basın özetleri 16.05.24

Politis gazetesinin ana haberi.

Politis’in ana haberi göçmenler sorunu ile ilgili.

“Lübnan, Suriyeli mülteciler nedeniyle meydana gelen sıkışıklıktan kurtulmaya başlıyor – Lübnan’dan Suriye’ye geçiş noktaları açıldı ama yaptırımlardan kaynaklanan sorunlar çoğu göçmenin geri dönüşüne izin vermiyor”

Yıllar önce Lübnan’a göç eden Suriyeli göçmenler son günlerde gönüllü olarak ülkelerine dönmeye başladı. Durum Lübnan’ın sıkışmışlıktan kurtulmasına ve bunun bir uzantısı olarak Kıbrıs’a ve Avrupa’ya göçmen akımlarının azalmasına katkı yapabilir.

Gelişmeler Kıbrıs’ta olumlu olarak nitelendirilmekle birlikte, Hizbullah liderinin “denizleri açın” çağrısından sonra, Lübnan’dan yeni göç akımlarının oluşması olasılığı karşısında teyakkuzda olunmaya devam ediliyor.

Europol göç baskısı karşısında zor durumda olan Kıbrıs’la ilgili açıklamalarda bulundu. Europol Kıbrıs Cumhuriyeti’nin göçmenler sorunuyla mücadeleye yönelik çabalarına katkı yapmanın kendisi için bir yükümlülük olduğunu Kabul etti.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi “Başsavcılık Yolsuzlukla Mücadele Makamı’nın çalışmalarının altını oyuyor – Hukuk Dairesi Mihalis Katsunotos’un kovuşturmayı reddetti, Yolsuzlukla Mücadele Makamı tepki gösterdi” başlıklarını taşıyor.

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Υolsuzlukla Mücadele Kurumu: “Her türlü itaatsizlik, Makamın etkinliğini zayıflatır ve derhal müdahale edilmelidir”

Yolsuzlukla Mücadele Makamı olasılıkla makam olarak kendisinin ceza davası açacağı konusunda uyardı.

Bunun eski devlet yetkililerini ilgilendiren başka davalara etkileri olacağına dair endişeler ifade edildi.

*

Alithia ve Filelefteros gazetelerinin ana haberlerinde Thanasis Nikolau’nun annesinin 19 yıl önce askerlik vazifesini yerine getirirken ölü olarak bulunan oğlu olayıyla ilgili olarak hakkını arama çabalarıyla igili gelişmeleri konu alıyor.

“İki yüksek sorgulama yargıcı atanması ile ilgili, annenin açıklamaları – Bu son umudumuzdur, dedi” başlıkları altında verilen habere göre

Bakanlar Konseyi dün 26 yaşındaki Ulusal Muhafız askerinin 2005 yılında meydana gelen ölümünü araştırması için hukukçu Thanasis Athanasiu ile emekli yüksek polis subayı Lambros Papas’ı atadı.

Oğlunun ölümünde yer alan suçluların bulunma ihtimallerine dair bir soruya cevap veren Andriana Nikolau “Temiz ve bozulmamış araştırma hakimleri söz konusu ise eğer, bulgular kendiliğinden konuşuyor” dedi.

İki sorgu yargıcının atanması geçen hafta Limasol Mahkemesi hakimin Thanasis Nikolau’nun boğularak öldüğüne dair kararı üzerine yapıldı.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis iki hakimin ölümün üzerinden geçen 19 yıl boyunca neler yapılması gerektiği ve neler yapılmadığı konusuna odaklanacağını ifade etti.

*

Filelefteros gazetesi

Başlıklar “Thanasis için yedinci araştırma - Soruşturmacılar için cinayet ilk defa net bir görüş” şeklinde.

Habere göre Milli Muhafız askeri katillerinin bulunmasına yönelik araştırma yedinci kez tekrarlanıyor. 19 yıl içinde 6 polis ve sorgulama yargıxı araştırması yapıldı, bir kez de Ulusal Muhafız Gücü konuyu araştırdı. Sorgu hakimlerinin davaya atanması dün ve Thanasis Nikolau’nun ölümünün cinayet sonucu olduğuna dair Mahkeme kararı sonrasında gerçekleşti. Bugüne kadar yapılan araştırmaların hepsi intihar veya doğal sebeplerden olmayan ölüme odaklanıyordu. Olaya atanan iki araştırma hakimi olaya ilk kez net bir açıdan odaklanacak ve konunun araştırılmasında yapılan ihmalleri yaptıranları ve Thanasi’nin katillerini araştıracak.

