basın özetleri 09.10.24

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

"Elektrik Kurumu ΑİΚ bağlantı ortağı - Enerji Bakanı'nın teklifi kuruluşta şaşkınlık yaratıyor"

Dün Enerji Bakanı tarafından kuruluşa ve üst yönetimine sunulan bir teklif, AİΚ’te büyük değişikliklere yol açabilecek nitelikte. Fileleftheros'a ulaşan bilgilere göre, Yannis Papanastasiu’nun AİK’te yapılan bir toplantıda, Şebekelerin tekel faaliyetinin AİΚ’ten mülkiyet olarak ayrılması, %100 devlete ait bir şirket haline dönüştürülmesi ve ardından, devlet adına 100 milyon euro yatırarak, Great Sea Interconnector’ın sermayesine yatırım yapacak bir yan şirketin kurulması olasılığını görüştüğü belirtiliyor.

*

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bizi duvara astı - Göç Altbakanlığı 2020’deki bir olayı işaret ediyor ve önceki hükümeti suçluyor"

Kıbrıs için hem siyasi hem de hukuki bir tokat niteliğinde olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı, 2020'de iki Suriyeli mültecinin insan haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti'ni suçlu buldu.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aksine verdiği güvencelere rağmen, mahkeme iki Suriyelinin "Kıbrıs makamları tarafından denizde durdurulduğunu ve iltica başvuruları incelenmeden Lübnan'a geri gönderildiklerine" hükmetti.

Bugünkü hükümet, kendi dönemlerinde artık geri itmelerin (push back) yapılmadığını ısrarla belirtmesine rağmen, sivil toplum kuruluşları tarafından aksine dair bilgiler ve şikayetler bulunmakta olup, bu durum daha fazla mahkumiyet kararlarının gelebileceğini de göstermektedir.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

"Hayat pahalılığı sert vuruyor, hükümet kışkırtıyor! - Sürekli bankaları destekliyorlar ve kendi maaşlarını artırıyorlar..."

Halk acı çekiyor, ve hükümet, pahalılık nedeniyle artırdığı vergilerle 1,7 milyar euroyu bulan bir "yastık" oluşturdu. 250 binden fazla insan, yılda 14 bin euronun altında gelirle yaşıyor. Toplum, devlet yetkililerinin maaş artışlarına ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan yeni yenilemelere öfke duyuyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Adalet Bakanı son derece zor durumda - Marios Hartsiyotis, pazartesi günü firarla ilgili TAE soruşturma memuru olarak atandığını reddetti"

Söz konusu polis birimine, cezaevlerinden alınmasından sonra müdür olarak Haris Filipidis atandı.

Adalet Bakanı, 7/10 tarihinde "Bu memur ve birimi, soruşturma kısmıyla hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

Hristos Andreu, 8/10 tarihinde: "Soruşturma memuru olarak yeni polis şefi tarafından bir karar alındı - kendisi TAE Merkezine bağlı değildir" dedi.

"Bu karar şeffaflık amacıyla alındı, çünkü önceki soruşturma memuru TAE Merkezine bağlıydı."

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

"Bankalar ve yolsuzluk ülkeyi iflas ettirdi"

AKEL, DİSİ'nin Haris Georgiadis'in ağzından yaptığı "Kıbrıs'ın çalışma sistemi ekonomiyi raydan çıkardı" yönündeki kışkırtıcı iddialarına yanıt olarak Yorgos Kukumas aracılığıyla "Ülkeyi iflas ettiren bankalar ve yolsuzluktur, çalışanlar değil," şeklinde belirtti. Yorgos Kukumas, "DİSİ'nin, bu ülkenin çalışanlarının hakları ve onuru ile ilgili her şeye duyduğu tiksinti biliniyor. Zaten kendileri, hükümet olduklarında iş ilişkilerini yok edip binlerce çalışanı hizmet alımı rejimine sürükleyerek maaşlarını ve haklarını daralttılar. Ancak DİSİ'nin bu gerçeği ve mantığı tersyüz etme girişimi halkın zekâsına bir hakarettir" dedi.

