Basın Özetleri 31.03.2023

Filelefteros Gazetesi “Türkiye'ye teşvik arıyorlar”, Politis Gazetesi “Larnaka havaalanında güvenlik açığı”, Alithia Gazetesi “Sahte kayıtların arkasındaki güç”, Haravgi Gazetesi “Müzakereleri yeniden başlatmak için teşvikler verebilir” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Türkiye'ye teşvik arıyorlar

“Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye enerji yoluyla "hediye" verilmesine karşı çıkıyor” alt başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, diyaloğun yeniden canlandırılması talebiyle Kıbrıs sorununda bugüne kadar gösterdiği çabalardan dolayı siyasi liderlikten olumlu tepki aldığı aktarıldı. Haberin detayında, Avrupa Birliği (AB) yönünde atılan adımlara tüm siyasi partilerin katıldığı ancak hem Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in hem de siyasi güçlerin çoğunluğunun AB'nin Türkiye'ye teşvik verme olasılığı konusunda bazı çekinceler olduğu aktarılıyor. Cumhurbaşkanı Hristodulidis, AB'nin Kıbrıs sorununa aktif katılımı ve müzakerelerin yeniden başlamasına kendi yöntemleriyle katkıda bulunması yönünde sarf ettiği çabalar hakkında siyasi liderlere bilgi verdiği belirtilen haberde, Hristodulidis’in pozisyonu aracılığıyla, önceki dönemde Lefkoşa ve Brüksel'deki bazı çevreler tarafından anlaşılmasına izin verildiği gibi, eylemlerinin hedef odaklı olduğunu ve hiçbir durumda halkla ilişkiler unsurunu içerdiğinin düşünülemeyeceğini açıkça belirttiği vurgulandı. Siyasi liderlerin, Hristodulidis'in gösterdiği tüm çabaları destekliyor göründüği ancak AB üzerinden Türkiye'ye verilebilecek teşvikler konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı aktarılırken, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in, kendi değerlendirmesinin Türkiye'nin müzakere masasına dönmesine yönelik motivasyonların Avrupa – Türkiye ilişkileri olduğunu belirtti. Öte yandan, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou'nun bu düşünceye katılmadığı ve Avrupa – Türkiye hamlesi yapmak için 27 AB üyesi ülkesinin bir dizi kritik konuda anlaşması gerektiğini savunduğu aktarılırken, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in ise, AKEL Genel Sekreteri'ne cevaben, böyle bir durumda sorumluluğun üye devletlere ait olacağını söylediği belirttildi.


Politis Gazetesi

  • Larnaka havaalanında güvenlik açığı

“Havaalanındaki kontrol noktasından patlayıcı ve bıçak geçirdi ama kimsenin haberi bile olmadı” üst başlığıyla verilen haberde, sürpriz bir test, Kıbrıs havaalanlarının mutlak güvenliğini sağlamak için derhal harekete geçen hükümeti sarstığı belirtildi. Haberin detayında, yolcuların, kişisel eşyalarının ve uçaklarda taşınan el bagajlarının fiziki kontrolünün yapıldığı noktada Havalimanı Güvenlik Müdürü Yannakis Ksanthou tarafından son derece gizlilik içinde gerçekleştirilen kontrolün, Larnaka Havaalanı’nda çok ciddi güvenlik sorunları olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaya yettiği vurgulandı. Yapılan kontrol sonrası, tehlikeli nesnelerin yolcular tarafından taşınması veya olası bir terör eyleminde patlayıcıların taşınması gibi aşırı bir senaryo açısından Kıbrıs'ın ana havaalanını sınıfta bırakan sorunlar olduğu aktarıldı.

  • Bakanın oğlu da kahve yapıyor

Haberin detayında, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, Genel Denetçi’nin yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili şikayetlerini soruşturacağı belirtildi. Savunma Bakanlığı ve hatta bizzat bakanın ofisleri ile Savunma Bakanlığı binasının zemin katında faaliyet gösteren Subay Lokalinin şubesinin, üst düzey devlet memurları tarafından yönetildiği belirtilirken, mevcut ve eski hükümet yetkilileri gibi siyasi ve mali nüfuz sahibi kişiler,n çocuklarının askerliğini öğlene kadar yardımcı hizmetlerde görev yaparak yaptığı iddia ediliyor.


