Filelefteros:
"Akşam Yemeğinde Yeni Açıklamalar belkleniyor - Antonio Guterres, Kıbrıs'taki sonraki adımlar için anahtarın sahibi – Kıbrıs Rum tarafı, tüm senaryolara hazır olduğunu belirtiyor - Kıbrıs sorunu konusunda Averof ‘tan yeni bir müdahale." Başlıkları altında ön sayfada şöyle yazıyor:
Yarın New York'ta BM Genel Sekreteri ile yapılacak akşam yemeği, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin habercisi olarak değerlendiriliyor. Antonio Guterres'in niyetleri bilinmezliğini koruyor olmakla birlikte, devam için bir yol haritası düşündüğü tahmin ediliyor. Kıbrıs Türk toplumu lideri Ersin Tatar'ın alacağı tutum ise hâlâ soru işareti olmaya devam ediyor.
*
Alithia gazetesi:
"Çözüm Cumhurbaşkanı mı, yoksa bölünme Cumhurbaşkanı mı? - New York'ta Nikos Hristodulidis değerlendirilecek."
Resmi olmayan akşam yemeğinden 24 saat önce Averof Neofitu'dan önemli bir müdahale geldi. “Buluşmaya kararlı bir şekilde katılma ve uluslararası toplumu sadece müzakere değil, çözüm istediğin ve bunun peşinde olduğun konusunda ikna etme şansını elde ettin” dedi.
Hristodulidis’in açıklaması “2017 yazında kesildiği noktadan müzakere etmeye hazırız.
Ersin Tatar, New York'taki akşam yemeğinde 'ulusal politikayı' açıklayacak ve Kıbrıs Rum tarafını iş birliğine davet edecek.
*
Bu arada Haravgi "New York'taki üçlü görüşmeden olumlu bir sonuç konusunda temkinli iyimserlik", Politis ise "Kıbrıs sorunu için kritik üçlü görüşmede geri sayım başladı" başlıklarını kullanıyorlar.
*
Politis gazetesi ile Haravgi konut sorununa yer veriyor ana haberlerinde:
Politis gazetesinden aktarıyoruz:
"Ulaşılabilir konut için 77 milyonluk beş yıllık plan - Politis, devletin serbest piyasaya müdahale planlarını açıklıyor"
Hükümet, düşük ve orta gelirli genç çiftler ve aileler ve sosyal açıdan hassas gruplar için ulaşılabilir konut sağlamayı hedefleyen dokuz önlem ve planı hayata geçiriyor. Sosyal Hizmetler ve Göçmenleri Yeniden Yerleştirme Dairesi’nin konut projeleri için yeni kriterler belirlendi. Bunlar arasında ayrıca, "Yeniliyorum - Kiralıyorum" ve "41 yaş altındaki gençler ve genç çiftler için hibe tahsisi" adlı yeni projeler de mevcut. Düşük gelirli aileler için kırsalda arazi tahsisi planı, Hukuk Dairesi tarafından hukuksal denetim aşamasında bulunuyor.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
"Kıbrıs, konut krizinde şampiyon - Eurostat: Zorluk yaşayan bireylerin en yüksek oranına sahip ülkeyiz" başlıkları altında öne çıkan noktalar şöyle:
Konut krizinde Kıbrıs, %11,2 oranıyla (AB’de %4,9’a karşı) en yüksek orana ulaşırken, yoksulluk riski altında olan bireylerin oranı %14,7’ye çıkıyor. Avrupa'daki karşılık gelen ortalama yüzde 8,5.
Birçok kişi, akrabalarından ve arkadaşlarından borç almadan kirasını ödeyemiyor.
Düşük gelirler, yüksek faiz oranları, enflasyon ve devletin kayıtsızlığı, temel sebepler arasında yer alıyor.
Habere göre
Raporun belirttiği gibi, "barınma zorluğu", bir kişinin kendi konut alanına (ya mülk sahibi ya da kiracı olarak) sahip olmadığı ve bu nedenle arkadaşlarının veya aile üyelerinin yanında kalmak zorunda olduğu, acil veya geçici barınma alanlarına sığındığı, sürekli ikamet için tasarlanmamış bir yerde yaşadığı ya da hatta kamusal alanda gece geçirdiği durum olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, doğal afetler veya acil durumlar gibi beklenmedik olaylar nedeniyle geçici bir taşınma durumunun, kişinin daha sonra dönebilmesi için sürekli bir ikametgâhı (ya mülk sahibi ya da kiracı olarak) varsa "barınma zorluğu" olarak kabul edilmediği de belirtilmekte.
Kıbrıs ile benzer sorunlar nüfusun %10,8 ve yoksulluk riski altındaki bireylerde %17,5 ile Finlandiya ve %9,4 ve %18,4 ile Danimarka'da da yaşanmaktadır.
Bu arada, veriler, zamanında önlemler alınmadığı takdirde durumun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini gösteriyor.
2023 verilerine dayanan Avrupa İstatistik Ofisi'nin raporuna göre, son 12 ayda %7,7'lik bir kesim, kendi kaynaklarıyla "maliyetleri karşılayamadıkları" için bir konut kiralama konusunda zorluk yaşamıştır; bu sorunun çözümü ise akrabalardan veya arkadaşlardan borç almadan, bankadan kredi almadan ya da kiralarını ödemek için diğer mali araçlara başvurmadan mümkün olmamıştır.
Yoksulluk riski altında olan bireylerde Kıbrıs'ta bu oranın %20,3'e ulaştığı belirtilmektedir.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerine kısa bir bakış:
Filelefteros’tan:
"Kira ve konut alım fiyatları ne kadar arttı?"
Ülkemizde kira fiyatlarında kaydedilen yüksek artışlara rağmen, 2010'dan 2024'ün ikinci çeyreğine kadar olan dönemde yaşanan artış, 27 Avrupa ülkesi ve Euro Bölgesi'ndeki en düşük artışlardan biri.
*
"Kıbrıs ve Yunanistan gayrimenkul bakımından cazip"
Avrupa'daki gayrimenkul piyasası ciddi zorluklarla karşılaşırken, Kıbrıs ve Yunanistan'daki gayrimenkul pazarları dayanıklılığını korumakta ve hem yerel hem de uluslararası yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaktadır.
*
“Limasol – Platres yolunu kestiler – Trafik karmaşası”
Alassa Köyü sakinlerinin köy muhtarı seçimlerinin iptal edilmesine yönelik yoğun protestoları sonucu trafik sorunları oluştu.
*
Haravgi’den başlıklar:
"İki aydır sözleşmeli öğretmenler maaş alamıyor"
*
"CTP iki toplumlu çözüm için baskı yapıyor, Tatar iki devlet ısrarında devam ediyor"
*
"Yazarlar Birliği, Kıbrıs Kütüphanesi Danışma Komitesi'nde rol ve söz talep ediyor"
*
"Altıda bir kişi, özellikle iş yükü nedeniyle ruh sağlığı problemi yaşıyor"
*
Son Güncelleme: 14 Ekim 2024 - 13:33
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/10/14/basin-ozetleri-141024/