Politis gazetesinin ana haberi:
"Mafya Devleti Üzerine Soruşturmanın Son Düzlüğüne girildi" - Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun Nikos Anastasiadis'e Yönelik Soruşturması Hızla İlerliyor”
Politis'in edindiği bilgilere göre, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun eski Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis hakkında, "Mafya Devleti" kitabında iddia edilen yolsuzluk eylemleriyle ilgili yürüttüğü soruşturma, yıl sonuna kadar tamamlanacak ve Anastasiadis'in kendisinin ifade vermesiyle son bulacak. Soruşturmayı yürüten ekip lideri Gabrielle Louise Mcintyre'in, yaklaşık bir ay süresince Kıbrıs'a gelmesi planlanıyor. Anastasiadis, bir hafta boyunca her gün ifade verecek.
Şu ana kadar Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in ifade vermesi için bir karar alınmadı. Bununla birlikte, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu içinde, eğer Makarios Druşotis'in söz konusu kitapta bahsettiği olaylar başka bir şekilde doğrulanmazsa, Hristodulidis'in ifade vermesi gerektiği görüşü dile getirildi.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
"AB, Kıbrıs'a Karşı Toplu Sözleşmelerle İlgili Süreç Başlatıyor - AB Yönergesine Uyum İçin Son Tarih Yaklaşıyor, Ancak Henüz İlgili Tasarı Hazırlanmadı"
İki yıl boyunca hükümet, yönerge hükümlerini Kıbrıs hukukuna aktarmada gecikmeler yaşadı.
AB: Toplu pazarlıkların güçlendirilmesi, yoksullukla mücadele etmenin bir yolu olarak görülüyor.
Bugün, çalışanların toplu sözleşmelerle kapsanma oranı %50'nin altında.
Habere göre AB Yönergesi, açıkça "Toplu pazarlıklarla kapsama oranı %80'in altında olan üye devletler, toplu pazarlıkları teşvik etmek için bir eylem planı hazırlamalıdır” diyor. Ayrıca, eylem planının "toplu pazarlıklarla kapsama oranının kademeli olarak artırılması için net bir zaman çizelgesi ve belirli önlemler" içermesi gerektiğini vurguluyor. Yönergede, "toplu pazarlıkların güçlendirilmesinin, çalışanların yoksulluğuyla mücadele etmenin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin bir yolu" olduğu belirtiliyor. Kıbrıs'ta, çalışanların toplu sözleşmelerle kapsanma oranının %50'nin altında olduğunun da altı çiziliyor.
Ayrıca, asgari ücretin, "çalışanların yeterli gelirine katkı sağlamak, onurlu bir yaşam standardı sağlamak, çalışanların yoksulluğunu azaltmak, sosyal uyumu ve yukarıya doğru sosyal yakınlaşmayı teşvik etmek ve cinsiyetler arasındaki ücret farkını azaltmak" amacıyla belirli kriterlere dayandırılması gerektiğini vurguluyor. Yönerge, ayrıca, "üye devletlerin otomatik fiyat endeksi uyarlama mekanizması kullanabileceğini" belirtiyor ve bu mekanizmanın uygulanmasının "yasal asgari ücreti düşürmemesi" gerektiği koşulunu getiriyor.
Yani, hükümetin ve işveren örgütlerinin iddialarının aksine, AB Yönergesi, asgari ücrete otomatik fiyat artışlarının dahil edilmesini öneriyor!
*
Filelefteros gazetesinin ana haberi:
"Yeni Bir Kahve Sayfası - Nikos Hristodulidis, DİSİ’nin idari binasının Eşiğinden Geçti - Şubat 2023'ten Sonra İlk Kez - Anita, Koalisyon Hükümeti Tartışmasını Kapattı"
Nikos Hristodulidis'in dün DİSİ idare binasındaki Glafkos Klerides'i anma töreni sırasında kahve ikramında yer alması, başlı başına bir haber niteliği taşıyor. Cumhurbaşkanı ve Anita Dimitriu’nun birbirleriyle hiç konuşmadığı dönem geride kaldı anlamına geliyor. Bununla birlikte Anita Dimitriu, dün DİSİ'nin koalisyon hükümeti kurma tartışmasını tamamıyla kapattı. Ancak iki taraf arasında iletişim kanallarının var olduğu gözlemleniyor.
*
Alithia gazetesi de ana haberinde Filelefteros ile aynı konuyu paylaşıyor. Aktaralım:
“Anita: "Sorumlu Muhalefetiz" - Hristodulidis'e Yanıt Vererek, DİSİ'nin Ülkenin İyiliği İçin Tüm Politik Alanlarla İşbirliği Yaptığını Söyledi”
DİSİ Başkanı Anita Dimitriu, DİSİ'nin, Cumhurbaşkanı ve diğer tüm siyasi alanlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu, ülke için olumlu ve faydalı politikalar geliştiren herkesle birlikte çalışacağını belirtti. Somut olarak "Her şeyden önce ülke geliyor. Ne 2028, ne kişisel hırslar ve çıkarlar, ne de başka bir şey," diye ekledi. Ayrıca, Hükümet İşleri İzleme Kurulu'nun rolünün, önerilerle müdahale etmek ve DİSİ'nin çeşitli konulardaki politikasının belirlenmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Ana haberin üzerindeki kısa haberde ise şöyle yazıyor:
"Averof'un Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e Yanıtı"
"Bir ayrılıkçıdan, partizan milliyetçilik dersleri kabul etmiyoruz."
