cumhurbaşkanına da dokunuyor.

Koalisyon partileri uğradıkları hezimetin ve yerel seçimlerde AKEL’le işbirliği yaptıkları belediyeleri ve Kaza Yönetim Örgütleri başkanlıklarını kazanmalarının ardından, hükümetle olan işbirliklerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalıyorlar.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisini destekleyen DİSİli yetkililere karşılık vermek isteyerek yerel yönetim seçimlerinde onlara destek sağladıysa da başarılı olamadı. Ama bu durum DİSİ içindeki Hristodulidis hükümetiyle işbirliği yapmayı istemeyen ve isteyenler arasındaki güç dengesinin de değişmesine yol açtı.

Ve bazı başlıklar:

Fidias tercih oylarında Kasulidis’i bile geçti

Kaza Yönetim Örgütlerinde boş ve geçersiz oy yağmuru

Yabancı basında Fidias fenomenine geniş biçimde yer verildi

K/Türk seçmenler barikatlarda “Polis” tarafından görüntülendi

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Diğerlerinde kriz, Kıbrıs’ta gevşeme – Aşırı sağ Avrupa'da zemini sarsıyor”

Haberde şöyle yazıyor:

Avro bölgesinin en güçlü ekonomilerini oluşturan Fransa ve Almanya’da aşırı sağın güçlü yükselişi piyasaları korkuttu. İtalya, İspanya ve Polonya da darbe aldı.

Aşırı sağ Avrupa’yı zeminden sarsarken Kıbrıs’ta da yükselişe geçti. ELAM seçimlerde yüzde 11,2’ye yükselerek oy oranını ciddi biçimde artıran tek parti oldu.

Ama bu arada Fidias Panayotu’nun aldığı yüzde 19,4 oranını da bu rakama eklersek tehlikeli oy oranı yüzde 31’e ulaşıyor.

Partiler ve Hükümet dün yaptıkları açıklamalarla her şeye rağmen sonuçların onlar için pek bir anlam ifade etmediğini ortaya koydu. Ne korkunç Fidias fenomeninin ne de aşırı sağın yükselişinin. Parti yetkilileri koltuklarını muhafaza ederek seçim sonuçlarını değerlendirip tahlil ettiklerini söylemekle meşguller.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Kazanan Kaza Yönetim Örgütleri başkanları, belediye başkanları ve belediye başkanı yardımcıları AKEL’in yaptığı seçimlerin doğru olduğunu ortaya koydu – Yerel yönetim seçimlerine yönelik ilerici işbirlikleri tüm kentlerde başarılı oldu”

Stefanos Stefanu: Yerel Yönetim seçimlerinin sonuçları küçümsenmemelidir

Vatandaşlar, rasyonel kalkınma ve ilerleme için en güçlü nokta konumundadır

İçişleri Bakanı önümüzdeki Perşembe günü seçilen Kaza Yönetim Örgütü Başkanları ile toplantı yapacak

Haravgi’nin ana haberine göre AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Astra Radyosuna yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının kolektif ve soğukkanlı biçimde ve içe dönüklük göstermeden değerlendirileceğini ifade etti.

Stefanu Avrupa Parlamentosu seçimlerinde konan hedeflerden hiçbirinin, ne iki koltuğun korunmasının ne de partinin oy oranını artırmasının başarılamadığını, dolayısıyla sonucun başarısızlık olduğunu vurguladı. Toplumsal İttifak vasıtasıyla partinin toplumla bağlarının güçlendirilmesi yoluyla AKEL’in siyasi sahnede sahip olduğu yere geri dönmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Toplumsal İttifak’ın Yerel Yönetim seçimlerine yönelik olan hedeflerinin çoğunun başarıldığını ifade eden Stefanu Yerel Yönetim seçimleri sonuçlarının küçümsenmemesi gerektiğini zira AKEL’in dokuz belediye başkanlığını, 3 Kaza Yönetim Örgütü başkanlığını ve çok sayıda muhtarlık kazandığını vurguladı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları...

Haravgi gazetesinden:

“Hastanelerimizdeki personel yokluğu sorunu kangrene dönüşüyor”

Personel eksikliği sorununa çare bulunması amacıyla yapılan hemşireler örgütü ve Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKYPY arasındaki görüşmeler bir kez daha sonuçsuz kaldı. 20 Temmuz günü tüm devlet hastanesi doktorları greve gidecek.

*

“Larnaka Limanı'nda yükleme ve boşaltma işlemlerinde büyük gecikmeler”

Larnaka Limanı'nın yönetiminin değişmesi ve Kition Ocean Holdings ile yapılan anlaşmanın sona erdirilmesinin ardından Liman İdaresi'nin geri dönmesiyle birlikte, Larnaka Limanı'nda kamyonların hizmet süresinde ciddi sorunlar ortaya çıktı.

*

Haravgi’den bazı başlıklar:

5.352 öğrenci sınav mücadelesinde. Dün Kıbrıs Üniversite sınavları resmen başladı

LNG terminali ve EuroAsia İnterconnector projesi Meclisin mikroskobunda

Kıbrıs sorunu: Tatar “Holguin’in bir ayı kaldı, ortak zemin yoktur” dedi

Avrupa Parlamenterlerine zorunlu seminerler

*

Alithia gazetesinden:

“Parti başkanları sonuçları değerlendiriyor”

Anita Dimitriu: Tüm zorluklara rağmen DİSİ iki sandalyesini korumayı başardı”

Stefanos Stefanu: Evet, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hedeflerimize ulaşamadık… yerel seçimlerde sonuç verici bir toplumsal ittifak kurmayı başardık

Hristos Hristu: Biz büyük kazananın bizler olduğuna inanıyoruz. Gerçekten oyunu artıran tek partiyiz

*

“Avrupa parlamenterinin maaşı”

Avrupa Parlamenterlerinin brüt maaşı 10 bin avro + 5 bin avroluk ödenekler

*

Fidias fenomeni: Seçildikten sonra Yunanistan ve Avrupa’da haber oldu

*

Larnaka Limanında 24 kamyon sürücüsü çok sayıda ciddi sorunla karşılaştığından yakınıyor

*

Filelefteros gazetesinden:

“Baskıya dayanan Anita kararlar almaya çağrılıyor”

Anita Dimitriu partisinin birinci parti olmasını, iki koltuğunu korumasını ve oran kaybı yaşamasına rağmen 2019 yılına kıyasla 10.000 oy daha fazla almasını başardı.

*

“Emekliler Temmuz ayı sonunda hayat pahalılığı artışı almayacak”

Enflasyonun kısmen düşmesi, emeklilerin umutlarına rağmen, Temmuz ayında Sosyal Sigortalar Fonu emekli maaşlarının artırılmasını haklı çıkaracak gibi görünmüyor.

*

“Yeni trafik kazası: 63 yaşındaki kadın öldü, 68 yaşındaki kadının durumu kritik”

Trafik kazası kurbanları listesi uzuyor. 68 yaşındaki bir kadın yoğun bakıma alındı.

Son Güncelleme: 11 Haziran 2024 - 15:34

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.