Politis gazetesinin ana haberi:
“Budapeşte ve Atina’ya odaklanıldı - Kıbrıs Cumhurbaşkanının nadir eşzamanlı katılımı - Erdoğan AB zirvesinde”
Dikkatler iki yöne çevrilmiş durumda; bu gelişmelerin Kıbrıs meselesini de etkileyebileceği düşünülüyor. Yarın Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi Budapeşte’de düzenlenecek ve en güncel bilgilere göre Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu zirveye katılacak. Zirvede Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in de yer alması bekleniyor. Öte yandan, Cuma günü Yunan-Türk diyaloğu kapsamında Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları, Yerapetritis ve Fidan, Atina’da bir araya gelecekler.
Özellikle Budapeşte’de gerçekleşecek Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi büyük ilgi uyandırıyor, çünkü en azından mevcut verilere göre, bu zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor ve elbette Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis de hazır bulunacak.
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB ve Yunanistan’a yönelik yakınlaşma adımlarını sürdürürken, içeride uluslararası alanda yalnızlaşma ve Yunanistan ile Kıbrıs karşısında taviz verdiği eleştirileriyle karşı karşıya.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberinde hükümetin demografik sorunla mücadeleye yönelik duyurduğu tedbir paketini konu alıyor :
“Duyuruldular ama uygulanmaları gecikecek - Yeni anneler için aylık ödenek bir yıl sonra - Çoğu önlem için yasaların sunulmasının ardından Meclis onayı gerekecek”
Çalışma Bakanı Yannis Panayotou’nun dün Fileleftheros’a yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla demografik sorunla mücadele amaçlı ikinci tedbir paketi, Cumhurbaşkanı tarafından önceki akşam resmen duyurulmuş olsa da, 12 aylık bir sürede kademeli olarak uygulanacak.
Cumhurbaşkanının duyuruları arasında öne çıkan, doğumları teşvik amacıyla ilk çocuğunu 30 yaşından önce dünyaya getiren annelere 24 ay boyunca verilecek aylık 200 Euro’luk yeni ödeneğin, Eylül 2025’te uygulanmaya başlanması planlanıyor.
Doğum yardımı artışı ve ebeveyn izninin uzatılmasına yönelik önlemlerin daha kısa sürede hayata geçirilmesi beklenirken, bunlar için de yasal düzenleme gerekecek.
*
Alithia gazetesinin ana haberi ABD başkanlık seçimlerine ayrılmış:
“Heyecan Son ana kadar - ABD seçimleri son derece çekişmeli ve tarihî önemde”
Milyonlarca Amerikalı, son yılların en çekişmeli ve aynı zamanda en kritik seçimlerinden birinde dün sandık başına gitti.
Ukrayna’daki savaş, Orta Doğu'da derinleşen kriz, enflasyon şoku ve pandeminin geride bıraktığı etkiler, tüm senaryoların mümkün olduğu benzeri görülmemiş bir ortam oluşturuyor.
Tek kesin olan, önümüzdeki dönemin oldukça ilginç geçeceği, zira sandıktan çıkacak nihai sonucun belli olması zaman alacak gibi görünüyor.
Bankacılar, yatırımcılar ve borsa oyuncuları ise uzun bir dönem yüksek işlem hacimleri ve artan bir dalgalanma bekliyor.
*
Haravgi gazetesi inşaat sektöründeki grevi ana haber olarak alıyor.
“İnşaat sektörü Kıbrıs genelinde durdu - İşverenler fazla mesai tazminatı anlaşmasını uygulamayı reddediyor”
Sendika örgütleri süresiz greve giderken, işveren örgütleri buna 48 saatlik karşı grevle yanıt verdi.
Kıbrıs Müteahhitler Federasyonu OSEOK “Önümüzdeki günlerde müteahhit firmaların çalışmalarını askıya alması bekleniyor” açıklaması yaptı.
PEO “Çalışanlar, toplu iş sözleşmesinin yenilenmesini ve işlerine geri dönmeyi talep ediyor” dedi.
*
Filelefteros gazetesinin ön sayfasında bugün öne çıkan haberleri aktaralım:
"Ktizo (İnşa Ediyorum, Yaşıyorum” Planı Harekete Geçti"
KtiZO konut inşaatı planı ilk apartman projesine başladı; güneş panellerinden klima sistemlerine kadar tüm konforlara sahip olacak. Ancak, başka yerlerde yıkılarak yeniden inşa edilecek bazı apartmanlar henüz boşaltılmadı bile.
*
" İçişleri Bakanlığı Soyuldu: Bakanlığın 2 Aracı Çalındı"
Polis aramaları sonucunda çalınan araçlar GPS takibiyle Pila ve Tsakkilero köylerinde bulundu. İki kişi tutuklandı, bunlardan biri çalınan aracın içinde uyuyordu.
*
“Dışişleri Bakanı Londra'da: Kıbrıs Sorunun Parçası Değil, Çözümün Parçasıdır”
Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Londra ziyaretinde yaptığı görüşmelerde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin önemini ve Doğu Akdeniz bölgesindeki rolünü vurguladı.
*
Ödemelerin Hızlandırılması İçin İyileştirmeler - 40 Milyon Euro Tazminat”
Tarım Üretiminin Korunması ve Sigortası Fonu aracılığıyla, 2019'dan bugüne kadar 40 milyon Euro tazminat ödemesi yapıldı.
*
Haravgi gazetesinden:
“Kıbrıs'ta Binlerce Araba Hatalı Hava Yastıklarıyla Yola Çıkıyor”
Kıbrıs'ta binlerce aracın, geri çağrılma işlemi tamamlanmadığı için hatalı hava yastıklarıyla yol alıyor olabileceği bildirildi. Bu durum, dün gerçekleştirilen Ticaret Komitesinin toplantısında gündeme geldi. Komite başkanı ve DİSİ milletvekili Nikos Sikas, hava yastıklarıyla ilgili yanlış kontrollerin yapıldığını ve devlet ile hizmetler arasındaki karışıklığı vurguladı. Toplantıda, binlerce aracın hava yastıkları nedeniyle geri çağrılmadığı ve Avrupa standartlarına uymayan başka araçların da olduğu teyit edildi. Sikas, bu konunun çok ciddi olduğunu belirterek, DİSİ’nin vatandaşların güvenliğini öncelik olarak gördüğünü ve ilgili bakanlıkları "sonunda bir tespit ve denetim süreci başlatmaya" çağırdıklarını ifade etti.
Filelefteros ilgili haberinde Polisin iki ölümlü kazayı incelediğini ve şirketlerin araç kontrolü için 160 euro ücret talep ettiğini yazıyor.
*
“Kasırga Muz Bahçelerini Yerle Bir Etti, Tazminatlar Aralık'ta!”
Baf'taki kasırga, muz bahçelerine büyük zararlar verdi, mevsimlik tarım ürünlerini yok etti, depo, sera ve hayvancılık tesislerini tahrip etti. Baf'ta büyük zararlar kaydedildi. Tazminatlar Aralık ayında verilecek!
*
Tarım Arazisi Çok Değerlidir... Ama Yenilenebilir Enerji Projeleri İçin Kullanılıyor!
Yenilenebilir enerji projeleri için yasaklı bölgelerde, hiçbir tarım arazisi, hatta sulanan sürdürülebilir tarım kalkınması arazileri bile dâhil edilmemiştir.
Son Güncelleme: 06 Kasım 2024 - 12:57
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/11/6/basin-ozetleri-061112/