Filelefteros Gazetesi “Helim/Halloumi üretimi risk altında”, Politis Gazetesi “Uzun süredir devam eden sorumluluk var ancak kilit personeller görevden ayrıldı”, Alithia Gazetesi “Filistinliler “Amalthia”’ya hayır dedi”, Haravgi Gazetesi “Cyta'yı özelleştirme yolunda ilerletiyorlar” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.
Filelefteros Gazetesi
- Helim/Halloumi üretimi risk altında
“Peynir üreticileri ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri Menşe Adı Korumalı Ürünlerde küçükbaş hayvan sütünün yalnızca %10 olmasını talep ediyor” alt başlıklı haberde, Peynir Üreticileri Birliği üyeleri, 14 Ocak'tan itibaren peynir üretiminde lokavt uygulanacağı ve inek sütünün dökülmek edilmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na nakledileceği tehditleriyle bugün öğleden sonra saat 16:30'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önüne gideceği belirtildi. Haberin ddetayında, peynir üreticilerinin ve bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gidecek heyetin talebinin, hellim/halloumi yapımında küçükbaş hayvan sütünün asgari katılım oranının %51'den %10'a düşürülmesi olduğu aktarıldı. Peynir Üreticileri Birliği’nin, Menşe Adı Korumalı hellimde/halloumide kullanılan küçükbaş hayvan sütünün asgari yüzdesinin mevcut dönemdeki %19'dan %10'a revize edilmesini ve söz konusu kotanın 1 Şubat'tan itibaren %25 olarak değiştirilmemesini talep ettiği vuruglanan haberde, peynir üreticilerine göre, Birliğin hedefinin, hellimin dünya çapında tanınmasını sağlayan ihracatın korunması, üretilen sütün tamamının tüm üreticilerin yararına kullanılması ve peynir endüstrisinde tek bir iş kaybının yaşanmaması olduğu aktarıldı. Haberde ayrıca, peynir üreticileri ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin süt üretiminde koyun ve keçi sütünün payının arttırılmasının hem ihracatı hem de üretilen inek sütünün bertarafını karşılayamayacağı görüşünde olduğu belirtildi.
Politis Gazetesi
- Uzun süredir devam eden sorumluluk var ancak kilit personeller görevden ayrıldı
“Devletin silinen sunucuları ile ilgili skandala ilişkin bulguları açıklıyoruz” üst başlığıyla verilen haberde, Bilgi Hizmetleri Dairesi’nden bir yetkilinin, devletin sunucu odasında geçmişte sızıntılar gözlemlendiği ve yönetimin talimatıyla bunun toplandığı yönündeki ifadesinin bulguda öne çıktığı belirtildi. Haberin detayında, söz konusu sunucu odasında herhangi bir sel veya yangın uyarı sistemi ya da kapalı devre izleme sistemi bulunmadığına dikkat çekiliyor. Haberde, geçtiğimiz yılın Nisan ayında devlet sunucu odasında meydana gelen ve devlet mekanizmasında elektronik sistemlerin kapanmasına neden olan su baskınının sorumluluğunu belirlemek üzere yürütülen idari soruşturmanın bulgularında, Bilgi Hizmetleri Dairesi'nin uzun süredir devam eden zayıflıkları ve arızalarının yanı sıra yetersiz yönetiminin de yer aldığı belirtildi. Haberde ayrıca, bulgularda sorumluluğun kişiselleştirilmediği ve aynı zamanda olaya karışan kilit personellerin emekli olduğunu vuruglanıyor.
Alithia Gazetesi
- Filistinliler “Amalthia”’ya hayır dedi
“Filistin Başbakanı Kıbrıs'ın Gazze'ye deniz yolu önerisini reddetti” üst başlıklı haberde; Gazze yoksunluk çeken halka yardim gönderilmesi için denizden insani yardim koridoru oluşturulmasina yönelik parodinin devam ettiği belirtiliyor. Haberin detayında, hükümetin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından “Amalthea” adı verilen insani yardım koridorunun başlatıldığı konusunda bilgi verdiği belirtilirken, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye’nin dün, Kıbrıs tarafından Gazze'ye insani yardım koridoru oluşturulması önerisi tamamen reddettiğinin açıklandığı vurgulandı. Haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in geçti̇ği̇mi̇z Pazar günü bir gazeteye verdi̇ği̇ röportajda Gazze'ye yöneli̇k gi̇ri̇şi̇mi̇n i̇nsani̇ yönü konusunda aldığı eleşti̇ri̇lere deği̇ndi̇ği hatırlatılarak, Cumhurbaşkanı Hristodoulidis, bu hassas konuyu iletişim amacıyla istismar ederek medyayı “Amalthea”’nın hayata geçirildiğine ikna etmek amacıyla yalan haberlerle beslemekle eleştirildi.
Haravgi Gazetesi
- Cyta'yı özelleştirme yolunda ilerletiyorlar
“Çalışanlar, kurumun kamusal niteliğini güçlü şekilde savunuyor” alt başlığıyla verilen haberde; Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun (Cyta) özelleştirilmesi senaryolarının yeniden gündeme geldiği belirtiliyor. Haberin detayında, Cyta’nın 13 bölümünün hizmet piyasasına devredilmesini, çalışanların istihdam statüsünün çoğunun özel olması için çeşitlendirilmesini, yeni işe alımlar için giriş ölçeklerinin düşürülmesini ve daimi ve düşük ücretli çalışanların asgari ücret seviyesine indirilmesini içeren hükümler içerdiğinden, kurumun parçalanarak özelleştirilmesine yol açan bir plan hazırlandığı ve bu nedenle Cyta’da örgütlü sendikaların, süresiz fazla mesai durdurma ve 16 Ocak Salı günü 24 saatlik yeni bir uyarı grevi kararı aldığı vurgulandı. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’in, kârlı kamu kurumlarının özelleştirilmesi konusuna devam etmeyi planladığı aktarılan haberde, bu durumun Hristodoulidis hükümetinin, Anastasiadis hükümetinin politikalarının halefi olduğunu kanıtladığı vurgulandı. Haberde ayrıca, söz konusu durumda hükümetin parmağı olduğunun anlaşıldığı ve birçok hükmün, özellikle Kurum personeliyle ilgili olarak, sendikalarla mutabık kalınan hususlarla çeliştiği aktarıldı.
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/1/4/basin-ozetleri-04012024/