basın özetleri 25.10.24

Filelefteros gazetesinin ana haberi Kıbrıs sorunu:

"Masaları da tepti - Ersin Tatar açık pencere bırakmıyor - Anavatanların dışında kimseyle masaya oturmayacağını ilan etti”

Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin tatar BM Genel Sekreteri Antonio Guteres’in karar verdiği gayri resmi toplantıda ne İngiltere'yi istiyor ne de özlü görüşmeler yapılmasını; bahaneler ve gerekçeler yaratıyor. Ersin Tatar, Hristodulidis'in önerdiği, en azından gayri resmi olarak açık meselelerin görüşüleceği ve görüşmelerin yeniden başlamasının bir yolunun aranacağı üç masaya da tekmeyi atmakta gecikmedi. Eğer bundan sonra bir toplantı yapılacaksa, bunun “iki ana vatan”, iki toplum ve BM'nin katılımıyla olacağı yönündeki görüşünü yineledi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

"Tatar üç masayı devirdi - 4+1 formatında genişletilmiş bir toplantıda ısrar ediyor - İngiltere'nin bakan düzeyinde gözlemci olarak katılmasını öneriyor."

Alithia’nın haberine göre Ersin Tatar, New York'taki gayri resmi yemekte Başkan Hristodulidis’in üç masa kurulması yönündeki önerisini tamamen reddetti, bunun kapsamlı bir müzakere anlamına geldiğini savundu.

Kıbrıslı Türk lider, 4+1 formatında genişletilmiş bir toplantının toplanmasını talep ediyor ve İngiltere'nin bakan düzeyinde gözlemci olarak katılmasını öneriyor.

Kıbrıs Türk lideri bir sonraki toplantıda BM, anavatanlar ve iki tarafın yer alarak ortak bir zemin bulunup bulunamayacağı sorusuna yanıt verilmesi gerektiğini vurguluyor. Oysa ki kendisi aylarca ortak zemin bulunmadığını ifade ediyordu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü dün, Kıbrıslı Türk liderin Hristodulidis’in önerisini gayri resmi akşam yemeğinden bu yana reddettiğini bilmediğini, ancak bunu açıklamalarından öğrendiğini belirtti.

*

İlgili haber Haravgi gazetesinde şöyle yer alıyor

“Tatar, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik yeni girişimi baltalıyor"

"New York'taki gayri resmi yemekte, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in üç masa oluşturulması yönündeki önerisine Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar olumsuz tepki verdi. Tatar, bunun kapsamlı bir müzakere anlamına geldiğini savundu.

Kıbrıs Türk gazetesi Kıbrıs gazetesine göre, Kıbrıslı Türk lider, Kıbrıslı Rum liderin üç masa önerdiğini söyledi: biri 2+1 formatında yönetişim konuları için, biri 4+1 formatında güvenlik konuları için ve biri de 5+1 formatında garantiler konusu için. Tatar, bu konuların bütünlüklü bir müzakere konusu olduğunu belirterek bu öneriyi reddettiğini ifade etti ve BM Genel Sekreteri'nin sessiz kaldığını belirtti.

Kıbrıs gazetesi, Tatar'ın açıklamalarını bir internet sitesindeki televizyon programında yaptığını yazdı. Tatar, iki taraf arasında ortak bir zemin bulunmadığının kaydedildiğini yineleyerek, bir sonraki görüşmenin 4+1 formatında yapılması gerektiğini vurguladı; yani BM, ‘anavatanlar’ ve iki tarafın katılımıyla ortak bir zemin olup olmadığının yanıtlanması gerektiğini belirtti. Bu 4+1 formatı dışında diğer masalarda bir denge sağlanamayacağını ifade etti."

*

Haravgi gazetesinin ana haberi sağlık sektörüyle ilgili.

"Sağlık sektöründe oluşan tekel korkutuyor - Hizmet kalitesi ve işgücü piyasasının manipüle edilmesi riski" başlıkları altında yer alan haberde gazetenin ön sayfasında şu noktalar öne çıkıyor:

Belirli bir yatırım fonunun Lefkoşa'daki birkaç özel hastaneyi satın alması “mercek altına” alındı.

Başkentin tanınmış özel bir hastanesinin hisse senetlerinin satın alınması da birçok kişiyi endişelendiriyor.

AKEL Bir sağlayıcının “oyunu belirleyeceği” bir ortam YESİ için büyük tehlikeler barındırıyor, açıklaması yaptı.

Habere göre "Sağlık sektöründe tekel koşullarının ortaya çıkma olasılığına dair endişeler, dün Meclis Sağlık Komitesi oturumu sırasında ifade edildi. Bu oturumda, Lefkoşa'daki bazı özel hastanelerin belirli bir yatırım fonu tarafından satın alınması ve başkentteki tanınmış bir özel hastanenin hisse senetlerinin satın alınması konusu ele alındı.

Konu, AKEL partisinin milletvekili grubunun kaydı üzerine resen ele alınıp incelendi.

Lefkoşa'daki özel hastanelerin satın alınması ve başka bir özel hastanedeki %50 hisse senedinin satın alınması, Yunanistan ve Avrupa'da sağlık alanında faaliyet gösteren Hellenic Health Group (HHG) şirketler grubu tarafından gerçekleştirildi."

