basın özetleri 24.03.23

Politis gazetesinin ana haberi:

“Müzakerelerin yeniden başlaması için adım adım – Hristodulidis’in önerisi Avrupa Konseyinde”

Nikos Hristodulidis’in Avrupa Birliğinin daha etkin rol üstlenmesi ile müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik önerisi bu noktadan sonra pratikte sınanacak. Öneriye başta Avrupa Komisyonu olmak üzere Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu da olumlu yaklaştı. Avrupa halk Partisi de olumlu yaklaşıyor.

Türkiye’yi cezbetmek için Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle gümrük bağlantısı anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi gibi Ankara’yı ilgilendiren konularda Kıbrıs Cumhuriyetinin olumlu katkısı öne çıkarılacak.

Bir sonraki adım ise AB ile işbirliği halinde, müzakerelerin Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından üzerinde anlaşmaya varılmış olan zeminde yeniden başlaması için gerekli koşulların oluşturulması amacıyla 14 Mayıs’a kadar olan zamanın değerlendirilmesi olacak.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Hükümet ve Kıbrıs Merkez Bankası faiz artışına seyirci kalıyor – AKEL: Hanelerin ve işletmelerin desteklenmesine yönelik 6 öneri”

AKEL dün hane halkları ve küçük ile orta ölçekli işletmelerin desteklenmesine yönelik altı öneri sundu ve aynı zamanda Hükümet ile Kıbrıs Merkez Bankasının faiz artışına seyirci kalamayacağına vurgu yaptı.

AKEL Merkez Komitesi üyesi Vakis Haralambus AB ve ABD’deki denetim makamlarının uluslararası finansal sistemi sarsmasına rağmen faiz artışı politikalarına devam ettiğini ifade etti ve faizlere yapılan her artışın, son iki yılda pahalılığın altında ezilen hane halkları ve işletmelerin omuzlarında yeni bir yük anlamına geldiğine vurgu yaptı. Buna paralel olarak ödenemeyen kredilerin artmasına yönelik endişelerin hüküm sürdüğünü söyleyen Haralambus “Sorunun varlığının kabul edilmesi yeterli değildir. Gerek Hükümet gerekse de Kıbrıs Merkez Bankası tarafından kredi sahiplerinin desteklenmesine ve rahatlatılmasına yönelik doğrudan inisiyatiflerin üstlenilmesi gerekiyor” dedi.

Vakis Haralambus AKEL’in önerilerini şöyle sıraladı:

Faiz artışlarının sınırlandırılması

Kredilerin ödeme süresinin hedefli biçimde uzatılması

Merkez Bankasının yeniden yapılanma kanununun sıkı bir biçimde uygulanması

Orta ve alt gelirli gruplara yönelik sübvansiyon planı

Orta ve küçük ölçekli işletmelerin yaşayabilir kredilere erişiminin sağlanması

Kredi faizi artışından süper kârlar sağlayan bankaların bu koşullarda kâr payını düşürmesi ve en nihayet kasten sıfırladıkları mevduat hesabı faizlerini yükseltmesi

*

Alithia gazetesinin de ana haberi aynı konuyu ele alıyor:

“Mevduat faizleri sıfırda takıldı kaldı – Merkez bankası, partiler, örgütler ve banka memurları artırılmasını talep ediyor – Kredi faizlerinin tavan yapması tepkilere neden oldu”

Kredi faizleri tavan yaparken bankaların müşterilerine sunduğu mevduat faizlerinin sıfır noktasında olması toplumun tamamı tarafından kabul edilemez olarak karşılanıyor.

Bu duruma tepki gösteren partiler Merkez Bankasından verilerini yeniden değerlendirmeleri için bankalara baskı yapmasını talep ediyor. Bu veriler arasında bankaların kâr payları da mevcut.

Merkez Bankası Yöneticisi partilerle yaptığı görüşmelerde sıfır mevduat faizi ve kırmızı krediler konularını kritik meseleler olarak nitelendirdi.

Banka Memurları Sendikası ETYK Merkez Bankası yöneticisinin mevduat faizinin yükseltilmesine yönelik açık önerisini haklı ve cesur bir talep olarak nitelendirdi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi

Filelefteros gazetesi Hapishane eski müdiresi ve müdire yardımcısı ile üst düzey polis memuru Mihalis Katsunotos arasındaki hesaplaşmayla ilgili gelişmelere ayırıyor. Gazetenin ön sayfasından aktarıyoruz:

“Katsunotos’a Savvidis kalkanı – Başsavcı özel kovuşturmayı da durdurdu – Kamu menfaati Anna ile Atina’yı korunmasız bıraktı”

“Kamu yararına” karar alma yetkisini kullanarak Mihalis Katsunotos'a karşı cezai kovuşturma başlatılmasını durduran Başsavcı Savidis, şimdi özel cezai kovuşturmaya da izin vermiyor.

