basın özetleri 28.08.23

Filelefteros ve Haravgi gazetelerinin ana haberleri Kıbrıs sorunu ile ilgili.

Filelefteros’un ana haberi:

“Bir temsilci atanması zamanıdır – Yeca’ya çıkmazın aşılması için öneriler – Cumhurbaşkanı Birleşmiş Milletler Sekreteri Yardımcısına Kıbrıs sorununda yeni bir hareketliliğin başlamasına yardımcı adımlar hakkında öneriler sunacak”

Ön sayfasında şöyle yazıyor:

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Miroslav Yeca ile yapacağı bugünkü görüşmesini, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amaçlı yeni bir çabaya dair adımlar konusunda Genel Sekretere yönelik öneriler sunmak için değerlendirmek niyetinde. 5 taraf arasındaki ortamın da elverişli olduğu değerlendirmesi yapan Lefkoşa BM GS’nin Kıbrıs sorununa bir temsilci atamasının zamanının gelmiş olduğunu düşünüyor.

*

Haravgi gazetesinin “BM çıkmazın aşılması için nabız yokluyor – Yeca’nın Hristodulidis ve Tatar’la yapacağı görüşmelerden beklentiler” başlıkları altındaki aynı konudaki ana haberinin altında şu noktalar öne çıkıyor:

Miroslav Yeca Kıbrıs sorunuyla ilgili gidişatı ve son gelişmeleri tartışacak

Cumhurbaşkanbı: İlk önemli adımlardan bir tanesini Kıbrıs sorununa bir temsilci atanması oluşturuyor

AKEL Genel Sekreteri: Kıbrıs sorununda yaşanan en uzun süreli çıkmaz BM’i düşündürüyor

Habere göre “Önemli olan Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Yeca’nın ülkeye yapacağı ziyaretin sonucudur. Miroslav Yeca Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ardından ise Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin tatar ile görüşerek onlarla Kıbrıs sorununda ileriye yönelik adımları ve son gelişmeleri konuşacak. GSY daha sonra ölü bölge üzerinde Pile’de bulunan ve işgal rejimi güçlerinin saldırısına uğrayan BM barış gücü yetkilileri ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis “İlk olarak atılacak önemli bir adım, BM GS’nin müzakerelerin yeniden başlama perspektiflerini araştırmak üzere bir temsilci ataması olacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı “Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin bu önemli rolü üstlenebilecek isimleri tartışmaya başlamış olduğunun” altını çizdi.

Yeca’nın ziyaretine yönelik bir soruya cevap veren Nikos Hristodulidis “Ziyaretinin önemli olduğunu düşünüyorum, ayrıca BM GS’nin konuya verdiği önemin de göstergesidir ama asıl önemli olan bir sonuç vermesidir” dedi ve GSY’nın ele alacağı konulardan bir tanesinin de Pile’de yaşanan son olayların olacağını söyledi.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Yeca’nın ziyareti ve bu ziyaretten bir beklentisi olup olmadığına dair bir soruya cevap verirken “Umudumuz her zaman bir sonuç elde edilmesidir. Belli ki Kıbrıs sorununda yaşanan en uzun süreli bu çıkmaz GS’in kendisini de düşündürüyor. İki tarafı da dinlemek isteyecektir. Bizim Kıbrıs Rum tarafı olarak söylememiz gereken şey, bugünkü durumla ilgili yaklaşımımızı açık bir şekilde ortaya koymak olmalıdır. Yani dipnotlar düşmeden müzakerelere kalındığı yerden devam etmeye hazır olduğumuzu, Guteres çerçevesi zemininde müzakere etmeye hazır olduğumuzu ve bugüne kadar sağlanan uzlaşmaları koruduğumuzu söylemeye. Buna paralel olarak biz Türkiye’ye yönelik pozitif bir ajanda olması gerektiği görüşünü benimsiyoruz. Türkiye’nin müzakereleri başlatmaya dönük hareket edebilmesi için teşvikler sunabilecek bir ajanda. Tabi ki kırmızı çizgilerimizi ihlal etmeden. Ancak bizim kanaatimize göre şu anda pozitif bir ajandanın odak noktası Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu bölgedeki enerji konuları olmalıdır. Türkiye’nin müzakere masasına geri dönmeye ilgi göstermesini sağlayabilecek teşviklerin bu noktada olduğunu düşünüyoruz” dedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Bekleme listeleri YESİ için kanayan yara – Politis 13 uzmanlık dalında araştırma yaptı – Bugün başvuran hastalara 24 Haziran’ı için randevu veriliyor”

Genel Sağlık Sistemi hasta. Bekleme listeleri gitgide uzuyor. Bazı durumlarda bekleme süresi 1 yılı buluyor. Sonuç: Binlerce hasta sıkıntı yaşıyor. Bazı hastalar özel sektöre yönelmek zorunda kalıp büyük paralar ödüyor.

