basın özetleri 29.05.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Bozulan sözleşmede teminat mektubu da var - Larnaka'daki proje için hükümetin uygulamaları nedeniyle yeni endişeler"

Vadesinden önce nakde çevirmediler, başlangıçta 10 milyon euro ve ardından 8 milyon euro değerinde olduğunu söylediler.

Sözleşme konularında uzmanlar, devletin söz konusu tutarı yasal yolla geri almasının zor olacağına dair endişe ediyorlar.

Hükümet, 1,2 milyar euroluk proje için B planı olmadan mahkemeye gitmeye karar verdi.

DISY, konuyla ilgili olarak meclisin ulaştırma komitesinin toplanmasını talep edeceğini açıkladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"DISY - Nikos Anastasiadis hükümetinin yönettiği büyük yatırımlarda gölgeler -Larnaka limanı ve marinası için yapılan işlemler hakkında acımasız sorular” başlıkları altında ön sayfada şu noktalar öne çıkıyor:
"Ulaştırma Bakanı Aleksis Vafeadis: Larnaka Belediyesi ve belediye başkanı, projenin gerçekleşmesi için imkansızı başardı.

AKEL: Liman Otoritesi limanın yönetimini üstlensin, tüm ilgili taraflarla istişare yapılsın.

Kition Şirketi çalışanlarının ve iş pozisyonlarının korunması için gerekli yollar bulunsun.

*

Politis gazetesi aynı konudaki ana haberini ön sayfasında şöyle veriyor:

“Yaklaşan boşanma için hazırlıklar – Kition şirketinden sonra Çin ortak girişimi de Vasilikon’un çıkış kapısında”

Larnaka limanı ve marinasının birleşik gelişimi için yapılan anlaşmanın çöküşünden sonra, doğal gaz terminaliyle ilgili pahalı bir proje olan başka bir sözleşme de çöküyor. Hükümet, yeni bir uzatmanın hiçbir şey eklemeyeceğine veya farklı bir sonuç üretmeyeceğine inanıyor.

Η Kıbrıs hükümeti, Vasilikon'daki doğal gaz terminalinin inşasını üstlenen Çinli konsorsiyumla olan sözleşmeden mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde kurtulmak için masa başı egzersizleri yapıyor. İlk tercihleri, kadife boşanma elde etmektir.

Κıbrıs Cumhuriyeti ve ETYFA, Çin limanında demir atmış olan yüzen Promitheas gemisini almak için çaba gösteriyorlar. Promitheas, Kıbrıs'a ait bir gemidir.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Yatırımlar ikiye bölünüyor - Larnaka'da liman-marina gelişimi bileşik kararının artık geçerli olmadığı düşünülüyor”

Dün liman ve marinanın yönetiminin Kition ile olan sözleşmenin sona ermesinden sonra devlete geri dönmesiyle yeni bir geçiş dönemi başladı. Yarın, yeni bir yatırımcı bulunmasıyla ilgili Plan B'nin devreye girmesi bekleniyor, aynı zamanda tek liman-marina gelişiminin ayrılması önerisi ivme kazanıyor. Aynı zamanda, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki şehrinin sunmuş olduğu kilit hizmetlerin etkilenmemesi için bir yarış devam ediyor. Bu arada yaklaşık 80 çalışanın geleceği de belirsiz.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Filelefteros gazetesinden:

“Katar Emiri, eylem istiyor, söz değil”

Katar Emiri Şeyh Al Thani'nin Kıbrıs ziyareti, Larnaka limanı için bir can simidi sunabilir. Ayrıca enerji, bankacılık ve yeni girişimler alanlarında önemli projelere de hazır.

*

“DİSİ ve ΑΚΕL arasında dev çatışma”

DİSİ, Kasoulides'i öne çıkardı ve AKEL'i AB'ye karşı direnmekle suçladı. AKEL ise Anastasiadis yönetimi altındaki DIKO liderliğini eleştirerek yanıt verdi.

*

“Özel eğitim - Eylül ayından itibaren birçok değişiklik geliyor”

Milli Eğitim Bakanlığı, İhtiyaçlı çocuklar için Özel Eğitim sisteminin iyileştirilmesi için eylemler gerçekleştiriyor. Farklılaştırılmış eğitim materyalleri hazırlandı, refakatçi ihtiyaçları zamanında belirleniyor.

*

“OAY yeni plan hazırlıyor - Yeni sağlayıcılar, kriterlere göre GESY'ye dâhil edilecek”

Sağlık Sigortası Kurumu OAY, önümüzdeki yıllar için kapasite kaydı ve ihtiyaç tahmini yapıyor.

*

“Maskeli öğrenciler tarafından kundaklama saldırıları”.

Liselerin son günü, Limassol'da küçük yaştaki öğrencilerin başrolde olduğu suç olaylarıyla damgalandı.

