basın özetleri 26.07.23

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ikisi yangınlar ve tedbir ihmali konularını ana haberlerinin gündemine taşımış. Filelefteros ile Politis.

Filelefteros’tan başlayalım.

“Çıplak kablolar ve karar ihmali – Ataletleri ormanlarımızı yok edecek – Elektrik Kurumu AİK ve Ormancılık Dairesi dört yıldır tartışıyorlar – Cumhurbaşkanlığı itfaiyeci rolünde” ana haberin başlıkları.

Habere göre, AİK ve Ormancılık Dairesi dört yıldır -önlem almaksızın- Baf Ormanında yangın riski konusunu tartışıyor. Pazartesi günü ortaya çıkan yangının hemen ardından da karşılıklı birbirilerini suçlama açıklamalarına başladılar. Sebep? Büyük Baf, Trodos, Adelfi ve Maheras ormanlarının içinden geçen çıplak elektrik kabloları. Şimdi daha iyi bir koordinasyon sağlamak peşinde koşturuyorlar. Cumhurbaşkanı bugün olaya müdahale edecek.

*

Politis’in ön sayfasında daha geniş biçimde yer alan haber şöyle:

Başlıklar “Başımıza gelenlerden ders çıkarmıyor, ateşle oynuyoruz - Baf Ormanı beş kala değil bir kala kurtuldu” şeklinde.

Şöyle yazıyor:

AİK’in kablolarının suçlu olarak işaret edildiği tek yangın, geçen Pazartesi günü Baf ormanını ciddi biçimde tehdit eden ilk yangın değildi. Bundan önce bugüne kadar Elektrik Kurumunun kablolarının bakım yetersizliğinin sebep olduğunun araştırmalarca kanıtlandığı 5 yangın daha yaşandı.

Ormancılık Dairesi, adanın en önemli solunum sistemini teşkil eden Baf Ormanının yaşadığı tehlikeden sonra, tüm sorumluluğu Elektrik Kurumu AİK’e yükledi, AİK ise Ormancıılık Dairesine, yaylım ateşi açarak, suçlamalarına karşılık verdi. Yıllardır çözüm arıyorlar ama ormandan geçen 11 kilometre uzunluğundaki kablolar sorununa çözüm bulamıyorlar.

Şimdi AİK’le zıtlaşmanın zamanı olmadığını düşünen ve olayda taraf olmaktan kaçınan Tarım ve Çevre Bakanlığı yangının sebeplerini araştıran uzmanların çalışmaları tamamlanıncaya kadar tarafları beklemeye davet etti.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Kırmızı Köylerin kanalizasyon sistemini yeni maceralara sürüklüyorlar – 30 milyon avroluk AB finansmanını kaybetme riski”

Habere göre kanalizasyon çalışması 2014’ten bu yana askıda bekliyor. Avrupa Birliği Mahkemesi bu konuda Kıbrıs’ı bir kez mahkûm etti.

Avgoru'da bir pompa istasyonunun inşa edilmesi amacıyla arazi kamulaştırma kararına özel itiraz ve mahkeme başvurusu yetkililerin başını ağrıtıyor.

Aynı zamanda Liopetri Köy Meclisi pompa istasyonunun köy bölgesinde inşa edilmesine itiraz etti.

*

Alithia gazetesinin bugünkü ön sayfası dünkü ön sayfasıyla aynı. Ama yine de haberi yeniden aktararak hatırlatalım:

“Enerji Bakanının riskli oyunları – Kıbrıs’ın planlamalarını kuşku altında bıraktı”

Enerji Bakanı AB tarafından finanse edilen ilerletilmiş ve onay almış olan deniz altı elektrik bağlantısını devre dışı bıraktı.

Yeşil geçişin talep ettiğinin aksine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiyor, doğal gaz getirilmesine yönelik ne olduğu belirsiz planlardan söz ediyor.

Doğal gaz planlarının AİK'i bağlayıp bağlamayacağına ve fiyatın düşüp düşmeyeceğine dair doğal gaz boru hattı için hiçbir uygulanabilirlik belgesi yok.

Yorgos Papanastasiu Enerji Bakanı olmadan önce eski bakanlarla yapılan toplantılarda doğal gaz özel şirketlerinin temsilcisi olarak yer alıyordu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler diyoruz ve devam ediyoruz.