Alithia Gazetesi

  • Sahte kayıtların arkasındaki güç

“Kıbrıs'ta yasa dışı ikamet eden yabancılara öğrenci ehliyeti verilmesi durumu” üst başlıklı haberde; Limasol polis müfettişlerinin, öğrenci ehliyeti olayıyla ilgili yeni tutuklamalar olma olasılığını göz ardı etmeden, hükümet yetkililerinin de davaya dahil olma olasılığını araştırdığı belirtildi. Haberin detayında, konuyla ilgili Limasol'da dün adliyeye sevk edilen 58 yaşındaki daire çalışanı hakkında 6 gün tutukluluk kararı verildiği aktarılırken, dava için aranan 20 yabancı olduğu ve olaya karıştığından şüphelenilen üçü kişinin daha tutuklandığı vurgulandı.

  • Bakandan Eşel Mobil teklifini kabul et ya da bırak

Haberin detayında, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası ile Kıbrıs Devlet Memurları Sendikası’nın dinleceği ve gelecek hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yannis Panagitou’nun son sözü söyleyeceği belirtildi. Haberde, yapılacak görüşmelerde Eşel Mobil’de bazı iyileştirmeler yapılacağı söylense de sendikacılarla tartışan işveren tarafının bunu reddettiği vurgulanıyor. Haberde ayrıca, Kıbrıs Devlet Memurları Sendikası’nın Cumhurbaşkanı Hristodoulidis'den Eşel Mobil ve vergi reformu konusunda 10 Nisan'da görüşme davetini aldığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Müzakereleri yeniden başlatmak için teşvikler verebilir

“Birleşmiş Milletler’e destekleyici hareket etmek, Avrupa Birliği'nin daha aktif katılımı önerisi” alt başlığıyla verilen haberde; AKEL’in, Kıbrıs sorunu için müzakereleri yeniden başlatma konusunda ivme yaratabilecek teşvikler konusundaki teklifini yeniden Ulusal Konsey'e sunduğu belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in yaptırım politikasından vazgeçerek, önceliğini olumlu bir iklim ve gündem geliştirmeye vereceği söylediği vurgulandı. Haberde ayrıca, Ulusal Konsey'e danışma organı olarak bir Güvenlik Kurulu oluşturulması önerisi getirildiği aktarıldı.

  • Şehirlerin ticari merkezlerinde, sıfır değerli gayrimenkuller

Haberin detayında, milyonlarca Euro’ya satılan gayrimenkullerin tapu kayıtlarında değerinin sıfır gösterildiği belirtildi. Konunun, AKEL'in girişimiyle Meclis İçişleri Komitesi'nin dün gerçekleşen toplantısında ele alındığı belirtilen haberde, binlerce mülkü ilgilendiren bu olayın neden meydana geldiğini açıklayamadığı vurgulandı. Olumlu olan şeyin, Komite üyelerinin tümünün tapu tescilinden gerekli düzeltmeleri yapılmasını istemesi olduğu aktarılan haberde, sorun nedeniyle devlet ve yerel yönetimlerin gelir kaybettiği hatırlatıldı. AKEL Milletvekili Andreas Pasiourtidis oturumun ardından yaptığı açıklamada, söz konusu durumun; yerel yönetimlerin doğru vergilendirmeyi uygulayabilmek için doğru emlak değerlerine sahip olmaması; kanalizasyon kurullarının, kalkınma projeleri için ihtiyaç duydukları vergi ve harçları koymak için doğru değere sahip olmadığı gerçeği; Gelir İdaresi'nin piyasa değerlerine sahip olmadığı gerçeği ve mülklerini devretmeye çalışan vatandaşların, mülkleriyle ilgili hiçbir ihbar almamaları nedeniyle yıllarca vergi ve harç borcu olması ile ilgili olduğunu söylediği aktarıldı.

Son Güncelleme: 01 Nisan 2023 - 11:36

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.