basın özetleri 28.06.23

Politis gazetesinin ana haberi “Ama Yeşil Hat tüzüğü konusunu da açtılar – Yakıt istasyonu sahipleri geçiş noktalarında artırılmış kontroller ve “Name and Shame” garantisi aldılar” başlıkları altında veriliyor.

Şöyle yazıyor:

Yakıt istasyonu sahipleri yakıt ürünleri kategorisine kontrol ve yasaklar getirilmesi amacıyla Yeşil Hat tüzüğünde değişiklik yapılması konusunu gündeme getirdiler. “Sistemli suiistimal” bahanesiyle, özünde yakıt pazarını da hedef aldılar.

Yakıt istasyonu sahiplerinin talepleri muhtemelen işgal altındaki bölgelerin “haksız rekabet” yaptıklarından şikâyet eden başka meslek gruplarına da tepki yolunu açacak ve tüzüğün felsefesine ve ruhuna zarar verecek.

Dün yakıt istasyonu sahiplerinin Ay Demet barikatı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayında tankerlerle gerçekleştirdikleri miting Gümrük Dairesi tarafından geçiş noktalarında yapılan kontrollerin artırılmasına ve Kıbrıs Türk tarafından yakıt ticareti yapanların isimlerinin yayınlanması gibi kararlar alınmasına neden oldu.

*

Alithia gazetesi de aynı konuyu ele alıyor ana haberinde.

“Bakanlar arasında görüş ayrılıkları – Papanastasiu ve Keravnos “Name and Shame”den söz etti” başlıkları altında gazetenin ön sayfasında vurgulanan noktalar şöyle:

Cumhurbaşkanı haksız rekabetle Yeşil Hattan petrol ürünleri yasadışı ticaretini birbiriyle karıştırmış

Nikos Hristodulidis “Her zaman yapılan kontroller devam edecek” dedi, oysa Maliye ve Enerji Bakanlıkları daha sıkı kontrollere başlanacağını duyurdu

Yakıt istasyonu sahipleri dünkü protestolarında “Yakıt fiyatları arasındaki büyük farklılıkların müsebbibi devlet ve ithalat şirketleridir” dedi

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Elektriğin sübvanse edilmesi ve petrol ürünlerine uygulanan vergiler konusu tartıda – Sübvansiyonun sonlandırılması binlerce kişiyi etkiliyor” başlıkları altında verdiği ana haberinde Haravgi gazetesi ön sayfasında şu hususları öne çıkarıyor:

Hane halkları ve işletmelerin maruz kaldığı baskıların ağırlığı altında Bakanlar Kurulu bugün kararlar alacak

Ekonomi Bakanı yakıt fiyatlarının geçen yıla kıyasla düşüş kaydettiğini açıkladı

1 Temmuz Cumartesi gününden itibaren fiyatlara litre başına 8,3 sent zam gelmesi gündemde

Habere göre Bakanlar Kurulunun bugün elektrik giderinin devlet tarafından sübvansiyonu ve petrol ürünlerine düşürülmüş vergi katsayısı hakkında nihai kararlara varması bekleniyor.

Kıbrıs Haber Ajansı KYPE’ye konuşan Maliye Bakanı Makis Keravnos “Gelişmelerin pandemi dönemine kıyasla bugün çok farklı olduğunu” söyledi ve her iki önlemin de geçici olarak konduğunu bir kez daha hatırlattı. Özellikle yakıt fiyatları geçen yıla kıyasla daha düşük olduğundan “ilgili önlemin yenilenmemesinin haklı gösterilebileceğini” ekledi.

*

Filelefteros ana haberinde Kıbrıs sorununu ele alıyor.

“AB’den çerçevede etkin rol – Avrupa Konseyi sonuç metninde müktesebata ve sürecin desteklenmesine yönelik güçlendirilmiş söylem”

Avrupa Konseyinin metninin ön taslağında güçlendirilmiş olduğu apaçık olan bir söylemle AB Kıbrıs sorunundaki geliştirilmiş rolünü çerçeveye dâhil etti. AB’nin aktif bir rol üstlenerek tüm uygun araçlarla sürecin tüm aşamalarını desteklemeye hazır olduğundan söz ediliyor. Bu gelişmenin ardından hoşnut bir tavır sergileyen Lefkoşa metin taslağında yer alan “Çözüm AB müktesebatına dayanmalıdır” bağlamındaki atıfların altını çizdi. Antonio Guteres ile Şarl Mişel’in Paris görüşmesine çabaları güçlendirici bir faktör olarak bakılıyor. Kıbrıs sorununda atılan adımlarla hemfikirler ve bu adımların atıldığı zamanı da önemli buluyorlar.

Kısaca diğer gazetelerin ilgili haberlerinden başlıklar ve öne çıkarılan noktalar:

Alithia:

Sonuçlar ön taslağında temsilciye yönelik hiçbir atıf yok

AB’nin Kıbrıs sorunundaki görüşleri 30 yıldır aynı istikrarlılıkta

AB, her zamanki gibi, BM GS’nin iyi hizmetler misyonu vasıtasıyla Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis AB’nin katkı yapmaya hazır olduğunun net olduğunu vurguladı ve en önem taşıyan noktanın ise tüm girişimlerin daima BM’le işbirliği çerçevesinde senkronize edilmesi olduğunun altını çizdi

Haravgi gazetesi:

AB katkı yapmaya hazır ama aktif katılım önerisine mesafeli duruyor

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis AB’nin Kıbrıs sorununa katkısının çok net olduğunu savundu

