basın özetleri 07.03.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“Kıbrıs Türk malları hakkında ceza soruşturmalarına başlanıyor – Olaya karışmış olan devlet memurları ve danışma kurulları üyeleri soruşturulacaklar”

Başsavcının talimatları doğrultusunda, Kıbrıs Türk Malları İdaresi’nde, kamu görevlilerine, danışmanlara ve akrabalarına verilen Kıbrıslı Türklere ait büyük tarım arazileri, konut ve dükkânlarıyla ilgili ceza soruşturmaları başlıyor.

Ceza soruşturması İçişleri Bakanlığında yapılan idari soruşturmanın sonucunda hazırlanan raporda yer alan ve bir ilk görüşte ciddi suçların işlenmiş olduğunu ortaya koyan bulgular temelinde sürecek.

Buna paralel olarak Sayıştay da yaklaşık 1 milyon metre karelik Kıbrıs Türk tarım arazisinin verildiği bir memur ve devlet memurlarının kullanma hakkı aldıkları Kıbrıs Türk mallarını, yasadışı biçimde başkalarına kiraya verdikleri konusu hakkında araştırma başlattı.

*

Alithia ve Haravgi gazetelerinin ana haberleri Arazi Kalkındırma Kurumundaki gelişmelerle ilgili.

Alithia gazetesi haberini “Arazi Kalkındırma Kurumunun faiz oranları cazip ama müşteriler kredi alamıyor” başlıkları altında veriyor.

Daha düşük faiz umuduyla Konut Kredi Kurumuna koşan yurttaşlar eli boş dönüyor. Kurumun iki yıldır ne müdürünün ne de yönetim kurulunun olmaması nedeniyle başvurular istif oldu.

Kısa bir süre önce Kuruma Hristoforos Kaplanis’in müdür olarak atanmasına kadar olan dönemde oluşan gecikmelerin telafi edilmesi için, daha, uzun bir sürenin gerekeceği bildirilirken bankacılık alanında faizler yükselmeye devam edecek. Bu arada Avrupa Merkez Bankası da faiz oranını 50 baz puan artıracağının ön haberini verdi.

Bununla birlikte Konut Kredi Kurumunun yeni Müdürü sorunların aşılacağına dair iyimser olduğunu ifade etti ama iç zorlamalar nedeniyle bir faiz artışı olabileceği konusunda da bir ilk mesaj verdi.

*

Haravgi gazetesi:

“Bankaların yüksek faiz oranlarından kaçmaya çalışan yurttaşlar Konut Kredi Kurumunda sığınak arıyor - Konut Kredi Kurumunun elinde 170.9 avroluk yatırımlar ve nakit para var”

Kurum elinde yüklü nakit olduğu halde personel eksikliği nedeniyle başvurulara cevap veremiyor.

Konut Kredi Kurumu yüzde ikiden başlayan kredi faiz oranlarıyla piyasadaki en düşük konut kredilerine sahip.

Konut Kredi Kurumunun öncelik verdiği konu ödenemeyen kredilerinin idaresini sağlamak.

*

Ve son olarak da Filelefteros gazetesinin ana haberi s d.

“YESİ’de niteliklilik konusunda yükümlülük üstlendi – Sağlık Bakanlığının önceliği takvimler oluşturmak – YESİ’nin geliştirilmesine yönelik yasal düzenlemeler”

Sağlık Bakanı Popi Kanari dün yaptığı bir açıklamada “YESİ sağlık alanında gerekli bir gelişmeydi. Sistemi, felsefesini ve yapısını kucaklamalıyız ama bununla birlikte önemli ölçüde iyileştirmeliyiz de zira pek çok noktada çarpıklıklar da var” dedi. Daha nitelikli bir YESİ için çalışılması konusunda yükümlülük üstlenen Sağlık Bakanı Sağlık Sisteminin iyileştirilmesi doğrultusunda “takvimler, yasal düzenlemeler ve belirli prosedürlerle çalışacaklarını” ifade etti. YESİ’nin kendisi için bir önceli teşkil ettiğine vurgu yapan Popi Kanari dün Sağlık Sigortası Kurumu OAİ ve Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ ile görüştü. Toplantılar sırasında Kanari’ye, YESİ’nin en azından 2030 yılına kadar yaşayabilir olduğunu ortaya koyan matematiksel ve istatistiksel çalışmalar sunuldu.

