basın özetleri 28.03.23

Haravgi gazetesi ana haberine Ekonomi Bakanının Temsilciler Meclisi Ekonomi Komisyonuyla dün gerçekleştirdiği ilk toplantıyı ele alıyor.

“Sorunların röntgeni var, tedavi planı yok – Ekonomi Bakanlığı kapsamlı çözümler önermeye hazır değil” başlıkları altındaki haberde ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

İktidar ile Ekonomi Bakanlığı arasında KDV, zorunlu satışlar ve faizler konusunda çok dillilik hüküm sürüyor

Taksit yerine Kira planı konusunda yeni hiçbir şey yok. Faiz oranı sübvansiyon planlarının geri getirilmesi olasılığı mevcut

Protesto eylemi: "Satışları durdurun, insaf, küçük çocuklu aileler evsiz"

Ekonomi Bakanı Makis Keravnos Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonuyla ilk toplantısında ekonominin karşı karşıya olduğu sorunların röntgenini ortaya koydu ama tedavisine yönelik herhangi bir plan sunamadı. Merkez Bankası yöneticisine ve banka müdüriyetlerine net ve açık talimatlar ve cevap vermedikleri takdirde önlem alacağına dair uyarılar içeren bir mektup gönderdiğini söyleyen Keravnos ortaya henüz bir takvim konmadığını ve kabul etmek zorunda kaldı ve Ekonomi Bakanlığının hangi önlemler üzerinde çalıştığını açıklamadı.

Bu arada Makis Keravnos Ekonomi Komisyonunda konuşurken Meclisin önünde gerçekleştirilen protesto eyleminde zorunlu satışlar nedeniyle küçük çocuklu ailelerin evsiz ve sokakta kaldığına dair şikâyetler dile getirildi. Eylemde “İlk konut zorunlu satışlarına son verin”, “İnsaf”, “Ellerinizi evlerimizden çekin. Ev kutsaldır”, “Ellerinizi çocuklarımızdan çekin” şeklinde sloganların yer aldığı pankartlar yer aldı.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Almanya bir Kıbrıslı desteklemek için bizi arıyordu – Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliği fırsatını kaçırdık - Lefkoşa trajik bir anlaşmazlık nedeniyle cevap vermedi”

Alithia gazetesine ulaşan bilgilere göre Almanya Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliğine AB temsilcisi olarak bir Kıbrıslıyı desteklemeye hazırdı.

Gazetemiz gelişen olayları ve Berlin’in desteklemek istediği ismi ayrıntılarıyla biliyor. Yanlış koordinasyon nedeniyle bu fırsat kaçtı ve AB adaysız kaldı.

Yunanistan, oluşan iyi ortam çerçevesinde Türkiye’nin adaylığını desteklemeye karar verdi. Zira koşullar buna izin veriyordu. AB’nin temsil eden bir ülke yok. Hâlbuki bu aday Kıbrıslı olacaktı ve AB bu adayı destekleyecekti…

Yunanistan kaynakları bu durumda Lefkoşa’nın “kendi adaylığı konusunu zamanında ve doğru biçimde değerlendiremediği için siyasi bir şikâyeti olamaz” değerlendirmesi yaptı.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Kıbrıs üniversitesi: Araştırma hesaplarında kriz – Rektörlük mali işlere çeki düzen vermek istediğini söylüyor akademisyenlerse ellerinizi araştırma parasından çekin diyerek uyarıyor”

Akademisyenler rektörlüğü araştırma hesaplarına yani yaptıkları araştırmalarına ayrılan paraya el koymak istediğine dair suçladı. Araştırma fonlarının boşalmasından endişe eden akademisyenler üniversitede mevcut kötü ekonomik idare yüzünden araştırma çalışmalarının yarıda kalmasından korktuklarını ifade ettiler.

Üniversite rektörü Tasos Hristofidis Politis’e yaptığı açıklamada üniversitenin ekonomik durumuna çeki düzen verme çabası başlatıldığından söz etti. “Üniversitenin personel ihtiyaçları ve dolayısıyla da ekonomik yükümlülükleri arttı” diyen rektör şu anda sadece bazı düşüncelerin mevcut olduğu, araştırma hesapları hakkında hiçbir kararın alınmamış olduğu konusunu da netleştirdi.

