basın özetleri 29.06.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“İttifaklar kuruyor ve ileriye bakıyor – AKEL yeni bir değişimle ilerici toplumdan şahsiyetlere kapılarını açıyor”

Topluma yönelik yeni bir açılım yapan AKEL, Andreas Mavroyannis’in adaylığını destekleyen şahsiyetlere ve başkalarına çağrıda bulunarak, ülkede ilerici bir değişim için sosyal bir ittifak kurmaya çağırdı.

Dar parti sınırlarını keşfetmeye çalışan AKEL, partiye katılımı şart koşmayan, diyaloga olanak verecek, politika oluşturmaya katılım sağlayacak bir siyasi platform hedeflediğini netleştirdi.

Dün akşam Lefkoşa’da çeşitli şahsiyetlerin katıldığı ilk toplantıda Partinin Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “Bu çabanın siyasi bir boşlukta başlatılmadığını, 2024’teki iki seçim ve 2026 milletvekilliği seçimleri olmak üzere belirli bir ufka sahip olduğunu” söyledi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi aynı gelişmeyi ele alıyor:

“AKEL: Gözümüz gelecekte, öneriler ve taleplerle - Rolü ve sesi olan Sosyal İttifakı oluşturmak için start verildi” başlıkları altında.

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Değişim talebi tüm topluma hitap ediyor, ideolojik sınırları aşıyor ve daha geniş kitleleri kucaklıyor

Öneriler ortaya koyacak, müdahalelerde bulunacak ve ortak eylemlere katılım sağlayacak bir siyasi platform

Stefanos Stefanu: Siyasi farklılığımız bir fren gibi değil harekete geçirici bir güç olarak işleyebilir

Habere göre; Daha geniş bir siyasi ittifakın oluşturulması amacıyla ilerici kesimlere çağrı toplantısında konuşan Stefanos Stefanu “Buradayız… Gözlerimiz açık… Kulaklarımız açık… Ufukta beliren yeni bir fırsatın karşısındayız” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Andreas Mavroyannis’e destek veren şahsiyetlerin yer aldığı toplantıda Stefanos Stefanu o mücadelenin aralarındaki ilişkilerin başlangıcını oluşturduğunu ifade etti.

Siyasi ittifakın siyasi gündeminin “Andreas Mavroyannis’in seçim programı olduğunu ifade eden Stefanu “Farklı insanlar, farklı öncelikler, farklı politikalar, ideolojiler ya da parti kökenleri ama ülkenin izlemesi gereken rota konusunda ortak bir vizyonla” dedi.

AKEL Genel Sekreteri bu çabanın siyasi bir boşlukta başlatılmadığını, 2024’teki iki seçim ve 2026 milletvekilliği seçimleri olmak üzere belirli bir ufka sahip olduğunu söyledi. “Hedefimiz hem rolü hem de sesi olacak bir sosyal ittifak yaratmaktır” dedi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Pazarda zam dominosu – Önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren pahalanacak olan elektrik ve yakıt fiyatları çoğu ürün maliyetinde de artış getirecek” başlıkları altında verilen haberde şöyle yazıyor:

Cumartesi günü yakıt ürünlerine 8 sentlik zam geliyor. Önümüzdeki iki ay içinde elektrik faturalarında ortalama 70 avro daha pahalı olacak. Bakanlar Kurulunun dünkü toplantısında alınan kararlar neticesinde yaklaşık olarak Elektrik Kurumu AİK’in 08 kategorisine ait 15 bin hane elektrik sübvansiyonu almaya devam edecek. Bir o kadar daha hanenin de bu kategoriye dâhil olacağı düşünülüyor. Elektrik ve yakıta gelen zamların, temel hammadde oluşturduğu için çok sayıda ürün ve hizmet fiyatlarını da artırması bekleniyor.

Alithia gazetesinin ana haberi de aynı konuyu ele alıyor:

“Dalga geçiyorlar – Yakıt sübvansiyonuna son – Sadece savunmasız yurttaşlar ve çiftçiler elektrik sübvansiyonundan faydalanabilir”

Gazetenin ön sayfasında öne çıkan noktalar:

DİSİ Hükümet kararına karşı çıktı

Meclis ve DİSİ Başkanı Anita Dimitriu’nun sübvansiyona 3 ay daha uzatılmasına dair önerisi devletin mali olanakları dâhilindeydi

Tüketiciler Derneği Başkanı Marios Druşotis: Elektrik sübvansiyonunun hak sahipleri sadece 08 kategorisindeki yurttaşlar olacak. Ki bu da küçük bir kategoridir. Özünde sıfır sübvansiyondan söz ediyoruz” dedi.

