Basın Özetleri 31.05.2023

Filelefteros Gazetesi “İsrail Doğal Gaz Boru Hattı”, Politis Gazetesi “Doğal gazımız dipte kalmaya mahkum”, Alithia Gazetesi “Kırmızı dosyalar için geri sayım”, Haravgi Gazetesi “Hükümet, Kıbrıs Arazi Geliştirme Kurumu ve Yerel Yönetimler uygun fiyatlı konutlar için birlikte çalışacak” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • İsrail Doğal Gaz Boru Hattı

“İsrail'den boru hattına şirketlerden ilgi” alt başlıklı haberde, Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiou'nun yabancı şirketlerin yöneticileriyle yaptığı çeşitli görüşmelerle Salı günü sona eren iki günlük doğal gaz çalıştayının, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin doğal gazla elektrik üretimi ve aynı zamanda Afrodit yatağı ile Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki diğer doğal gaz yataklarının işletilmesi konusundaki seçenekleri konusunda suları bulandırdığı belirtildi. Haberin detayında, İsrail şirketleri tarafından Salı günü, İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden Vasilikos'a elektrik üretiminde kullanılacak doğal gazın taşınması için bir boru hattının inşasına ilişkin kapsamlı bir ilgi gösterildiği ve bu konunun yeni hükümetin başından beri acil bir öncelik olduğu vurgulandı. İsrail'de faaliyet gösteren şirketlerden Kıbrıs'ın ihtiyacı için uzun vadeli bir sözleşme temelinde doğal gaz satışına ilgi duyulduğu aktarılan haberde, tarafların temaslarını yoğunlaştırabilmesi için yakın zamanda ilgilerini resmileştirmesinin beklendiği de belirtildi. Haberde ayrıca, Bakan Papanastasiou'nun 14 ve 15 Haziran tarihlerinde İsrail'e yapacağı ziyaret aracılığıyla, İsrailli mevkidaşı ile hem Kıbrıs'ta yerel ihtiyaçlar için doğal gaz sağlama olasılığı hem de daha büyük çaplı bir boru hattının kullanımı için daha geniş planlama yapılacağı vurgulandı.

  • Meclis "İnşa" planını bozuyor

Haberin detayında, Göçmenlerle ilgili Meclis Komisyonu kapıları kapattığı ve İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou'ya, yıkılmak üzere olan 43 apartmanın sahiplerinin her daire için oda sayısına bağlı olarak 20.000 € - 30.000 € arasında kendi katkı paylarını ödememelerini istediği aktarıldı. Komisyonun söz konusu talebi, 100 milyon Euro'yu aşan toplam yeniden inşa maliyetine devlet tarafından eklenecek olan yaklaşık 3,5 milyon Euro'luk ek bir harcama anlamına geldiği belirtiliyor. Komisyondaki milletvekilleri, önceki hükümetin 43 apartmanın onarılamayacak durumda olduğunu bildiği halde mal sahiplerine haber vermediği ve bazılarının dairelerinin bakımı için son zamanlarda bile 10 binlerce Euro harcamasına yol açtığına dikkat çektiği ve birçok göçmenin yaşının ileri olması, apartmanlar yeniden yapılırken söz konusu kişilerin katkı vermemesi konusu gündeme getirdiği hatırlatıldı.


Politis Gazetesi

  • Doğal gazımız dipte kalmaya mahkum

“Kıbrıs doğal gazının ihracatçısı olmak yerine, İsrail gazının transit merkezi oluyoruz” üst başlığıyla verilen haberde, Kıbrıs doğal gaz sahalarını kullanma beklentileri azaldığı ve Pazartesi ile Salı günleri birkaç enerji şirketinin katılımıyla düzenlenen iki günlük enerji çalıştayında ilgililerin artık Kıbrıs'a bir deniz altı boru hattı inşasına odaklandığı belirtildi. Haberin detayında, İsrail doğal gazının Kıbrıs'a taşınacağı ve Kıbrıs doğal gazının denklemin dışında bırakıldığı vurgulandı. Haberde ayrıca, yetkili bazı kaynakların, Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde faaliyet gösteren şirketlerin Kıbrıs mevduatlarının geliştirilmesine yönelik ilgisinin beklendiği gibi olmamasından duydukları hayal kırıklığını da dile getirdiği aktarıldı.

