basin özetleri 12/09/23

Alithia gazetesinin ana haberi:

“DİSİ’nin Hükümete katılımını teşvik etmiyorum – Nikos Anastasiadis AKEL’e cevap verdi”

DİSİ Nikos Hristodulidis’e savaş açtı: “Yönetmekten aciz olduğu için tutunacak dal arıyor”.

Kıbrıs’ın muhalefetsiz kalıp derin devletle mevcut statükonun rahatsız edilmeden iktidarı paylaşmasını istiyorlar.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Cumhurbaşkanlığı gölge kabine kuruyor – Devlet dairelerinden getirteceği adamlardan ve danışmanlardan oluşacak büyük bir ordu”

Nikos Hristodulidis komitelerden, torpillerden ve adam kayırmalarının ardından şimdi de Cumhurbaşkanlığını 12 yeni danışmanla dolduruyor

Telekomünikasyon Kurumu CYTA, Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu RİK, Limasol Teknik Üniversitesi TEPAK, Kıbrıs Ziraat Ödemeleri Kurumu KOAP, Kamu Doğal Gaz Şirketi DEFA ve Kıbrıs Üniversitesi çalışanlarından yapacağı 7 transfer için 244 bin 102 avro istiyorlar.

AKEL tüm devlet dairelerinden transfer edilen danışmanların tam rakamını istedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Hristodulidis DİSİ’lilerden oluşacak bir hükümet ve ayrı bir DİSİ istiyor – Nikos Anastasiadis’in teşviklerini izleyen Nikos Hristodulidis’ten ülkenin menfaati kisvesi altında baskılar”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in, DİSİ liderliğinden defalarca hayır almasına rağmen, zaten büyük ölçüde DİSİ’lilerden oluşan hükümetini resmi DİSİ'ye daha da yakınlaştırma konusundaki ısrarı soru işaretlerine yol açtı.

Mevcut kabineyi oluşturan toplam 23 üyeden 15'i -biyografilerinden de anlaşılabileceği gibi- DİSİ içinden geliyor veya partiyle yakın bağları var.

Bir çoğu Anastasiadis hükümeti için çalışmış, DİSİ milletvekili adayı olmuş ve partinin aktif üyeleriyken, Nikos Hristodulidis de dâhil hepsi halen DİSİ sicillerinde kayıtlı durumdalar.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Bekleme listeleri YESİ’nin kâbusu – Kanserli hastaya uzman doktora 3 ay sonrasına, böbrek hastası kişiye ise 5 ay sonrasına randevu verdiler”

Şahsi doktorlar başkan yardımcısı, “Sağlık Sigortası kurumu OAİ risk altındaki kişilere yönelik bir hizmet mekanizması hayata geçirsin” dedi. OAİ, bekleme süresiyle ilgili bir sorunun gerçekten var olduğunu kabul etti. YESİ verileri, şahsi doktorun sevk kağıdı vermesinin ardından uzman doktor ziyaretine kadar geçen sürenin ortalama 30 gün sürdüğünü gösteriyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden...

*

Alithia’dan kısa kısa:

“2024 bütçesinin 9,3 milyar sınırından sapma – Buna karşın Maliye Bakanı Alithia’ya bütçenin fazlası olacağına dair güvence verdi”

Neden eşel mobil, devlet maaş bordrosu ve yakıt ile temel ihtiyaçlarına gelen zamlar.

Maliye Bakanının belirlediği üç kilometre taşı: Mali disiplin ve denge, devlet maaş bordrosunun kontrol altına alınması ve kalkınma projeleri.

“Yeni otobüs şeritleri – Kısa bir süre önce Lefkoşa girişinde yapılan düzenleme sadece bir başlangıç”

Alithia’ya konuşan Εski Ulaştırma Bakanı Yannis Karusos “Lefkoşa çevre yolu, otobüs şeritleri, 125 akıllı ışık, esnek çalışma saatleri ve tele-çalışma trafik sorununu çözer dedi.

Plan sadece başkenti değil aynı zamanda Limasol'u da kapsıyor. Deniz cephesinde ve dönel kavşaklarda değişiklik yapılmasına yönelik planlar da mevcut.

*

Haravgi gazetesinden:

“170 bin kişi kışın evini sıcak tutmaktan yoksun – Kıbrıs Avrupa’nın iki numaralı enerji yoksulu”

Avrupa İstatistik Dairesinin dün açıkladığı Kıbrıs’a dair verilere göre Kıbrıs’ta 170 bin insan düşük maaş ve enerji alanındaki pahalılık nedeniyle kış aylarında evinin ısıtamıyor. Dahası ülkemiz Avrupa’nın iki numaralı enerji fakiri.

Somut olarak kışın evini ısıtacak ekonomik koşullara nüfusun yüzde 19’una denk geliyor. AB ortalaması ise yüzde 9,3. İlk sırada yüzde 22,3’le Bulgaristan üçüncü sırada ise yüzde 18,7 ile Yunanistan var. En düşük orana sahip ülkelerin başında 1,4 ile Finlandiya, 2,1’le Lüksemburg, 2,6 ile Slovenya var.

*

“Hristodulidis Anastasiadis’in izinden gidiyor”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, AKEL’in Kıbrıs sorunu ve enerji meseleleri konularındaki önerisi saptırmakta belli ki Anastasiadis’in izinden gidiyor. AKEL yaptığı ilgili açıklamada “Önerimizin, Cumhurbaşkanının demecinde sözünü ettiğinin aksine, egemenlik sorunu yaratmaması yanısıra tam tersine Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğin altını çiziyor ve gerek bu konudaki Hristofyas – Talat yakınlaşması gerekse de Kıbrıs sorununda hüküm süren uzun çıkmazı kırmak konusunda güçlü bir enerji politikasının uygulanmasıyla teyid ediliyor” dedi.

*

“Okullarda engelli çocuklara karşı eşit olmayan muamele”

Dün ilkokullarda binlerce çocuk için ilk zil çaldı. Ancak bazı çocuklar bunu yaşayamadı. 2023 yılında Kıbrıs okullarında engelli çocuklara eşit muamele hakkı ihlal ediliyor.

*

“Pile’de inşaat çalışmaları yeniden başlamadı – Konstandinos Letimyotis: Ölü bölge için bir anlaşma yok”

Dünkü Kıbrıs Türk gazetesi Kıbrıs Postasında Arsos-Pile yolunun yapılması konusunda anlaşma sağlandığı ve ilgili çalışmaların dün sabah başlanması beklendiğine dair haberin temelsiz olduğu anlaşıldı.

UNFICYP’in Kıbrıs temsilcisi Alim Sıddık dün yaptığı açıklamada ne ölü bölgede yol yapımı ile ilgili bir anlaşma sağlanmadığını, sağlandığı takdirde açıklanacağını belirtti.

Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis de Pile konusunda bir anlaşmaya varılmadığını teyit etti.

Filelefteros’tan kısa kısa:

“Pile yakınlarında hareketlilik gözlemlendi”

Hükümet ile UNFICYP ölü bölge yakınlarındaki Türk hareketlerini endişeyle izliyor.

*

“13,5 kilo kenevir taşıyan bavul ele geçirildi – 2 tutuklu”

Bir araçta bulunan valizin nereden geldiği araştırılıyor.

*

Son Güncelleme: 12 Eylül 2023 - 14:30

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.