Haravgi gazetesinin ana haberi “10 devlet dairesi Kuri’de işlenen suça göz yumdu – Kuri deresi skandalının arkasında kara para aklaması mı var, araştırılıyor” başlıkları altında veriliyor. Ön sayfada öne çıkarılan noktalar şöyle:
Bağıran yasadışı durumlar, binlerce avroluk sübvansiyonlar ve devlet görevlilerine tehditler
Yolsuzlukla Mücadele Otoritesi ve MOKAS araştırma başlattı
Tüm yasadışılıkların durdurulması ve verilmiş olan ruhsatların geri alınması olmazsa olmaz
Habere göre Kuri deresi skandalı, Temsilciler Meclisinin Parlamento Denetim Komitesi'nin dünkü oturumunda davanın arkasında yaygın yolsuzluk ve kara para aklamanın olabileceğinin ortaya çıkmasının ardından hayal bile edilemeyecek boyutlara ulaştı. Hatta Yolsuzlukla Mücadele Kurumu ve MOKAS'ın araştırmalarının devam ettiği de ortaya çıktı.
Oturumda, Kuri deresinin yönü değiştirilerek suyun Syliku, Trimiklini köylerindeki yasadışı balık çiftliği tesislerine aktarılması ve devlet arazilerinin balık çiftliği sahipleri tarafından özel çıkarlarına tahsis edilmesiyle ilgili şikayetler ve yasadışı yiyecek-içecek tesisleri, dinlenme alanları ve misafir konaklama yerleri oluşturulmasıyla ilgili Sayıştay’ın raporu tartışıldı.
Belirtildiği üzere toplam on bir yetkili devlet kurumu, ihmalleri veya yasal olmayan eylemleri nedeniyle, yasa dışılıkları önlemeyi ve daha sonra düzeltmeyi başaramadı. Yakın zamanda meydana gelen çok ciddi bir olaya da atıfta bulunuldu; bu olayda bir kişinin yerinde inceleme yapmaya çalışan devlet yetkililerine saldırdığı, taciz ettiği ve tuzağa düşürdüğü belirtildi. Aslında iki polis memuru olay yerine gelip düzeni sağlamak için müdahale etmeye çağrıldığında da söz konusu şahıs aynı davranışları sürdürdü.
Sayıştay’ın soruşturmasının bulgularını sunan Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis, "Denetimimiz kapsamında tespit ettiğimiz tüm hukuka aykırılıkların ortadan kaldırılması ve gerekli görülen durumlarda ilgili lisansların iptal edilmesinin yanı sıra, böylesine önemli bir halka açık nehrin bitişiğinde olması nedeniyle, özellikle çevresel açıdan hassas bir bölgede, bu tür olaylara karşı sıfır toleransın gelecekte gösterilmesi kaçınılmazdır” dedi
AKEL milletvekili Irini Haralambidu "Meclis Denetim Komisyonu olarak bunun şimdiye kadar yaşanan en büyük skandallardan biri, hatta türünün en büyüğü" olduğunu belirtti.
*
Politis ve Filelefteros gazeteleri şirketlere getirilen bir ceza ve buna yönelik tepkileri konu alıyor.
Filelefteros gazetesi şöyle yazıyor:
“Şirketlere ceza yağmuru – Gerçek yararlanıcıların kaydı nedeniyle devlet hizmetleri altüst – Meclis sahiplerinin verilerini bildirmeyen şirketlere cezaların ertelenmesi amacıyla müdahale ediyor”
Şirketlerin Yeni Faydalanıcılar Siciline ilişkin mevzuatın uygulanma şekli ve esas olarak bu düzenlemeye 1/1/2024 tarihine kadar uyum sağlamayan şirketlere ve yetkililerine para cezası uygulanmasından kaynaklanan sorunlara hizmet sektöründen tepkiler bitmiyor.
Binlerce işletme 20.000 avroya varan para cezalarıyla karşı karşıyayken, yöneticileri ve diğer idarecilerin ceza olarak ek meblağlar ödemesi gerekiyor. Bazı küçük şirketler mali çöküşün eşiğine geldiklerini bildirdi. Temsilciler Meclisinin Ticaret Komitesi harekete geçti ve Salı günü milletvekillerinin şirketlerin intifa hakkı sahiplerinin kayıtlarını doldurması kolaylaşıncaya kadar para cezalarının dondurulmasına yönelik bir tasarıyı masaya yatırmak ve teşvik etmek amacıyla konuyu tartışacak.
