basın özetleri 30.06.23

Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün yer alan ana konular elektrik ve yakıta vergi indiriminin sonlandırılması ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

Haber “50 milyon avro kurtarıyor ama esnek olmayan giderlere yarım milyar avro harcıyor – Hükümetin tutarsız mali politikası sert tepkilere ve halk protestolarına yol açtı” başlıkları altında veriliyor. Ön sayfasında şöyle yazıyor:
Hükümet sözde mali disiplini bahane ederek yakıt ve elektrik desteğini üç ay dahi uzatmayı kabul etmediği bir anda –ki bu devlete yaklaşık 50 milyon avroya mal olacaktı- esnek olmayan ve daimi giderler için yüzlerce milyon avro israf ediyor.

Sadece elektrik desteğinin sonlandırılmasının, 800 KWs elektrik tüketimi yapan orta bir hanenin giderlerini yüzde 32 oranında artırması bekleniyor. Ve bu arada motorlu araç yakıt fiyatları bu gece yarısından itibaren litre başına 8,32 sent, kalorifer yakıtı fiyatı ise litre başına 6,38 sent artıyor.

Bu arada zincirleme zamlar geleceğine ilişkin korkular hüküm sürerken, Hükümetin kısa süre önce yapılan düşük maaşlı emeklilere yüzde beşlik artışın maaşlara 2,5 avrodan 18 avroya kadar bir artış getirmesi gibi küçük ve etkisi sınırlı olan sosyal yardımlar politikası yurttaşlarla alay etmek olarak nitelendiriliyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberini de kısaca aktaralım:

“Yakıt ve elektrik vergilerinin yeniden yürürlüğe girmesi pazarı alt üst etti - Ekonomi yelpazesinde yarından itibaren zincirleme fiyat artışları” başlıkları altında şu noktalar öne çıkıyor:

Pahalılık toplumun büyük çoğunluğunu; çalışanlar, orta ve küçük işletmeler ve haneleri olumsuz etkiliyor

Enerji Bakanı: Petrol ürünlerine düşürülmüş vergi katsayısının devam etmesi haklı gösterilemez

AKEL banka ve enerji şirketlerinin elde ettiği aşırı kârın vergilendirilmesine dair önerisini yeniden gündeme getirdi

*

Ana haberinde aynı konuyu ele alan Alithia gazetesinin de ana haberini ön sayfadan aktaralım:

“Benzin istasyonlarında ve barikatlarda kuyruklar – Gece yarısı itibariyle fiyatlara 8,3 sentlik artış geliyor”

Araç yakıtı ve ısınma yakıtına düşük katsayılı özel tüketim vergisi uygulaması bu geceden itibaren kalkıyor.

Enerji Bakanı yakıt ve elektrik sübvansiyonunun uzatılmasının haklı gösterilemeyeceği açıklaması yaptı.

Bakan Papanastasiu Hükümetin söz konusu iki önlemi sona erdirme kararını uzun uzun düşündükten sonra aldığını söylemekten de geri kalmadı.

*

Ve gelelim Filelefteros gazetesinin ana haberine. Konu Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler.

“Ortak çatı altına alındılar – Avrupa Konseyi Avrupa-Türkiye ilişkileri ve Kıbrıs sorununu birleştirdi - AB Kıbrıs sorununda etkin rol üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı” başlıkları altında veriliyor.

Habere göre Avrupa Birliği zirve toplantısına sunulan son sonuçlar öntaslağıyla, Kıbrıs sorunu ile Avrupa-Türkiye ilişkileri konularının bir arada ele alındığını gören Lefkoşa’yı memnun etti. Kıbrıs sorununun yer aldığı 43. paragraf ile Türkiye-Avrupa ilişkilerinin ele alındığı 44. paragraf “Doğu Akdeniz” başlığı içine alındı. Bir hafta önce hazırlanmış olan sonuç ön taslağı ile son öntaslak arasında iyi bağlamda ciddi ölçüde değişiklik yapıldığı görüldü. Avrupa Halk Partisi zirve toplantısından önce AB liderlerine güçlü mesajlar verdi.

