basın özetleri 19.09.23

Filelefteros gazetesi “Sevk kağıtlarına renk veriyorlar – Sağlık Bakanı bekleme listelerini eline aldı – Uzman doktor randevusu süresinin azaltılmasını hedefleyen alarm” başlıkları altında veriyor ana haberini.

Habere göre Sağlık Bakanlığında bekleme listeleri sorununun çözülmesi amacıyla dün yapılan geniş çaplı toplantıda sağlık alanıyla ilgili alınan kararlardan bazılarını şahsi doktorlara daha fazla hareket özgürlüğü tanınması, uzman doktorlara çifte randevu yasağı konması, hastanın durumunun aciliyetine göre üç ayrı sevk kategorisi oluşturulması, devlet hastanesi polikliniklerinin öğleden sonrası çalışma saatlerinin uzatılması oluşturuyor.

*

Politis gazetesinin ana haberiyse akaryakıt fiyatlarına gelmesi beklenen zamlarla ilgili.

Başlıklar şöyle:

“Yeni akaryakıt zamları cebimizde yangın – Her hafta fiyatların litre başına 4-5 sent artması bekleniyor”

Şöyle yazıyor:

Ürün ve elektrik zamlarıyla başlayan tüketicinin zorlu yokuşu bitmek bilmiyor. Ay sonuna kadar zam gelmeye devam edecek. Bu sefer sıra akaryakıt ürünlerinde.

Petrol ürünleri şirketleri benzincileri gelecek zamlar konusunda şimdiden bilgilendirdi. Fiyatlar ay sonuna kadar her hafta litre başına 4-5 sent artmaya devam edecek.

Zamların ana nedenlerini OPEC petrol üreticisi ülkelerin üretimi düşürmesi, doların avro karşısında değer kazanması ve önemli petrol ithalatçısı ülkelerinden Libya’da yaşanan felaketler oluşturuyor.

*

Alithia ve Haravgi gazetesi Cumhurbaşkanlığındaki fazla mesai saatleri ve ödenen ücretlerle ilgili gelişmeleri ana haber yapıyor. Aktarıyoruz.

Alithia gazetesinin ana haberinin başlıkları “Dalga geçmenin daniskası – Teklifi verdikleri sırada arka kapıdan fazla mesai ücretlerini dağıtıyorlardı – First Lady’nin yardımcısı için de fazla mesai ücreti talep ettiler” şeklinde.

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Cumhurbaşkanından makam ücretinin sabitlenmesine yönelik manevralar…

Sayıştay: “İki kapılı oynamak sorunlara yol açıyor”.

“Doksa Komodromu’nun Bakanlar Kurulunun Trodos’taki toplantıya katılması, cenazede hazır bulunması, artı planetaryumun açılışına katılması için fazla mesai ücreti talep ettiler”.

«Usule uygun yapılması gereken Bayan Komodromu’nun Kıbrıs üniversitesindeki görevinden istifa etmesi ve Hükümet Sözcüsü Vekili olarak atanmasıdır.

*

Aynı konu Haravgi gazetesinde de ana haber.

“Cumhurbaşkanlığı resmi geçitlere, cenazelere, resepsiyonlara paralar ödemiş – Onay almamış fonlarla ödemeler yapmışlar! Acil durum fonunu kullanmışlar” haberin başlıkları…

Hemen altında şöyle yazıyor:

Haravgi gazetesi Doksa Komodromu’nun fazla mesai meşguliyetlerini ve fazla mesai ücretleri faturalarına ulaştı, açıklıyor…

Cenazelere, anma törenlerine, kilise ayinlerine, resmigeçit törenlerine, resepsiyonlara, etkinliklere katılmak için para alıyorlar… First Lady’nin özel sekreterine refakat etmesi için de fazla mesai…

Habere göre fazla mesai ödenen tek şahsın Doksa Komodromu olmadığını söyleyen Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis Filipas Karseras’ın da adını verdi.

Odiseas Mihailidis Meclisin Ekonomi Komisyonunda yapılan ilgili toplantıda “Yetkililer ve danışmanlar için kart vurma sistemi yok. Dolayısıyla tanım gereği kart vurmayan bir çalışanın fazla mesai talep etmesi söz konusu dahi değildir. Ama… buna rağmen Cumhurbaşkanlığında bir tazmin sistemi işliyor” dedi.

