basın özetleri 12.06.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“Nikos Anastasiadis ve bakanları hakkında araştırmalar yapmak için Kıbrıs’a Britanyalı müfettişler geliyor – Yolsuzlukla Mücadele Başkanlığından verileri teslim alıp hemen yolsuzluk iddiaları ile ilgili araştırmalar başlatacaklar”

“Altın pasaportlar ve Başsavcı Savas Angelidis hakkındaki büyük araştırmayı üstlenmiş olan iki seçkin Britanyalı hukukçu Yolsuzlukla Mücadele Başkanlığıyla ilgili iş sözleşmesini imzalamak üzere bugün Kıbrıs’a geliyor”

İki Britanyalı hukukçu öncelikle Sayıştay tarafından Başsavcıya hakkında yapılan şikayetleri araştıracak. Britanyalıların raporunun, Yolsuzlukla Mücadele Başkanlığı tarafından ilgili konuda büyük bir ön hazırlık yapıldığından, yaz ortalarında hazır olacağı tahmin ediliyor.

Şeffaflık Komiseri birkaç gün önce Maliye Bakanıyla yaptığı ilgili toplantıda Nikos Hristodulidis Hükümetinin, yolsuzluklarla ilgili gereken tüm kalemleri onaylanacağı konusunda güvenceler aldı. Yolsuzluk şikâyetlerinin sayısı doksana ulaştı ve en ciddi olanları eski Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve bakanlarını ilgilendiriyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:
“Yüzlerce imza atıldı – İlk konutta KDV indirimi yasasına yetişmek için koşturan koşturana –Developer ve müteahhitlerin çekmeceleri henüz yürürlükten kalkmamış olan eski yasa temelinde sözleşmelerle doldu”

İlk konut KDV’si yasasından önce geçerli olan mevzuata yetişmek için yapılmış “sahte” sözleşmeler de var.

Yasanın oylanmasının gecikmesi pazarın yeni düzene hazırlanmasında rol oynadı.

Meclis bu tür taktikleri öngördüğü için güvenlik supapları belirledi.

Maliye Bakanlığında Avrupa Komisyonunun yeni yasaya olumlu bakacağına dair bir ortam hüküm sürüyor.

*

“Bankalar Derneği kafadan hesaplarla zorunlu satışlar yapıyor – Veriler banka sistemlerinde bölük pörçük bir halde bulunuyor”

AKEL’in kredi sahiplerinin Adalete başvurma hakkına dair yasa tasarısı bankaları korkuttu.

Kredi sözleşmeleri ilk verilerinin sisteme geçirilmemiş olduğu eski kontratlar gibi durumlar da var.

Faiz oranlarının artması nedeniyle yeni bir ödenemeyen krediler dalgasının geleceği konusunda endişeler hüküm sürüyor.

*

Filelefteros’un ana haberi:

“Sıfır KDV’den en kârlı çıkanlar küçük çocuklu aileler. Çocuk bezi ve çocuk maması fiyatları ile ilgili şikâyetler”

Yedi ay sonra belirli ürünlerin fiyatlarına üç kez zam geldi ve Hükümet temel ihtiyaç ürünlerine sıfır KDV kararı aldı. Perakende satış dükkânları ilgili önlemi harfiyen uyguladı ve başta küçük çocuklu aileler olmak üzere tüketicilerde pozitif yankısı oldu. Bununla birlikte tüketicilerden özellikle çocuk maması ve çocuk bezi fiyatları konusunda şikâyetler de geldi. Sonuçta fiyatlarda bir değişiklik olmadı zira tedarik şirketleri ürünlere KDV düşüşü oranında zam yaptı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Tepkilere yol açan grafitiyi tahrip ettiler – 1964 alfabe ve okuma kitabından esinlenilen ve birbirine sarılan çocukları gösteren resim”

1064 alfabe ve okuma kitabından ilham alınarak Faneromeni anaokulunun karşısındaki duvarda bir grafiti çizildi. Ancak bu olay yoğun tepkilere yol açtı. Hatta Aktif Yurttaşlar – Avcılar Hareketi konuyu ortaya koyarken LGBTI toplumunun küçük çocuklara yönelik propagandasından söz etti. Kendi görüşlerinden öylesine gözleri dönmüş olmalı ki çocuk figürlerinin arkasında yer alan gökkuşağı renklerine ateş püskürdüler. Bekleneceği gibi Hareketin Facebook sayfasındaki bu paylaşımdan sonra çirkin homofobik mesajlar yağmuru başladı. Grafiti kimliği bilinmeyen kişiler tarafından yok edildi ve yerine “Yüce İsa’nın zaferi” sloganı yazıldı. Bu olay müstesna bir olay değildir zira gelip son zamanlarda kamuoyunu LGBTI toplumuna karşı dolduran mesajlar zincirine eklendi.

“Accept LGBTI Cyprus” olayları kınadı ve söz konusu örgütlü çabanın sonuçlarının son derece endişe verici olduğuna vurgu yaparak Kıbrıs’ın viber ebeveyn gruplarında sahte haberlerin dolaştığına dikkat çekti.

*

“FİMONOİ: 2022 yılında 3 bin kadına karşı şiddet olayı ihbar edildi”

Başpiskopos Yeoryios ile bir görüşme gerçekleştiren ve Kıbrıs’taki sosyal sorunların önlenmesinde ve çözülmesinde Kilisenin taraf olmasını isteyen cinsiyet eşitliğini ve şiddet ve yolsuzluk olmayan bir toplumu savunan sivil toplum örgütü FİMONOİ Kurumunun başkanı Meri Pirgu, 2022 yılı içinde Kıbrıs Rum toplumunda 3 bin kadına karşı şiddet ve 686 gençler arasında suç işleme ihbarı yapıldığına dikkat çekti.

Başpiskopos Pirgu’nun önerdiklerini inceleyeceğini ve nasıl yardımcı olabileceği konusunda yeni bir görüşme isteyeceğini dile getirdi.

*

“Yeni zam dalgası geliyor – Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplanıyor”

Avrupa Merkez Bankasının önümüzdeki Perşembe günü yapacağı toplantıda kemer sıkma politikalarına devam çerçevesinde faiz oranını 25 baz puan artırması ve mevduat hesabı faizinin yüzde 3,5’a çıkması bekleniyor.

*

Filelefteros’tan kısa kısa:

“Gangster dünyasında cinayet”

Polisin Kris Harilau cinayetiyle ilgili araştırmaları, kurbanın çok düşmanı olması ve pek çok olaya karışmış olması nedeniyle karanlıkta. 39 yaşındaki Kris Harilau Pareklisya’daki evinin önünde ailesine fast food almaktan dönerken, bir harup ağacının arkasına saklanmış kimliği belirsiz bir kişi tarafından, tahminen 20 ile 30 metrelik bir mesafeden soğukkanlılıkla taranarak öldürüldü. Harilau’nun öldürüldüğünü ilk fark eden iki küçük çocuğuyla evde bulunan eşi oldu.

Polis cinayetin geçmişte işlenen korkunç Rodotheos cinayetini hatırlatan unsurlar taşıdığını söyledi.

*

“Limasol’da taşınmaz mülk fiyatları kriz filan tanımıyor”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Limasol taşınmaz mülk piyasası fiyatlarında, çoğu kişinin beklediğinin aksine düşüş getirmedi. Tam tersine fiyat artışları hızlandı ve 2019’un ilk üç ayından bugüne yüzde 15 oranında artış gözlemlendi.

Son Güncelleme: 12 Haziran 2023 - 14:27

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.