basın özetleri 27.03.23

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Yunanistan Kıbrıs hükümetlerinin koordinasyonu fikir ayrılığıyla başladı – Yeni Kıbrıs Hükümetinin günaydın demesiyle ilk ihtilaf oluştu” başlıkları altındaki haberde ön sayfada şu noktalar öne çıkıyor:

Letimbyotis: “Yunanistan’ın kararı bizi bağlamaz. Türkiye’nin IMO’ya adaylığını destekleyemeyiz”

Lefkoşa ve Atina arasında ortaya çıkan fikir ayrılığı Yunanistan – Kıbrıs arasında daha derin bir ayrılığa yönelik endişelere yol açtı.

Habere göre, Atina gazetesi Estia’nın Nikos Anastasiadis’in Yunan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’e karşı ifade ettiği ağır ithamlara ilişkin Cumartesi günkü yayınına, Türkiye ile ilgili konularda Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki görüş ayrılıklarıyla ilgili haber de eklendi.

Somut olarak dün Simerini gazetesi Yunanistan’ın Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliğine adaylığını destekleme kararı konusundaki itirazlarını yazdı.

Daha sonra KYPE’ye bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis “Yunanistan’ın Türkiye’nin adaylığını destekleme kararı bizi hiçbir şekilde bağlamaz” diyerek söz konusu görüş ayrılığını teyit etti.

Buna paralel olarak Letimbyotis, Türk – Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin pozitif karşılandığını, Kıbrıs’ın Atina’nın Türkiye’nin IMO adaylığını desteklemesi ve Türkiye’nin Yunanistan’ın Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliğini destekleme kararı hakkında bilgilendirildiğini ifade etti ve Lefkoşa – Atina ilişkilerinin sıkı ve mükemmel biçimde devam ettiğini ekledi.

Yıkıcı depremlerden sonra Yunanistan – Türkiye ilişkilerinde oluşan yeni ortamın pozitif bir gelişme olarak karşılandığını ve Türkiye’nin tahrikkar hareketlerden uzak durmasının bunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Letimbyotis Kıbrıs Hükümetinin Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Türkiye ziyareti sırasında üzerinde anlaşmaya varılan noktalar konusunda bilgilendirdiğini söyledi. “Yunanistan’ın kararı hiçbir biçimde bizi bağlamaz ve açıktır ki biz bu adaylığı destekleyemeyiz. Kıbrıs Cumhuriyeti olarak biz seçeneklerimizi ve bunların belirlenen zamana kadar nasıl oluşacağı konularını inceliyoruz” dedi.

Bazı çevreler Estia ve Simerini gazetelerinin yayınlarının ortaya koyduğu Lefkoşa ile Atina arasındaki görüş ayrılıkları ve Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbyotis’in Simerini’nin haberini teyit etmesi bir ölçüde Lefkoşa – Atina ilişkilerinde daha derin görüş ayrılıklarına dair endişelere neden olduğuna dair görüşler ileri sürdü. Bu çevrelere göre kamuoyuna iki ülke arasındaki ilişkilere dair öne çıkarılan görüntünün gerçeği tam olarak yansıtmadığını iddia etti. Zira Lefkoşa ve Atina, ortak hedeflerinin yanısıra ulusal çıkarlarını da savunmak zorunda ve bu da son derece meşru bir durumdur. Εstia gazetesinin Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in Kiryakos Mitsotakis'i ABD'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sondaj yapmama politikasını desteklemekle suçladığını yazdığını hatırlatırız.

Diğer gazetelerin ilgili başlıkları:

Filelefteros:

“Destekleyici fonksiyonu da var – Türk Yunan ilişkilerinde oluşan yeni ortam Lefkoşa’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili adımlarına da olumlu yansıyabilir – Atina’nın IMO kararı Kıbrıs Cumhuriyetini bağlamaz”

“Letimbyotis: Yunanistan’ın Türkiye’yi IMO için destekleme kararı bizi bağlamaz – Türk Yunan ilişkilerinden iyileşme sağlanması olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor”

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Ekonomi konusunda kem küm dönemi bitti – Ekonomi Bakanının bugün Mecliste ortaya koyacağı görüşleri, partilerin önümüzdeki döneme dair kararlarını belirleyecek – Artan faizlere ve yeni kuşak kırmızı kredilere dair endişeler artıyor”

Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonu ve yetkili Ekonomi Bakanı arasındaki iltifat ve dilekler faslı bugün ilki gerçekleşecek olan görüşmede pek uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Milletvekilleri 15 gün öncesinden bugün Ekonomi Bakanı Makis Keravnos’tan, artan faiz oranları ve yükselen enflasyon nedeniyle bir yeni kuşak kırmızı kredilerin oluşmasının önlenmesi ama aynı zamanda da zorunlu satışları kapsayan yasal çerçevede özlü değişiklikler konusunda belirli öneriler duymayı beklediklerini açıklamışlardı. Ekonomi Bakanının niyetleri konusunda ikna edici olmayı başaramaması durumunda partiler zorunlu satışlara yeni erteleme yapmak ve değişiklik yasalarının oylanmasına yönelik harekete geçecekleri konusunda uyardı.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“AİK memuru kılığında şarlatanlar – Elektriği kesip yeniden bağlamak için 500 avro talep ediyorlar – Elektrik Kurumunun uyarısı ortalığı karıştırdı”

Elektrik Kurumu memuru kılığına girmiş bazı kurnazlar konutların elektriğini kesiyor, ardından ev sahiplerini AİK adına çalıştıkları konusunda ikna ediyor ve kendilerinden yerinde ödeme yaptıkları takdirde 700 avro yerine bağlama parası olarak sadece 500 avro ödeyeceklerini söyleyerek para koparıyor.

Söz konusu şahıslar tuzaklarını özellikle yaşlı ev sahiplerine ve elektrik saatine erişimin kolay olduğu mekânlarda kuruyorlar.

Söz konusu olaylardan birinde AİK memuru kılığındaki şahıs ev sahiplerinin güvenini kazanmayı başardı, ona sundukları kahveyi içti ve 500 avroyu kapmayı başardı.

Bir diğer durumda ise dolandırıcılar daha şanssız çıktı. Kapısını çaldıkları kişi eski bir Elektrik Kurumu çalışanıydı. Dolayısıyla onu dolandırmayı başaramadılar.

*

Politis gazetesinin ana haberi:
“Ne ruhsatları var ne de uzmanlıkları… Ama yine de hasta kontrolü yapıyorlar – Doktorluk diploması olmayan kişiler dahi uzman doktor olarak karşımıza çıkıyor”

Diplomalarında başka yazan, kendilerini başka lanse eden kişiler yurttaşlara kendilerini uzman doktor olarak tanıtıyor. Bunun yanısıra geçmişte sahte doktorluk yapmaktan hüküm giymiş kişilerin hâlâ tırnak içinde mesleği sürdürmeye ve hasta görmeye devam ettikleri ortaya çıktı.

Kendini çocuk doktoru ve alerji mütehassısı olarak tanıtan bir doktorun ise bunların hiçbiri olmadığı halde çalışmaya devam ettiği görüldü. Bir anne, kız ve damadın dermatolog kliniği çalıştırdığı bir diğer durumda ise ne kızın ne de damadın doktor diploması sahibi olmadığı ortaya çıktı.

“İatriki Aspida – Doktor Kalkanı” grubu koordinatörü Eleonora Mavromati Politis gazetesine hiçbir uzmanlık alanı diploması bulundurmayan bir doktorun kendisini onkolog ve kanser uzmanı olarak tanıttığını şikâyet etti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Stefanos Stefanu: Hristodulidis’in önerisine dair çok soru işareti var – Cumhurbaşkanının planladıklarına ve müzakere kazanımlarının korunmasına dair soru işaretleri”

Perşembe günü Ulusal Konsey toplantısına katılacak olan siyasi güçler, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in Brüksel temasları ile AB ortakları ile BM yetkilileri ile görüşmeleri konusunda bilgilendirilmeyi bekliyor.

Görüşme öncesinde AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu partisinin önümüzdeki toplantıda ortaya koyacağı soruların çerçevesini belirlediğini açıkladı.

Pazar günkü Simerini gazetesine verdiği demeçte Stefanos Stefanu AKEL’in, Türkiye’nin müzakere masasına geri dönmesini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanının hangi adımları atmak niyetinde olduğunu soracağını söyledi.

AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında daha aktif biçimde yer alması konusunda ise Stefanu “Öncelikle Sayın Hristodulidis’in belirli bir önerisi olup olmadığını bilmiyoruz. Eğer var ise bunun içeriği nedir? Önümüzdeki Ulusal Konsey toplantısında bu konuda cevaplar almayı isteyeceğiz. Ayrıca Cumhurbaşkanının AB’ni daha aktif biçimde Kıbrıs sorununa katmak istediğini söylerken hedefinin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. AB'nin Kıbrıs sorununa daha fazla katılımı nasıl yardımcı olacak? Özellikle de AB, BM inisiyatif üstelendiğinde yardım etmek istediğini söylerken.”

Stefanu ayrıca AKEL’in Hristodulidis’in müzakerelerin devam etmesi konusundaki planlarının ne olduğunu öğrenmek istediğini belirtti. “Müzakereler BM Genel Sekreteri’nin defalarca belirttiği gibi Kran Montana’da kaldığı noktadan, Guteres çerçevesinde ve müzakere kazanımlarını koruyarak mı? Ayrıca Türkiye’yi müzakereler masasına geri getirebilecek teşvikler olacak mı? Bizim anlayışımıza göre AB – Türkiye meseleleri yeterli zemini sağlamıyor. Demek ki daha geriye gitmeliyiz. Enerji konusuna. Ulusal Konsey toplantısında bunları sormak istiyoruz. Kaldı ki toplanmasını talep etmemizin nedeni de budur” dedi.

*

Alithia gazetesinden:

“İyi dilekler mektupları ve fırsat penceresi – Erdoğan ve Çavuşoğlu Mitsotakis ile Dendias’a mektup gönderdi”

Bu aşamada Türkiye Batı’ya doğru bir adım atıp atmayacağına karar vermeye çağrılırken, Ankara’nın taleplerinin bir günden bir güne değişmiş olamayacağından hareketle, Atina’nın bundan sonraki hareketlerini planlaması kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin Yunanistan ile izleyeceği ilişkiler de bu çerçevede yer alıyor.

*

“Kıbrıs sorununun çözümü hedefimize bağlı kalıyoruz – Anita Dimitriu: Özgürlük ve yeniden birleşmeden daha azıyla yetinmeyeceğiz”

Temsilciler Meclisi ve DİSİ lideri Anita Dimitriu dün sabah Limasol’un Handria köyünde, EOKA kahramanlarını anma töreninde yaptığı konuşmada “Kıbrıs sorununun çözümü hedefimize bağlılığımızı sürdürüyoruz. Bu yüzden uluslararası topluma dönerek müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik inisiyatifler üsteniyoruz” dedi.

Dimitriu “Yurdumuzun özgürlüğü ile yeniden birleşmesinden, Avrupa ilkelerine ve ilgili BM kararlarına dayalı adil ve yaşayabilir bir çözümden daha azıyla yetinmeyeceğiz” şeklinde ekledi.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Muhalefet partileri zirve toplantısı”

DİSİ lideri Anita Dimitriu ile AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu yeni oluşan tamamıyla farklı ortamda bir araya gelecek.

Anita Dimitriu bu sabah saat 10.30’da AKEL binasına giderek partinin Genel Sekreteri ile görüşecek. Dimitriu’nun bu ziyareti bir DİSİ liderinin AKEL’i ender ziyaretlerinden birini oluşturuyor. İki partinin onlarca yıldır izlemekte olduğu farklı ve çoğu kez birbirine zıt yönelimler kural olarak çatışma ilişkisi sürdürmelerine yol açmıştır. Bu yüzden de iki parti liderinin birbirini ziyaretleri bugüne kadar hem çok enderdi ve hem de bazı olayların ağırlığı altında gerçekleşmiştir. Bununla birlikte parti liderlerinin değişmesi en azından şeklen bazı şeyleri değiştirdi.

DİSİ’nin içinde şu anda düşmanın AKEL değil Nikos Hristodulidis olduğuna dair sesler artıyor. Bazılarına göre iki partiyi ayıran duvarları oluşturan konular yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlayacak.

Son Güncelleme: 28 Mart 2023 - 14:27

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.