Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“ABD'den yetkililer Üsler İçin Kıbrıs’ta - 14,7 milyon dolar bütçeyle "Andreas Papandreu" hava üssünün 18 ay içinde modernize edileceği açıklandı” Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, "Fileleftheros" gazetesine verdiği özel röportajda, Mari ve Baf’taki üslerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu net bir şekilde ifade etti. Muhalefetin eleştirilerine yanıt olarak, Kıbrıs’ın ne bir saldırı üssü ne de başka bir şey olduğunu vurguladı. Röportajın ikinci bölümünde Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın kayıp kişilerin bulunması konusunda Suriye’ye yardımcı olacak teknik bilgi ve uzmanlığa sahip olduğunu belirtti.
Bu arada Haravgi’nin bugün elektronik sayfasında yer alan konuyla ilgili bir haberde AKEL’in, Sözcüsü Yorgos Kukumas vasıtasıyla Cumhurbaşkanının Filelefteros’a röportajıyla ilgili eleştirilerde bulunduğu yazıyor.
Yorgos Kukumas yazılı açıklamasında, Nikos Hristodulidis’in bu röportajıyla dış politikada da DİSİ’nin politikalarını sürdürdüğünü teyit ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bugün "Phileleftheros" gazetesine verdiği röportajın ikinci bölümünde Sayın Hristodulidis, dış politikada da DİSİ’nin çizgisini devam ettirdiğini açıkça ortaya koydu. Ne kadar çaba gösterse de ABD’ye adada kalıcı bir askeri varlık sağlamayı planladığını itiraf etti. Dahası, NATO ile yakınlaşmayı sadece teşvik etmekle kalmayıp, mümkünse yarın bile Kıbrıs’ın NATO’ya katılmasını istediğini yineledi.
Sayın Hristodulidis ve hükümeti, Kıbrıs halkına şu kritik sorulara yanıt vermelidir:
– Bu tür bir politikayı hangi yetkiyle yürütmektedir? Zira seçim öncesinde çok farklı şeyler vaat ediyordu.
– Ülkenin askeri planlara ve üçüncü devletlerin stratejilerine dâhil edilmesinin yarattığı güvenlik risklerinin farkında mı? Yoksa ABD’nin adada askeri varlık istemesinin hayırsever nedenlere dayandığını mı düşünüyor?
– Son olarak, bu politikasının, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Rusya ve Çin ile Kıbrıs’ın ilişkileri üzerinde yaratacağı yıkıcı sonuçları düşünüyor mu?
Sayın Hristodulidis, kendisini dış politika ustası olarak görebilir. Ancak ne yanıtsız kalan sorular, ne politikalarının yönü ne de gerçekler, böyle bir iddiayı desteklemektedir.
*
Alithia gazetesinin ana haberi:
“Bataryalar çözüm, kablo zarar - Enerji uzmanı Panos Papanastasiou, önemli değerlendirmelerde bulundu”
Kıbrıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Panos Papanastasiu, enerji arz güvenliğinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen fazlalığın değerlendirilmesinin depolama sistemleriyle sağlanabileceğini belirtti. Ancak Papanastasiu, Girit ile elektrik bağlantısının gerçekleştirilmesinde yüksek bir risk gördüğünü ve projenin tamamlanamayacağını öngördüğünü belirtti. Uzman görüşü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ekonomik bir darbeden kaçınması için bu projeden çıkmasının yoluna işaret etti.
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“Ekonominin zayıflıkları Avrupa Komisyonunun mikroskobunda - Kıbrıs ekonomisindeki dengesizliklere dair kapsamlı analiz”
Komisyonun uyarı mekanizması, Kıbrıs ekonomisinde dengesizlik yaratan beş alanı tespit etti.
Bu alanlar arasında cari işlemler açığı, ülkenin net uluslararası yatırım pozisyonu, hanehalkı ve işletme borçları ile kamu borcu yer alıyor.
Komisyon, dengesizliklerin giderilmesi ve ekonomik göstergelerin güçlendirilmesi için reformların devam ettirilmesi ve ihtiyatlı ekonomik politikaların uygulanmasının önemine dikkat çekiyor.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
“Nikos Hristodulidis yönetiminde iki yıl geçti ve hâlâ "yapacağız" sözlerinde kaldık -Vatandaşlar ve işletmeler, kendilerini ilgilendiren büyük sorunlara hâlâ güvenilir çözümler bekliyor” başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:
Nikos Hristodulidis, 2025 yılı ile ilgili planlarında da yalnızca vaatlerle yetiniyor.
Kendi yönetimi ve hükümetinin beklentileri karşılamakta neden başarısız olduğunu idrak edemiyor.
Anastasiadis döneminde büyüyen yolsuzluğu görmezden gelmeye devam ediyor.
Habere göre iki yıl yönetimde olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in hâlâ yalnızca vaatlerle yönetmeye devam ettiği ve toplumun büyük sorunlarına güvenilir çözümler sunmada ilerleme kaydetmediği görülüyor.
Dün "Phileleftheros" gazetesine verdiği röportajda, Nikos Hristodulidis’in eleştirilere tepki göstererek bazılarının halkın iradesine saygı duymadığını düşündüğünü ifade ettiği dikkat çekiyor. Ancak Cumhurbaşkanı 2025 yılı ile ilgili planları hakkında somut bir şey söylemek yerine, yalnızca vatandaşlar ve işletmeler için önlemler açıklayacağını belirtmekle yetiniyor.
Dolayısıyla, hem kendisinin hem de hükümetinin dönem dönem yapılan kamuoyu yoklamalarında kaydedildiği üzere, en düşük seviyelerde bulunması şaşırtıcı değil.