*

"Pushback’lar nedeniyle bir kez daha damgalandık ve mahkûm edildik"

AKEL'in Adalet Komitesi'nin başkanı Aristos Damianu, önceki hükümetin politikalarının Kıbrıs Cumhuriyeti'ni geri dönüşü olmayan bir şekilde damgaladığını belirtti ve bu sefer Hristodulidis hükümetini uyardı: "Yalanlamalara rağmen, benzer politikaların devam etmesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yeni mahkûmiyetlere ve yeni damgalanmalara yol açacaktır" dedi.

*

"Doktorların rızası olmadan hasta randevularını iptal ediyorlar - Mağusa Devlet Hastanesi yönetiminden kabul edilemez müdahale"

Devlet Hekimleri Sendikası PASKİ, tıbbi çalışmalara yapılan kabul edilemez bir müdahaleyi kınadı. Yapılan tespitlere göre, böbrek hastalarının randevuları, tedavi eden doktorların rızası olmadan iptal edildi. PASİKİ, Mağusa Devlet Hastanesi yönetiminin bu girişimini kınadı.

*

Politis gazetesinden:

"Great Sea İnterconnector’a katılım için çok uluslu ilgi, "

ABD'nin devlet geliştirme fonu olan Development Finance Corporation, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yatırım şirketi TAQA ve Fransız şirket Meridian, elektrik bağlantısı projesine yatırım yapma konusunda ilgilenenler arasında yer alıyor.

*

"Alman kadının itirazı reddedildi - Kayıt altındaki Rum mülklerini zimmetine geçirmekle suçlanıyor"

Ağır Ceza Mahkemesi, Kayıt altındaki Rum mülklerini zimmetine geçirilme davasıyla ilgili olarak, 49 yaşındaki Alman sanığın mahkemenin tarafsızlığına dair yaptığı ön itirazı sonunda reddetti. Sanık, mahkemenin tarafsızlığı konusunda bir sorun olduğunu iddia ederek adil bir sonucun elde edilip edilemeyeceğini sorguluyordu. Savunma avukatı ayrıca yeni bir itirazda bulundu.

*

Filelefteros gazetesinden:

"Kamusal alanda yapılan zamlar nedeniyle partisel karışıklıklar"

Kamuda yapılan maaş artışları etrafındaki tartışmalar, partisel sahnede bölünmelere neden oluyor.

*

"Torba doluyor, cepler boşalıyor - 1,34 milyar fazlalık"

Hükümet, binlerce aileyi zor durumda bırakarak iki destek tedbirinin kaldırılmasında ısrar ediyor.

*

"BM, üçlü görüşme öncesi kendi notlarını alıyor"

BM, New York'taki akşam yemeği için Kıbrıs içinde temaslar gerçekleştirerek hazırlık yapıyor.

*

"Okullarda cep telefonları konusu Meclis genel kurula gidiyor"

Eğitim kurumlarının lehine ve aleyhine olan görüşlerle, Eğitim Bakanı'nın okullarda cep telefonlarının yasaklanması yönündeki önerisi tartışılmaya gidiyor.

*

"Atık yönetimi: Green Dot'tan Tseri'de geri dönüşüm tesisi"

Green Dot, Tseri'de geri dönüşümlü malzemelerin toplanması, ayrıştırılması ve işlenmesi için bir tesis inşa etme planlarını yürütüyor.

Son Güncelleme: 09 Ekim 2024 - 13:32

Son Haberler

17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
İngiltere'de reşit olmayan kullanıcıları tehlikeli içeriklere karşı koruyamayan paylaşım siteleri ceza alacak
16:48
Avrupa Merkez Bankası'nın temel faiz oranında %0,25 oranında yeni bir indirim kararı alması bekleniyor.
15:24
Petrol fiyatları bugün iki haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.
15:23
Hristodulidis, "AB'nin müzakerelerin başlatılmasına yönelik ilgisini gösteren açıklamalar yapması bekleniyor" dedi.
15:21
basın özetleri 17.10.24
13:42
16 Ekim
Türkiye'de 5,9 büyüklüğünde deprem
13:47
BM Genel Sekreteri çabalarını sürdürüyor
13:44
ABD, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına karşı
13:13
Lübnan: İsrail saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti
13:12
Cumhurbaşkanı, gayri resmi toplantıların devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi
13:10
Erdoğan: İsrail'in yayılmacılığı yüzünden önlem alıyoruz
13:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.