basın özetleri 10.08.23

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Borçlanmanın maliyeti artıyor, bankalarsa süper karlar ediyor – Kıbrıs Bankasının faizden 358 milyon avro kazandı, kar payı yüzde 146 arttı”

Kredi borçluları kredi koşullarını yeniden müzakere etmek ve faiz “ayarlaması” yapmak bankalara koşuyor.

Konut kredileri için yapılan yeniden düzenleme pazarlıklarında da büyük artış tespit edildi. Yüzde 455 artış olduğu görüldü.

Kıbrıs Bankası grubunun idare danışmanı Panikos Nikolau: Yükselen faiz oranı 2023 yılının ilk altı ayında Kıbrıs Bankasına 220 milyon avro getirdi.

*

Alithia gazetesi de aynı konuyu ana haber yapıyor

“Faiz oranı ezip geçiyor – Kredi borçluları çaresiz – Meclis Başkanı Anita Dimitriu tatilden sonra Bankalar Derneği ile görüşme programlıyor” başlıkları altındaki habere göre;

Yeniden yapılandırma için müzakere edilen krediler bu yıl rekor düzeye ulaştı. Özellikle sürekli faiz artışları yüzünden.

Kıbrıs Bankasına göre yeniden müzakere edilen kredilerin toplam değeri 2 milyar 130 milyon avroya yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 264 oranında bir artış kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde müzakere edilen kredilerin toplam değeri 585 milyon avroydu.

Dün yılın ilk altı ayında 220 milyonluk kâr elde ettiğini açıklayan Kıbrıs Bankası bunun kredi faizlerinin artmasından kaynaklandığını kabul etti.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi…

“Çölden gelen toz ölümcül tehlike – Araştırma son derece endişe verici bulgular ortaya koydu – Tozun içerdiği maddeler kardiyovasküler problemlere ve başka hastalıklara yol açıyor”

İş Teftiş Departmanının Ulusal Eylem Planında belirtilenlere göre çöl tozu fırtınaları Kıbrıs’a insan sağlığı için zararlı tehlikeli madde kokteyli taşıyor. Kardiyovasküler sorunlardan ölüm riski artarken insan vücuduna metal artıkları sızıyor. Toz fırtınalarının yaşandığı günlerde olmayan günlere kıyasla bir gün içinde yaşanan ölüm vakalarıyla hastaneye giren hastaların sayısında artış olduğu gözlemlendi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Ukraynalılar bir Kıbrıslının 125 benzin istasyonuna el koydu – Şirkette Putin’le ilişkileri olması nedeniyle kendisine yaptırım uygulanan bir Rus yanlısının iştirak ettiğini iddia ediyorlar”

Habere göre Ukrayna makamları 2022 yılının Mayıs ayında, Rus dostu Viktor Medveçyuk ile ilişkileri olması gerekçesiyle, şirketin mal varlığına el koymaya ve devlet şirketi Naftogaz’a devretmeye karar verdi.

Kıbrıslı sermaye sahibi Kıbrıs’ta kayıtlı olan SNEL Energy şirketinin ana hissedarı olduğu konusunda ısrar ediyor. Şirket 125 benzin istasyonu yanısıra depo ve başka mal varlıklarına da sahip.

Politis gazetesine konuşan şirketin sahibi Aleksandros Aleksandru Medveçyuk ile kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını ve Ukrayna Hükümetini şikayet etmek ve mal carlığını geri almak için Avrupa Mahkemesine başvurmaya hazırlandığını söyledi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Filelefteros gazetesinden:

“Kıbrıs sorunu: Temas hazırlıklarını yapmak için Yeca adaya geliyor”

BM Genel Sekreteri Yardımcısı, Antonio Guteres’i bilgilendirmek üzere iki tarafın son görüşlerini kayıt altına almak amacıyla adaya gelecek.

*

“Hafta sonu 40’lı dereceler geri dönüyor”

Önümüzdeki hafta sonu aşırı sıcak dalgası yeniden geliyor. Derece 40’ın üstüne çıkacak.

*

“İşgal altındaki bölgede Rus ofisi”

İşgal altındaki Lefkoşa’da açılan ofis Rus yurttaşlarına hizmet sunacak.

*

“Yaz sonunda en düşük maaş alan otel çalışanlarının maaşları artacak”

Yaz aylarında konuya bir ara verildikten sonra sezon sonunda mevcut ilgili kararname değiştirilerek eşel mobil artışından kaynaklanan artış endekslenecek.

*

“Huliganlar Atina’da ağır ithamlarla mahkeme karşısına çıkarılıyor”

Öldürülen Mihalis Katsuris’in üzerinde yabancı DNA bulundu. DNA testinin sonuçları bekleniyor. Polis tarafından tutuklanan 104 Hırvat 11 suçtan yargılanacak.

