basın özetleri 20.05.24

Bugünkü Alithia gazetesi Kıbrıs sorununu ele alıyor. Alithia gazetesinin ana haberi:

“Hemen masaya otursunlar – Yunan Dışişleri Bakanı: Hristodulidis Tatar diyaloğu başlasın”

Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis verdiği demeçte Kıbrıs sorununa öncelik veren Yunanistan’ın Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile Kıbrıs Türk lideri Tatar’ın derhal diyalog masasına oturmasına önem verdiğini vurguladı.

Yerapetritis BM GS’nin şahsi temsilcisi Maria Angela Holguin’le yaptığı son görüşmesine dair olarak gerek aralarında gerekse de BM GS’nin kendisiyle mükemmel işbirliği ortamı olduğunu bir kez daha teyit etti.

Yerapetritis “İki taraf arasındaki diyalog mekanizmasını harekete geçirmek için sık sık iletişim halindeyiz” şeklinde vurguladı.

Ayrıca Başbakan Mitsotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerin devamı olacak” dedi.

*

Haravgi gazetesinin de ana haberi Kıbrıs sorunu ile ilgili s d. Aktarıyoruz:

Başlıklar şöyle:

“Durgunluk Türkiye’nin ekmeğine yağ sürüyor – Stefanos Stefanu Cumhurbaşkanının AKEL’in Kıbrıs sorunu konusundaki önerisini değerlendirmesini istiyor”

Ön sayfada göze çarpan noktalar:

“Taksimin önlenmesi için önerilerle öne çıkmamız kaçınılmaz bir ihtiyaçtır”.

“Kıbrıs çözümle barış ve işbirliği köprüsüne dönüştürülebilir”.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Hristodulidis ile Tatar’ın masaya oturması için mücadele ediyoruz.

Habere göre Kıbrıs sorununda süregelen durgunluğun Türkiye’nin ekmeğine yağ sürdüğü uyarısını yapan AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, nihai taksime doğru olan bu gidişatın engellenmesi amacıyla Cumhurbaşkanını AKEL’in Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili önerisini değerlendirmesini istedi.

Baf’ın Panaya köyünde dün kahramanları anma töreninde konuşan Stefanos Stefanu daha fazla yanlış politikalar izleme lüksüne sahip olmadığımızın altını çizdi.

“Türk planlarının hayata geçmesine izin verememek kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Kıbrıs Rum tarafının güvenlik sınırlarını ihlal etmeyecek ve buna paralel olarak da çıkmazın aşılması ve müzakerelerin 2017’de kalındığı noktadan devam etmesine olanaklar sağlayan inisiyatifler oluşturan önerilerle öne çıkmamız gerekiyor” dedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

Başlıklar:

“Doğal gaz terminali diplomasi arenasında – Altın ortanın bulunması için bugün Cumhurbaşkanı Hristodulidis Çin Büyükelçisi ile görüşüyor”

Habere göre Kıbrıs ile Vasilikon’daki doğal gaz terminalinin inşasını üstlenen devlet konsorsiyumu arasındaki ilişkiler gergin ip üzerinde.

Her iki taraf da çalışmanın maliyeti ile ilgili anlaşmaya varılanların ihlal edildiği konusunda birbirini suçlamaya devam ediyor. Şu ana kadar her açıdan mükemmel olan Kıbrıs – Çin ilişkilerinin sarsılması olasılığı ortada.

Meselenin almış olduğu negatif gidişat diplomasi unsurunun denkleme girmesine yol açtı. Cumhurbaşkanı Hristodulidis krizin şiddetinin aşağıya çekilmesi amacıyla bugün Çin Büyükelçisi ile görüşecek.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Androliku’ya el atılıyor – Yeni bir taş ocağı bölgesinin oluşturulması amacıyla çevre araştırması anlaşması sağlanması için ihale açıldı – Yakın mesafede yarasa mağarası ve yırtıcı kuş yuvaları var”

Habere göre “Ekonomik krizin ardından son yıllarda sağlanan yeniden canlandırma Androliku köyünde bulunan taş ocaklarındaki aktif olmayan malzemelerin de azalmasına yol açtı.

