basın özetleri 08.03.23

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Dinginlik moratoryumu – Yunanistan ve Türkiye’de paralel yaşanan trajediler ve seçimlerin dayatması – Seçimlere dek devam edecek” başlıkları altında verilen ana haberde Alithia gazetesi ön sayfasında şöyle yazıyor:

Hem Ege'de hem de Kıbrıs'ta provokatif hareketlerin yapılmadığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, trajik koşullar altında oluşan yeni verilerin Türkiye'yi önümüzdeki Eylül ayında Yunanistan ve Kıbrıs ile diyalog masasına buluşturabileceği tahmininde bulundu.

Kıbrıs'ta, Avrupa Konseyi Zirvesi öncesinde aşırı bir iyimserlik beslenmekle birlikte, - şu anda - müzakerelerin yeniden başlayacağına dair bir işaret yok.

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, kendisinin de belirttiği gibi, bundan sonraki hareketleri ve 23 Mart zirvesinde Atina - Lefkoşa çabalarını koordine etmek amacıyla Yunanistan'a gidiyor.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Yetersiz medikal personel nedeniyle 40 yatak kullanım dışı – Yokluk içinde bırakılan devlet hastaneleri özel hastaneler karşısında dezavantajlı durumda”

Limasol ve Baf devlet hastaneleri nöroşirurji, damar cerrahisi ve göğüs cerrahisi bölümlerinden mahrum.

Ülkenin tek Akciğer Hastalıkları kliniği personel azlığı nedeniyle hizmet vermiyor.

Kıbrıs Hastalar Derneği: İnsan yaşamı ne parayla ne de bütçeyle ölçülebilir.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Elektrik Kurumu AİK’in kirlilik yayımı yakıyor – Kirlilik yayımı devam ediyor, bu yılki maliyeti 300 milyon avro – Kabarık elektrik faturalarına devam”

Tüketiciler için haberler kötü. Kirlilik yayımı maliyeti nedeniyle 2023 yılı içinde de elektriği pahalıya ödemeye devam edecekler. AİK’in kirlilik yayımı yılda 3 milyar ton karbonhidrat yayımı olarak devam edecek. Kirlilik yayımı hakkının ton başına 100 avro karşılığında satın alındığı göz önünde bulundurulduğunda Elektrik Kurumu’nun üretim maliyeti yüzde 29 oranında artıyor. AİK’in 2023 yılı içinde toplam yayım hakkını yaklaşık 300 milyon avro karşılığında satın alması olayı dolaylı olarak ekonomiye ve tüketiciye artı bir maliyet yükleyecek. İki ay içinde, sera gazı tahsisatları için ayarlanmış fiyat kilovat başına 5,8 sentten 7,8 sente yükseldi. Aynı zamanda, yakıt fiyatı ayarlaması kilovat saat başına 16,7 sentte.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Limuzin alımı için 2+2 milyon avro – Son beş yıl içinde 50 limuzin satın alındı, 35 limuzinin daha alımı konusu inceleniyor”

Son altı yıl içinde Hükümet ihaleler vasıtasıyla 2 milyon avro karşılığında 50 yeni limuzin satın aldı. Limuzin filosunun artmasında, Nikos Anastasiadis tarafından oluşturulan beş bakan yardımcısı ve üç komiser olmak üzere yeni yetkili makamlar da rol oynadı.

Şubat 2016'da 20 AUDI alındı ​​​​ve sonraki aylarda her biri 3.900 artı KDV alış fiyatıyla bunlara 10 tane daha eklendi. Dört yıl sonra, 29.150 artı KDV fiyatından 20 yeni Volvo limuzini teslim alındı.

Şimdi ise 35 hibrit limuzin satın alınması bekleniyor ve toplam maliyeti 1 milyon 780 bin 954 Euro artı KDV olarak tahmin ediliyor. Yeni Cumhurbaşkanı, bu alımın ne ölçüde gerekli olduğunun ve eğer öyleyse maliyetin nasıl düşürülebileceğinin araştırılmasını istedi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bugün PEO sendikasının Kadın Emekçileri Derneği ve Kadın Hareketi POGO ile Kıbrıs Türk Kadın örgütleri ve sendikalarıyla işbirliğiyle "Yeniden Birleşme, Eşitlik, Dayanışma için elele" sloganıyla ortak bir etkinlik düzenliyor.

Etkinlik öncesinde Ledra Palace barikatındaki Dayanışma Evi'nde saat 19:30'da sona erecek olan iki paralel yürüyüş yapılacak.

Somut olarak, 18:15'te Ledra Sokağının başında, PEO Genel Sekreteri Sotirula Harambus ve POGO Genel Sekreteri Skevi Kukuma'nın konuşma yapacağı bir ön toplantı olacak. Saat 19.00'da Ledra Barikatına yürünecek.

*

Kız çocukları ve kadınlar aile içi ve partner şiddeti ve çocuk istismarı mağdurlarının %75'ini oluşturuyor

Polis Teşkilatının Savunmasız Kişiler İşleri Müdürlüğü'nde tutulan istatistiklere göre, Kıbrıs'ta aile içi şiddet ve partner şiddeti ve çocuk istismarı mağdurlarının %75'i kız çocukları ve kadınlardan oluşuyor.

