basın özetleri

Politis gazetesinin ana haberi “Müzakerelerin başlaması daha da uzak – Erdoğan geldi, sert görüşlerini tekrarladı ve gitti” başlıkları altında veriyor.

Şöyle yazıyor:

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildikten sonra Kıbrıs’a yaptığı ilk -birkaç saatlik- ziyaretinde Türkiye’nin sabit tezlerini yineledi.

Kıbrıs’ta diyaloğun adadaki KKTC’nin tanınması olan gerçeklerin kabul edilmesi halinde başlayabileceğini savundu ve net olarak “Önce tanınma sonra müzakere” dedi.

Erdoğan ziyaretinde Türkiye ile adanın kuzeyi arasında elektrik bağlantısı için kablo döşenmesi ve savunmasız yurttaşların barındırılması için işgal altındaki Derinya’da 1.192 konutun inşa edilmesinin de aralarında bulunduğu bir dizi açıklama da yaptı.

*

Filelefteros gazetesi de ana haberini Erdoğan’ın ziyaretine ayırıyor:

“Yeni sert çizgi belirledi – Erdoğan işgal altındaki bölgeden tanınma ve iki devlet için müzakere mesajını verdi” başlıkları altında verilen haberde şöyle yazıyor:

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal altındaki bölgeden önce tanıma ardından ise iki devlet çözümü mesajı verdi. Aynı sert çizgisini koruyan Erdoğan önemli çalışmalarla ilgili açıklamalar yaptı. Tatar’la yaptığı özel görüşmesinde Türkiye ile elektrik bağlantısı kurulması konusunu görüştü. Türk Cumhurbaşkanı Kıbrıs sorunu ve enerji politikasında herhangi bir değişiklik yapmak niyetinde olmadığını gösterdi.

*

Alithia gazetesi de konuyu ana haberine almış. Aktaralım:

“Beni tanıyın konuşalım – Türkiye sadece iki devlet çözümü ile masaya döner” başlıkları altında ön sayfasında şöyle yazıyor:

Erdoğan ile Tatar müzakerelerin yeniden başlaması koşullarına dair ültimatom verdiler.

Türk Cumhurbaşkanı “Türkiye müzakereler masasına yeniden dönecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanınmasıdır” ve “Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs adasının içinde ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının adil dağıtımı konusunda yaptığı öneriler hâlâ masadadır” dedi.

Ersin Tatar yeni politikayı sonuna kadar götürmeye kararlı.

Erdoğan Azerbaycan bayrakları ve “mavi vatan” sloganları ile karşılandı.

*

Haravgi gazetesi konuyu “Önce Kıbrıslı Türkler tanınacak, ondan sonra müzakereler olacak – Tatar eskiye dönemeyiz dedi, KC Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi – Kıbrıslı Türk gazetesi Yeni Düzen’in muhabiri Serhat İncirli “Cumhurbaşkanlığı”ndan kovuldu” başlıkları altında ön sayfanın sağ üst köşesinde ve geniş olarak üçüncü sayfada veriyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Başpiskoposluğun yaptıracağı beş katlı otelin sit alanı üzerinde inşa edilmesi haberini ana haber yapmış.

Başlıklar şöyle:

“Hükümet Başpiskoposluğun sit alanı üzerinde inşaat yapmasına yeşil ışık yaktı – Yeroskipu’da beş katlı otele imar izni verildi” başlıkları altında ön sayfadaki haberde öne çıkan noktalar şöyle:

Υeroskipou Belediyesi devre dışı bırakıldı, kendisine ikinci kez fikri sorulmadı. Belediye Meclisi bu akşam toplanıyor.

Arkeolojik kazılar devam ediyor, ancak otelin inşa edileceği bölümde kazı yapılmadı!

Otel Condos tipi olacak ve özel şartlar ve koşullar olmaksızın 5 katlı olacak.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin bugünkü diğer haberlerinden bazılarıysa şöyle:

Haravgi gazetesinden başlayalım:

“Yeni anlaşma Kıbrıs'a karşı dayanışma hariç her şey”

AB Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşma, esasen sığınmacılara “fiyat biçmenin” ötesine gitmiyor. Zengin Kuzey ülkeleri para ödeyecek, Güney ülkeleri ise insan “depoları” haline gelecek.

*

“Κredi sahiplerine acımasız şantajlar… Borçlular anahtar teslim ediyor…”

Bankaların ve kredi satın alma şirketlerinin borçlulara karşı acımasız şantajlar uyguladığına ilişkin ciddi iddialar dün Ekonomi Komitesi'ne sunuldu. AKEL, Hükümeti bankalara arka çıkmakla suçladı. Bankalar Birliği borçluları bilgilendirmek için 18 ay boyunca ara hükümler konmasını talep etti ve devir işlemleri yapılırken mülkün piyasa değerinin engel oluşturduğunu iddia etti.