Sorgu hakimlerinden bir tanesi olan Yunanistanlı Lambros Pappa tarihçesinde çok sayıda başarı bulunduran deneyimli bir cinayet sorgucusu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“Hükümet destek önlemlerini kaldırma konusunda ilerliyor”

Hanelerin ve işletmelere yönelik destek önlemlerinin kaldırılması Hükümetin siyasi kararı olarak ortaya çıkıyor. Hane halkları ile işletmelerin bundan sonraki ilk elektrik faturaları alacakları devlet sübvansiyonlu son faturalar olacak.

*

“AKEL Filistin halkına karşı dayanışma ifade etti – Nakba’dan 76 yıl sonra Filistin halkı bir soy kırımı ile karşı karşıya”

AKEL Nakba’nın 76. Yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada Kıbrıs halkının kahraman Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirtti. Açıklamadan bazı alıntılar:

Filistin halkı 1948’de kendini yaşam biçimi ve sosyal ağının yıkımı, kıyımlar, 750 bin insanın evinden sökülüp atılması, mallarına el konulması yani Filistin halkının Nakba – Felaket adını verdiği şeyle karşı karşıya buldu. Şimdi aradan 76 yıl sonra İsrail devleti yedi aydır Gazze Şeridinin bütünsel biçimde ortadan kaldırılması için çalışırken Batı Şeridi ve Kudüs’ün doğusunda yaşayan Filistinliler de saldırı altında. Tüm insanlığı gözü önünde İsrail’in askeri makinası tarafından soykırıma uğratılıyor…

…AKEL Filistinlilerle tam dayanışma içinde olduğunu ifade ederek sesini dünyanın tüm yollarında bu durumun sona ermesini talep eden insanlarla sesini birleştiriyor ve soykırıma son verilmesini ve 1967 sınırları dahilinde, başkentinin Doğu Kudüs olacağı bir Filistin devletinin tanınması istiyor”.

*

“AKEL: Hukuk devleti çöküyor”

AKEL, milletvekili İrini Haralambidu vasıtasıyla ve Başsavcının Mihalis Katsunotos’un kovuşturulmasını reddetmesi olayıyla ilgili olarak Yolsuzlukla Mücadele Makamı ile yeniden karşı karşıya gelmesi vesilesiyle, Başsavcının yetkilerinin ayrılması ve Başsavcının kararlarının sorgulanmamasının sona ermesi hedefiyle Anayasada değişiklik talep etti.

*

Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Katsunotos’a dava açacak”

Yolsuzlıukla Mğcadele Makamı ile Başsavcı arasında ortaya çıkan yeni hukuki anlaşmazlık üzerine Yolsuzlukla Mücadele Makamı Katusnotos’a kendisi dava açmaya karar verdi.

*

“Üçlü görüşmeyi kabul etmek için Tatar’ın 3 D’si”

Kıbrıs Türk toplumu lideri Ersin Tatar Holguin’den doğrudan uçuşlar, doğrudan ticaret ve doğrudan uluslararası ilişkiler talep etti.

*

“Hastalar Allah’a kaldı”

Ηastalara evlerinde hemşirelik hizmetleri sunma ve özel bakım programının olmayışı büyük bir boşluk oluşturuyor. Ebeveynler yardım için yalvarıyor, yatalak yetişkinler ve yaşlılar hemşirelik yardımı için yakarıyor.

*

Alithia’dan kısa bir haber:

“Otellerimizin yüzde 93’ü ruhsatsız – Otelcilere verilen 5 yıllık mühlet değerlendirilmeden tükendi”

Turizm Müsteşarlığı ve Otelciler Birliği PASİKSE 2 yıllık bir mühletin daha verilmesini kaçınılmaz olarak görüyor.

İtfaiye Kurumu sadece güncelleştirilmiş imar planı bulundurulması durumunda uygundur belgesi verecek.

Oteller işleyiş ruhsatı olmadan üçüncü ülkelerden personel getirmek için başvuruda bulunamaz.

*

Ve son olarak da Politis’ten:

“Başsavcı ve Başsavcı Yardımcısı da “Nerden buldun” bildirimi yapacaklar”

Dün Kurumlar Komitesi milletvekillerinin çoğunluğunun hem Başsavcılık kurumunu hem de Başsavcı yardımcılığını hazırlanmakta olan yeni kanuna dahil etme kararı alması şeffaflık ve kamuya hesap verme yükümlülüğüne yönelik önemli bir adım teşkil ediyor.

Beyannameleri vergi müfettişi tarafından kontrol edilecek ve mal varlıkları Meclis’in internet sitesinde yayımlanacak.

Son Güncelleme: 16 Mayıs 2024 - 14:52

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.