AKEL Sözcüsü Yorgos Kukumas, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in "Phileleftheros" gazetesine verdiği röportajdaki bazı ifadelerini yorumlayarak, Hristodulidis’in eleştirilere değil, kendi başarısızlıklarına odaklanması gerektiğini söyledi. Yorgos Kukumas, “En endişe verici olan, Sayın Hristodulidis’in kendisi ve hükümetinin vatandaşların beklentilerini karşılamaktaki başarısızlığının nedenlerini idrak edememesidir” dedi.
Yolsuzluk konusuna da değinen Kukumas, Hristodulidis’in FBI’ı devletin denetçisi haline getirerek ülkenin adını temize çıkarabileceğini düşündüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanının röportajına, yanısıra, Ekologlar Hareketi ve Disi milletvekilleri Kyriakos Hadjiyiannis ile Averof Neofytou tarafından da konuya ilişkin açıklamalar yapıldı.
Alithia gazetesi ön sayfasında Averof Neofitu’nun açıklamalarına yer verdiği haberinde Cumhurbaşkanının "Başkalarının politikalarından kopya çekmeyi bir gelenek haline getirdiğini söylediği yazıyor.
Averof Neofitu, "Hristodulidis sanki iki yıldır ülkenin dümeninde olan kendisi değil de bir başkasıymış gibi konuşuyor," dedi.
Nikos Hristodulidis’in "Disi'nin birliğinin savunucusu olarak ortaya çıktığına” da atıfta bulunan Averof Neofitu “Bu ne büyük merhamet!" dedi.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün öne çıkan diğer haberlere de kısaca Filelefteros ve Haravgi gazetelerinden bir göz atalım.
Filelefteros gazetesi:
"Kıbrıs Sorunu: Ersin Tatar ha bire tarih açıklıyor"
Ersin Tatar, görüşmelerle ilgili açıklamalar yapıyor ama Cumhurbaşkanlığı henüz resmî bir bilgilendirme almış değil.
*
"Hava Koşulları: Kış Manzaraları Yağmur ve Karla Devam Ediyor"
Yeni yılın gelişiyle birlikte sıcaklıkların da artması bekleniyor.
*
"Akama Yolları Su ve Çamur Altında – Sebep Yağışlar - Açık Yara Haline Gelen Terk Edilmiş Şantiye"
Orman Dairesi, hiçbir kural ihlali olmadığı değerlendirmesi yapıyor ve üç ana orman yolunun inşaat planlarında herhangi bir değişiklik yapmayı reddediyor.
*
"Koleksiyonculardan Büyük İlgi: 2 Euro’luk Kıbrıs Madeni Parasının değeri 1.400 Euro"
Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ndeki 20. Yılı için özel basılan 2 Euro’luk anı parası koleksiyoncuların ilgisini topladı. Bir İspanyol web sitesi bu paranın 1.400 Euro değerinde olduğunu belirtti.
*
"Polis açıklaması: Ukraynalı’ya Ölümcül Tek Bıçak Darbesi"
62 yaşındaki adamın cesedine yapılan otopsi dün tamamlandı.
*
"İklim Değişikliği: Kıbrıs 15 Alanda Etkilerle Karşı Karşıya"
Şubat ayında, iklim değişikliğine uyum için hazırlanan ulusal strateji kamuoyunun görüşüne sunulacak.
*
"26 Yaşındaki Polonyalı’nın ölümüyle ile İlgili Yoğun Soruşturma"
Ana soru, nasıl boşluğa düştüğü ve ölümcül şekilde yaralandığı.
*
Haravgi gazetesinden üç kısa haberle de basın özetlerimizi noktalayacağız sd…
"Konut Sorununun Çözülmesi İçin Felsefe Değişikliği Gerekiyor"
PEO sendikası Genel Sekreteri Sotirula Haralambus, hükümetin, halkı zor durumda bırakan büyük konut sorununa yanıt verebilmesi için felsefe değişikliği yapması gerektiğini belirtti. PEO Genel Sekreteri Hükümetin açıkladığı ve uyguladığı programların büyük yapısal zayıflıkları bulunduğunu söyledi.
*
" Üniversiteler Yabancı Dil Programlarına Karşı Direnişin Arkasında Gizli Amaçlar Görüyor"
Ülkemizdeki devlet üniversitelerinde yabancı dil programlarının oluşturulmasına dair yasa tasarısının ne olacağı hala belirsizken, Meclis Genel Kurulu, yabancı üniversitelerin Kıbrıs’ta şube kurmasına onay verdi.
*
" Levendios Müzesi'ndeki Deneyimsel Sergide Yeşil Hat Tarihi "
60 yıldır Avrupa'nın son bölünmüş başkentinin sınırlarını çizen Yeşil Hat tarihine odaklanan özel bir deneyimsel sergi olan "Sektör 2 Lefkoşa", Ocak ayında Lefkoşa Levendios Belediye Müzesi'nde açılacak.
"Sektör 2, Lefkoşa" Başlığı sembolik olarak seçildi. Bir yandan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün oluşturduğu kontrol bölgelerine göre Lefkoşa'nın coğrafi dağılımını tanımlarken, diğer yandan şehrin, Lefkoşa'nın duygusal bağlardan uzak taşıdığı ortak kaderi, geçmişteki Sektör 2 olarak bir başka versiyonunu yansıtıυοr.
Son Güncelleme: 30 Aralık 2024 - 12:58
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/12/30/basin-ozetleri-301224/