*

Haravgi gazetesinden:

“Nikos Nikolaidis, açıklama yapmak yerine saklanmayı tercih ediyor”

Belediye Meclisi'ne ve özellikle Limassol sakinlerine karşı açıkta kalan belediye başkanı, ardı ardına gelen meydan okumalara rağmen, Sayıştay’ın müdahalesi hakkında sessizliğini özenle korumaya devam ediyor. Müdahalede, eski Fasula çöplüğünün bir özel inşaat atıkları işleme tesisi tarafından yönetilmesiyle ilgili skandal hakkında açıklamalar istendi.

*

“Cumhurbaşkanı: Kıbrıs, Katar'ın AB'deki elçisidir - Katar Emiri, Rafah'taki gelişmelerle ilgili endişelerini dile getirdi”

Kıbrıs'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki birebir görüşmelerinin başlangıcında Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, dün, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye, "AB üyesi bir ülke olarak Kıbrıs'ı Brüksel'deki elçiniz olarak görebilirsiniz ve ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için istişarelerimizi dört gözle bekliyorum," dedi. Cumhurbaşkanı ayrıca Kıbrıs ve Katar'ın mükemmel ilişkileri olduğunu, ancak ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için birçok fırsat bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ekonomi, yatırım ve turizm alanlarında Katar ile çalışmak için siyasi iradeye sahip olduğunu belirtti. Katar Emiri ise iki ülkenin özellikle ekonomi ve yatırım alanlarında büyük fırsatlara sahip olduğunu kabul etti.

Katar Emiri, Gazze'deki savaşa değinerek, Rafah'taki gelişmelerle ilgili endişelerini dile getirdi. Ateşkesin gerekliliğini vurguladı ve ülkesinin rehinelerin serbest bırakılması için gösterdiği çabalara dikkat çekti. Ülkelerin heyetleri arasında genişletilmiş görüşmeler yapıldı ve bu görüşmelerde ikili ilişkiler ve bunların daha da güçlendirilmesi yolları, Kıbrıs sorunu, Orta Doğu'daki durum ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Gazze'ye insani yardım sağlama girişimi olan Amalthea inisiyatifi gibi konular ele alındı.

*

Haravgi gazetesinden birkaç başlık:

“DİSİ'nin liderliği panik içinde olduğu için kutuplaşmayı hedefliyor. AKEL Kasulides'e “DİSİ'nin son günlerde çaldığı kaset artık işe yaramıyor”, yanıtı verdi”

*

“ELAM sayesinde ilk kez bir kadın Meclis Başkanı seçildi - ELAM’ın Avrupa Parlamentosu adayı Geadis Geadi, Annita Dimitriu'nun Meclis Başkanlığına ELAM sayesinde seçildiğini net bir dille anlattı”

*

" Kıbrıslı Türk Çiftçilerin 'hükümet' ile yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı - Kıbrıslı Türk Üreticiler Birliği: Çözüm bulunamadı… Mücadele devam ediyor"

*

“Pahalılık nedeniyle gereksinimlerin artmasına rağmen doğum oranının azalmasına ve sosyal yardımlarda %34 oranında düşüş”

*

“Avrupa'da kızamık salgını yükselirken, Kıbrıs'ta aşılanma öneriliyor”

*

“AKEL’ İsrail’in yeni katliamını kınadı”

Son Güncelleme: 29 Mayıs 2024 - 13:24

Son Haberler

07 Eylül
Çalışma Bakanı: Emeklilik sisteminde reform yapılması amacıyla, bakanlıklar arası komite birkaç hafta içinde kurulacak
15:25
Hristodulidis: Yeniden birleşme dışında herhangi bir şey, Kıbrıslı Helenlerin çıkarlarını güvence altına alamaz
15:19
Geoffrey Pyatt: Doğu Akdeniz'deki temiz enerjiye dayalı büyük bir bağlantının yaratılması teşvik ediliyor.
15:16
Eurostat: Kıbrıs, 2024'ün 2. çeyreğinde %3,7 ile, AB'de 3., Euro Bölgesi'nde ise 2. en yüksek büyüme oranını kaydetti.
15:14
İsrail silahlı kuvvetleri: Hamas'ın Gazze'deki askeri koluna ait bir komuta merkezine saldırı düzenlendi
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı: Ukrayna'ya "ihtiyaç duyulduğu sürece" destek verilecek.
15:11
06 Eylül
Kıbrıs, Uluslar Ligi’nde Litvanya ile karşılaşacak
17:06
Blinken, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması yapma çağrısında bulundu
17:05
ABD'de bir okulda 4 kişiyi öldüren 14 yaşındaki çocuğun babası tutuklandı
17:03
Gözlemevi'ne göre 2024 yazı, Dünya'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz oldu
17:01
Orta eğitim öğrencileri için ilk ders zili bugün çaldı
16:58
Yunanistan - Kıbrıs - Mısır üçlü toplantı yapacak
16:56
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.