basın özetleri 22.05.24

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Termibalsiz geçen her yılın maliyeti 300 milyon avro – Enerji konuları uzmanı Charles Ellinas Alithia’ya konuştu”

Eğer doğal gazımız olsaydı elektrik üretimi maliyeti üçte bir kadar düşerdi.

Maliyet ve yarar analizine ve nasıl ilerleyeceğimiz konusunda bir danıman şirketine ihtiyacımız var.

Bu durumda realist seçenek Çin konsorsiyumu ile uzlaşmaktır. Bu bitmemiş bir terminalle kaybettiklerimizden daha ucuza gelir.

DİSİ milletvekili Eftimios Diplaros: Hükümet sonuç vermeyen tartışmalara giriyor, terminal çalışması ise yeni maceralara sürükleniyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberini ön sayfadan aktarıyoruz:

“Çalışanlar devlet hastanelerini kitlesel bir şekilde terk ediyor – Hastanelerde sefil koşullar ve personel eksiği varken Hükümet ve OKİPİ ilgisizce ıslık çalıyor”

Başlıkların altında şu noktalar yer alıyor:

Sağlık İhtiyaçlarının uygulanması belirsiz bir geleceğe kaldı. AKEL Genel Sekreteri Cumhurbaşkanına mektup gönderdi.

PASİNO: Devlet hastanelerinden ne istediğimize toplum olarak karar vermeliyiz. Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ yönetimi ilgisiz.

Yarın Perşembe günü hemşireler hastanelerin önünde protesto gösterisi yapıyor. PEO dayanışma açıklaması yaptı.

*

Politis gazetesinin ana haberine geçelim:

“Eğer bir daha gelirse olursa Netaniahu’nun tutuklanması tek yönlü yoldur – Hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarıldığı takdirde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu konuda eli kolu bağlanır” başlıklı habere göre;

Hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarıldığı takdirde Kıbrıs Cumhuriyeti, Netaniahu’nun Kıbrıs’a gelmesi durumunda onu tutuklamak zorunda. Kıbrıs Cumhuriyeti tüm diğer AB ülkeleri gibi Uluslararası Ceza Mahkemesinin kararlarını uygulamak yükümlülüğündedir.

Uluslararası tutuklama kararları henüz çıkmamış olduğu halde, yetkili bir hukuk kaynağı Uluslararası Ceza Mahkemesi baş savcısının elinde tüm gerekli argümanlar olmadan böyle bir öneri yapamayacağı değerlendirmesi yaptı.

Bu gelişme Kıbrıs Cumhuriyeti için, İsrail ile yakın bağ ve ilişkiler ve İsrail Başbakanının bugüne kadar sık sık adaya gidip gelmesi nedeniyle özellikle zor bir durum olarak nitelendirildi. Diplomatik kaynaklar mevcut yeni veriler ışığında Netaniahu’nun böyle bir seyahati göze alamayacağı değerlendirmesi yaptı.

*

Filelefteros gazetesi bir mezardan silah ve patlayıcı madde çıkması olayını bugün ana haber yapıyor.

“Oriklini’de savaş planlıyorlardı – Silah Türk menşeli çıktı – Silahların çokluğu alarm çaldırdı” başlıkları altında veriliyor.

Habere göre önceki gün öğlen vakti Oroklini’deki mezarda bulunan G3 tipi askeri silahın Türk menşeli olması ihtimali güç kazanıyor. Silahların ait olduğu suç örgütünün bu dönemde saldırı planları yaptığı düşünülüyor. Mezarın mermer plakasının altında TNT, SEMTEX-H ve C4 tipi patlayıcı maddeler yatıyordu. Yanı sıra 500 tabanca kurşunu, iki mermili RPG ve daha başka malzeme ele geçirildi. İki kişi tutuklu bulunuyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler.

Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Cumhurbaşkanından AB’ne – Türkiye’ye karşı politik – ekonomik araçlar verilmesini istedi”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Avrupa Birliği’nden Kıbrıs sorununun çözülmesinden Birlik’in sağlayacağı yararları öne çıkarıyor.

*

“Göç sorunu Müsteşarı ve seçim senaryoları”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Göç Müsteşarının atanmasını göründüğü kadarıyla seçimlerden sonraya bıraktı. Göç Müsteşarı olarak Papaharalambus ile Athos’un isimleri öne çıkıyor.

*

“Nikolas ile Hristu üçüncülük için debate yapacak – Göç sorunu vesile oldu”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos topu ELAM Başkanı Hristos Hristu’ya attı. Hristu topu aldı. Şimdi TV’de fonda göçmenler sorununun olduğu debate’e giriyorlar. DİKO ile ELAM arasındaki üçüncülük mücadelesi tırmanıyor.

