basın özetleri 08.09.23

Kıbrıs Rum gazetelerinin bugünkü ana haberleri gıda ürünlerine yeni gelen zamlar ve son dönemde yaşanan ırkçılık olayları ve saldırılar.

*

Alithia, Haravgi ve Filelefteros’ta yeni zamlar ve pahalılık konusu yer alıyor.

Alithia’nın ana haber başlıkları şöyle:

“Domatesin fiyatı dört, salatalık fiyatı üç avroya çıktı – Zamların bir nedeni de altın yumurtlayan tavuk yani turizm sektörü”

Şöyle yazıyor:

Ağustos ayında görülen ciddi ve ani enflasyon yükselişine başta ziraat ürünleri olmak üzere gıda ürünleri ile turizm sebep oldu.

Süper marketlere bir göz attık; domatesin kilosu 4 avroya çıkmış, salatalık ise kilosu 3 avrodan satılıyor.

Et ürünleri fiyatlarında da ciddi bir artış oldu, öyle ki 5 kişilik bir aile artık büyük miktarda et alamaz oldu, en fazla 2 günlük ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde alışveriş yapabiliyor.

Ticaret Bakanlığının Tüketici Hizmetleri Dairesi ve İstatistik Dairesi yetkililerine göre fiyat artışlarının bir sebebi de turizm nedeniyle Kıbrıs nüfusunun yaz aylarında çok artması ve talebin yükselmesi.

*

Filelefteros aynı konudaki ana haberini “Yiyecek raflarında dehşet – Her ay zam, pahalılığın sonu yok – Taze sebze fiyatlarında yüzde 40, et ürünlerinde ise yüzde 30 oranında zam – Geçen ve önceki yılki zamlara bu yıl yenileri eklendi” başlıklarıyla veriyor.

Habere göre hemen hemen tüm temel gıda ürünlerine peş peşe binen zamlar nedeniyle geçtiğimiz Ağustos ayında da tüketicinin cüzdanına büyük ek yükler bindi. Veriler raf ürünleri fiyatlarında görülen artışların durmayacağı gibi daha ne kadar süreceği belli olmayan bir süre boyunca yükselmeye devam edeceğini ortaya koyuyor. Sebze enflasyonu geçen ayın aynı dönemine kıyasla yüzde 10’luk bir yükseliş gösterirken, genel enflasyon birkaç ay için sakinleştikten sonra yeniden yükseliş çizgisine geri döndü.

*

Aynı konuyu ele alan üçüncü Kıbrıs Rum gazetesi Haravgi.

“Yiyecek ve temel ihtiyaç ürünlerine yüzde 10 oranında zam geldi – “Hükümetin elektrik ve yakıtla ilgili kararından sonra yeni zam “tsunamisi”” başlıkları altında dikkat çekilen noktalar şöyle:

Ağustos ayında enflasyon ritmi bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6 fırladı.

Yiyecek ve içecek ürünlerinde yüzde 10, konut, su, elektrik ve hava gazında yüzde 6,5, restoran fiyatlarında ise 6,3’lük zamlar görüldü.

AKEL: Elektriğe destek ve petrol ürünlerine düşük KDV geri getirilsin.

*

Son olarak da Politis gazetesinin ana haberi.

“Siyasi sorumluluk yükleme topu Cumhurbaşkanında – Olaylarla ilgili raporları aldı, inceliyor ve önümüzdeki günlerde karar verecek” başlıkları altındaki habere göre

“İki polis raporu ve Adalet Bakanının bir sonuçlar notu dünden itibaren Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in elinde bulunuyor.

İlgili raporları inceledikten sonra Cumhurbaşkanı akabindeki günlerde ve New York’a hareket etmeden önce siyasi sorumluluklar olup olmadığına, varsa kimlere ait olduğuna, istifa isteyip istemeyeceğine, kimlerin istifasını isteyeceğine ve bu makamlara kimlerin getirileceğine dair karar vermek zorunda.

Politis’e ulaşan bilgilere göre Cumhurbaşkanı’nın memnuniyetsizliği ve istifalarla ilgili baskılar Emniyet Müdürlüğü yetkililerine yöneliyor. Adalet Bakanının istifasına ve Bakanlıktan alınmasına dair bilgiler şimdilik doğrulanmıyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Politis’ten:

“Devlet Üniversitelerinin harcamalarına kesinti yapmak için çalışma yapıyorlar”

Maliye Bakanlığı, devlet üniversitelerinin artan mali ihtiyaçlarının karşılanması ve rasyonelleştirilmesi için düzeltici önlemlerin alınmasına yönelik öneriler sunmak amacıyla özel uzmanlar tarafından bir çalışma yürütülmesini amaçlıyor. Önümüzdeki Pazartesi günü Meclis Maliye Komisyonunda bir fonun serbest bırakılmasına ilişkin bir talebi ele alınacak.

*

“Sayıştay: Şirketler devleti dolandırıyor”

Sayıştay, yapılan denetimlerde bazı şirketlerin vergiye ilişkin beyanlarında bariz hatalar tespit etti. Yapılan beyanlarda tutarlar KDV için farklı, gelir vergisi için farklı gösteriliyor. Üst düzey bir kamu görevlisinin, gerekçelendiremediği 1,2 milyon avroluk yatırımları olduğu tespit edildi. Vergi Dairesi kamu görevlisine sadece para cezası verdi.