*
Politis gazetesinin de ana haberi aynı konuyu ele alıyor dedik s d.
“Gün başına 100 avroluk para cezası şirketlerde şok yarattı”
Habere göre gerçek faydalanıcı bilgilerinin bildirilmesine yönelik Şirketler Sicil Memuru platformunun teknolojik olarak iyileştirilmesi ve cevaplandırmaktan çok daha fazla soru yaratan bir genelge, çok sayıda işletmeye günlük 100 avro para cezası uygulanmasına yol açtı.
Kıbrıs Barosu, SELK, Kıbrıs Barosu, KEVE, STEP Cyprus, CyFa, ve CIBA ortak mektubunda büyük bir çalkantıdan ve piyasada ve birçok şirkette birçok sorundan söz ediyor.
Şirketler ve Fikri Mülkiyetten Sorumlu Komisyon Üyesi İrini Milona Hrisostomu, iş dünyasının tepkisinin aşırı olduğu görüşünde. Sorun Salı günü Meclisin Ticaret Komisyonu'nda acilen tartışılacak.
*
Ve Alithia gazetesinin ana haberi bugün de hükümet değişikliği etrafında gelişen olaylarla ilgili. Kısaca aktarıyoruz:
“İlk açıklamadan da beter – Cumhurbaşkanı dün bir önceki gün söylediğiyle ne kast ettiğine dair bir soruya tamamen konu dışıydı – Kabine değişikliği yaptı ama Cumhurbaşkanlığı Sarayına ve gumbarolarına dokunmadı”
Ne yenisi geldi ne de eski değişti. Kendisine gumbaro yönetimi hakkında eleştiriler yöneltildiği halde Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis tam da direnen eski sistemden söz ederken gumbarosunu bakan yaptı.
Cumhurbaşkanı ilgili soruya “Sadece 10 aylık bir dönemin içinde seçim programımıza sadık kalarak gerçekleştirdiğimiz icraatlarımıza değindim” şeklinde yanıt verdi.
Hristodulidis vaat ettiklerini gerçekleştirmemenin yanı sıra kayırmacılığa karşı da hiçbir şey yapmadı. Adam kayırmanın siyaset biliminde yolsuzluk türü oluşturduğunu hatırlatırız.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:
Politis'ten:
Dışişleri Bakanlığı Guterres'in Kıbrıs meselesine ilişkin raporlarına dair yorumunda, alışılmışın dışında katı bir üslupla BM'nin eşit mesafe politikası sürdüğünü ifade etti.
Filelefteros ilgili haberi ön sayfasına şöyle yansıtmış:
“Guteres ‘in eşit mesafe politikası Dışişleri Bakanlığını düşündürüyor – Raporlar ve olayların kaydedilmesi”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu ve UNFICYP hakkındaki raporuna Lefkoşa’nın ilk tepkisi olayların muğlak bir şekilde verildiği oldu.
Alithia gazetesi:
BM Genel Sekreteri garantör güçleri iki tarafı müzakerelere özendirmesi için teşvik ediyor
Ve Haravgi gazetesi:
Antonio Guteres iki tarafı diyaloğa açık olmaya çağırdı
*
Filelefteros’tan haberlere devam ediyoruz
“Fransa’yı destekledik gazeteciler takip ediliyor”
Hükümet, ulusal güvenlik nedenleri söz konusu olduğu zaman gazetecilerin izlenmesini kabul ediyor. Önkoşul mahkeme kararıyla olması. Milletvekillerinden sert tepkiler.
*
“Özel sektör de evde bakım hizmetleri sunacak – Meclise yasa tasarısı gitti”
Τasarı, hastaneler dışında hemşirelik hizmeti verecek şirket ve kuruluşlara lisans verilmesini sağlıyor. Parlamentoda tasarıya itirazlar var.
*
“Yunan gemisi korsanların saldırısına uğradı”
Umman Körfezi'nde seyreden Yunan tankeri "St. Nikolas"a silahlı kişilerce baskın düzenlendi, gemideki bir Yunan denizci rehin tutuluyor.
Son Güncelleme: 12 Ocak 2024 - 13:07
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2024/1/12/basin-ozetleri-120124/