basın özetleri

Haravgi gazetesinin ana haberi:

Gazetenin “Bölünmüş olamayacak kadar küçük, hepimizi sığdıracak kadar büyük – AKEL Genel Sekreteri Dillirga’nın Pirgos köyü ziyaretinden mesaj verdi” başlıkları altındaki ana haberinde ön sayfasında öne çıkardığı noktalar şöyle:

“Çözüm çabalarımızı sürdürelim. Kıbrıs hem güzel hem de hepimizin sığabileceği kadar büyük”.

Dillirga’nın Pirgos bölgesinin, devlet tarafından verilecek özel teşvikler vasıtasıyla desteklenmesi inisiyatifi.

Pirgos Köyü Muhtarıyla görüşen Stefanos Stefanu, taleplerini yeni İçişleri Bakanına ulaştırma görevini üstlendi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Limnidi ve Pirgos köyüne yaptığı ziyaretin ardından, Kıbrıs’ın de facto olarak bölünemeyecek kadar küçük ve hepimizi sığdıracak kadar büyük olduğu mesajını verdi.

“Pirgos’a geldiğim her seferinde bölgenin güzelliği karşısında şaşırıyorum. Sanıyorum ki bu yolu yapan herkesin içinde Kıbrıs sorununu çözme çabasının devam etmesi gerektiği ihtiyacı büyüyor” şeklinde vurguladı.

Pirgos Köyü Muhtarı ve köylülerle konuşan Stefanos Stefanu köy halkının yaşadığı sorunları ve aynı zamanda da devletin özel teşvikler vermesi vasıtasıyla bölgenin desteklenmesi gerektiğini yeni İçişleri Bakanına ulaştırma inisiyatifini üstlendi.

*

Alithia gazetesi ana haberini “Kıbrıs bugün çocuklarını toprağa veriyor – Toprakları bol olsun” başlıkları altında veriyor. Şöyle yazıyor:

Dostları ve akrabaları bugün saat 14:00’te Anastasia’ya son vedalarını edecekler. Sabah saat 10.00’da Kiprianos da toprağa verilecek.

Tembi’de Kıbrıs kökenli bir genç kız daha; Dimitra Kapetanu yaşamını kaybetti. Babası Kleantis Baf’ın Anarita köyünden.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis “Kurbanların ailelerine bir özür borcum var. Bir insan hatasının arkasında gizlenemeyiz ve gizlenmemeliyiz.

İstasyon şefi perişan: Treni nereye verdiğimi bilmiyorum. Hatırlamıyorum. Yanlış yaptım. …57 insan öldü, yükü omuzlarımda” dedi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberini aktaralım.

“Kıbrıs sorunu, eşel mobil ve sömestr sınavları – Yeni Hükümetin üç ana önceliği – İlk önemli durak Mart ayında yapılacak olan Zirve Toplantısı”

Nikos Hristodulidis ve çalışma arkadaşları belirlediği üç öncelik ekseni ile yeni Hükümetin ilk icraatlarının örneklerini verdi. İlk aşamada dikkatini vereceği üç ana konu Kıbrıs sorunu, eşel mobil ve sömestr sınavlarından oluşuyor. Cumhurbaşkanı için Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ilk önemli durağı Mart ayı Zirve Toplantısı oluşturuyor. Nikos Hristodulidis Yunanistan Hükümeti ile işbirliği halinde müzakerelerin yeniden başlamasının ön koşullarını yaratmak istiyor. İç yönetim konularında ise eşel mobil konusu “en kızgın patates”i oluşturuyor. Cumhurbaşkanı vakit kaybetmeden çözüm bulunması için bu konudaki diyaloğu başlatmak niyetinde. Önümüzdeki dönemde diyaloga başlanacak olan bir diğer konu ise yeni okul yılında öğrenci değerlendirme sisteminin değişmesi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Kırmızı tuş” yaşlılar için kurtuluş – 2019’da uygulamanın hayata geçirilmesine karar verildi, hala askıda duruyor”

24 saat boyunca tele-bildirim hizmetlerinden oluşan sistem merhum eski Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu’nun önerisiydi ve nüfusun hassas gruplarına yönelik beklenmedik durum, kaza ve tacizlere karşı bir koruma ağı oluşturuyor.