*

S d Yunanistan’ın Tembi bölgesinde meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden iki Kıbrıslı öğrencinin toprağa verilmesi ve tren kazası olayıyla ilgili gelişmeler bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde ikinci haber olarak öne çıkıyor. Başlıklar ve bazı alıntılarla aktarıyoruz:

Filelefteros:

İki meleğe beyaz ve mütevazı veda

“Gökler daha zengin, yeryüzü daha fakir” – Avgoru köyü 23 yaşındaki Kiprianos’a beyazlar arasında veda etti

Anastasia’ya mütevazı son veda

Alithia:

Kiprianos ve Anastasia’ya son veda

İki Kıbrıslı öğrenci için trajedinin sonsözü yazıldı

Ön sayfadan iki alıntı:

Tembi’deki ölümcül tren kazasında haksız yere hayatını kaybeden Kiprianos ile Anastasia’ya Kıbrıs dün veda etti

Yunanistan’da 57 insanın ölümüne neden olan trajik tren kazasından beş gün önce istasyon şeflerinin eğitimine dair resmi bilgilendirme istendiği ortaya çıktı

Haravgi:

Kiprianos ve Anastasia son mekânlarına teslim edildi

Tembi kurbanları için dilsiz yas

Avrupa Komisyonu: Yunan Hükümeti 2022 Mayıs’ından beri sorunları biliyordu

Habere göre gazetecilerin ilgili sorularına yanıt veren Avrupa Komisyonu temsilcisi Stefan de Keersmaecker Yunan Hükümetinin demiryolları ile ilgili sorunları 2022 yılının Mayıs ayından beri bildiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu temsilci vekili Dana Spinant ise Avrupa Komisyonu ve Avrupa Demiryolları Örgütü ERA’dan bir uzmanlar ekibinin “tavsiyeler, teknik bilgiler ve destek” sunmak amacıyla hafta içinde Atina’yı ziyaret edeceğini bildirdi.

Politis:

Kiprianos ve Anastasia dün toprağa verildi

Cinayetin yün yumağı çözülmeye başladı

*

Filelefteros’tan iki haber:

“AB vasıtasıyla çıkar yol aranıyor”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in önce Atina’ya ardından ise Brüksel’e yapacağı ziyaretler ve Rosmary DiCarlo’nun beklenen Kıbrıs ziyareti Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının canlandırılmasına yönelik hareketleri oluşturuyor. Lefkoşa’ya göre Kıbrıs sorununda yeni bir hareketliliğin oluşmasının anahtarı şu anda, Türk-Avrupa ilişkilerinin yeniden ısınmasını hedefleyin Ankara’nın yönelmesinin beklendiği AB oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis daha görevi devralmadan önce başlattığı ilgili programlamadan sonra şimdi Kıbrıs sorunu eylem planını hayata geçirme aşamasına geçti. Bu çerçevede Cumhurbaşkanının iki seyahatinin yanısıra BM GS yardımcısının önümüzdeki hafta Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret de yer alıyor.

Nikos Hristodulidis’in AB’nin olaya müdahil olması yönündeki önerisi iki eksen üzerine odaklanıyor.

Birincisinde Türk – Avrupa ilişkilerini ilgilendiren meselelerin Kıbrıs sorununu da etkileyen Kıbrıs Türkiye ilişkilerine dair meselelerle aynı sepete konması var. Lefkoşa gerek Avrupa Birliği gerekse de Almanya gibi bazı üye ülkeler düzeyinde Kıbrıs sorunu ve Türk-Avrupa ilişkilerine karşılıklı etki edecek hareketler yapılabileceğini düşünüyor.

