Basın Özetleri 10.07.2023

Filelefteros Gazetesi “Cumhurbaşkanı yangınları söndürmeye çalışıyor”, Politis Gazetesi “Genel Sağlık Sistemi yararlanıcılarından yığınla şikayet”, Alithia Gazetesi “Satış konusunda anlaşalım diye koşuşturuyorlar”, Haravgi Gazetesi “Komisyon, hükümeti Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontolü altında olmayan bölgelerden gelen akaryakıt konusunda açıkta bırakıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Cumhurbaşkanı yangınları söndürmeye çalışıyor

“Maliye Bakanı, takipteki krediler ve ipotekli malların satışı ile ilgili tedbirleri meclise sunuyor” alt başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, ipotekli malların satışını askıya alan ve mülk sahiplerine mahkemeye başvuru hakkı veren tartışmalı yasa teklifinin yasalaşmasını önlemek için iktidarı destekleyen partilerin (DİKO, EDEK ve DİPA) milletvekilleri ile temasta bulunuyor. Haberin detayında; AKEL, ELAM, EDEK, DİPA, Ekologlar, DİKO'dan 3 milletvekili ve 2 bağımsız milletvekilinin imzaladığı özel teklifin Perşembe günü yeniden Genel Kurul'a sunulması planlanlandığı belirtiliyor. DİKO, EDEK ve DİPA'nın Merkez Bankasına ilişkin kanun teklifi ile Kamulaştırma Mahkemesi kanun tasarısının Meclis'e sunulmasına rağmen, kamulaştırmalarla ilgili risklerin henüz ortadan kalkmadığı vurgulanan haberde, bu durumun nedeninin, milletvekillerinin haciz yasasıyla ilgili çekincelerinin ortadan kalkmamış olması ve hükümet önlemlerin savunmasız borçluları tam olarak koruduğuna ikna olmamaları olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca, iktidarı destekleyen partilerin 16 milletvekilinin öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkarak Cumhurbaşkanı ile görüşeceği ve söz konusu görüşmenin, Meclis Mali Komisyonu'nun kritik oturumundan birkaç saat sonra gerçekleşeceği aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Genel Sağlık Sistemi yararlanıcılarından yığınla şikayet

“Bekleme listeleri hak sahiplerini rahatsız ediyor” üst başlığıyla verilen haberde, uzman doktor ve radyodiagnostik merkezlerindeki bekleme listeleri, telefonlara cevap vermeyen özel doktorlar, ilaç sıkıntısı gibi konuların Genel Sağlık Sistemi’nden faydalananları ilgilendiren konulardan yalnızca bazıları olduğu belirtildi. Genel Sağlık Sistemi ile ilgili son 6 ayda 224 kişinin e-posta yoluyla gazeteye ulaşarak acılarını paylaştığı ve anlattığı belirtilen haberin detayında, 224 şikayetin 86'sının 8 ay sonrasına verilen randevuları ve radyoterapi merkezleri için bekleme listeleri, 61'inin uzman ve özel doktorların davranışları ve 37'sinin de ilaçlarla ilgili sorunlar yaşadığı vuruglandı.

  • Mali Komisyonun elden çıkarmalarla ilgili önemli sınav

Haberin detayında, hükümetin ve koalisyon partilerinin, ipotekli malların satışına ilişkin konuyu kapatma çabası kapsamında, Merkez Bankası mekanizmasına girecek ilk konutların değer limiti 250 bin ile 350 bin Euro’ya çıkarıldığı ve bunun güçlü bir kart olduğu ancak yeterli olup olmadığının görüleceği belirtildi. Haberde, Kıbrıs ekonomisinin güvenilirliğinin yanı sıra mali istikrarın da sağlanması gerektiğine işaret eden hükümet ve hükümeti destekleyen partilerin (DİKO, EDEK, DİPA) liderliklerinin, sorununun ekonomide ve bankacılık sisteminde yeni yaralar açmayacak şekilde kapanması için çabalarını sürdürdüğü vurgulandı. Haberde ayrıca, değişikliğin, Meclis Maliye Komisyonu'nun bugünkü toplantısının gündeminde olacağı aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Satış konusunda anlaşalım diye koşuşturuyorlar