  • Pire'ye ilk gemi bugün

Haberin detayında, Daleela yolcu gemisinin 22 güzergahından 14'ünün Limasol Limanı’ndan ve geri kalan 8’inin ise Larnaka Limanı’ndan yapılacağı belirtildi. Haberde, Daleela yolcu gemisinin, yeni sezon için Pire Limanı ile deniz yolcu bağlantısının ilk seferine çıkmak için Limasol Limanı’na gelmesinin, Denizcilik Müsteşarı Marina Hatzimanoli ve Limasol Belediye Başkanı Nikos Nicolaidis tarafından memnuniyetle karşılandığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Daleela'nın 156 yolcu taşıyacağı ilk seferine başlamasından kısa bir süre önce, Salı akşamı, denizcilik endüstrisinin yöneticilerini, ortaklarını ve yerel yetkilileri katılımıyla gemide gerçekleşen resepsiyonda konuşan Hatzimanoli’nin, göreve başladığı ilk günden itibaren deniz yolcu bağlantısını öncelikleri arasında üst sıralara koyduğunu ve deniz yolcu bağlantısının ikinci sezonunun başarısına olan güvenini dile getirdiği vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Kırmızı dosyalar için geri sayım

“Haris Savvidis, dün çok sayısa materyali Spor Etiği ve Korunması Komisyonu’na teslim etti” üst başlıklı haberde; yoğun bahis faaliyetine dayalı şike olaylarını incelemek üzere Komisyonu tarafından Salı günü 4 soruşturma görevlisi görevlendirildiği belirtildi. Haberin detayında, Karmiotissa Polemidion takımının 11 ve Ermis Aradippou takımının 5 karşılaşmasının olmak üzere 16 dosyaya ek olarak, Omonia – AEK Larnaka karşılaşması, Olimpiakos – Doksa Katakopias karşılaşması; Olimpiakos – Akritas Hlorakas karşılaşması ve Paralimni Gençlik Derneği – AEL Limasol karşılaşmasıyla ilgili diğer 4 dosyadan bahsedildi. Haberde ayrıca, Andros Kapardis’in "Çocuklara ve gençlere sağlıklı istihdam imkanı sunan sporu lekeleyen olguları sınırlamak için Komisyonu olarak elimizden geleni yapacağız" dediği vurgulandı.

  • Komisyonun “hayır” cevabı "Demoklis'in kılıcı"

Haberin detayında, Meclis Mali Komisyonu’nun, emlak vergilerindeki %5 KDV uygulamasıyla ilgili ne yapılacağına karar vermek için yarın, Perşembe günü tekrar toplanacağı belirtildi. Milletvekillerinin çoğunluğunun hükümetin konuyla ilgili tepkisini duymak istediği aktarılan haberde, Avrupa Birliği'nin gereklerine yakın bir çözüm bulunamazsa Kıbrıs’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceği vurgulandı. Haberde ayrıca, bazı partilerin taviz vermeye hazır olduğu ancak Avrupa Komisyonu’nun 190 metrekare yerine önerdiği 110 metrekarelik sınırın bu tavizler arasında olmadığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Hükümet, Kıbrıs Arazi Geliştirme Kurumu ve Yerel Yönetimler uygun fiyatlı konutlar için birlikte çalışacak

“AKEL uygulanabilir öneriler sunmaya devam ediyor” alt başlığıyla verilen haberde; AKEL tarafından, özellikle Limasol'u rahatsız eden barınma sorununa yönelik somut ve önemli öneriler, özellikle gençler ve ekonomik olarak dezavantajlı nüfus grupları için uygun fiyatlı konut yaratmaya yönelik tüm Kıbrıs çerçevesinde formüle edildiği belirtildi. Haberin detayında, Limasol'daki Agios Nikolaos ve Agios Ioannis bölgesinde 600 konutun inşası için ilgili tüm tarafların koordinasyon halinde çalışacağı ve devlet arazisinin kullanılarak, Polemidia'daki "Berengaria" yerleşim bölgesinde 100 adımda 500 kapasiteli öğrenci yurdunun inşası için çalışılacağı aktarıldı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Arazi Geliştirme Kurumu'nun kamu ve özel sektör ortaklık projelerine dahil edileceği vurgulandı.

  • Erkeklerde akciğer kanseri ölümlerinin %80'i sigara kaynaklı

Haberin detayında, Kıbrıs Kanser Hastaları ve Yakınları Derneği’nin, Dünya Sağlık Örgütü'nün girişimiyle her yıl 31 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, 2025 yılına kadar büyük bir kısmı genç nüfustan oluşturacak 100 milyona aşkın kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybedeceğinin duyurduğu belirtildi. Haberde, Kıbrıs Kanser Hastaları ve Yakınları Derneği’nin sistematik olarak halkı bilgilendirmenin yanı sıra sigaranın neden olduğu bağımlılığın önlenmesi ile başa çıkılmasına yönelik eylemlerde yardımcı olduğu vurgulandı. Kıbrıs'ta, 2019 Kıbrıs Genel Nüfus Araştırmasına göre, 10 Kıbrıslı’dan yaklaşık 4'ünün sigara içtiği ve sigaraya başlama yaşının 18 olduğu belirtilen haberde, sigara içenlerin yaklaşık yarısının sigarayı bırakmak istediğini ifade ettiği ve en büyük kullanım oranın 45 ile 54 yaş arası grupta yoğunlaştığı aktarıldı. Haberde ayrıca, Kıbrıs Kanser Hastaları ve Yakınları Derneği tarafından yayınlanan istatistiklerde, erkeklerde akciğer kanserinden ölümlerin %80'i, kadınlarda ise akciğer kanserinden ölümlerin %75'i sigaradan kaynaklandığı ifade edildi.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.