Ayrıca, istatistiklere göre 2020 yılından itibaren ve Aile İçi Şiddet Kaza teşkilatlarının devreye girmesinden sonra şikâyet sayısında bir sıçrama saptandı. 2021 yılında Aile İçi Şiddet Kaza teşkilatları toplam 3.362 şikayeti ele alırken, 2022 içinde yaklaşık 3.200 şikayet ele alındı.

Somut olarak, 2021'de 2020'ye kıyasla %45'lik bir artış olurken, 2021 ve 2022 yıllarında bu tür suçlarla ilgili tutuklama sayısında da bir sıçrama olduğu görülüyor.

KYPE, her yıl 8 Mart'ta kadın hakları hareketinin verdiği mücadeleleri anma günü olarak kutlanan Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Polisin Kadına Yönelik Şiddet ve İstismarla ilgili konular Genel Müdürü Kriminolog Kiryaki Lambrianidu ile görüştü.

Lambrianidu, 8 Mart Dünya Kadınlar günü tüm kadınların eşit muameleye ve erkeklerle aynı haklara sahip olabilmesi için birçok kadının mücadelesini ve devrimci eylemini bize hatırlatması için kutlanıyor, dedi.

“AB tarafından 2017'de imzalanan ve şu anda tüm AB üye devletleri için bağlayıcı bir yasal araç olan İstanbul Sözleşmesi'nin, cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi ve kadınların bu şiddete karşı korunması için kriterler belirleyen belki de yasal olarak bağlayıcı ilk uluslararası metin olduğunu kaydetti. "Uluslararası çalışmalar üç kadından birinin bir tür fiziksel şiddete, cinsel şiddete veya hatta bu biçimlerin her ikisine birden maruz kaldığını kanıtlıyor” dedi. Bütün bunlara dayanarak, Kıbrıs Polisinin şiddetin cinsiyete dayalı unsurunu, mağdurları koruma ihtiyacını ve çocuklara yönelik şiddetin neden olduğu eşitsizlikleri yönetmek amacıyla önlemler almaya devam ettiğini söyledi.

*

Politis’ten haberler:

“İşverenlerden binlerce başvuru - Yabancı çalışanlar”

Eski Hükümetin işverenlere hediyesi iş görüyor. Kuşos’un yabancı çalışanlarla ilgili son kararnamesinden sonra üçüncü ülkelerden çalışan istihdam etmek amacıyla başvuru yapan işverenlerin sayısı tavan yaptı. Sadece otelcilik alanında şu ana kadar 5 ile 6 bin civarında başvuru yapıldı.

*

“Nefret retoriğiyle daha işimiz çok – Avrupa Komisyonu Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele raporunda Kıbrıs

Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu'nun kamuoyuna açıkladığı Kıbrıs raporunda, Kıbrıs makamlarının nefret söylemi ve nefret saikli şiddetle mücadele etmek için ceza mevzuatının uygulanmasındaki boşlukları ele alması gerektiği belirtiliyor.

Raporda ayrıca, yetkililerin nefret söylemi ve nefret saikli şiddetle ilgili iç mevzuatı, mağdurlar için yasal çareler de dahil olmak üzere gözden geçirmeleri ve polise, savcılara ve hakimlere uygun eğitim vermeleri gerektiği belirtiliyor.

*

Filelefteros’tan kısa kısa:

“Anita’ya karşı tehditler Hapishanede aranıyor - Güvenlik Önlemleri”

Polis Teşkilatı Hapishanede iki ayrı soruşturma yürütüyor. Bir tanesi Meclis başkanı Anita Dimitriu’nun şikayetiyle ilgili.

*

“Limasol hastanesinden endişe çığlığı – Sağlık Bakanı yakıcı konulara dokundu”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis ve Sağlık Bakanı Kanari dün Limasol Devlet Hastanesini ziyaretleri sırasında devlet hastanelerini meşgul eden sorunları en yetkili, Limasol – Baf Bölgesi OKİPİ Müdürü Hristos Nikolau’nun ağzından işitti. Nikolau’ya göre gerek Limasol Hastanesinin gerekse de OKİPİ’nin çökmemesi için acil müdahaleyle güçlendirilmesi gerekiyor. OKİPİ’nin çökmesi hızla Sağlık Sistemi YESİ’nin çökmesine yol açar ki bu da ülke ekonomisine yıkıcı etkileri olacağı anlamına geliyor.

*

“Eski öğretmen sanık sandalyesinde – 23 yıl sonra gelen şikayet”

23 yıl önce 13 yaşındaki bir kız öğrenciye tacizde bulunmakla suçlanan 70 yaşındaki özel dershane öğretmeni adaletle karşı karşıya. Bu Limasol Ceza Mahkemesinde kapalı kapılar ardında görülecek ikinci öğretmen tacizi olayını oluşturuyor.

Son Güncelleme: 08 Mart 2023 - 13:08

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.