“Cumhurbaşkanlığı ve Meclis’ta toplantı maratonu” üst başlıklı haberde; Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis, kabinesinin neredeyse tamamı ve seçilmesine yardımcı olan partilerin milletvekillerin büyük bir kısmının ipotekli malların satışıyla ilgili olarak koşuşturduğu ve son ana kadar bir formül bulmayı hedeflediği belirtiliyor. Haberin detayında, Hristodoulidis’in, özellikle seçilmesine yardımcı olan partilerin başkanlarıyla, ipotekli malların satışlarıyla ilgili yasa teklifini görüşmek üzere Meclis’e gitmeden önce sabahın erken saatlerinde Cumhurbaşkanlığı’nda olmalarını istediği bildirildi. Haberde ayrıca, toplantının nedeni açık olsa da, Cumhurbaşkanı, milletvekillerinin ve bakanların, her şey; hükümetin bulması gereken hassas dengelere göre değerlendirileceği için, teklifle ilgili kararlarından sapmayacaklarına dair söz vermelerini duymak istediği tahmin ediliyor.

  • DİKO’da seçim: Nicolas “Bizi yeni bir döneme götürecek yeni yönetim”

Haberin detayında, DİKO’da yapılan Genel Kurulu’nun ardından, üç başkan yardımcılığı pozisyonuna Hrisanthos Savvidis, Mihalis Damianou ve Neofitos Haralambidis getirilirken, genel sekreterlik pozisyonuna ise Yorgos Solomou seçildi.


Haravgi Gazetesi

  • Komisyon, hükümeti Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontolü altında olmayan bölgelerden gelen akaryakıt konusunda açıkta bırakıyor

“Kişisel kullanım için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontolü altında olmayan bölgelerden akaryakıt tedarikine izin” alt başlığıyla verilen haberde; Hristodoulides hükümetinin, Yeşil Hat Gümrükleme düzenlemesinin uygulanmasıyla ilgili yeni talimat verdiği belirtildi. Haberin detayında, Avrupa Komisyonu'nun Cuma günü özel kullanım amaçlı akaryakıt taşımacılığının Yeşil Hat Tüzüğü kapsamına girdiğini netleştiren tavrının ve cezaların ne zaman uygulanacağına dair gümrük çalışanlarının kafa karışıklığının ardından hükümetin Avrupa Komisyonu'nun pozisyonuyla aynı fikirde olan beyan yayınladığı aktarıldı. Habere göre yapılan açıklamada; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontolü altında olmayan bölglerden, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin özgür bölgelerine akaryakıt nakline ilişkin; özel kullanım için motorlu taşıtlar tarafından taşınan akaryakıt depolarında bulunan yakıt ve 10 litreyi geçmeyen taşınabilir kapta sağlanan akaryakıtların, taşıma vergisi ve tüketim vergisinden muaf olduğu belirtildi.

  • Kıbrıs'ta tahıl fiyatları "sıfırlandı"

Haberin detayında, Tahıl Komisyonunun kaldırılmasının, üreticileri ticaret tekellerine karşı savunmasız bıraktığı ve uluslararası piyasalarda kaydedilen düşüşün ardından Kıbrıs'taki tahıl fiyatlarının bu yıl dramatik seviyelere gerilediği belirtildi. Buğday üreticilerine bu yıl ton başına 300 euro civarında ödeme yapılırken, geçtiğimiz yıl üreticilere verilen fiyatın 485 euro olduğu belirtilen haberde, bu durumun üretim maliyetlerinin rekor seviyelere çıktığı bir döenmde üreticiler tarafından sinir bozucu olarak değerlendirildiği ve akaryakıt fiyatlarının yanı sıra gübre fiyatları da hızla yükselince tahıl üretiminin kârsız hale geldiği vurgulandı.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.