Haravgi gazetesinin ana haberi:
“Sağlık Sektöründeki Tekel Oluşumunun Tehlikeleri Kabul Edildi – Sağlık Bakanı: Endişeliyiz, Ancak Müdahale Edemiyoruz”
OKİPİ ile Sağlık Bakanlığının Zayıflıkları Belirgin. Kamu Hastaneleri Bilinçli Olarak Zayıflatıldı
Kamu Sağlığı sektörü sürekli olarak geriliyor, devlet hastaneleri ise ciddi sorunlarla karşı karşıya. Kıbrıs Hemşireler Sendikası (PASİNO), hastanelerdeki çalışma koşullarının kötü olduğunu belirtiyor. Hastanelerde ciddi eksiklikler ve yetersiz bina yapıları nedeniyle sağlık çalışanları zor koşullarda görev yapıyor.
Habere göre Sağlık Bakanı Mihalis Damianu, OKİPİ’nin gelirlerini artırmak ve giderlerini azaltmak amacıyla, kuruluşun 2026’ya kadar özerkleşmesi için hazırlanan bir eylem planını Bakanlar Kurulu'na sunacağını açıkladı. Pazartesi günü Meclis Maliye Komitesi'nde bakanlık bütçesini sunarken, kamu hastanelerine desteğin 2027 sonrasında da devam edebileceğinin sinyalini verdi.
Bakan, ayrıca GESY kapsamında sunulan hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekilleri ise, özel hastanelerin yatırım fonları tarafından satın alınmasıyla oluşan oligopol yapılarla ilgili endişelerini dile getirdi ve bekleyen yasa tasarılarının belirli takvimlerle sunulmasını talep etti. Cumartesi günü Baf Genel Hastanesi’nde yaşanan hasar konusunun da Komite'de ele alındığı belirtildi.
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Kıbrıs hükümetinin, bir yatırım fonunun bir dizi özel hastaneyi satın almasına karşı müdahale edemeyeceğini belirtmesinin "kabul edilemez ve suç" olduğunu söyledi. ASTRA’ya konuşan Stefanu, hükümetin bu tehlikeli tekel oluşumuna karşı önlem alabileceğini ancak bunun için siyasi irade gerektiğini vurguladı.
Stefanu, aynı yatırım fonunun Yunanistan'da da hastane satın aldığını ve bu durumun vatandaşların aleyhine, sağlık sisteminde tekelci bir yapının oluşmasına yol açabileceği endişesini dile getirdi. Bu tekelin, Genel Sağlık Planı'nın şartlarını ve içeriğini belirleyebileceğini belirten Stefanu, bunun toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir risk olduğuna dikkat çekti.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Demografi Sorunu İçin 100 Milyon Euro – Cumhurbaşkanı Demografik Yeniden Canlanma İçin Tedbir Paketi Açıkladı”
Hükümet, ülkedeki demografik durumu iyileştirmek amacıyla maliyeti 100 milyon euroyu aşan bir tedbir paketiyle demografik soruna çözüm getirmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanı, ülkenin demografik durumunun endişe verici bir şekilde ilerlediğini belirtti. Dün akşam, 30 milyon euroyu aşan ikinci bir tedbir paketi açıkladı. Bu tedbirlerin amacı, olumsuz demografik eğilimlerle mücadele etmek ve aile ile iş hayatının uyumunu sağlamak olarak ifade edildi.
Açıklanan önlemler arasında doğum yardımı, ebeveyn izni ödeneği, kreş ve anaokullarının çalışma saatlerinin düzenlenmesi, ilk çocuğunu 30 yaşından önce dünyaya getiren annelere mali destek gibi uygulamalar bulunuyor. Üçüncü bir tedbir paketinin ise vergi ve emeklilik reformlarıyla bağlantılı olarak geleceği belirtildi.
Bu arada Haravgi gazetesi de konu hakkında “Demografi İle İlgili Yeni Önlemlere AKEL’den Eleştiri” başlığı altında “Cumhurbaşkanı, olumsuz demografik eğilimlerle başa çıkmak için bir dizi önlem açıkladı. Özellikle, ilk çocuk için doğum yardımı 628 eurodan 1000 euroya, ikinci çocuk için 1500 euroya ve üçüncü çocuk için 2000 euroya yükseltiliyor. Ayrıca, ebeveyn izni ödenekleri gibi diğer yardımlarda da değişiklikler yapılacak. AKEL lideri Stefanu, hükümetin demografi sorununa yönelik yeni önlemlerini değerlendirdi. Parti olarak bu önlemleri inceleyeceklerini belirten Stefanu, hükümetin bugüne kadar çoğu zaman vaatlerde bulunduğunu, ancak uygulamada çok az şey yaptığını ifade etti. Örneğin, hükümetin geçen hafta açıkladığı konut politikalarının, bir yıl önce duyurulan ancak hayata geçirilmeyen aynı politikalar olduğunu hatırlattı” diye yazıyor.