Diğer gazetelerden ilgili bazı haber başlıkları ve alıntılar:

Alithia gazetesi:

Cumhurbaşkanı “Avrupalı temsilci için isim tartışılıyor” dedi

Yakın gelecekte bu konuda açıklamalar yapılacağına dair umutlar besliyor

Cumhurbaşkanı AB temsilcisi ile ilgili önerisinin sonuçlar öntaslağının neresinde yer aldığıyla ilgili bir soruya cevap verirken “Tüm üye ülkelerden pozitif yanıt geldi” ve “Kıbrıs sorununa AB’nden bir şahsiyetin temsilci olarak atanmasının katma değerinin farkındalar”, “Kaldı ki sonuç öntaslağında AB’nin Kıbrıs sorununun tüm aşamalarında, hem çıkmazın kırılmasına yönelik çabalarda hem de müzakerelerin başlamasında yer almaya hazır olduğuna atıfta bulunuluyor. Tam da bu senkronizasyonun olması için. Çünkü Sayın Erdoğan’la Litvanya’da yapılacak olan NATO toplantısıyla da ilintilidir” dedi.

Politis gazetesi:

AB temsilcisinin atanmasını bekliyor, hem de kısa sürede

Dün akşam Brüksel’de başlayan ve bugün de devam edecek olan AB zirve toplantısının sonuçlar nihai metinde böyle bir şeyin yer alması beklenmediği halde Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Kıbrıs sorununa temsilci atanmasına çok az kaldığını düşünüyor

Cumhurbaşkanı “Kıbrıs sorununa AB’nden bir şahsiyetin temsilci olarak atanmasının katma değerinin farkındalar. Bu nedenledir ki sonuçlar öntaslağında AB’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm çabalarda yer almaya hazır olduğuna atıfta bulunuluyor

Haravgi gazetesi:

Sonuçlar başka Nikos Hristodulidis başka söylüyor

Haravginin haberine göre “Dün sabah KYPE tarafından da yayınlanan Sonuçlar öntaslağında AB’nin Kıbrıs sorununa temsilci atamasına dair hiçbir atıf yer almıyor. Ne de Cumhurbaşkanının önerisinde öngörülen AB’nin Kıbrıs sorununa etkin katılımına yönelik bir atıf var.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

*

Haravgi gazetesinden:

“Genç çalışanlar yoksulluk içinde”

Avrupa İstatistik Dairesinin verilerine göre Kıbrıs’ta maaşlar AB genel ortalamasından yüzde 36,4, Avro bölgesi maaşlarına göre ise yüzde 43,4 daha düşük. Yoksulluk koşulları ya da izolasyon altında bulunan 25-29 yaş grubu gençlerin oranı ise bir önceki yıl yüzde 13,8 iken 2022’de yüzde 17,1’e fırladı.

*

Ve birkaç haber başlığı:

“Kıbrıslı Türk gençler Brüksel’de barış çağrısı yaptı – Avrupa parlamentosunun önünde “Kıbrıs çözümü hak ediyor” mesajını taşıyan pankartlar açtılar”

*

“MOSAD ile KYP’in Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri ortak operasyon sonucunda İranlıların Yahudilere karşı planladıkları terörist saldırının beyni kaçırıldı”

*

“Türkiye’de 18 yaş altında olup hamile kalan kızlara evlenme izni – Son yıllarda 15 yaş altındaki 21.087 kız çocuğu doğum yaptı”

*

Dünya sağlık Örgütünden bomba: Reuters’a Dünya sağlık Örgütü gelecek ay en yaygın tatlandırıcı maddelerden olan ve meşrubattan çiklete kadar çok sayıda üründe kullanılan aspartamı “muhtemelen kaserojen” ilan edecek.

*

Filelefteros gazetesinden:

“İşgal altındaki bölgeden ticarette yüzde 138 artış var”

Avrupa komisyonunun verilerine göre artış pandemiye yönelik kısıtlamaların kalkmasından ve yeni ürünlerin pazara girmesinden kaynaklanıyor.

*

“MOSAD beyni tutukladı”

Pazar günkü Filelefteros’ta yayınlanan Kıbrıs’ta terör saldırısı hazırlandığına dair haberden sonra İran toprağında harekete geçen İsrailli ajanlar saldırı planının beynini ele geçirdi.

*

“Öğrencileri taciz etmekten Ağır Ceza Mahkemesinde”

5 öğrencisini taciz eden öğretmen ağır ithamlarla Temmuz ayında Ağır Ceza Mahkemesinin karşısına çıkarılacak.

*

“İpsonas’ta vahşi cinayet”

İpsonas’ta bir birahanede meydana gelen kavgada 44 yaşındaki Marios Onisiforu’nun ölümü ve ikinci bir kişinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlandı. Kavganın ilk perdesi 15 gün önce yine aynı birahanede oynanmıştı. Tanıklara göre sanıklardan biri “Öleceksin piç” diyerek bıçakla saldırdı. Olayla ilgili olarak 49 ve 54 yaşındaki iki kişi tutuklandı.

Son Güncelleme: 30 Haziran 2023 - 13:11

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.