Basın Özetleri 13.05.2024

Filelefteros Gazetesi “Ankara’dan beklenti”, Politis Gazetesi “Baf – Poli Hrisohou güzergahı tehlikede”, Alithia Gazetesi “Kiralar baş döndürücü seviyede”, Haravgi Gazetesi “Thanasis'in ailesi Başsavcının davaya müdahil olmasını istemiyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Ankara’dan beklenti

“Dikkatler Mitsotakis - Erdoğan toplantısına odaklandı” alt başlıklı haberde, Lefkoşa ve Atina'nın yanı sıra Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıs sorununda bundan sonra yaşanacak gelişmelerin büyük ölçüde Ankara'nın sadece tutumuna değil aynı zamanda yakın gelecekte nasıl hareket edeceğine de bağlı olduğunun ortak bir kanı olduğu belirtildi. Haberin detayında, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in bugün gerçekleştireceği Ankara ziyareti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşmenin, Kıbrıs sorununun ileriye taşınmasının Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde sağlayacağı yararların desteklenmesine katkıda bulunabilecek bir ivme sunduğu belirtildi. Lefkoşa'nın bugünkü toplantıya ne kadar ilgi duyduğunun göstergesi olarak, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'in Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile Ankara gezisi ve Kıbrıs meselesini görüşmek üzere ikinci bir telefon görüşmesi planlaması gösterilen haberde Cumhurbaşkanı Hhristodoulidis’in konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin özellikle müzakerelerin yeniden başlatılması yönünde devam eden çabalar açısından olumlu bir şeyler ortaya çıkacağını umduğunu ifade ettiği aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Baf – Poli Hrisohou güzergahı tehlikede

“Müteahhidin talepleri gerçekleşirse maliyet 75 milyon Euro’dan 94 milyon Euro’ya çıkacak” üst başlığıyla verilen haberde; Ulaştırma, Haberleşme ve Bayındırlık Bakanı Aleksis Vafeadis'in sorunların üstesinden gelmek ve projeyi tekrar rayına oturtmak için çaba gösterdiği belirtildi. Haberin detayında, inşaat şirketiyle ortaya çıkan sorunlar ve anlaşmazlıkların ardından bu haftanın Baf - Polis Hrisohou otoyolunun geleceği açısından büyük önem taşıdığı aktarıldı. Ulaştırma, Haberleşme ve Bayındırlık Bakanı Vafeadis ve inşaat şirketinin temsilcilerinin, bu hafta, Baf ve ötesi için önemli olan yol projesinin tamamlanması amacıyla tüm verileri masaya yatırılacağı bir toplantı düzenleyeceği vurgulanana haberde, ortaya çıkan anlaşmazlıkların çok ciddi olarak nitelendirildiği ve projenin tamamlanmasını tehlikeye atacak boyutta olduğu aktarıldı.

  • Rahipler soruşturma komitesi huzurunda

Haberin detayında, Soruşturma Komitesi üyelerinin rahiplere bir dizi soru sormasının beklendiği belirtildi. Fterikoudi'deki Aziz Avvakum Manastırı rahiplerinin bugün Kutsal Sinod'un Soruşturma Komitesi’nin huzuruna çıkmasının beklendiği belirtilen haberde, Soruşturma Komitesi üyelerinin, manastırda yaşananlarla ilgili tüm kanıtları ve mevcut materyalleri inceledikten sonra, soruşturma kapsamındaki şikayetlerle ilgili tavsiyelerde bulunmadan önce rahiplerin pozisyonlarını ve iddialarını dinlemek amacıyla onlara bir dizi soru sormasının beklendiği aktarıldı. Rahiplerin savunmalarının ana hatlarının geçtiğimiz günlerde avukatları aracılığıyla verildiği hatırlatılan haberde, Cumartesi günü yayınlanan son açıklamalarda da kısaca bundan bahsedildiği belirtildi.