Lefkoşa’daki bir psikiyatr randevusu 7 Temmuz 2024’te. Endokrinoloji uzmanlarıyla da durum aynı. Verilebilecek ilk randevu Aralık ortalarında. Randevu almak için başvurduğumuz bir endokrinolog bize 2024 Haziran’ında randevu verdi.

Devlet Sağlık Sigortası Kurumu OAİ’nin bekleme listelerini sınırlandırmak için bugüne kadar dönem dönem aldığı önlemler işe yaramadı. OAİ’nin sorunun nedeni olarak öne sürdüğü gerekçe doktor yetersizliği ama örneğin yüzlerce doktorun olduğu kardiyolojide de aynı sorun yaşanıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Ulaşılamayan evlerin ücretleri siliniyor – Lefkoşa Kanalizasyon Konseyi Alithia’nın müdahalesi üzerine düzeltici karar aldı”

Habere göre ölü bölgede bulunan ve 1974’ten bu yana ulaşılamayan evlere yönelik kanalizasyon ücretinden muaf tutulmasına karar verildi.

Lefkoşa Kanalizasyon Konseyi Alithia gazetesine verdiği cevapta ulaşılamayan evlere yönelik kanalizasyon ücreti uygulamasının kazaran yapıldığını zira ulaşılamayan parsellerin, Konseye ilişkin yasa temelinde, ücret ödemekten muaf tutulduğunu netleştirdi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

AKEL: Çıkmazın kırılmasına yönelik üç temel adım – İki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü dışındaki her çözüm matematiksel kesinlikle taksime götürür”

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “AKEL taksimle asla uzlaşmayacaktır. 1974’te Kıbrıs’a yönelik işlenen suçun bütünlenmesini asla kabul etmeyecektir” dedi.

Dün Pomos’ta düşenleri anma töreninde konuşan Stefanu “1977’de üzerine anlaşmaya vardığımız ve o günden bugüne defalarca teyit ettiğimiz çözümden yani iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünden daha iyi bir çözüm elde edebileceğimize dair görüş matematiksel kesinlikle tam olarak Türkiye’nin varmak istediği noktaya yani taksime, Kıbrıs’ı işgal gücüne teslim etmeye götürür. Dolayısıyla anlaşmaya vardığımız her noktada istikrarlı olmamız şarttır” dedi.

*

“Kutuplaşma yaratan davranışları kabul etmeyiz – Cumhurbaşkanı Limasol’daki olayı kınadı”

Limasol’daki camide meydana gelen olayı değerlendirmeye çağrılan Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, bazı davranışlarıyla bir kutuplaşma ve gerginlik ortamı yaratmaya çalışanların, üzerinde anlaşmaya varılan zeminde ülkemizin yeniden birleşmesini arzu eden Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin ezici çoğunluğunun arzularını temsil etmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı “Limasol’da yaşananları kınıyoruz. Bu olay ne akla ne mantığa sığar ve elbette ki Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere karşı olan duygularının karşılığı değildir. Şahsen şu ana kadar bu girişimi yapanların motivasyonları konusunda bilgilendirilmedim, bu yüzden de hemen araştırılması yönünde talimat verdim” dedi.

*

Politis gazetesinden:

“İsrail – Kıbrıs – Yunanistan arasında elektrik bağlantısı – Cumhuriyetin 10 milyon avroluk yatırım yapmak için koştuğu şartlar”

Avrupa finansmanının geri çekilmesi olasılığı karşısında İsrail – Kıbrıs – Yunanistan elektrik bağlantısına 2 milyar avroluk yatırım yapılması konusu yarın Meclisin mikroskopu altına alınıyor. Enerji Bakanı bir mektupla Elektrik Kurumu AİK faturalarına büyük indirim sağlayacak olan çalışmaya dâhil olmak için Hükümetin şart koştuğu koşullara dair Meclisi bilgilendirdi.

*

“Pile’den sonra sırada ne var? – Theodoros Tsikas Politis’e konuştu”

Politis gazetesine konuşan siyasi analizci Theodoros Tsikas “AB vasıtasıyla Türkiye’yi bizim görüşlerimizi kabul etmek zorunda bırakacağımıza hatta -daha da kötüsü- onu izole edeceğimize dair yanılgılar üretmeye son vermeliyiz” mesajını verdi.

Son Güncelleme: 28 Ağustos 2023 - 13:33

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.