basın özetleri 15.10.24

Politis gazetesinin ana haberi:

“Düşük beklentiler, amaç çabanın canlı tutulması - Bu gece yarısı New York'ta Guterres-Hristodulidis-Tatar'ın ilk ortak görüşmesi"

Düşük beklentilerle, Birleşmiş Milletler merkezinde sabah saatlerinde Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar'ın üçlü görüşmesi - akşam yemeği gerçekleştiriliyor.

Tatar'ın taleplerini diyalog için ön koşul olarak öne sürmeye devam etmesi, Genel Sekreteri, beklenmedik bir gelişme olmazsa, ilerlemek istediği planlardan farklı planlar yapmaya yönlendiriyor.

Şu anda görünen en gerçekçi hedef, bu toplantının yolun sonu olmayacağı ve müzakerelerin, üzerinde önceden anlaşılmış bir süre zarfında ortak bir zemin arayışıyla devam edeceği konusunda uzlaşmaya varılmasıdır.

*

Alithia gazetesinin ana haberi de Kıbrıs sorunuyla ilgili:
"Guterres sonraki adımları belirliyor - Bu akşam New York'ta liderlerin kritik yemeği - Ya bir yol haritası sunması ya da Olgin'in yetkisini belirli bir zaman diliminde yenilemesi bekleniyor"

Diplomatik değerlendirmelere göre, BM Genel Sekreteri bu akşam sonsuz müzakerelere değil bir çözüm sürecine yol açacak bir yol haritasının benimsenmesi yönünde bir yönlendirme yapması bekleniyor.

Ancak mevcut koşullar altında, yol haritasının benimsenmesi pek mümkün görünmüyor; Ama yine de bu olasılık, bu akşamki toplantının sonucunu kimsenin öngörememesi nedeniyle tamamen dışlanamıyor.

Türkiye'nin tam bir hareketsizlikle suçlanmak istememesi ve BM Genel Sekreteri'nin bölgedeki bu kadar kritik jeopolitik koşullar altında üçlü bir toplantı düzenlemesi dikkate alındığında, bu akşam bir devam sonucunun çıkması bekleniyor.

Antonio Guterres’in (yol haritası hedefi gerçekleşmezse) iki yönde hareket etmesi bekleniyor: İlk olarak, Kıbrıs konusunda bir çıkmaza girilmediğinin kabul edilmesi. İkincisi, Olgin'in belirli bir zaman dilimi içinde ortak zemin arayışının sürdürülmesi.

*

Kıbrıs sorununu ana haber yapan son gazetemiz Haravgi

Ön sayfasındaki başlıklar ve ön çıkan noktalar şöyle:

"Çıkmazın aşılması için gözler New York'ta - Cumhurbaşkanı, harekete geçme inisiyatifini üstlenmeye ve ileri adımlar atmaya çağrılıyor”

Tüm müzakerelerde elde edilen kazanımlar ve önemli konulardaki uzlaşılar değerlendirilmeli

Türk tarafına teşvikler sunmalıyız, böylece Türk niyetleri yoklanabilir

Stefanos Stefanu: AKEL, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik her olumlu adımı desteklemeye hazır

*

Filelefteros gazetesinin güncellenmiş internet sayfasındaki Kıbrıs sorunu ile ilgili haberi:

Kıbrıs sorunu: 38. kattan beyaz duman bekleniyor

Kıbrıs'taki tüm ilgili taraflar, Kıbrıs saati ile Çarşamba sabahı Birleşmiş Milletler binasının 38. katından çıkacak olan dumanın beyaz olmasını ve yeni bir sürecin başlangıcını umut ediyorlar.

Londra'dan ayrılarak New York'a doğru yola çıkan Cumhurbaşkanı Hristodulidis Başbakan Starmer ile yaptığı görüşmeden memnun ayrıldı. Lefkoşa Hükümeti, Birleşik Krallık ile olduğu gibi, BM Genel Sekreteri ile de New York’ta "aynı sayfada" buluşacaklarını umut ediyor.