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:
Alithia’dan:
"Express Fırtınalar - Pazar Yağmurları Kısa Süreli Ama Değerliydi"
Dolu yağışı, su baskınları, toprak kaymaları, zarara yol açmayan hortumlar ve yıldırım nedeniyle çıkan yangınlar, dünün hava koşulları sahnesini oluşturdu. Bugün, Meteoroloji Dairesi'ne göre, yerel yağmurlar ve daha düşük yoğunlukta hava olayları bekleniyor. Sosyal medyada dün, Baf'taki şiddetli yağmur sularının denize döküldüğü videolarla birlikte hayal kırıklığına uğramış vatandaşların yorumları yer aldı.
*
Haravgi gazetesinden:
"Altın" Vizeler Kontrolsüz ve Ev Fiyatlarına Etkisi Değerlendirilmeden Veriliyor
"Altın" vizeler programı, üçüncü ülkelerden gelen yatırımcılara verilen ve ekonomik etkilere, özellikle de emlak fiyatlarına olan etkilerine dair herhangi bir kontrol yapılmadan verilen vizelerle, "altın" pasaportlar skandalına benzer belirtiler gösteriyor. Hatta, Maliye Bakanlığı'nın, "altın" vize alanların kaçının Kıbrıs'ta vergi kaydına sahip olduğunu bile bilmediği görülüyor.
*
“Eurostat: Ekonominin Büyümesine Rağmen, Kıbrıs'ta Maaşlar Kaplumbağa Hızıyla Artıyor”
Kıbrıs'taki maaşlar, Avrupa'nın en alt seviyelerinde yer almakta, çünkü ortalama yıllık maaş 26.430 Euro iken, AB ortalaması 37.863 Euro'dur, bu da %30'dan fazla bir fark anlamına gelmektedir. Ancak en kötü durum, Kıbrıs'taki maaş artış hızının AB ortalamasından daha düşük olmasıdır, bu da aradaki farkın giderek daha da büyümesine yol açmaktadır.
Verilerin, 2023 yılına ait verilere dayandığı ve tam zamanlı çalışanları kapsadığı belirtilmektedir. Yarı zamanlı çalışanlar için ise durum çok daha kötü.
Verilere göre, son on yılda (2013-2023 arası) Kıbrıs'ın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sı yaklaşık %74 oranında arttı (18 milyar Euro'dan 31,3 milyar Euro'yayükseldi), bu oran AB ortalamasını (%48) aşmış bulunuyor. Ancak, Kıbrıs'taki maaşlar, AB'ye kıyasla daha düşük bir hızla artış gösterdi. Kıbrıs'taki maaşlar sadece %22,4 oranında arttı (2013'te 21.594 Euro'dan, 2023'te 26.430 Euro'ya yükseldi), oysa AB'deki maaşlar %30,2 oranında arttı ve 29.091 Euro'dan 37.863 Euro'ya yükseldi.
Avrupa İstatistik Servisi'nin raporuna göre, en yüksek maaşlara sahip ülkeler Lüksemburg (yıllık 81.064 Euro), Danimarka (67.604 Euro), İrlanda (58.679 Euro) ve Belçika (57.989 Euro) iken, en düşük maaşlara sahip ülkeler Bulgaristan (13.503 Euro), Macaristan (16.895 Euro), Yunanistan (17.013 Euro) ve Romanya (17.739 Euro) olarak sıralanıyor.
*
Ve bazı başlıklar
"Ayios Tihonas'ta, Limassol'da, seri katil Orestes'in kurbanları için anıt"
"AKEL'den Meclis'e, yabancı üniversitelerin şubeleri için güvenlik önlemleri öneren yasa teklifi"
"Büyük inşaat projeleri, Akrotiri sulak alanını tahrip ediyor"
"AKEL, Anna Marangou ve Panikos Hrysanthou'yu onurlandırıyor"
"Yollar yeniden derelere dönüştü, taşlar ve çamurla doldu… Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta"
*
Filelefteros’tan:
"Her eğitim seviyesinde %5 işsizlik"
Kıbrıs'ta işsizlik oranı, diğer Avrupa ülkelerinin aksine, tüm eğitim seviyelerinde %5.
*
"Beton sıkıntısı nedeniyle inşaat sektörünün darboğaza girmesi riski"
Hazır beton üretim şirketlerinde grev önlemlerinin kaldırılması için yapılan gayri resmi çabalara rağmen, bu mümkün olmadı. Bugün ise devamı bekleniyor...
*
"Larnaka Marinası'ndaki iki proje için mimari yarışma başlatıldı"
Şehir belediyesine, arazi düzenlemesi ve Deniz Kulübü için ilk bütçe serbest bırakıldı.
Son Güncelleme: 11 Kasım 2024 - 13:15
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/11/11/basin-ozetleri-111124/