Baf bölgesinde yeni bir taş ocağı bölgesinin sınırlarının belirlenmesi çabaları çerçevesinde Madencilik Hizmetleri Dairesi, Androliku’da ortaya çıkacak olası sorunların araştırılacağı çevre araştırmasını üstlenecek şirketin bulunması amacıyla yeni bir ihale açtı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberleri ve haber başlıklarından bazıları:

Filelefteros gazetesinden devam edelim. Gazetenin ön sayfasından kısa haberler:

*

“Enerji konuları: AKEL Cumhurbaşkanına baskı yapmaya devam ediyor”

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu bir kez daha Cumhurbaşkanı Hristodulidis’i AKEL’in enerji konularına dair önerisini değerlendirmeye çağırdı.

*

Sağlık – Pandemi ortalama beklenen yaşam süresini aşağıya çekti.

Kıbrıs’ta kadınlar erkeklere kıyasla dört yıl fazla yaşıyor.

*

“Kıbrıs sorunu: Holguin’in bundan sonraki hareketleri Temmuz’da bekleniyor”

İki liderin masaya oturmasının yolları aranıyor.

“LGBTI’lere karşı ayrımcılıkta birinciyiz”

Kıbrıs’ta LGBTI kişilerin onda yedisi işyerinde kimliğini saklamak zorunda kalıyor. Sahte dönüştürme terapileri konusunda ise Kıbrıs ikinci sırada yer alıyor.

*

Politis gazetesinden:

“Hristodulidis-Tatar görüşmesine yönelik baskılar”

Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis Kıbrıs sorununun ve Hristodulidis ile Ersin Tatar arasında bir görüşmenin kısa zamanda yapılmasının yollarını bulmanın Yunanistan’ın öncelikleri olduğunu ifade etti.

*

“Ekonomi – Yatırım fonlarına sonsuz olanak”

Yatırım Fonları Derneği’nin yeni Başkanı Maria Panayotu Politis’e verdiği demeçte ekonomiye çoklu faydalar sağlayacak yeni bir ekosistemin oluşturulmasından söz etti. Hedef Kıbrıs’a daha fazla yatırım sağlanması.

*

Ve birkaç başlık:

“Livadya Belediyesi – Yeni yeşil alanlar ve çocuk parkları”

*

“Avrupa’dan yangın koruma kalkanı

556 itfaiyeci ve 32 uçuş aracı”

*

“İran’da alarm

İran Başkanının helikopteri düştü””

*

Haravgi gazetesinden:

“En düşük gelir ödeneği alan yüzlerce insan evinden atılıyor”

En düşük gelir ödeneği alan yüzlerce kişi ya yüksek kiraları karşılayamadıkları ya da ev sahiplerinin o konuta kişisel sebeplerden dolayı ihtiyaç duyduğu için evinden atılma riskiyle karşı karşıya. Yaşanan pahalılık tsunamisine rağmen en düşük gelir ve kira ödenekleri yıllardır aynı düzeyde kalmaya devam ediyor.

*

“Femme Fest 2024’ten güçlü barış mesajı”

POGO Kadın Hareketinin düzenlediği kadın erkek eşitliğini geliştirme festivali Femme Fest başta Kıbrıs ve Filistin’e yönelik olmak üzere güçlü barış mesajları verdi.

*

Ve birkaç başlık:

“Düşük maaşlı yüzlerce emeklinin başvuruları raflarda bekliyor”

*

“Şiddet kurbanları: Tecavüzün dehşetinden devlet bürokrasisinin meşakkatli yollarında

Şiddet suçu mağduru kadınların 48 tazminat talebinden sadece 2'si onaylanırken, 28'i reddedildi, 18'i ise yıllardır inceleme aşamasında bekliyor”

*

“Gümrük Dairesi havaalanları ve limanlarda milyonlarca kimsesiz valiz buldu”

*

“Barajlarımızdaki stokların azalmış olması yaz aylarındaki kesintilerin habercisi”

*

“Bu yıl da su özgür Mağusa’nın turistik bölgelerine damlalıkla verilecek”

Son Güncelleme: 20 Mayıs 2024 - 12:54

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.