Birleşmiş Milletler tarafının, niyetleri konusunda çok kapalı kalması ve özellikle Olgin raporunun içeriğinin gizli kalması, Antonio Guterres’in sonraki hamleleri konusunda bazı endişelere neden oluyor. Hem Rum tarafı hem de Türk tarafı, akşam yemeği sırasında Olgin raporunun içeriğinin ne olacağının da ortaya çıkmasını bekliyor.

Akşam yemeği, New York saatiyle akşam 7’de (yani Kıbrıs saatiyle Çarşamba sabahı 2’de) yapılacak. Yemekte yalnızca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Hristodulidis ve Ersin Tatar bir araya gelecek.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

"İskele de yok oluyor - Vasilikon'daki gaz projeleri altyapısı ve ekipmanı aşınmanın pençesinde - Hill International, muazzam maliyetle ek ciddi hasarlar konusunda uyarıyor"

Enerji Bakanlığı ve DEFA-ETYFA, FSRU Prometeus tedarikinin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne teslimi için Çinli CCP ile mali bir anlaşma yapmak için çaba sarf ediyor. Ancak Hill International, Vasilikon'daki doğal gaz terminali için ETYFA'nın mühendislik danışmanı, dramatik bir şekilde, hasar onarım, bakım ve iskelenin pahalı ekipmanının korunmasına acilen başlanması gerektiği konusunda uyarıyor. Fileleftheros'un eline ulaşan bilgilere göre, Hill International, iki son yazılı müdahalesiyle, eğer ekipmanın denizdeki kısmının tamamlanması, bakımı ve korunmasının yapılmasında daha fazla gecikildiği takdirde, erozyon ve oksidasyondan kaynaklanan ek ciddi hasarların meydana geleceği konusunda uyardı. Bu hasarların onarımının çok zaman ve büyük miktarda para gerektireceği belirtiliyor.

*

Bu arada Haravgi’nin internet sayfasında AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi Yorgos Yeoryiu'nun euronews’a verdiği bir demeçte Kıbrıs sorunu hakkında konuştuğuna dair bir haber var.

“Yorgos Yeoryiu’dan üçlü görüşme hakkında: Tatar'ı dikkate alan yok – Görüşmeye pozitif bir gündemle gidelim…" başlığı altında şöyle yazıyor:

Kıbrıs, Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde Kıbrıs sorunu için müzakerelerin yeniden başlaması konusunda bir sonuç sağlanması durumunda, New York'taki üçlü toplantıya pozitif gündemle yer almalıdır.

Demecinin bir başka bir bölümünde Yeoryiu, kimsenin Ersin Tatar'ı dikkate almadığını, çünkü kararların doğrudan Ankara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alındığını dile getirdi.

Son Güncelleme: 15 Ekim 2024 - 12:46

Son Haberler

17 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün temel faiz oranını %0.25 oranında düşürdü.
16:49
İngiltere'de reşit olmayan kullanıcıları tehlikeli içeriklere karşı koruyamayan paylaşım siteleri ceza alacak
16:48
Avrupa Merkez Bankası'nın temel faiz oranında %0,25 oranında yeni bir indirim kararı alması bekleniyor.
15:24
Petrol fiyatları bugün iki haftanın en düşük seviyesinde seyrediyor.
15:23
Hristodulidis, "AB'nin müzakerelerin başlatılmasına yönelik ilgisini gösteren açıklamalar yapması bekleniyor" dedi.
15:21
basın özetleri 17.10.24
13:42
16 Ekim
Türkiye'de 5,9 büyüklüğünde deprem
13:47
BM Genel Sekreteri çabalarını sürdürüyor
13:44
ABD, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına karşı
13:13
Lübnan: İsrail saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti
13:12
Cumhurbaşkanı, gayri resmi toplantıların devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi
13:10
Erdoğan: İsrail'in yayılmacılığı yüzünden önlem alıyoruz
13:09
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.