Hristodulidis AB’nin sonuçlar ön taslağında Kıbrıs sorununa atıfta bulunulmasını pozitif olarak değerlendirdi

Yetkili bir kaynak: AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çabalara temsilci göndermesi önerisi henüz yeterince olgunlaşmış değil

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Politis gazetesinden:

“Kıbrıslı kadınlar yumurtalarını dondurup 35 yaşından sonra çocuk doğurmayı seçiyor – İki yıl içinde Sağlık Bakanlığından 1.300’e yakın yumurta dondurma sübvansiyonu başvurusu onaylandı”

Kıbrıslı kadınlar genellikle ortalama 32 yaş civarında anne oluyor. 35 yaş sonrasında kadının doğurganlık yeteneği ciddi ölçüde düştüğünden dolayı son yıllarda yumurtalarını dondurmayı seçen Kıbrıslı kadınların sayısı hiç de az değil. Sağlık Bakanlığı son yıllarda her yıl sübvansiyon için yüzlerce başvuru alıyor. Bakanlık Sübvansiyon programının uygulandığı ilk iki yıl içinde 1.298 başvuruyu onayladı. Sadece 2021 yılında 600 kadın sübvansiyon aldı. Yumurta dondurma sübvansiyonu başvuruları 1000’i, tüp bebek başvuruları ise 2.100’ü aştı. 2022’nin sonlarına kadar ise devletin bu bağlamdaki harcamaları 2,6 milyon avronun üstündeydi.

2020 Nisan’ından bu yana plan yumurta dondurma dâhil tüp bebek tedavisinin tüm aşamalarını 2000 avroyla sübvanse ediyor. Yumurta üretimi içinse 35 iğne ücretsiz olarak sağlanıyor. 2021 Eylül ayından itibaren 35 yaş ve üstü kadınlar için yumurta dondurma masrafı olarak 2000 avro verilmeye başlandı. Aynı hak 35 yaş altında olan ama tıbbi sorun yaşayan kadınlara da sağlanıyor. Bunun yanısıra kanser hastası olan erkeklerin spermlerinin saklanması için de 500 avro veriliyor.

*

Haravgi gazetesinden:

“Guteres çerçevesini kabul etmemek çözüme fren koymaktır”

Toplumun çağdaşlaştırılmasına yönelik düşünme grubu OPEK yaptığı bir açıklamayla “Kıbrıs sorunundaki çıkmazın izlenim yaratma amaçlı idaresi halkımıza hiçbir yarar sağlamıyor” diyerek çıkmazın büyük olduğunu ve onu alt etmenin yolunun büyük adımlar atmaktan geçtiğini vurguladı. Meselenin AB’nin Kıbrıs sorunu için temsilci göndermesi olmadığını söyleyen OPEK Yönetim Kurulu “Mesele Cumhurbaşkanı Hristodulidis Guteres çerçevesinin 6 noktasını da kabul ediyor mu yoksa 2017’de üzerinde anlaşmaya varılmış olan bazı başlıkların yeniden müzakere edilmesini mi istiyor meselesidir” dedi ve “Cumhurbaşkanının 6 noktanın tümünü kabul etmemesi Kıbrıs sorunu müzakerelerinin zaten düşük olan yeniden başlatılması umutlarına fren çekmektir” şeklinde vurguladı.

Bundan 20 yıl önce AB’nin Kıbrıs sorununa bir temsilciyle etkin katılımını kendisinin önermiş olduğunu hatırlatan OPEK konunun ilerlemesine yönelik üç öneride bulundu:

  1. Hristodulidis’in Guteres ile görüşerek sürecin içinde hareket ettiği çerçevenin netleştirilmesi ve çerçevenin 6 noktasını da kabul ettiğine dair onu inandırması.
  2. Doğal gazın, durağanlığı değiştirecek bir faktör olarak değerlendirilmesi.
  3. Türk toplumuna hitap eden ve Kıbrıslıların ortak çıkarlarını öne çıkaran güven oluşturma önlemleri.

*

“Çalışanlar birlikte hak mücadelesi veriyor”

PEO ile Dev-İş Güneydoğu Akdeniz Enerji Sendikaları Ağı RETUNSEE (ritansé)’nin Eylem ve Dayanışma Günü çerçevesinde düzenlenen iki toplumlu etkinlikte Kıbrıs sorununa çözüm bulunması ve ülkenin yeniden birleştirilmesi için ortak mücadeleye devam edileceği mesajı verdi. Ritansé’nin bu yılki dayanışma etkinlikleri Kıbrıslı çalışanlara odaklanıyor.

*

Ve Filelefteros’tan bir iki haberle basın özetlerimize son vereceğiz s d.

*

Anita kestirip attı: AKEL’le işbirliğine hayır

DİSİ belediye seçimlerinde AKEL hariç tüm partilerle işbirliğine açık olduğunu açıkladı.

*

Sivrisineklerle mücadelede her hafta 100 bin kısır sivrisinek salınıyor

Larnaka havaalanına yakın köylerde geçen yıl varlığı tespit edilen tehlikeli sivrisinek türü aedes aegypti’nin tamamıyla yok edilmesi için Kıbrıs’ta ilk kez kısır sivrisinek salma yöntemi uygulanacak. Pilot program olarak Kiti’de her hafta 100 bin kısır erken sivrisineğin salınmasıyla zaten uygulanmaya başlanan yöntem için Avusturya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Örgütünden sivrisinek getirtiliyor. Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre söz konusu yöntem çevreyle dost ve haşarat öldürücü ilaç kullanımının azaltılmasına katkı yaptığından dolayı seçildi.

Son Güncelleme: 28 Haziran 2023 - 13:03

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.