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“DİSİ'nin Parlamento Grubunun %40'ından Fazlası Yenileniyor – Neofitu, Diplaros, Tornaritis, Koullas, Yeoryiadis, Haciyianni ve Mavridis 2026 Seçimlerinde Aday Olmayacak”
Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ, 2026 milletvekili seçimlerinin ardından parlamento grubunda neredeyse köklü bir yenilenmeye gidiyor. Partinin önde gelen birçok ismi, ya parti tüzüğündeki üç dönem sınırlaması nedeniyle yeniden aday olmayacak ya da kendileri tekrar seçilmek istemiyor.
Mevcut verilere göre partinin toplam 17 milletvekilinden en az 7'si, yani %40’tan fazlası yeni Meclis’te yer almayacak.
Bu süreçte, Efthimios Diplaros'un parti yönetimindeki atmosfer hakkında üstü kapalı eleştirilerde bulunduğu ve kendi adına dönem sınırlamasından muaf tutulmaya çalışıldığı iddialarının gündeme geldiği ifade edildi. Ancak Diplaros, bu iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı; ayrıca gelecekte parti başkanlığına aday olma ihtimalini de göz ardı etmedi.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden kısa seçmeler:
Politis’ten:
“Mari Deniz Üssü'nde Made in USA Helikopter Pisti İnşa Ediliyor”
ABD Deniz Kuvvetleri'nin ekipman ve personeliyle Mari'deki deniz üssünde büyük bir helikopter pistinin yapımına yönelik yoğun inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu pist, hem Amerikan kuvvetleri hem de Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu tarafından kullanılacak. Yeni yıl ile birlikte deniz üssünün genişletilme çalışmaları da başlayacak.
*
“Ekonomi: Çok Uluslu Şirketlere %15 Vergi Konusunda Endişeler”
Kuruluşlar, 750 milyon euroyu aşan ciroya sahip şirketlere %15 vergi getiren yeni kuralların uygulanmaması için hükümetten AB düzeyinde girişimde bulunmasını talep ediyor. Yeni kuralların, G20 ülkeleri tarafından onaylanana kadar ertelenmesi isteniyor.
*
Filelefteros gazetesinden:
“Mia Milia’ya Kesin Hayır - Yeni Barikatlar”
İki müzakerecinin masasında barikatların açılması konusu var, ancak şu ana kadar herhangi bir gelişme görünmüyor. Bununla birlikte, Ersin Tatar'dan durumu destekleyecek bir adım atılması olasılığı da dışlanmıyor.
*
“Diplaros'un Kararından Sonra DİSİ’de Yeni Cepheler açılıyor”
Efthimios Diplaros'un 2026'da milletvekili adayı olmayacağını açıklaması, DİSİ yönetiminde yeni senaryoların ortaya çıkmasına yol açtı. Bu karar, partinin geleceği hakkında tartışmalara ve spekülasyonlara neden oldu.
*
“Üniversite Klinikleri - Sağlık Bakanı: "Anlaşamıyorlar Bu Yüzden Biz İlerliyoruz"
Sağlık Bakanı, üniversite klinikleri konusundaki diyalogun sona erdiğini duyurdu. Herkesin yıllardır söylemesi gereken her şeyi söylediğini ve hiç kimsenin pozisyonlarını değiştirmediğini ifade etti. Bu nedenle, "Biz yasayı ilerletiyoruz çünkü asla anlaşacakları yok" dedi.
*
“Larnaka Limanı - Yatırımcı Arayışı Başladı”
Ulaştırma Bakanlığı, Larnaka Limanı/Marinası için yatırımcı arayışına başladı. Bu çabalar 1 Aralık'ta sona erecek olan gayri resmi bir kamu istişaresi süreci vasıtasıyla yürütülüyor.
*
Haravgi gazetesinden:
“Hazır Beton Fabrikalarında Süresiz Grev”
Hazır beton fabrikalarındaki çalışanlar, bugün itibarıyla süresiz grev başlattı. Çalışanlar, Çalışma Bakanlığı'nın toplu sözleşmenin yenilenmesine dair önerisini reddetti.
*
Kimi başlıklar:
Stefanu, Atina'da Mitsotakis ile görüştü: Ana konu Kıbrıs Sorunu Oldu
*
Ekonomi: Enflasyon, Maaş Artışlarını da Tasarrufları da Eritti
*
Ciddi Öğrenme Zorlukları Olan Çocukları Zamanında Teşhis Etmekteki Zorluklara Dikkat Çekildi
*
Eurostat: 65 Yaş Üstü Kıbrıslıların %21'inin Sağlıkları Kötü
*
Kıbrıs'taki Koalisyon İttifakından Irkçı Saldırılara Karşı Hoş Görü ile İlgili Sert Eleştiriler
Son Güncelleme: 05 Kasım 2024 - 13:59
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/11/5/basin-ozetleri-051024/