İkinci eksende AB’nden aktif bir rol üstlenebilecek ve Kıbrıs sorunu konusunda yeni koşulların oluşması doğrultusunda yardımcı olabilecek bir şahsiyetin görevlendirilmesi yer alıyor. Cumhurbaşkanının aklında bazı isimler var ve bunları gerek Atina ziyareti sırasında Yunan Başbakanı Mitsotakis ile gerekse de daha sonra Brüksel’de Avrupalı muadilleriyle görüşecek.

*

“Partinin rolünü yeni yönetim belirleyecek – Cumartesi günü yapılacak olan seçimlerden sonra DİSİ ile Hristodulidis Hükümeti arasındaki ilişkiler de netleşecek”

DİSİ’nin yeni ve farklı bir siyasi ortamda oynamaya çağrıldığı rolün ne olacağı konusu partide Cumartesi günü yapılacak olan liderlik seçimlerini kazananın ele alacağı ilk konu olacak.

DİSİ’de şu anda iki eğilim var. Bir taraf partinin Hükümette yer almadan Nikos Hristodulidis’e karşı destekleyici olabileceğini diğer taraf ise DİSİ’nin daha ilk turda seçimleri kaybetmiş olması nedeniyle tamamıyla muhalefette kalması gerektiğini savunuyor.

Her iki lider adayı da yeni hükümetle diyaloğu savunuyor ve Nikos Hristodulidis’e karşı sert bir çizgi izlenmesi görüşünü reddediyor. Hatta Anita Dimitriu Filelefteros’a konuşurken DİSİ-Hristodulidis işbirliğinin, Hristodulidis’in Avrupa halk partisi grubunda da yer alacağı için, kaçınılmaz olduğunu belirtti. Dimitris Dimitriu “Eski DİSİ liderliği Nikos Hristodulidis’in Avrupa Halk Partisinde DİSİ’yi temsil edebileceğine karar verdikten sonra Hristodulidis’in partiden ihraç edilmesi konusu bitmiş demektir. Bundan sonraki tartışmalar yeni Hükümetle bundan sonraki ilişkilerimize dair olmalıdır” dedi.

Bununla birlikte eski Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis parti liderliğinin önümüzdeki beş yılda DİSİ’nin muhalefet olması gerektiği şeklindeki siyasi kararının değişmesinin büyük bir hata olacağını savundu. “Halk partiyi ikinci turdan men etti. Dolayısıyla yeri muhalefettir” dedi.

Alithia gazetesinden bazı haberler:

“Meclis Başkanından Polise şikâyet – Anita’yı hedef alan yalan haberler”

Temsilciler Meclisi Başkanı Anita Dimitriu sosyal medyadan dün yaptığı bir paylaşımla uzun süreden beridir onu ve ailesini hedef alan bir çamur atma mekanizmasının oluşturulduğunu ve bunu polise ihbar ettiğini yazdı.

Anita Dimitriu “Olayı polise ihbar ettim. Yalan ve ahlaksızlık egemen olmamalı ve buna izin vermeyeceğim. Bugüne kadar siyasi hayattaki duruşum ve her eylemim güç birleştirmeye ve stereotip yıkmaya yönelik oldu. Bu kez de aynısını yapacağım. Açık ve şeffaf bir biçimde. Ve korkusuzca” dedi.

Bu arada polisten yapılan ilgili açıklamada Anita Dimitriu’nun şikâyetinin güvenilir bulunduğu ve gerek Meclis Başkanının gerekse de yakın aile çevresi üyelerinin korunmasına yönelik güvenlik önlemlerinin alındığı” bildirildi.

*

“Lefkoşa’daki ucuz benzin istasyonlarının sayısı artıyor”

Kıbrıs çapındaki toplamda 59 en ucuz benzin istasyonunun 56 tanesi Lefkoşa kazasında bulunuyor.

Son bir hafta içinde piyasadaki akaryakıt ürünlerindeki orta fiyatların istikrar kazandığı görüldü.

Son Güncelleme: 08 Mart 2023 - 09:35

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.