basın özetleri 21.05.24

Bugünkü gazeteler ana haberlerini Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile Çin büyükelçisinin dünkü görüşmesinden sonra Vasilikon terminali ile ilgili gelişmeler ve bazı belediyelerde gelişen skandallar konuları oluşturuyor.

Alithia’nın ana haberi

“Vasilikon’da çıkmaz kesinleşti – Dünkü görüşmeden sonra ne Cumhurbaşkanlığı Sarayından ne de Çin Büyükelçisinden ses çıktı” başlıkları altındaki habere göre

İki taraf çalışmanın tamamlanması için yapmaları gerekenler konusunda farklı yorumlara sahip.

Yeni bir çabanın başlatılması beklenmemekle birlikte Cumhurbaşkanlığı belirsizlik durumunu korumaya devam ediyor.

Çin ortak girişim tarafı Doğal Gaz Altyapı Şirketi ETYFA’nın ve Enerji Bakanının B planının alt müteahhitleri ilgilendirdiği noktasına kuşkuyla yaklaşıyor.

DİSİ: Hükümetin övünerek çalışmaların yeniden başlayacağına dair açıklamasının üstünden 2 ay geçtiği halde sorunlar daha da büyüyor.

Çalışma ile ilgili sorunlu anlaşmanın sonuçları devam ederken Volt partisi şartların bütünsel bir şekilde araştırılmasını talep etti.

*

Politis de ana haberini aynı konuya ayırıyor.

Başlıklar şöyle: “Vasilikon terminali pamuk ipliğine bağlı – Önümüzdeki günler büyük yatırımın kaderi bakımından kritik olacak - Tek avantajlı çözüm iki tarafın uzlaşmasıdır”

Habere göre; Cumhurbaşkanı ve Enerji Bakanının Çin Büyükelçisi ile dün yaptıkları görüşmeden sonra önümüzdeki günlerin doğal gaz terminali Vasilikon’un inşasının devamı için belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

Verilen bilgilere göre görüşmede tüm mali ve diğer talepler masaya yatırıldı. İki taraf çatışma ortamındaki mevcut gerilimin düşmesi için görüşmeden sonra hiçbir açıklama yapmamak konusunda yükümlülük üstlendi.

Cumhurbaşkanı ile Çin Büyükelçisinin “Açıklama ambargosu” kararı almalarından kısa bir süre önce Çin ortak girişimi çıkmazın açılmasına yönelik bilinen taleplerini tekrar eden bir öneri yayınlamıştı.

*

Aynı konuyu ana haber yapan üçüncü gazete ise Filelefteros

“Cumhurbaşkanlığında Çince anlaştılar – Çin Büyükelçisiyle yapılan görüşemeden hayal kırıklığı çıktı – Vasilikon’daki çalışmalara yönelik umut ışığı görünmüyor – Hükümet kontratı sonlandırma ikilemiyle karşı karşıya” başlıkları altında verilen habere göre;

Çin devlet şirketi CPP ve Yunanlı çalışma arkadaşları Cumhurbaşkanı ile Çin Büyükelçisinin görüşmesi öncesinde çatışma kokan yazılı bir açıklama yaparak ses tonunu yükseltmek vasıtasıyla uzlaşma olasılıklarını kısıtlama girişiminde bulundular. Görüşmeden sonra açıklama yapılmamasına rağmen göstergeler Çin tarafının kendisinin talep etmiş olduğu hakemleri de saymazdan gelerek kendisine ek meblağlar ödenmemesi durumunda rıhtımı dahi tamamlamak niyetinde olmadığına işaret ediyor. İşaretler kontratın sonlandırılmasının ve Çin ortak girişimi ile işbirliği yaptığı şirketlerin AB’ne şikayet edilmesinin daha yakın olduğunu gösteriyor.

*

Son olarak Haravgi gazetesinin ana haberi

Ön sayfada şöyle yazıyor:

“Devlet arazisine yasadışı müdahaleleri örtbas etme kokusu çıkıyor – Belediye Başkanı Hristos Zannetos’tan sonra Yannis Karusos da araştırma tablosunda”

Yannis Karuzos’un otelinde yasadışı uzatmalar yapıldığına ilişkin iddialar çekmeceye atıldı.

Aya Napa’daki Sungarden oteli inşaatı devlet arazisine yasadışı biçimde girdi.

