Hristodulidis: New York'ta yapılacak 3lü toplantı müzakerelerin yeniden başlaması için atılacak ilk önemli adım olacak

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, 15 Ekim'de New York'ta yapılacak 3lü toplantının müzakerelerin esaslı bir şekilde yeniden başlaması yönünde atılacak ilk önemli adım olacağına dair ihtiyatlı bir iyimserlik ifade etti. Akel'in düzenlediği konferansta konuşan Hristodulidis, mevcut durumun sürdürülemez olmasının yanı sıra ciddi riskler içerdiğini ve ülkenin tam potansiyelini ve beklentilerini gerçekleştirmesine ve geliştirmesine izin vermediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, Lefkoşa'nın çabalarının temel taşının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter'in çerçevesi de dâhil olmak üzere bugüne kadarki müzakere müktesebatının yanı sıra Avrupa Birliği'nin ilke ve değerlerinden de yararlanarak, ilgili BM kararlarında tanımlandığı şekilde, üzerinde mutabık kalınan, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde bir çözüm arayışı olduğunu sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin kamuoyunda öne sürdüğü iddiaların kabul edilemeyeceğini yeniden dile getirdi. Bunların bölünmeye yol açan ve çözüm arayışlarında caydırıcı rol oynayan yaklaşımlar olduğunu söyledi. Böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini vurgulayan Hristodulidis, "iki devletli çözümün siyasi lügatta kesinlikle yeri olmadığını" ifade etti.

Akel Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, darbe ve Türk işgalinin üzerinden 50 yıl, 2 toplumlu çatışmaların üzerinden ise 60 yıl geçtiğini ve kesin bir bölünme tehlikesinin her zamankinden daha yakın olduğunu söyledi. Stefanu AKEL kongresinde yaptığı konuşmada, Akel'in uzun yıllardır çözüm olmadan geçen sürenin bölünmeye yol açtığına dair uyardığını ve mevcut durumun da bunu hatırlattığını belirtti. Statükonun daha da kötüye gittiğini ve bir çözüme ulaşmaktan başka bir seçenek olmadığını da sözlerine ekledi. Çözümün Kıbrıs'ın tüm vatandaşları için insan haklarını ve temel özgürlükleri sağlayan, toplum haklarını güvence altına alan ve tek egemenliğe, tek vatandaşlığa ve tek uluslararası kişiliğe sahip bir devleti garanti altına alan bir çözüm olması gerektiğini belirtti. Stefanos Stefanu ayrıca partisinin 4 maddelik önerisine de atıfta bulundu. Bunların Kıbrıs Rum tarafının çözüm için üzerinde mutabık kalınan temel konusunda tutarlı ve tereddütsüz olduğunun her yönden sürekli olarak hatırlatılması, müzakerelerin Crans Montana'da askıya alındığı noktadan itibaren, önkoşulsuz olarak yeniden başlatılmasında ısrar edilmesi, Türkiye'ye yönelik güçlü bir pozitif gündem oluşturulması ve Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından Kıbrıs Türk toplumunun yararına olacak tek taraflı tedbirlerin uygulanması olduğunu ifade etti.

Son Güncelleme: 05 Ekim 2024 - 12:38

Son Haberler

05 Ekim
Ioannidis: Dikenli tel örgü ara bölgeden yasadışı geçişleri önlemedeki yetersiz olduğu için kaldırıldı.
15:41
Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle dün gece 70 kişi Beyrut'tan Kıbrıs'a taşındı.
14:46
Joe Biden: İsrail, Tahran'ın balistik saldırılarına nasıl karşılık vereceği konusunda henüz bir sonuca varmadı
14:41
İsrail ordusunun Hamas'tan sonra Hizbullah ile çatışmaya sürüklenmesi, dünya çapındaki endişeleri arttırıyor.
12:39
ABD ordusu Yemen'de Husi isyancılara ait 15 hedefi vurduğunu açıkladı.
12:38
Hristodulidis: New York'ta yapılacak 3lü toplantı müzakerelerin yeniden başlaması için atılacak ilk önemli adım olacak
12:36
04 Ekim
Cumhurbaşkanı: Kıbrıs, Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili olarak diğer ülkelerle sürekli temas halinde
11:32
Keravnos'tan KRYK Müdürlüğü ve Yönetime tepki
10:19
6’ncı hafta heyecanı bu akşam başlıyor
10:14
Avrupa'da iki galibiyet ve bir beraberlik
10:02
BM Güvenlik Konseyi'nden Guterres'e tam destek
10:00
Batı Ukrayna'yı "zafere kadar" destekleyecek
09:59
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.