*

Haravgi gazetesinden:

“Cumhurbaşkanı özel temsilci atanmasını ve Tatar’la görüşme talebinde bulundu”

​Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten, yazılı olarak, Kıbrıslı Türk liderle bir toplantı düzenlenmesini ve görüşmelerin gidişatını araştıracak özel bir temsilci atanmasını istedi. Cumhurbaşkanı, dün okulların açılış gününde Akropolis Lisesi'nden ayrılırken yaptığı açıklamalar sırasında, bu konu sorulduğunda, Yunan Dışişleri Bakanı'nın Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından kendisine bildirdiği kadarıyla görüşmelerin yeniden başlamasına yönelik "bir umut doğduğunu" söyledi. "Ama biliyorsunuz ki her şey verilere göre değerlendirilecek" dedi.

*

“İçişleri Bakanlığı'nda toplantı: Barikat geçişlerini kolaylaştıracak tedbirler”

Önümüzdeki hafta başında İçişleri Bakanlığı'nda barikat geçişlerinin kolaylaştırılmasıyla ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik bir toplantı yapılacak. Bu toplantıyı başka toplantılar da izleyecek. Toplantıda ayrıca barikat personelinin desteklenmesi ve fazla mesai yapılması konusunun da ele alınması bekleniyor.

Nüfus Kayıtları ve Göç Dairesi Başkanlığı'nın barikatlara saat başı maaş alan personel görevlendirilmesi, önceki hükümetin Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve geçen aylarda uygulamaya konan bir karardı.

İçişleri Bakanlığı, 3/7/2023 tarihinden itibaren Derinya barikatına, 1/9/2023 tarihinden itibarense Lefkoşa barikatlarına yeni personel konulduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığının, barikatlarda yaşanan sorunlardan dolayı halktan özür dilediği ve yetkili Nüfus Kayıtları ve Göç Dairesi ile birlikte durumu sürekli değerlendirerek gerekli görülen durumlarda barikatların mümkün olan en düzgün şekilde işleyişi için harekete geçileceğini söyledi.

*

“Kötü hava şartları Yunanistan’da ölüm ve kayıplara yol açtı”

Karditsa Palamas’tan gelen acı çığlıklarının sonu gelmiyor. Bölgenin tamamı tümüyle tahrip oldu, köyler koca bir göle dönüştü. Pilion ilçesinin de, hışımla akan suların köprüyü yerinden sürüklemesinin ardından geri kalan bölgelerle bağlantısı kesildi.

*

“Okulların açılmasıyla birlikte ilk ırkçı sloganlar da göründü…”

Öğrencilerin okullarına dönüş yapmasına saatler kala ilk taraftar ve ırkçılık sloganları da duvarlarda boy gösterdi. Eğitim Bakanlığı okullarda ırkçılık olaylarına tolerans gösterilmeyeceğini söyledi.

*

Alithia’dan bazı haberler:

Yunanistan’daki kötü hava koşullarının sonuçlarına dair haberi Alithia gazetesi de ön sayfasında veriyor. Şöyle:

“Kutsal kitap afetleri ve ölümler – Daniel kötü hava koşulları sonucunda Yunanistan’ın pek çok bölgesi sular altında kaldı”

6 kişi öldü, çok sayıda insan kayboldu, pek çoğu da mahsur kaldı. Helikopterlerle insan kurtarma çalışmaları yapılıyor. Çoğu insan canını kurtarmak için damlara çıktı.

*

“ELAM Ad Hoc Demografi komisyonunda demografik sorunla değil göçmenler sorunuyla uğraşıyordu”

Αşırı sağa gösterilen hoşgörünün Kıbrıs'taki feci sonuçlarını gören partiler, sorumluluklarını hafifletmek için, Ηloraka ve Limasol'daki taşkınlıklarla baş etmenin yollarını arıyorlar.

*

Ve son olarak da Filelefteros’tan kısa kısa:

“Sorumluluklara ilişkin raporlar Cumhurbaşkanına teslim edildi”

Cumhurbaşkanının Emniyet Güçlerinin sorumlulukları hakkında karar vermesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı polisten iki rapor, Adalet Bakanından da bir not aldı.

*

“ELAM’ın Komisyonu Mecliste mikroskop altında”

Temsilciler Meclisinin Seçici Komisyonu, AKEL'in ELAM başkanlığındaki Ad Hoc Demografi Komisyonunun şartlarına ilişkin mektubunun ardından önümüzdeki Çarşamba günü toplanacak.

*

“Şimdilik New York’ta ikili toplantı - Tatar’ın niyetleri belli değil”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis BM GS’ne üçlü toplantı ve temsilci atanması konusunda mektup gönderdi.

*

“YESİ hastanelerinde ölüm, enfeksiyon ve komplikasyon vakaları mikroskop altında”

YESİ dâhilindeki hastanelerde veri kaydı başladı. Şu ana kadar 25 hastane söz konusu özel kalite kriterine katılım beyan etti.

*

“Pissuri’de yeni toprak kayması”

Beş ev hakkında tahliye etme kararı çıktı. Çalışmalar durduruldu.

Son Güncelleme: 08 Eylül 2023 - 15:41

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.