basın özetleri

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Ortak vatan vizyonunun önkoşulu Kıbrıs sorununun çözümüdür – Tek vatan için mücadele Kavazoğlu ve Mişaulis’e borcumuzdur” manşeti altındaki ana haberini Haravgi gazetesi dün Pazar günü Derviş Ali Kavazoğlu ile Kostas Mişaulis’i anma törenlerine ayırıyor.

İç sayfalarındaki başlıklar şöyle:
Enerji meselesi müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla pozitif ajandaya dönüştürülsün

AKEL Genel Sekreteri: Kıbrıs sadece Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ortak evlerini ve ortak düşlerini birlikte inşa ettiğinde kurtulur - Dün Dali’de Kavazoğlu – Mişaulis’i anma etkinlikleri doruğa ulaştı

“Fedakârlıkları bizim ilham kaynağımız ve gücümüzdür” – DEV-İŞ başkanı Koral Asam: İşçi sınıfının önceliği iki bölgeli iki toplumlu federasyon mücadelesidir

Habere göre Dali’de iki kahramanı anma töreninde yaptığı konuşmada taksim tehdidi konusunda uyaran AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, AKEL’in müzakerelerin kaldığı noktadan yeniden başlayabilmesi için Türkiye’ye pozitif bir ajanda sunmak konusunda Kıbrıs Rum tarafının inisiyatif üstlenmesine dair farklı tezini ilk kez resmen dile getirdi.

Stefanu Kıbrıs sorununun bugün çaresiz bir durumda olduğunu ve müzakerelerin kesildiği noktadan, tüm sağlanan değerli ve önemli yakınlaşmaları koruyarak başlaması gerekliliğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in Türkiye’ye yönelik, onu masaya geri getirecek motivasyonları serbest bırakacak pozitif ajanda oluşturmaya hazır olduğunu söyleyen Stefanu, AKEL’in, özellikle Kran Montana’daki başarısızlıktan sonra, bunca yıldır bu konuda ısrar ettiğini dile getirdi.

Stefanu, “Pozitif ajanda gereklidir ama bunun reklamını yapmak yetmez, öyle bir içerik kazandırmalıyız ki Türkiye’ye gerçek motivasyonlar sunmalıdır” dedi. AKEL Genel Sekreteri Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in AB-Türkiye meselelerinin pozitif ajanda oluşturabileceğine dair görüşüyle hemfikir olmadığını zira AB ile Türkiye ilişkilerini ilgilendiren meselelerin çıkmazda olduğunu hepsinin dondurulmuş durumda olduğunu söyledi.

“Bu tür konuların açılması ve en önemlisi anlaşmaya varılması için tüm üye ülkelerin hemfikir olması lazım. Bazı üye ülkeler AB-Türkiye meselelerinde çok kesin görüşlere sahipler. Bu durumda da Türkiye ile diyaloğa girmek yerine müzakerelerin yeniden başlaması hedefine hizmet edecek adımlar konusunda onları ikna etmek için değerli zaman ve güç kaybedeceğiz” dedi.

Stefanos Stefanu’ya göre en önemlisi Türkiye’nin Kıbrıs sorununu AB-Türkiye ilişkilerini birbirine bağlı olmayan iki konu olarak görmesidir. “Türkiye’ye göre Kıbrıs sorunu Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve rolü ile bağlantılıdır ve onun için ana konu enerji alanındaki gelişmelerdir. Bölgemizdeki enerji faaliyetleri ve Kıbrıs’ın doğal gazı Türkiye’ye Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelere yönelik motivasyonları sunabilir. Biz pozitif ajanda oluşturmak için bu noktalarda durmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi hellimle ilgili.

“POP hellim denetimsiz – Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği üyelerinin derin endişelerini ifade etti” başlıkları altında ön sayfada şöyle yazıyor:

Gün ışığını gören yeni bilgiler POP hellim damgası almış peynir imalathanelerinin, kontrol mekanizması yokluğunda, özel damgalı ürünü, üzerinde anlaşmaya varılmış standartlara uymadan üretip sattığını ortaya koyuyor. Araştırma başlatmak yönünde adımlar.

Bilgilere göre geleneksel ürünümüz hellim damgasını taşıyan yüklü ürün miktarları, hiçbir kontrolden geçmeden başka ülke pazarlarına ulaşıyor.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği yetkililerinden Panayotis Konstandinu Alithia gazetesi tarafından kendisine sorulduğunda, Tarım Bakanıyla en kısa sürede görüşme talebinde bulunduklarını söyledi.

*

Politis gazetesinin ana haberi ekonomi konusuyla ilgili.

“Mali rezervlerle kendinizi koruyun – Uluslararası Para Fonu IMF kafilesi Bakanı Politis’e konuştu” başlıkları altındaki ana haberinde ön sayfasında şöyle yazıyor:

IMF kafilesi Başkanı Malisefski, Kıbrıs’ın ekonomik toparlanma gidişatında gelişme kaydetmiş olduğu ama bununla birlikte özellikle bazı noktalarda dikkatli olunması ve değişiklikler yapılması gerektiği tespitinde bulundu.

Malisefski zorunlu satışlara, bankalara ama aynı zamanda Kıbrıs’ın, uluslararası ekonomik koşulları ve oluşan zorlukları da göz önünde bulundurarak nasıl hareket etmesi gerektiğine de değindi.