*

Hükümet hapishaneleri özelleştirme yolunda – Adalet Bakanı Anna Kukidu Prokopiu dün hapishane konusunu ele alan Temsilciler Meclisinin İnsan Hakları Komisyonu toplantısında, Hükümetin hapishane sorunlarına özele başvurarak çözüm bulma konusunu incelediğini ve ilgili teklifleri incelediğini söyledi. İrini Haralambidu AKEL’in buna kesinlikle karşı olduğunu ifade etti.

*

Haravgi gazetesinden birkaç haber başlığı:

Tecavüz davasında Mahkeme tarafından suçlu bulunan Kiti Metropoliti hakkındaki Kutsal Sinod’un kararının bugün alınması bekleniyor.

-

Sahte doktorlar hakkında şikâyet yağmuru. Yaşlı bir kadın dolandırıcı sahte doktor çetesinde 70 bin avro kaptırdı.

-

Kıbrıslıların yüzde 16’sı korsan spor platformlarına evet diyor – EUIPO tarafından yapılan Avrupa araştırmasının sonuçları Kıbrıslı tüketicinin yüzde 54’ünün, aldığı ürünün gerçek ya da taklit olduğunu bilmediğini gösterdi. Tüketicinin yüzde 17’si ise bilerek çakma ürün satın aldığını kabul etti.

*

Alithia’dan bir haber:

“Yakıt ve elektriğe ilişkin KDV yasaları Anayasaya aykırı”

Yargıtay'ın dünkü genel kurulunda, Kuvvetler Ayrılığı İlkesi'ni ihlal etmesi nedeniyle, Temsilciler Meclisinde oylanan iki yasanın Anayasaya aykırı olduğu kararına vardı:

Birincisi, akaryakıt tüketim vergisine 2022 yılının sonuna kadar KDV uygulanmaması,

İkincisi ise Kıbrıs Elektrik Kurumu AİK faturalarında akaryakıt fiyatına sıfır KDV uygulanması

*

Filelefteros’tan kısa kısa:

“Hristodulidis çifte gündemle Strasburg’da”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Strasburg’daki gündemini iki konuya ayırdı. Birincisi AB’ni meşgul eden önemli meseleler konusundaki Kıbrıs’ın görüşleri ve Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına dair çabalar, ikincisi ise Avrupa Halk Partisi. Hristodulidis zamanını Avrupa Parlamentosundaki konuşmasına ve Avrupa Halk Partisi ile temaslarına eşit pay etti.

*

“İki kardeşin kabusu – Tacizciye 11 yıl hapis cezası”

2016’da zaman zaman kendisine emanet edilen 6 ve 8 yaşındaki iki çocuğa cinsel tacizde bulunan 67 yaşındaki kişi suçlu bulunarak 11 yıl hapis cezası verildi.

*

“Zorunlu satışlar için uyum aranıyor”

DİKO, DİPA ve EDEK partilerinin başkan ve temsilcileri bugün Maliye Bakanı Makis Keravnos ve Kıbrıs Merkez bankası Başkanı İrodotu ile görüşerek ödenemeyen krediler sorununda ortak bir çizgi belirmeye çalışacak.

*

“Öğretmenlerin özel ders vermesine kırmızı ışık”

Eğitim Bakanlığı genel müdürü Neofitos Papadopulos yayınladığı bir genelgeyle, ilgili yasaya göre, öğretmenlere okul dışındaki çalışmalarının yasak olduğunu bildirdi. Genelgeye göre sadece istisnai ve çok özel durumlarda ve öğretmenin okuldaki işini etkilememesi durumunda yetkili makam tarafından izin verilebilir.

*

İki yıl önce Arakapa’da çıkan ve 4 Mısırlı çalışanın hayatına mal olan, 44 kilometre karelik alanın, ev, müştemilat, hayvan ve çiftliklerin yanmasına ve toplamda 15 milyon 3 yüz 18 bin 7 yüz 98 avroluk zarara yol açan yangını çıkaran 69 yaşındaki şahıs Mahkeme tarafından suçlu bulunarak 8 yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında “Sanığın faaliyetlerinin sonuçları olağanüstü büyük, yıkıcı ve gerçekten de ilk kez rastlanır cinstendi” dedi.

Son Güncelleme: 13 Haziran 2023 - 13:47

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.