basın özetleri 09.03.23

Alithia gazetesi bugün ana haberinde DİSİ’de önümüzdeki Cumartesi günü yapılacak olan liderlik seçimleri konusunu ele alıyor.

“DİSİ Muhalefet Liderini seçiyor – Adaylar politik çerçevelerini belirlediler” başlıkları altında şöyle yazıyor:

Son günlerde her ne kadar bazı siyasi gruplar tarafından DİSİ’nin parti seçimlerinden sonra Hükümetle birlikte hareket edeceğine dair görüşler öne sürülüyor olsa da, partinin lider adayları dün programlarını ortaya koyduktan sonra DİSİ üyelerinin önümüzdeki Cumartesi günü muhalefet liderini seçecekleri konusunu netleştirdi.

Gerek Anita Dimitriu gerekse de Dimitris Dimitriu programlarına sorumlu muhalefet yapmayı da dâhil etti.

DİSİ’nin liderliğine aday olan her iki politikacı da “gölge hükümet” oluşturulmasını önerdi ve buna paralel olarak Kıbrıs sorunu konusunda Kliridis Ekolüne göndermeler yaptı.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi Kıbrıs sorunuyla ilgili.

“Tatar “eşit muamele” talep ediyor – O da Brüksel’de Guterres ile görüşme yapmak istedi – Stewart ve DiCarlo’ya yönelik şikâyetler listesi hazırlıyor” başlıkları altında verilen haberde şöyle yazıyor:

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in ay sonunda Brüksel’de BM GS Antonio Guteres ile görüşme çabalarına tepki gösteren Ersin Tatar Genel Sekreterle yapılan görüşmelerde eşit muamele talep etti. İşgal lideri Guteres’in 2021 yılında Nikos Anastasiadis ile Ersin Tatar’ın ayrı ayrı görüşmesini öne sürerek BMÖ’nün “sabit taktik” uyguladığından söz etti. Türk tarafı bir şikâyet listesi hazırladı ve Ersin Tatar Collin Stewart ve DiCarlo ile yapacağı görüşmelerde listeyi kendilerine sunacak.

*

Haravgi gazetesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle dün yapılan ortak etkinliğe ayırıyor ana haberini.

Gazete “K/Rum ve K/Türk kadınlar yeniden birleşme, barış ve eşitlik için elele – PEO Genel Sekreteri: Kıbrıs’ın kadınları ekmeği de gülü de hak ediyor…” başlıkları altında ön sayfasında şu noktaları öne çıkarıyor:

Kadınlara karşı şiddet ve izolasyon gün geçtikçe daha da sıklaşıyor

Neoliberal politikalar sosyal eşitsizlikleri, yoksulluğu ve güvensizliği keskinleştirdi

Barış sürecinin tüm aşamalarında ve karar alma aşamalarında fiili kadın katılımı talep edildi

Habere göre Kıbrıs’ın kadınları dün Ledra Palas’a iki yürüyüş ve Dayanışma Evinde yapılan ortak bir etkinlikle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde “Yeniden birleşme – Eşitlik – Dayanışma”ya yönelik mücadele mesajı gönderdi.

PEO, POGO ve Kıbrıs Türk kadın ve sendika örgütleri “Yeniden birleşme, eşitlik ve dayanışma için el ele” sloganı altında bir etkinlik gerçekleştirdi.

Katılımcılar Türkiye ve Suriye depremlerinin ve Yunanistan’daki tren kazası kurbanları için yas tutmanın bir ifadesi olarak siyak bluzlar giydi.

PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus yaptığı konuşmada “Kıbrıs’ın neresinde yaşıyor olursak olalım, ortak sorunlar yaşıyoruz” dedi. Konuşmasının başında Kıbrıs sorununa değinen Haralambus “Satükonun kalıcılaşmasına, kapalı Mağusa bölgesinin açılması ve işgal altındaki bölgenin Türkiye’ye ekonomik ve sosyal entegrasyonunun hızlandırılması gibi yeni oldubittilere götüren riskli durgunluk döneminin sona erdirilmesi halkımız için bir varoluş ve perspektif meselesidir” dedi.

PEO Genel Sekreteri eşitlik başlığında mevcut olan sorunların da ortak olduğuna vurgu yaptı ve düşük maaşlara, yıpratıcı çalışma saatlerine, yarı istihdam, tele-çalışma ve çalışan aileye destek yapılarının yokluğuna atıfta bulundu.

“İnsanları cinsiyet, etnisite, cinsel yönelim temelinde ayıran olan her şeye karşı mücadelemiz devam ediyor. Sömürüye ve baskıya karşı mücadelemiz devam ediyor. Yeniden birleşme, eşitlik ve dayanışma mücadelemize birlikte devam edeceğiz. Kıbrıs’ın kadınları ekmeği de gülü de hak ediyor” dedi.