*

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni açıklamaları bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde öne çıkan bir haber. Erdoğan’ın beyanlarının Rum gazetelerine nasıl yansıdığına şöyle bir göz atalım:

Haravgi gazetesi “Tayyip Erdoğan: Türkiye Annan planında gösterdiği samimiyeti tekrar gösterebilir

Barış için sorumluluk almaktan kaçınmayacağız

Adanın gerçekleri temelinde bir çözümden kaçmadık, kaçmayız

*

Politis:

Retorik oyunları mı rota değişikliği mi?

Türk Cumhurbaşkanı'nın, ülkesinin Kıbrıs'ta kalıcı barışa katkıda bulunmaya hazır olduğuna ilişkin son açıklamalarının, Ankara'nın Kıbrıs sorununa farklı bir yaklaşımının başlangıcı olup olmadığı net değil. Lefkoşa belli bir retoriğin söz konusu olduğunu savunuyor. Yunanistan Başbakanı ise, bugün, NATO Zirvesi'nde konuşulanlar hakkında Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'i bilgilendirecek

Filelefteros:

Şifreyi çözmeye çalışıyorlar

Lefkoşa ile Atina Erdoğan’ın açıklamalarını izleyip kaydediyor

Erdoğan, 2004’te Annan planı döneminde sergilediği samimiyeti yeniden sergileyeceği mesajını verdi. Kıbrıs ve Yunanistan açıklamaları inceliyor

Ve Alithia:

Tayyip Erdoğan perspektifler açtı

“Annan Planında samimi davrandık, gerekirse gene yaparız”

Bu, Erdoğan’ın Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden sonra iki devlet çözümünden değil, adil ve daimi barıştan söz ettiği ilk net açıklaması

Erdoğan iki toplumlu iki bölgeli federasyon temelinde müzakerelerin yeniden başlamasına dair her türlü olasılığı reddettiği, işgal altındaki bölgedeki 20 Temmuz beyanlarını iptal etmiş oldu

*

Haravgi’den bazı haber başlıkları…

Kıbrıs Radyo Televizyon Yüksek Kurulu: Radyo televizyon medyası toplumun kültür düzeyini düşürüyor

*

Vasilikon bölgesi köy sakinleri bölgelerinde kirletici sanayi yeni tesislerine artık izin verilmemesi için bağırıyor

*

Yunanistan bir taraftan yanıyor bir taraftan helikopter düşüşü kazasının kurbanlarını sayıyor

*

Politis’ten:

Devlet borçlularından 21 ay içinde devlet kasalarına 20 milyon avro girdi

Ceza İnfaz Dairesi görevlileri son 21 ay içinde toplamda 124 bin 869 ceza infazı gerçekleştirdi. Geciktirilen cezaların büyük çoğunluğu Limasol’da olmakla birlikte en büyük meblağı Lefkoşa topladı. 2021 yılının Ekim ayında dairenin değişen işleyiş uygulamaları cezaların toplanmasında büyük fark yarattı.

*

Filelefteros’tan:

Alevlerle mücadelede şehit düştüler – Rodos, Korfu ve Karistos hâlâ yangın cehenneminde

Yangın söndürme çalışmalarında yer alan kanander tipi bir helikopter düştü, iki pilot hayatını kaybetti

*

Göçmen çekmenin yeni yolunu buldular - Şengen kaynaklı vaatler

Göçmen kaçakçısı çeteler şimdi AB ülkeleri arasında kontrolsüz seyahat etme “olanağının” reklamını yapıyor

*

COVİD pandemisi çocuklara diz çöktürdü

Yapılan ilgili araştırmada Kıbrıslı çocuklar yaşamlarının tüm alanlarında sorun yaşadıklarını söylediler.

*

“Sayıştay’dan elektrik bağlantısı projesine müdahale – 1,94 milyon avroluk bir çalışma”

Sayıştay dev yatırım EuroAsia Interconnector projesine devletin destek verme prosedürünü inceleyecek.

*

Athalasa Hastanesinden firar olayı hakkında araştırma

Merkez Hapishanesi Müdürü İoannis Kapnullas, hüküm giymiş ve alt davaları devam eden 52 yaşındaki mahkûmun Athalassa Sinir Hastalıkları Hastanesinden firarı hakkında idari soruşturma talimatı verdi.

Son Güncelleme: 26 Temmuz 2023 - 13:07

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.