Program 2019 yılında Bakanlar Kurulundan onay aldığından bu yana bürokrasiye takıldı. Programın planı Yenilikçilik Bakanlığı tarafından tamamlandı ve aylar önce İhtiyat Müsteşarlığına sevk edildi.

“Kırmızı tuş”, nihai hedefi, başka önlemlerle birlikte, üçüncü yaş kuşağı kişilerin insan haklarını garanti altına almayı hedefleyen bir program olup, şimdi yeni Hükümet onu hayata geçirmeye çağrılıyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

Pazar günü Limnidi'yi ziyaret eden AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine taziyelerini ileterek, insan acısının ne tel örgüler ne de de facto bölünme tanıdığını söyledi.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Dillirga’nın Pirgos köyünde yaptığı açıklamalarda, "Limnidi'de biri 14, diğeri 10 yaşında iki çocuğun anne ve babasını kaybettiği bir aileyi ziyaret ettim" dedi. “Uğradık, çocukları ve çocuklara bakan büyükanne ve büyükbabalarını gördük, aileye destek için partinin ve köyün üstlendiği girişimden toplanan yardımı teslim ettik" dedi. Stefanu AKEL Merkez Komitesi'nin de küçük bir katkı yaptığını ekledi.

Aileyi ziyaret etme ihtiyacını hissettiğini söyleyen Stefanu, “Onlara acılarının aynı zamanda bizim de acımız olduğunu ve insan acısının ne dikenli telleri ne de fiili bölünmeleri tanıdığını ifade ettiğini" kaydetti. Kıbrıslı Türklerin bu mesajı çok ciddiye aldıklarını sözlerine ekledi. Ve “Bunu Mağusa'da Türkiye depreminden büyük ölçüde etkilenen aileleri ziyaret ettiğinde de gördüğünü” söyledi. İki Voleybol öğrenci takımının yitirildiğini söyleyen Stefanu, bu gibi acı olayların iki toplumu birbirine yakınlaştırdığını ve iki toplumun ülkenin efendisi olabilmesi için Kıbrıs sorununu nihayet çözmemiz gerektiğinin altını çizdiğini sözlerine ekledi.

*

“Yeniden birleşme, eşitlik ve dayanışma için elele”

PEO sendikasının Kadın Çalışanlar Bürosu ve Kadın Hareketi POGO, Kıbrıs Türk kadın örgütleri ve sendikalarla birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle “Yeniden birleşme, eşitlik ve dayanışma için elele” sloganıyla ortak bir etkinlik düzenliyor. İki paralel miting halinde başlayacak olan etkinlikte saat 19:30’da Dayanışma Evi’nde bir araya gelinecek.

Yapılan ilgili duyuruda “Ortak vatanımızda eşitlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele edeceğimize, dayanışma içerisinde omuz omuza olacağımıza, birleşmiş bir Kıbrıs'ta birlikte barış içinde yaşamaya hazır olduğumuza, ordulardan ve dikenli tellerden kurtulmak için tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğimize dair mesajımızı güçlü bir şekilde gönderiyoruz” deniyor.

8 Mart 2023-Çarşamba günü saat 18.15’te Uzun Yol - Ledra Caddesi başında PEO Genel Sekreteri Sotirula Haralambus ile POGO Genel Sekreteri Skevi Kukuma tarafından konuşmaların yapılacağı bir ön miting gerçekleştirilecek.

19.00’da Ledra Palas barikatına doğru yürüyüş başlayacak.

19.30’da Barış ve Yurdumuzun Yeniden Birleşmesi, Eşitlik ve Cinsiyet Eşitliği ortak hedeflerine ulaşma arzusunu dile getirmek için Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler Dayanışma Evi önünde bir araya gelecekler.

*

“Cinayet unutulmayacak, ölülerimizin sesiyiz”

Tembi’deki cinayete karşı halkın öfkesi tüm Yunanistan’da sonu gelmeksizin devam ediyor. Tüm ülkede “Kâra halkın kanı bulaşmış, tren cinayetini asla unutmayız” gibi sloganlar öne çıkıyor. Bir sonraki protesto randevusu Çarşamba günü Attiki bölgesinin tamamını kapsayan iş durdurma eylemi.