*

Gazetelerin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

AKEL: “Yurttaşların pahalılığın yükü altında inlediği bir dönemde Cumhurbaşkanlığı halkı tahrik ediyor…”

AKEL, parti grubunun Maliye Komisyonu'na sunduğu sorular vasıtasıyla cumhurbaşkanlığına atanan yetkili ve danışmanlara fazla mesai karşılığında hukuka aykırı olarak tazminat ödenmesi skandalını ortaya çıkardı. AKEL ortada üstlenilmesi gereken ağır siyasi sorumluluklar olduğunu açıkladı.

Hristos Hristofidis parti adına yaptığı ilgili açıklamada “Bu fiyasko - skandalın siyasi sorumluluğunun açık yüreklilik ve medeni cesaretle üstlenmesini bekliyoruz” dedi ve “Yurttaşların pahalılığın yükü altında inlediği bir dönemde Cumhurbaşkanlığı halkı tahrik ediyor…” şeklinde vurguladı.

*

Pozitif ortam oluşması için Kıbrıslı Türklere yönelik Güven Artırıcı Önlemler

KYPE’den alınan ve ajansın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in üzerinde çalıştığı Kıbrıslı Türklere yönelik güven artırıcı önlemler pozitif ortamı hedefliyor ve Kıbrıs sorununun çözülmesine yönelik müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki iradesini hazırlılığını ortaya koyuyor. İki taraf güven artırıcı önlemler üzerinde anlaşma sağladığı takdirde teknik komiteler vasıtasıyla hayata geçirilecek. Diplomatik kaynaklar önlemlerin ortamın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalar için elverişli olduğu bir anda açıklanacağını belirtti.

*

Gazeteden bazı haber başlıkları:

AKEL: Pahalılığa ve faiz oranlarına yönelik hemen şimdi önlem alınsın

Sonu gelmeyen tartışmaların zamanı değil. Toplum için kararlar alma zamanı

*

Guteres Cuma günü Hristodulidis, ertesi gün Tatar’la görüşecek

*

DİSİ’de ELAM’la işbirliği konusunda iki dillilik var – Dimitris Dimitriu: DİSİ’nin Anita Dimitriu’nun Meclis Başkanlığına seçilmesi için işbirliği yapması hataydı

*

Alithia’dan:

“Prometeus’un gelişi ertelendi – Yapım şirketi ikinci denemde teknik sorunlar tespit etti”

Υüzer doğal gaz depolama ve kurutma ünitesi Prometeus Eylül ayı içinde Kıbrıs Cumhuriyetine teslim edilemiyor.

Sorunların düzeltilmesi çalışmalarının yapıldığı Şanghay'daki tersaneden, geminin, Ekim ayı sonunda teslim alınması bekleniyor.

*

“Prefabrik ev ve taze balıklar en popüler ürünler – İşgal altındaki bölgeden ürün satın alımı %141 oranında arttı”

2022 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nde en çok talep gören Kıbrıs Türk ürünlerinin başında prefabrik ev, inşaat malzemeleri ve taze balık yer alıyor. Satın alınan malların değeri, 6,1 milyona ulaştığı 2021 yılındaki satışlara kıyasla %141 arttı. 2022'de iki kattan fazla artarak neredeyse 15 milyona ulaştı.

*

Filelefteros’tan:

“Sendikalarla tüketici pahalılığa karşı elele”

PEO, SEK, DEOK sendikaları ve iki tüketici örgütü toplumu destek önlemleri talebiyle işbirliği içinde yarın liderlk düzeyinde ortak toplantı gerçekleştiriyor.

*

“Yunanistan Libya'a giden Yunan kafilesi için yasta”

Libya’ya insani yardım için giden Yunan kafilesinin beş silahlı kuvvetler üyesi meydana gelen bir trafik kazasında hayatını kaybetti. İki aracın çarpışmasında Yunan kafilesinin olduğu otobüsü alevler sardı. Araçta 16’sı silahlı kuvvetlere ait askerlerden oluşan 19 kişi bulunuyordu.

Kiriakos Mitsotakis yaptığı açıklamada “Ülke yasta. Hayat kurtarmak için mücadele veren insanların hayatını kaybetmesinin verdiği acı iki kez daha büyük” dedi. Yunan Silahlı Kuvvetlerinde üç günlük yas ilan edildi. Trafik kazasının nedenleri henüz bilinmiyor.

Son Güncelleme: 19 Eylül 2023 - 13:04

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.