Alithia Gazeteci

  • Kiralar baş döndürücü seviyede

“Faiz oranları nedeniyle ailelerin konut edinememesi nedeniyle oluşan talep” üst başlıklı haberde; kira maliyetinin, kredi ile ev satın alma maliyetinden daha pahalı hale geldiği vurgulandı. Haberin detayında, bankaların konut kredi̇si̇ poli̇tikasının "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" şeklinde olduğu ve konut kredi̇si̇ fai̇z oranlarının yüksek sevi̇yede seyretmesi̇ne neden olduğu belirtildi. Bankaların ev kredisi için kolay kolay para vermesi ve kredi oranının %4,5'in üzerine çıkmasından dolayı çoğu insanın daire kiralamayı tercih eder duruma geldiği belirtilen haberde, öte yandan Lefkoşa ve Limasol'daki kira fiyatlarına ilişkin kısa bir araştırmaya göreyse, bir ev inşa etmenin maliyetinin, bir daire kiralamaya karar verirseniz ödeyeceğiniz kira ile hemen hemen aynıya geldiği, bir ev satın almaya karar vermeniz durumunda ise daha fazla bir maliyetin ortaya çıktığı bir durum vurgulandı. Haberde ayrıca, söz konusu durumun nedeninin, daire ve ev sahiplerinin talep arttığı için istedikleri fiyatı artırmaya karar vermeleri olduğu aktarıldı.

  • Topraklarına sırtlarını dönmüyorlar

Haberin detayında, göçmenlerin geçmişle bağlarını göç ettikleri topraklara giderek kuşak deneyimlerinin edinilmesi yoluyla canlı tuttukları belirtildi. Göçmen topluluklar ve belediyelerin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs ile birlikte topraklarına geri dönüş umudunu canlı tutmak için bilinçli bir çaba gösterdiği vurgulanan haberde, giderek daha fazla sayıda göçmen topluluğu ve belediyenin, deneyimlerin edinilmesi yoluyla unutkanlığı önlemek amacıyla genç nesilleri atalarının evlerine gitmeleri ve önemli diğer kişilere temasa geçmelerini organize ettikleri aktarıldı. Haberde ayrıca, 50 yıl yerinden edilenlerle alay edildiği boş vaatler verildiğini ancak göçmenlerin sabır ve hoşgörüsünün tükendiği ve artık gerçekleri ve yalnızca gerçekleri duymak istedikleri ifade edildi.


Haravgi Gazetesi

  • Thanasis'in ailesi Başsavcının davaya müdahil olmasını istemiyor

“Cumhurbaşkanı'ndan mümkün olan her şeyi yapacaklarına dair güvence” alt başlığıyla verilen haberde; Hukuk Dairesi, polis veya Milli Muhafız Ordusu’nun Thanasis Nikolaou’nun hayatını kaybetmesiyle ilgili davaya müdahalesine izin verilmemesi gerektiği belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in Bakanlar Kurulu tarafından olayı araştırması için bağımsız bir suç araştırmacısının atanması ihtimalini göz ardı etmediği vurgulanırken, Thanasis’in annesi Adriana Nikolaou’nun gazetecilere yalan haber yazmamaları ve provokasyon yapmamaları çağrısında bulunduğu aktarıldı.

  • Kıbrıs'ta gazetecilerin ifade özgürlüğü azalıyor

Haberin detayında, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün raporuna göre, basın özgürlüğü sıralamasında Kıbrıs 55’inci sıradan 65’inci sıraya gerilediği aktarıldı. Basın özgürlüğünün tüm dünyada liberal olmayan, totaliter rejimler tarafından ve savaş bölgelerinde, Gazze'de, Ukrayna'da ve başka yerlerde sınandığı vurgulanan haberde, Kıbrıs Gazeteciler Birliği’nin 3 Mayıs'ta kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne ilişkin kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Gazeteciler gerçekleri ve tüm doğruları aydınlatmakta özgür olmaktan çok uzaklar. Sadece engellenmekle kalmıyorlar, hayatları da risk altında" dediği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Gazeteciler Birliği’nin, diğer hususların yanı sıra, 7 Ekim'de kanlı olayların başlamasından bu yana sadece Gazze'de 102'si Filistinli, 4’ü İsrailli ve 3’ü Lübnanlı olmak üzere en az 109 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirttiği aktarıldı.

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.