*

“Tek ebeveynler – Birlikte yaşamaya evet, ortak çocuklara hayır”

Tek ebeveynli aileye çocuk ödeneği verilmesi sürecinde partnerlerin ortak çocukları olmadığı takdirde çocuk ödeneği diğer partnerin maaşı göz önüne alınmayacak.

*

“Avakum Manastırı skandalı Haziran ayı sonunda netleşiyor”

Skandala dair araştırmalar ileri bir aşamaya ulaştı. Bir ay içinde gelişmeler olması bekleniyor.

*

“Trafik kazalarında bu yıl yüzde 41 artış var – Geçen yıla kıyasla 5 ölü fazlamız var”

Bi kaza bu yılki trafik kazası ölümlerinin artmasına yol açtı. Ana sebepler cep telefonu kullanımı ve aşırı hız.

*

Politis gazetesinden:

“Gecenin kontrolünü ele geçirmek için mezardan çıkan silahlarla saldırı planlıyorlardı”

Polis Oroklini mezarlığında tespit edilen kullanılmaya hazır silahların yeraltı dünyasında gece kontrolünü ele geçirmek amacıyla hesaplaşma için kullanılmaya hazırlandığı kanaatinde. Polisin araştırmaları bir kez daha hapishane içinde de fail arıyor.

*

“Cumhurbaşkanı: Terminale ilişkin müzakereler çökmedi”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis dün Vasilikos’daki doğal gaz terminali çalışmasının başarısız olmadığı konusunda görüş belirtti. Bununla birlikte çalışmanın gecikmiş olduğunun ve Çin konsorsiyumuna iki uzatma verildiğinin altını çizdi.

*

Haravgi gazetesinden:

“Vasilikon konusunda anlaşma sağlanamaması endişe yayıyor”

AKEL ülkenin enerji güvenliliği ve yeterliliği bakımından kritik önem taşıyan Vasilikon’daki doğal gaz terminali ile ilgili son günlerde yaşanan gelişmeler hakkında yoğun endişe ifade etti. AKEL Hükümeti çalışmanın tamamlanması için lazım olan yolu bulmaya çağırdı.

*

“Hanelerin yüzde 70’i hayatla zor başa çıkıyor, üçte biri aşırı borç altında”

Kıbrıslıları meşgul eden sorunların en tedirgin edicileri arasında ürün ve hizmet fiyatlarının artması ve enerji maliyetinin yükselmesi yer alıyor. Cypronetwoek Ltd’nin yaptığı araştırmanın sonuçları bunu ortaya koyarken bu arada suç, şiddet ve yolsuzluğun da toplumu yüksek düzeyde kaygılandırdığı görüldü.

*

Haravgi gazetesinden kimi başlıklar:

“Stefanu – Rauna: Kıbrıs’ın Avrupa Birliği başkanlığı ulusal bir misyondur”

AKEL Genel Sekreteri: AB başkanlığının başarılı olması Kıbrıs’ın başarısı olacaktır

2012’de edinilen değerli deneyimler değerlendirilecek”

*

“Yerel seçimler: ELAM’ın aday listesinde eski mahkum”

*

AKEL kamu sektöründe düşük ücretli çalışanlara yapılan haksızlığın sona erdirilmesini talep ediyor”

*

“Limasol temizlik hak getire… Gerçeklik Belediye Başkanını yalanlıyor”

*

Ve son olarak da Alithia gazetesinden:

“Cumhurbaşkanlığının eleştiriye tahammülü yok – Müsteşarı atayacağına Alithia’ya küfrediyor”

DİSİ: Göç sorunu Müsteşarının hala daha atanmamış olması ve müsteşarlığın işe koyulmamış olması bizim için çok şaşırtıcı. İlgili yasa tasarısının derhal onaylanmasına yönelik yapılan çağrılar ışığında Cumhurbaşkanı bu konuda hesap vermek zorundadır.

Göç sorunu Müsteşarı ataması yapılmadığı sürece partilerin Strovolos Belediyesine ilişkin al ver sürecinde olduklarına dair bilgilerin doğruluğu ortaya çıkıyor.

*

“16 metrelik yükseklikten düştü”

15 yaşındaki çocuğun durumu kritik olmakla birlikte çevresiyle ilişki kurabiliyor ve taraçadan düşmesi olayının kaza sonucu olduğunu söyledi.

Ve Alithia’dan birkaç başlık:

“Hristos Stilyanidis: Kıbrıslıların tek hayatta kalma yolu AB üyeliğidir”

*

“DİSİ Başkanı Anita Dimitriu: Uluslararası alandaki istikrarsızlığa rağmen Kıbrıs denizciliği etkileyici bir istikrar sergiliyor”

*

“Hastanelerde kargaşa: Hemşireler Perşembe günü protesto gösterisi yapıyor. “Personel yetersizliği sorunu daha fazla devam edemez”

Son Güncelleme: 22 Mayıs 2024 - 15:17

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.