Yıllık bütçenin hemen hemen yarısı maaşlara gidiyor. Yıllık devlet sübvansiyonu maaş harcamalarını dahi karşılayamıyor. Üniversitenin ekonomik harcamalara çeki düzen verme ihtiyacı da büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor. 2019 yılında üniversitede çalışan 1.525 personelin maaşları için 62 milyon avro ödeniyordu. 2020 yılında ise personel sayısı 1.824’e, maliyeti ise 69 milyon avroya yükseldi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Her şeyi yaktılar, çekip gittiler – Cumhurbaşkanı Perşembe günkü Bakanlar Kurulu toplantısında kararlar alacağı sözü verdi – Polis, taraftarlara deplasman yasağı getirilmesi önerisi yaptı”

Elefteria stadının içinde ve Makarios Stadındaki otobüs istasyonunda holiganların sebep olduğu olaylara ilişkin polis raporu dün Cumhurbaşkanıyla Adalet Bakanının eline ulaştı. Ciddi hasara, dört polis memurunun yaralanmasına ve yurttaş ile polis araçlarına zarar gelmesine yol açan ve bir otobüs istasyonunun tamamıyla yanmasına neden olan olaylar tamamıyla kötü idare ve planlamadan ve holiganların cezasız kalmasından kaynaklanıyordu. Olay yerinde hiçbir tutuklama olmadı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Simos İoannu: Mağusa giderse başka kentler de gider”

Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannu Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’le Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığında yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada kendisinin ve Mağusa Belediye Meclisinin Cumhurbaşkanından, Fransa Cumhurbaşkanı ile Almanya Şansölyesine Mağusa konusunu

gündeme getirmesini istediğini söyledi. Simos İoannu Cumhurbaşkanıyla Kıbrıs sorununun mağusalaştırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı ve BM Güvenlik Konseyinin iki kararı tarafından korunan Mağusa’nın kaybedilmesi halinde sadece kentin tamamının değil başka kentlerin de kaybedileceği konusunda aynı fikirde olduklarını ifade etti.

*

“Diyalog güvenin yeniden inşa edilmesine yardımcıdır”

DİSİ Başkanı Anita Dimitri dün AKEL’de partinin Genel Sekreteri Stefanos Stefanu ile bir araya geldi. Her iki lider de görüşmeden sonra yaptıkları açıklamalarda DİSİ ile AKEL arasında fikir ayrılıklarının bir hakikat olduğuna ancak aslolanın diyalog vasıtasıyla uzlaşma ve anlaşmaya varabilmek olduğuna vurgu yaptı.

Alithia gazetesi de haberi “Anita ile Stefanos bire bir görüştü – İki büyük muhalefet partisi “Dileyelim ki fikir ayrılığına düşmeyelim” şeklinde vurguladı – Anita Dimitriu: Dogmatik biçimde hareket etmek yerine ülkenin ve yurttaşların iyiliği için anlaşalım. Stefanos Stefanu: Diyalog çoğu zaman çıkış yolları bulur” başlıklarıyla veriyor.

Filelefteros: Diyaloğa evet ama fikir ayrılıklarını da unutmuyorlar – AKEL’de dostluk randevusu

Stefanos – Anita – Anita Ezekias Papaioanu’da kırmızı çiçeklerle karşılandı

*

Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Gelecekten bir “Yarının Larnaka’sı” geliyor”

8 bin istihdam

8 bin konut

20 bin yeni ağaç

Yaya yolları, bisiklet parkurları, dükkânlar, ofisler ve restoranlar yapılacak

Petrolina Grubu petrol ürünleri ve LPG tesislerinin kaldırıldığı kıyı şeridinde yapılacak olan “Larnaka Land of Tomorrow” adlı projeye dair vizyonunu ve mimari yaklaşımının tanıtımı yaptı. Kırbıs’ta gerçekleştirilen gelmiş geçmiş en büyük çalışmayı oluşturacak olan Larnaka for Tomorrow sahil projesi dünyanın en büyük mimari şirketlerinden biri olan Foster and Partners’in imzasını taşıyacak.

*

AB dönem başkanlığı da gündeme girdi

Hükümet başarılı bir Avrupa Konseyi başkanlığı iddiasını kazanmak niyetinde.

*

İşgal altındaki bölgede “yurttaşlık” ve toprak satın alıyor

İsrailliler ve İranlılar toprak almak ve şirket kurmak maksadıyla işgal altındaki bölgeye gidiyor.

*

Vergi muafiyetini artırmak için nihai karar - Reform için yönergeler

Hükümet, vergi reformunun hazırlanması için talimatlar yayınladı. Vergiden muaf gelir miktarının artırılması bekleniyor.

*

Mahkeme kararıyla uygun olmayan binalara kilit vurma olanağı

Belediye Meclisleri ve Kaza Amirlikleri bundan böyle insanların yaşamasına müsait olmayan binaları kapatma olanağına sahip olacak.

Son Güncelleme: 28 Mart 2023 - 15:20

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.