“8 Mart Gününün onur ve mücadele günü olduğuna vurgu yapan AKEL Kadın Örgütü Genel Sekreteri Skevi Kukuma ise konuşmasında “Önümüzdeki dönemde mücadeleye ivme kazandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Mücadelenin daha örgütlü ve daha talepkâr olması gerektiğine. Sadece kadınların içinde bulunduğu zor durum nedniyle değil, aynı zamanda işbaşı yapan yeni hükümetin eşitlik ve cinsiyet eşitliği konusunu, bir önceki hükümet gibi, gündemin alt sıralarında tutmaya devam ettiği için de…” dedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi. Ön sayfadan aktarıyoruz:

“Entrikalara ve çıkarların teşviki olgusuna son – Köy muhtarları ve muhtarlık meclisi azaları yasasına büyük değişiklikler geliyor”

Eski İçişleri Bakanı Nikos Nuris görevi halefine devretmeden önce Temsilciler Meclisine entrikalar ve muhtarlarla azalar arasındaki çıkar çatışmalarının sıkça gündeme gelmesi olaylarından kaçınılmasına yönelik bir yasa tasarısı sundu.

Yasa tasarısı köy yetkililerinin, eşleri, çocukları ve/veya ortaklarının dolaylı ya da dolaysız çıkarlarının bulunduğu konularda karar alma süreçlerinde yer almasını yasaklıyor.

Çalışma Bakanlığı kendisine muhtar ve azaların çıkar çatışması ve uyuşmazlığı ile ilgili çok sayıda şikâyet aldığını açıkladı. Buna paralel olarak özel denetçiler tarafından Sayıştay adına yapılan denetimlerde yasadışılık ve kuraldışıklara rastlandığı belirtildi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları.

Haravgi gazetesinden:

“Tembi: Cinayete karşı duyulan öfke Yunanistan’ı sardı”

Yunanistan tüm ülke çapında gerçekleştirilen kitlesel mitinglerle çalkalanıyor. Aleksandrupolis’ten Girit’e, binlerce yurttaş, özelde ve devlet sektöründe, ulaştırma, eğitim alanlarında yapılan protesto mitinglerinde hiçbir örtbas girişimi yapılmaksızın adalet talep etti.

*

“Nikos Kettiros: “Birileri tam anlamıyla ateşle oynuyor”

Ciddi personel eksikliği sorunu yaşayan Ormancılık Bakanlığında bakanlık müdürü yaz mevsimi öncesinde yaşanabilecek riskli durumlara atıfta bulundu. Konu dün Temsilciler Meclisinin Çevre Komisyonunda ele alındı. Toplantıda gönüllüler koordinasyonu merkezi kurulması ve hedefin yenilenmesi ihtiyacına da vurgu yapıldı.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Dimitris debate dedi, Anita tabanla konuşurum cevabı verdi”

Anita ile Dimitris dün politik görüşlerini kamuya açıkladı. Bu arada Mihalis Sofokleus ve Fedonas Fedonos başkan yardımcılığına adaylığını koydu.

*

“Evsizler trajedisi – Bir evsiz canlı canlı yandı, ikincisi ağır yanıklarla kurtuldu”

Lefkoşa’da Körler Okulu yakınlarındaki terk edilmiş bir evi geçici olarak paylaşan iki evsizden biri gece yangın çıkması sonucunda yanarak hayatını kaybetti, diğer ağır yanıklarla kurtuldu. İtfaiye’nin yakınlarda olması ikinci evsizin hayatını kurtardı.

*

«Kıbrıs Gazeteciler Birliği, üyesi 12 kadın gazeteciyi ödüllendirildi”

Kıbrıslı ilk kadın gazeteci Marula Violari İakovidu 12 kadın gazetecinin ödüllendirilmesi töreninde yaptığı konuşmada kadın ve erkek meslektaşlarını, yurttaşların can güvenliğini dahi riske atmak gibi durumlarda üç kuvvete karşı tam tetikte olmaya davet etti. Ödül alan gazetecilere ödülleri Temsilciler Meclisi Başkanı Anita Dimitriu tarafından teslim edildi.

*

“Traktör altında kaldı – 58 yaşındaki beş çocuk babası feci şekilde hayatını kaybetti”

Lanya Köyünde tarlasında yevmiyesini çıkarmaya çalışırken traktörünün devrilmesi sonucunda son nefesini teslim etti.

Son Güncelleme: 09 Mart 2023 - 14:36

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.