*

Alithia gazetesinden:

“Christine Lagarde: Mart ayında yeni faiz artışı”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı “Hedefimiz enflasyonu ehlileştirmektir” açıklaması yaptı.

“Tahminlere göre, 2023 içinde bir durgunluk öngörülmüyor, ancak bununla birlikte büyük bir belirsizlik mevcut” dedi.

*

“46 yıllık Kıbrıs demiryollarında sıfır kaza”

Kıbrıs Devlet Demiryolları ağı ülkemizde 1905 ile 1951 yılları arasında hizmet verdi. Alithia gazetesinin ulaştığı verilere göre yaklaşık olarak 46 yıl boyunca ülkemize hizmet etmiş olan kurumun tarihi süresince tek bir kazaya dahi rastlanmadı. Demiryolu ağı 122 km uzunluğunda olup çok sayıda köyü de kapsayacak biçimde Mağusa, Lefkoşa, Omorfo, Evrihu güzergâhı üzerinde bulunuyordu.

Kıbrıs Demiryolları Müzesinden edinilen bilgilere göre durak sayısı 38, günlük sefer sayısı ise 2 şeklinde olmakla birlikte ek seferlerin konması da sık rastlanan bir durumdu. Bazı başka kaynaklara göre ise durak sayısı 52’yi hatta kimilerinde 62’yi buluyordu.

En önemli duraklardan bazıları: İlk durak olan Mağusa, Mağusa Prastyo, Yenagra, Angastina, Kitrea Trahoni, Lefkoşa, Kokkinotirimitya, Omorfo, Lefke Kalo Horyo ve Evrihu.

Devlet Demiryollarının son seferi 1951 yılının 31 Aralık günü yapıldı ve saat 14.55’te Lefkoşa’dan hareketle tren saat 16.38’de Mağusa’ya vardı. Bir yandan araba yollarının gelişmesi ama aynı zamanda da şirketin masraflarını karşılayamaması nedeniyle demiryolları kapatıldı. Günümüzde Evrihu’da hizmet veren Tren Müzesi demiryolu işletmesinin adamızdaki varlığının tek canlı emaresini teşkil ediyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Son söz yazılıyor”

İki öğrencimizin cenazeleri dün adaya ulaştı

Dışişleri Bakanlığı: Tarifsiz trajedi Kıbrıs’ı yasa boğdu

Devlet haksız yere ölenlerimizin ailelerinin yanında

Kimlik tespitleri tamamlandı, ölü sayısı 55, bir kadın kızını arıyor, bir ölünün kimliği belirlenemedi

Yunan toplumu geride büyük sayıda kurban bırakan tren kazası hakkındaki sorulara cevap talep ediyor. Atina’nın merkezinde yapılan Tembi mitingine tatsız olaylar damgasını vurdu. Kimliği belirlenemeyen kişiler Molotof kokteyl, işaret fişekleri ve taşlarla saldırdı, otobüs duraklarını ve dükkan vitrinlerini kırdı geçti. Polis kuvvetleri kimyasallar ve tutuklamalarla karşılık verdi.

*

“Pahalılık dört nala – Gıda ürünleri fiyatlarına gelen zamlar enflasyonun iki katı”

*

Kıbrıs'taki bankalara yatırdıkları paraya en düşük faizi alan mevduat sahipleri Avro bölgesinde en çok haksızlığa uğrayanlar arasında yer alıyor. Enflasyon hesaba katıldığında ise mevduatlarının negatif getirisi var. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, bankalar, özellikle dalgalı faiz oranına sahip olan ve Avrupa Merkez Bankası’nın kararlarından doğrudan etkilenen kredilerin aksine, mevduat faizlerini artırmak için hiç de acele etmiyor. Bu, her ay faiz oranı marjının açılması ve sonuç olarak faiz gelirinin artması ve banka bilançolarının iyileşmesi gibi bir etkiye sahip.

Son Güncelleme: 06 Mart 2023 - 13:04

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.