Yasadışı yapılan uzantılar, amfi tiyatro ve havuz Anastasiadis – DİSİ hükümetinden sağlanan gevşemelerle yasallaştırıldı. Eski Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı, eski Aya Napa belediye başkanı ve Mağusa İl Örgütü Başkanı mevcut adayı Yannis Karusos’a ait bir otel biriminin devlet arazisine yaptığı kapsamlı yasa dışı müdahalelere ilişkin şikâyetler on yıldır İçişleri Bakanlığı ve Aya Napa Belediyesi'nin çekmecelerinde bekliyor. Şikâyetler 2014 yılından beridir Mağusa İl İdaresi aracılığıyla yapılmış olup Aya Napa'nın Gliki Nero lokasyonunda, Krio Nero Caddesi üzerinde yer alan Sungarden Hotel'in tesislerinin genişletilmesi amacıyla devlet arazisinin yasa dışı işgaliyle ilgilidir. Edinilen bilgilere göre, yakın zamanda Aya Napa Belediyesi'ne, on yıldır çekmecelerde duran ve ağır bir örtbas kokusu yayan bu hukuksuzlukları hatırlatan bir mektup geldi. Şikâyetler çocuk oyun alanı, voleybol sahası, çardak, amfi tiyatro ve yüzme havuzunun bulunduğu toplam 12.011 metrekarelik devlet arazisinde çeşitli inşaatların yapılması yoluyla kelimenin tam anlamıyla büyük ölçekli müdahalelerden bahsediyor.

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler

*

Haravgi’den devam ediyoruz.

“Kıbrıs’ın barınma politikasında dört büyük boşluk”

AKEL dün, AKEL'in girişimini takiben Meclisin yetkili komisyonu tarafından hazırlanan ve devletin günümüzün zorluklarına ve özellikle de konut alanındaki boşluklara yanıt veren uygun fiyatlı konut sağlanmasıyla ilgili entegre bir konut politikası elde etmesine yönelik acil ihtiyacın altını çizen çalışmayı yayınladı.

AKEL, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Kıbrıs'taki konut politikasında dört büyük boşluk tespit ediyor. Aynı zamanda, diğer ülkelerde uygulanmakta olan hedefli teklifleri ve iyi uygulamaları ortaya koyarken, özellikle küçük ve orta sınıfların düşük faiz oranlarıyla finanse edilmesi için bir Birleşik Kurum ve Organizasyon oluşturulması konusunda hükümete acil önlemler alması yönündeki baskısını yoğunlaştırıyor.

*

“Çalışanlar kamu sağlığı sisteminin gidişatından tedirgin”

AKEL, Sağlık sektörünün önemli faktörleriyle bir dizi temas vasıtasıyla kamu sağlık sektörünü iyileştirme ve modernleştirme çabalarına devam ediyor. Hastanelerin altyapısının iyileştirilmesi ve personel sayısının artırılmasına yönelik stratejik bir plan yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Hemşirelerden önümüzdeki perşembe günü protesto - Devlet hastaneleri yeni maceralara atılıyor”

Sendikalar personel yetersizliğinden bahsediyor, Kıbrıs Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ ise onların iddiasını reddediyor ve personelin yeniden dağıtılmasını ve yeni sağlık çalışanlarının işe alınmasını destekliyor.

*

“Organize suç örgütü hücresi”

Cep telefonuna bağlı, kullanıma hazır bir bomba, tanksavar, roketler, tabanca ve bir askeri tüfek bulundu. İki kişi tutuklandı.

*

“Seçim öncesinde siyasi liderler Kıbrıs’ı geziyor”

Seçim kampanyası zirve yaparken siyasi liderler öne çıkmaya başladı. Agros köyüne gittiler, kahramanları anma törenlerine katıldılar, alışveriş merkezlerini gezdiler.

*

“Larnaka tuz gölünde, erozyonu önlemek için kayalar yerleştiriliyor”

Larnaka tuz gölünde, yol yüzeyinin ve geçici olarak kıyı şeridinin korunması amacıyla doğal kayalar yerleştiriliyor.

*

Ve son olarak da Politis’ten bir haber:

“Oroklini mezarlığında ağır silahlar bulundu – Polis bir organize suç örgütünün izinde olduğuna inanıyor”

Oroklini mezarlığındaki bir mezarda dün yüklü miktarda silah ve patlayıcı madde bulunmasının ardından güvenlik kuvvetleri teyakkuz durumuna geçti. Polis 46 yaşındaki bir kişiyi tutukladı.

Emniyet Müdürlüğüne ulaşan bir bilgiden sonra polis Oroklini mezarlığına gitti ve bir mezarın başında kuşku çekici bir biçimde dolanan bir kişiyi tutukladı. Ardından mezar açıldı ve içinden silahlar ve patlayıcı maddeler çıktı. Silahlar, daha önce herhangi bir olayda kullanılmış olup olmadığının tespit edilmesi için bilimsel incelemeye alındı.

Son Güncelleme: 21 Mayıs 2024 - 14:46

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.