Habere göre Kıbrıs ekonomisinin Mart ayı değerlendirmesini yapmak üzere Kıbrıs’ta bulunan IMF Kafilesi Başkanı Voyçek Malisefski Politis’e konuşurken Kıbrıs'ın gelecekteki riskleri yönetmesine izin verecek mali tamponun yeniden yerine konmasının önemini vurguladı. Aynı zamanda etkili bir zorunlu satış çerçevesinin var olması gerekliliğine vurgu yaptı. Hayat pahalılığı ödeneği konusunda ise “Ücret artışları, çeşitli sektörlerdeki verimlilik ve karlılık gelişmelerini yansıtacak şekilde müzakere edilmelidir” dedi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Ulusal Güvenlik Konseyi için her şey hazır – Ulusal Güvenlik Konseyinin kuruluş belgesini açıklıyoruz – Yorum ve eleştiriler için Cumhurbaşkanına ve partilere iletildi” başlıkları altında şöyle yazıyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi bir gerçek. Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in talimatları üzerine hazırlanan kuruluş belgesi diyakronik bir boşluğu kapatmak üzere kurulacak bu kurumun amaç ve hedeflerini, yetkilerini ve yapısını tarif ediyor. Ulusal Güvenlik Konseyi tavsiye, tasarım ve koordinasyon yetkilerine sahip bir kurum, bir mekanizma olacak. Filelefteros’un bugün açıkladığı 4 sayfalık kuruluş belgesi günler öncesinden Cumhurbaşkanına ve partilere olası yorum ya da eleştirileri alınmak üzere gönderildi. Ulusal Güvenlik Konseyinin başkanlığını Cumhurbaşkanının kendisi yönetecek. İdare Biriminin başında ise Ulusal Güvenlik Danışmanı ve aynı zamanda Kıbrıs İstihbarat Başkanı bulunacak.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer bazı haberleri:

Haravgi gazetesinden:

Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler birlikte

Barış sürecinde kadın katılımı için sesler yükseliyor

AKEL ve Avrupa parlamenteri Niyazi Kızılyürek tarafından Brüksel’de “Barış ve güvenlikte cinsiyet boyutunun entegrasyonu için dönüştürücü bir vizyon” belgisi altında düzenlenen tartışmada konuşan POGO Genel Sekreteri Skevi Kukuma 1974’te Türk askerlerinin saldırılarına maruz kalan Rum kadınlardan ve Rum EOKA B faşistlerinin eline düşen Kıbrıslı Türk kadınlardan söz etti.

Skevi Kukuma savaş kurbanlarının yüzde 90’ının sivil halktan, kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi. Savaş dönemlerinde kadın tecavüzlerinin gözdağı ve terör pratiği olarak öne çıkıyor, diyen POGO Genel Sekreteri bu tiksindirici suçun neden onca yıldır görünmez olarak kaldığı sorusunu sordu.

Tartışmada söz alan bir diğer konuşmacı olan akademisyen ve aktivist Maria Hacipavlu “Müzakere altında olan tüm başlıklara ilişkin müzakerelerde cinsel eşitlik boyutunun entegrasyonuna dair çok sayıda akademik makale ve araştırmanın liderlerin, müzakerecilerin ve danışmanların eline verildiğini” kaydetti.

Hacipavlu müzakereler masasına kadınların oturması ne anlama gelir sorusuna cevap verdi.

“Öncelikle, özellikle güç dağılımının yıllardır tartışıldığı etnik bölünmenin ötesindeki konular tartışılır, gündem zenginleştirdi.

İkincisi, güvenlik, vatandaşlık ve mülkiyet gibi herkesi ilgilendiren konularda, cinsiyet boyutu içinden çoğulculuk ve farklı demografik yapı ve ihtiyaçlar ortaya çıkardı” Hacipavlu’nun sıraladığı kazanımlardan iki tanesiydi.

*

Dendias: Türkiye’ye de destek Kıbrıs’a da

Lefkoşa’nın aksine Atina ile Ankara beklenmedik barışma sürecinde

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Atina’nın “Apogevmatini tis Kiryakis” gazetesine verdiği demeçte Yunanistan’ın Dünya Denizcilik Örgütü IMO’da hem Kıbrıs’ın hem de Türkiye’nin adaylıklarını destekleyeceğini söyledi. Dendias “Yunanistan’ın Türkiye’nin adaylığını destekleme kararının Türk – Yunan ilişkilerindeki mevcut iyileşmeyi gösterdiğini ve sadece olumlu olarak nitelendirilebileceğini” ifade etti.

*

Filelefteros’tan:

YESİ yeniden kamu tartışmasında

Yeni yasa tasarıları

Sunulan yeni yasa tasarıları yeni tartışmalara yol açarken tepkilerle de karşılaştı

*

Stefanos Stefanu: Türkiye’ye teşvikler için daha özlü adımlar atılmalı

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Cumhurbaşkanına daha özlü adımlar atması gerektiğine işaret etti

*

AİK memuru vezneye el uzattı

Bir Elektrik Kurumu AİK memuru fotovoltaik başvurusu yapan müşterilerin yatırdığı paralara el atarak zimmetine 30 bin avro geçirdi

*

Resmi nikâhlar kasa dolduruyor

Larnaka ve Baf’ta memnuniyet. Resmi nikâhlar hem belediyelere hem de turizm şirketlerine para getiriyor

Son Güncelleme: 10 Nisan 2023 - 13:13

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.