Yunan Yurttaşı Koruma Bakanı Yannis İkonomu Polisin trajik başarısızlığı ve görülmemiş operasyon hatalarından söz etti. Yunan makamları günler öncesinden Bad Blue Boys adlı örgütün Yunanistan’a geleceği konusunda bilgilendirilmiş ve kullandıkları araçlar hakkında veriler verilmişti. Opersayon hatalarıyla ilgili olarak üç kritik nokta tespit edildi.

  1. Hırvatların Yunanistan’a girişi
  2. Atina’ya doğru katettikleri yol
  3. Yunanlı suç ortaklarıyla buluşmaları

*

Haravgi gazetesinden:

“Konut Finansmanı Kurumu İkia programı için sadece 712 başvuruyu onayladı”

Konut Finansmanı Kurumu İki programına almak üzere sadece 712 krediyi onayladı ve verilerin incelenmesi üzere Devlet Muhasebe Ofisine gönderdi. Nihai kararların Eylül ayında çıkması bekleniyor. Başvuranlar arasında seçilenlerden sürdürülebilir bir profil sergilemeyenler Taksit Yerine Kira programına girme hakkını elde edecekler.

*

“Atiana’daki Nea Filadelfia semtinde yaşanan olayların Larnaka’da da tekrarı girişimi yapıldı”

Atina’daki Neonazi huliganların yol açtığı ölümcül olaylardan çok kısa bir süre sonra Larnaka’da aynısı denendi. Olaya derhal müdahale eden polis Omonia ve Makabi takımları taraftarları arasında çatışma çıkmasını engelledi.

*

Ve birkaç başlık:

“Kıbrıs Adalet Bakanı Anna Kukidi Prokopiu İsrail’in tartışmalı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir ile görüştü”

*

“Acil olaylarda karşılıklı yardımlaşma – Kıbrıs ile İsrail arasında yangın güvenliği konusunda anlaşma sağlandı”

“AKEL Larnaka örgütü Atienu Belediye Başkanı Kiryakos Kareklas ile görüşerek hayvansever derneklerin Atienu hayvan barınağındaki hayvanlara ötanazi yapılmasına dair korkularını iletti – Belediye Başkanı: Barınağın tek bir hayvanına dahi ötanazi yapılmayacak”

*

“PEO: Otobüs bileti fiyatlarının artması öğrencilerle emekliler için darbedir”

*

“İşgal altındaki bölgede Rus konsolosluğu açılıyor”

*

Ve son olarak Alithia gazetesinden:

“Sağlık Bakanı zıtlaşma ortamı yarattı – Yetkisi olmadığı halde Hristina Yannaki’nin diplomalarının peşine düştü”

Kamu sağlığının zor yollardan geçtiği bir ortamda Sağlık Bakanı bu konuyla ilgili toplantılar yapacağına parodi bir internet hesabıyla uğraşıyor.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürünü diplomalarını kamuoyuna göstermeye ve yetkililerin karşısında İngiliz dili bilgisinin sınanmasına çağırdı.

Genel Müdürün diplomalarıyla ilgili olarak Sayıştay Başkanı cevap verdi.

*

“Rusya bildiği gibi intikam alır – Rusya’yla çifte vergilendirme anlaşması feshedilen ülkelere Kıbrıs da dâhil oldu”

Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in imza attığı bir kararnameyle çifte vergilendirmeden kaçınılmasına dair anlaşmanın hükümlerini ABD, Kıbrıs dahil AB üyesi ülkeler ve “dost olmayan” olarak nitelendirilen ülkeler için kaldırıldı.

*

“Troodos Üniversitesi planının sürdürülebilirliği inceleme aşamasına girildi”

“Trodos Ağı ve “Mesoyeios” eğitim kurumunun kar amacı gütmeyen karakterli turizmcilik alanları ağırlıklı Trodos Üniversitesi kurma girişimi son aşamasına girdi.

Trodos Ağı ve Platres Muhtarı Panayotis Papadopulos’un KYPE’ye verdiği bilgilere göre Eğitim Bakanı Athina Mihailidu, konuyu Bakanlar Kuruluna götürmek için, girişimin ekonomik sürdürülebilirliği hakkında inceleme yapılmasını istedi.

Trodos Üniversitesi için devletten sadece binaların sağlanması konusunda yardım isteniyor.

İlgili strateji planında Pedulas, Galata, Kiperunda ve Yukarı ile Aşağı Platres’te dört üniversite kampüsünün kurulması öngörülüyor.

Son Güncelleme: 10 Ağustos 2023 - 16:43

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.