*

Son olarak da Politis gazetesinin ana haberi:

"Yakında tapuların serbest bırakılması için çözüm geliyor - Mahsur kalan gayrimenkul alıcıları için İçişleri Bakanlığı'nda yeni toplantı"

Politis’in haberine göre mülkiyet devrini alıcılara izin verecek yasal formül masada. Her bir durum ayrı ayrı değerlendirilecek ve hile olmadığı durumlarda mülkiyet devri gerçekleştirilecek.

Hile iddialarının kötüye kullanılmaması için yeni yasada, alıcıların ve/veya müteahhitlerin hileli olarak kabul edilen davranış veya eylemlerinin tanımlanması düşünülüyor.

Üzerinde çalışılan çözüm, anayasaya aykırılık sorunlarını aşmak amacıyla alacaklıların haklarını kullanmamaları mantığına dayanıyor. Ancak, yeni düzenlemenin tüm mahsur kalan mülk sahiplerini kapsamayacağı tahmin ediliyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden...

Filelefteros:

"Pentakomo’da küçük liman için mahkemelik oldular”

Pentakomo’da su ürünleri yetiştiriciliği için küçük liman yapılmasına dair imzalar atıldıktan sonra, Sayıştay raporu Meclis'te ele alındı.

*

"245 bin Euro’luk trafik kazası tazminatı 400 bin Euro’ya çıktı - Mağdurda kalıcı hasar var”

Mahkeme, trafik kazasında yaralanan ve kalıcı hasar oluşan 17 yaşındaki motosiklet sürücüsünün tazminatını önemli ölçüde artırdı.

*

"Devlet arazisini rakiplerinin eline geçmemesi için kapıyorlar”

Yenilenebilir Enerji Kaynakları sektöründe faaliyet gösteren şirketler, şeffaf olmayan süreçlerle, rakipleri kullanamasın diye devlet arazisi alıyor ve boş bırakıyorlar."

*

"Diyaliz hastalarında %115 artış - Nefrolog eksikliği baş ağrıtıyor”

Hasta sayısının sürekli arttığını belirten doktorlar, Kıbrıs'taki nefrolog sayısının ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini vurguluyor.

*

"Lefkoşa’daki hastane yataklarının %25’i tek bir fona ait - Tekel korkusu”

Lefkoşa’daki 960 yataktan 251’i aynı yatırımcıya ait ve yatırımcı şimdi de girişimlerini Limasol’da da genişliyor.

*

Haravgi gazetesinden:

"Müzakerecilerin dünkü toplantısı ‘olumlu bir ruh haliyle’ geçti"

"Tarafların müzakerecilerinin, iki liderin 15 Ekim'de New York'ta BM Genel Sekreteri ile gerçekleştirdiği gayri resmi yemekten sonraki dünkü ilk toplantısı ‘olumlu bir ruh haliyle’ geçti.

KİPE kaynaklarına göre, Menelaos Menelau ve Güneş Onar, yemekten çıkan sonuçlara odaklanılması ve alınan genişletilmiş bir toplantı yapılması ve yeni geçiş noktalarının açılması olan iki kararın nasıl uygulanacağı konusunun önemini vurguladılar. Kıbrıs sorunu konusundaki temel farklılıkların sürdüğü belirtildi.

Toplantı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın da katılımıyla Ledra Palace’da gerçekleşti. İki liderin Kıbrıs'ta yapacağı gayri resmi genişletilmiş toplantı ve geçiş noktaları konulu toplantıların iyi hazırlanması gerektiği konusunda fikir birliği oluştu.

Genişletilmiş toplantının gerçekleşmesi için, ‘BM Sekreterliğinden Olguin ya da ilgili üst düzey bir yetkilinin sürece taraflarla temas ederek katkıda bulunacağı’ yönünde bir değerlendirme yapıldı.

Yeni geçiş noktaları konusunda hangi noktaların açılacağına dair isimlendirme yapılmasa da, tarafların bilinen önerileri devam ediyor: Kıbrıslı Türk tarafı Mia Milia’da bir geçiş noktası isterken, Kıbrıslı Rum tarafı Piroi veya Kokkina’da bir geçiş noktası istiyor.

Dün, yeni geçiş noktalarının açılması konusunun kısa süre içinde tartışılmaya başlanması konusunda anlaşmaya varıldı."

*

Son Güncelleme: 25 Ekim 2024 - 13:16

Son Haberler

25 Ekim
Çocuk pornografisi olayıyla ilgili 14 yaşındaki öğrenci tutuklandı
16:15
Çalışma Bakanı: Otelcilik sektöründe toplu sözleşmelerin yenilenmesi mümkün
16:14
Hükümet projelerinin uygulanması sürecine ilişkin özel oturumu
16:12
Yabancı uyruklu bir gıda dağıtıcısına yeni saldırı
16:10
Menelaou: Birleşik Krallık, gayri resmi genişletilmiş toplantıya katılmalı
16:06
Andronikos cinayetinde Arar'a müebbet hapis cezası
16:03
İsrail'in Han Yunus'u bombalaması sonucu 38 kişi hayatını kaybetti
15:49
basın özetleri 25.10.24
13:15
24 Ekim
Hristodulidis'in 3 ayrı müzakere masası oluşturulmasına yönelik önerisi Tatar tarafından tümüyle reddedildi.
15:12
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un girişimiyle Paris'te uluslararası bir insani yardım konferansı düzenleniyor.
14:57
1999'dan beri Türkiye'de tecrit altında tutulan Kürt lider Abdullah Öcalan, 43 ay sonra ilk kez dün ziyaret edildi.
14:55
Türk Hava Kuvvetleri PKK mevzilerini bombaladı.
14:53
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.