Başsavcılığın üst düzey polis memuru Mihalis Katsunotos hakkında bir ağır ceza mahkûmu ile temaslarıyla ilgili cezai kovuşturmaya devam edilmemesine karar vermesinin ardından, Anna Aristotelus ve Atina Dimitriu özel ceza kovuşturması başlatmıştı. Bu Başsavcının konuyla ilgili ikinci reddini oluşturuyor. İlkinde Başsavcının onayına ihtiyaç vardı, Başsavcı ise onayını vermeyip kovuşturmayı durdurmuştu. Hapishane eski idaresinin şikayeti üzerine açılan özel kovuşturma davası bugün mahkemede başlayacaktı. Başsavcının onayına gerek duyulmayan bu ikinci girişim de yine Başsavcı Savidis tarafından sonlandırdı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

*

Haravgi gazetesinden:

“Avrupa Birliği Hristodulidis’i Birleşmiş Milletlere gönderdi”

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in üzerinde onca konuşulan AB’nin Kıbrıs sorununa daha etkin katılımına yönelik önerisi, AB’nin müzakerelerin yeniden başlaması için çıkmazın kırılmasına yardım etmesi ve müzakerelerin başlaması durumunda AB’nin teknokrat desteği sunmasından başka bir şey değilmiş. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşen gerek Komisyon Başkanı Ursula Fon Der Layen gerekse de Komisyon Başkanı Roberta Metsola ve Avrupa Konseyi Başkanı Şarl Mişel AB’nin her zamanki gibi yardım etmek istediğini ama BM’in yerini alamayacağını ve BM’in müzakerelere yeniden başlanması için tüm tarafları davet edebilecek tek taraf olduğunu söyledi. Roberta Metsola çok netti: “Kıbrıs’a ve BM himayesi altında bir barış anlaşması çerçevesinde adanızın birleştiğini görme ortak arzumuza sırt çevirmeyeceğiz” dedi. Dolayısıyla AB’nin yardımcı olacağı ama müzakerelerin sadece ve sadece BM GS Antonio Guterres’in inisiyatifiyle başlayabileceği çok net.

*

“Mağusa’ya dönüş hedefine bağlılık – Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannu vurguladı: İşgal altındaki bölgenin sosyal dokusu kaybedilirse geriye dönüş olamaz”

Çarşamba akşamı Larnaka’daki Lisi Kültür Merkezi Pavlos Lyasidis’te gerçekleşen Mağusalılar toplantısında konuşan Mağusa Belediye Başkanı Simos İoanu “Mağusa’ya dönmekten başka bir şey olmayan hedefimize bağlı kalmalıyız” dedi. İoanu BM’in Kıbrıs’taki temsilcisi Collin Stewart ile yaptığı görüşmeyi çok önemli olarak nitelendirdi ve “Kendisine Mağusa ile ilgili görüşlerimizi sunduk” dedi.

*

“Suriçi Mağusa’da taş binaların yıkılmasına tepkiler”

“Kültür mirası anıtı olabilecek tarihsel kentimizi yıkmanıza izin vermeyeceğiz” diyen Kıbrıs Türk Mağusa İnisiyatifi, yerine yenilerini inşa etmek amacıyla suriçi bölgede eski taş binaları yıkan mimar ve mülk sahiplerine seslendi.

K/T Mağusa İnisiyatifinin ilgili açıklamasında geleneksel ve tarihi binaların varlığı sayesinde kent turizminin çok daha iyi bir noktaya gelebileceği vurgulandı ve yenilerini inşa etmek amacıyla çok sağlam binaları dahi yıkan mimar ve mülk sahipleri kınandı.

*

“İnternette her gün yüzlerce, çocuğa karşı cinsel şiddet suçu işleniyor”

İnternette reşit olmayan kişilerin cinsel istismarı olgusu tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Polis, cinsel amaçlarla çocuklara yönelik artan taciz olaylarından söz ediyor. Haravgi'nin elde ettiği bilgilere göre, polise her gün internet üzerinden çocukların cinsel amaçlarla taciz edildiğine dair şikâyetler ulaşıyor. Çoğu durumda, failler mağdurların okul çevresine ait reşit olmayan kişilerden oluşuyor. Somut olarak reşit olmayan pek çok çocuk kendi aralarında fotoğraf değiş tokuşu yapıyor, ancak daha sonra bir kısmı daha çok cinsel amaçlı şantajlar için kullanılıyor. Bazı durumlarda ise sosyal medyada sahte hesaplar kullanan yetişkinler de söz konusu.

İnternet Suçları alt yönetimi dün anne babalara bir çağrı yaparak çocuklarını internet kullanımında denetlemelerini istedi.

Çağrıda “Bu tür olayların önlenmesinde, polisin reşit olmayan kurbanlara etkili biçimde yardımcı olabilmesi için polisle zamanında irtibata geçilmesi çok önemlidir” deniyor.

*

Alithia gazetesinden:

Görüşmeler Kran Montana’da kalındığı yerden – Euronews: Hristodulidis’ten AB’nin Kıbrıs sorununun çözümüne etkin katılımı önerisi”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Türkiye 14 Mayıs seçimlerine hazırlanırken zamanlamanın belirleyici bir rol oynadığına inanıyor.

*

“Varnavas’tan Sizopulos’a yönelik ağır ithamlar – Hukuk Dairesinden davanın kapatılmasının nedenlerine dair açıklamalar talep etti”

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un her hangi bir sıradan yurttaş gibi muamele görmesini talep eden Eski EDEK milletvekili Yorgos Varnavas Sizopulos’a yönelik suçlamaların üstünün örtüldüğünü söyledi ve Yolsuzluk Bağımsız İdaresine başvuracağını ifade etti.

*

Politis gazetesinden:

“Yolsuzlukla Mücadele İdaresi – 6 memurla hangi birine yetişsin”

Yolsuzlukla Mücadele İdaresi, bağımsız olmasına rağmen, Kurumun yasal statüsü gereği kendi personelini istihdam edemiyor. Sonuç olarak, şu anda sadece altı çalışanla iş yapmak zorunda olan İdare çalışmalarına yeterince cevap veremiyor.

Son Güncelleme: 24 Mart 2023 - 13:00

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.