Habere göre Maliye Bakanı Makis Keravnos’un Bakanlar Kurulunun elektrik ve yakıt sübvansiyonunu kaldırma kararını açıklaması yurttaş ve politikacıların tepkilerine yol açtı. Elektrik sübvansiyonu sadece 08 kategorisindeki yurttaşlar için devam edecek. Bu kategoriye giren gruplar şöyle: garanti altında olan en düşük gelir yardımını alanlar, özürlüler, çalışamayacak durumda olanlar, çok çocuklu aileler, tek ebeveynli aileler, özürlülük ve çalışamamazlık yardımı alanlar ve işsizler.

Hükümet kararına karşı çıkan DİSİ’nin basın sözcüsü Onufrios Kulas bu kararı kınayan bir açıklama yaptı. “Hükümetin, AB’nin altı ay daha uzatılmasını kabul etmiş olduğu destek önlemlerini hemen hemen tamamıyla kaldırma kararı bizi son derece üzmüştür” dedi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Alithia gazetesi:

“AKEL daha çok barikatın açılması taraftarı”

AKEL’in daha fazla barikatın açılmasını savunduğunu söyleyen parti Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “Barikatları kapalı tutanın Kıbrıs Rum tarafının değil işgal ordusunun olduğunu hatırlattı. Stefanu “Barikatların açılması iki toplum arasındaki iletişime kolaylık kazandırıyor ve bu olayı iki toplum arasındaki güven güçlendirmek için değerlendirmemiz gerekir” dedi.

Barikatların açılmasının daha fazla Kıbrıs Türk tarafının lehine olduğu konusundaki iddialarla ilgili düşünceleri sorulduğunda Stefanu yanıt olarak şöyle dedi: “Dönem dönem barikatların kapatılması lehine seslerin yükseldiğine tanık oluyoruz. Böyle bir politik yaklaşım bölünmeyi isteyenlere hizmet eder. Böyle bir politikanın ilk kurbanı da Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum tarafı olur”. Her iki tarafın da belirli bazı barikatların açılmasına dair talepleri olduğunu söyleyen AKEL Genel Sekreteri bunun karşılıklılık temelinde yapılması gerektiğini söyleyen Stefanu “Daha çok barikatın açılması için bu çabayı devam ettirmeliyiz. Bunun için karşılıklı kararların alınması gerekiyor” dedi.

*

Haravgi gazetesinden:

Kıbrıs Dünya Barış Endeksinde 64. sırada yer aldı.

Uluslararası Düşünce Havuzu Ekonomi ve Barış Konuları Enstitüsünün gerçekleştirdiği 2022 Dünya Barış Endeksinde 163 ülke arasında 64. sırada yer aldı.

Kıbrıs bu sonuçla bir önceki yıla kıyasla 1 basamak yükselmiş oldu. Avrupa kategorisinde ele alına 36 ülke arasında ise 31. sırada yer aldı.

Barış endeksi her ülkeyi 3 kategoride ele alıyor.

  1. Yurttaşların sosyal güvenliği ve korunması
  2. Yurtiçinde ya da yurt dışındaki çeşitli şiddet ölçeklerindeki çarpışmalarda yer almak
  3. Militarizasyon derecesi

Kıbrıs yurttaşların sosyal güvenliği ve korunmasında 67., çatışmalarda yer almada 64. ve militarizasyon derecesinde de 33. sırada yer bulunuyor.

Barış endeksinin zirvesinde 1,124 derecesiyle bu yıl da İzlanda yer alıyor. İzlanda’yı 1,312’le Danimarka, 1,313 ile Yeni Zelanda ve 1,316 ile Avusturya izliyor.

*

“AKEL’den bayram tebriki”

AKEL Kıbrıslı Türklerin ve bayramı kutlayan herkesin Kurban bayramını kutlayarak iyi bayramlar dileklerinde bulundu. AKEL dün yaptığı ilgili açıklamada “Bir dahaki bayramı yeniden birleşmiş bir yurtta hep birlikte kutlama” dileklerini dile getirdi.

*

Filelefteros gazetesinden kısaca bazı haberler:

AB ve NATO’da Kıbrıs sorunuyla ilgili adımlar – Kritik randevular

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in Avrupalı yetkililerle temasları sürüyor. Cumhurbaşkanı Şoltz ve Rute ile görüştü, Meloni ile de bir araya gelecek

*

Sahte doktorlara dair 50 şikâyet

Larnaka’da faaliyet yürüten ve şu ana kadar yurttaşlardan 100 bin avro koparmayı başaran bir sahte doktor çetesi hakkında yapılan şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Şu ana kadar 50 şikâyet yapıldı.

*

Karısını ve çocuklarını dilenciliğe zorluyordu

Larnaka’da bir baba 18 yaş altı 5 çocuğunu ve karısını döverek dilenciliğe zorluyordu. Yanısıra şimdiki sevgilisini de dilenciliğe çıkaran de 31 yaşındaki Roma mahkeme karşısına çıkarılacak.

Son Güncelleme: 29 Haziran 2023 - 12:57

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.