Basın Özetleri 23.03.2023

Filelefteros Gazetesi “Onlara profili verdi”, Politis Gazetesi “Bir bileklikle hayatlarını kazanıyorlar ve okuyorlar”, Alithia Gazetesi “Maliyet kontrolden çıktı”, Haravgi Gazetesi ““Turistler, sunduğumuzdan farklı bir turizm türü arıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Onlara profili verdi

“Brüksel'in yanıtını bekleyecek” alt başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Hristodulidis'in Brüksel'de üç Avrupa Birliği (AB) Kurumu’nun başkanlarıyla dünkü üç görüşmesinde, Lefkoşa'nın Avrupa Birliği – Türkiye – Kıbrıs sorunu ekseninde olumlu bir gündemle açılmasının gözden kaçmadığı belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile yaptığı görüşmelerden Lefkoşa'nın Kıbrıs sorununda AB'nin rolüne ilişkin olumlu yaklaşım ve müzakerelerin yeniden başlamasına katkısı konusunda kazançlı çıktığı vurgulanırken, önemli olanın, AB'nin Lefkoşa'nın önerilerine nasıl yanıt vereceği ve Kıbrıs sorunundaki çabalara yardımcı olmak için nasıl hareket edeceği olduğu aktarıldı. Cumhurbaşkanı Hristodoulidis’in, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile yaptığı görüşmede yaptığı açıklamalarda "Avrupa Birliği'nin Türk tarafını yeniden masaya oturtmada ve 2017'de Crans Montana'da kaldığı noktadan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler yoluyla yeniden masaya getirilmesinde katalizör rolü oynayabileceğine gerçekten inanıyorum" dediği hatırlatılatılan haberde ayrıca, Hristodoulidis’in Kıbrıs sorunundaki çabaların yeniden başlamasına AB'nin nasıl yardımcı olabileceği tartışmasının yanı sıra, belirli bir isim vermeden tüm çabaya katkı sağlayabilecek siyasi kişiliğin özelliklerini ve profilini ele aldığı belirtildi.

  • Köpek sahiplerine büyük para cezaları

“Mahkemesiz 2,000 €'ya kadar” alt başlıklı haberde, köpeklerin terk edilmesine ve sokak köpeklerinin çoğalmasını engellemek için, dört ayaklı dostlarımız için yeni bir yasa tasarısının gündemde oldğu belirtildi. Haberin detayında, yeni yasa ile; yetkili makamdan ruhsatsız bir köpeğe sahip olunması veya havlamanın neden olduğu rahatsızlığı sınırlamak için önlem almama durumunda köpek sahibinin 200 € para cezasına çarptırılmasına neden olacağı aktarıldı. Meclis Çevre Komitesi'nde dün görüşülmeye başlayan "2022 tarihli Köpekler (Değişiklik) Yasası" hükümlerinin dün incelenmeye başlandığı vurgulanan haberde, ilgili yasa tasarısıyla özellikle 18 yaşının altındaki hiç kimsenin, yetkili kurumdan sahiplik izni almadan köpek sahibi olamayacağı, sahiplik lisansı ücretlerinin kısırlaştırılmış köpekler için 5 €, kısırlaştırılmamış köpekler içinse 30 €'ya kadar çıkacağı ve ruhsatsız, kayıtsız köpek sahibi olan, yetkili makamı aldatmaya çalışan, köpeği terk eden veya kaçmasına engel olacak tedbirleri almayan, köpeği serbest bırakan vb. her kimsenin bir suç işlemiş olacağı ve 2.000 €’ya kadar para cezasına çarptırılacağı vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • Bir bileklikle hayatlarını kazanıyorlar ve okuyorlar

“Tedbirden yararlanan hükümlü sayısı arttı”, “Pedofililer, tecavüzcüler ve katiller hariç” üst başlıklarıyla verilen haberde, elektronik bileklik izleme sisteminin bugüne kadar onlarca hükümlüde kullanıldığı ve ilgililerin cezalarının bir kısmında cezaevi dışında çalışıp okumalarına da olanak sağladığı aktarıldı. Haberin detayında, elektronik bileklikle hangi hükümlülerin cezaevinden çıkarılacağına veya açık cezaevine geçirileceğine vb konulara bugün artık mahkemelerin değil, Cezaevi Müdürü’nün de üyesi olduğu Merkezi Cezaevi Tasnif Komisyonu’nun karar verdiği hatırlatıldı.

  • Kiracılar ödemiyor

“Tahsilat için koşturuyorlar” üst başlığıyla verilen haberde, devletin bugüne kadar toplam 377.621 Euro talep ettiği 31 davayı mahkemeye götürdüğü, 1.1 milyon Euro değerindeki 144 dava içinse anlaşmaya varıldığı aktarıldı. Haberin detayında, Kıbrıslı Türk Gayrimenkul Yönetim Hizmeti’nin; ticari gayrimenkul, zirai arsa ve konutların sözleşmeli hak sahiplerinin kira borçlarının hızla 8,5 milyon Euro'ya çıkmasına neden olan müsamaha ve sürekli tahsil edilememe durumuna son verdiği ve tahsilatların sözleşmeli olarak istihdam edilen ve "toplayıcı" rolüne sahip 10 geçici işçi tarafından yapılmaya başlandığı vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Maliyet kontrolden çıktı

“Kıbrıs'ta daha ucuz elektrik için altyapı ve teknoloji yok” üst başlıklı haberde; doğalgazın 3 yıl sonra kullanıma gireceği duyurusunun boş bir vaat gibi görünmesinin yanında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin elektrik maliyetlerini dizginleyemediği vurgulanıyor. Haberin detayında, doğal gaz için ağ geliştirme çalışmasının 2024 yılında teslim edileceği ancak depolama sistemleri için sürecin ileri düzeyde olmadığı hatırlatılırken, yakın gelecekte yabancı petrol rafinerilerinden ve pahalı yakıcılarda bağımsızlık için öngörülebilir bir alternatif olmadığı vurgulandı.

  • Ölümcül Marburg virüsü

“Ebola varyantı - ölüm oranı %88'e ulaşıyor” üst başlıklı haberde; sağlık yetkilileri gelişmeleri izlediği ve endişelenecek bir şey olmadığı ancak Afrika'ya seyahat edecek kişilerin ekstra dikkatli olması gerektiği belirtildi. Haberin detayında, virüsün aşısı olmaması nedeniyle hastalanan neredeyse herkesin hayatını kaybettiği aktarıldı.

  • Görüşmelerde önemli ilerleme

“Yunanistan - Türkiye olumlu gündem konularının dördüncü toplantısı dün gerçekleşti” üst başlıklı haberde; Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın gerçekleştirdiği son toplantının aynı zamanda bir sonraki üst düzey toplantıda imzalanabilecek ilgili anlaşmaları sonuçlandırmak için çerçeveyi de belirlediği belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • Turistler, sunduğumuzdan farklı bir turizm türü arıyor

“İngiliz ve Alman büyükelçilerinden turizm sezonu öncesi mesaj”, “Turistler paket tatilleri sevmiyor” alt başlıklarıyla verilen haberde; İngiltere ve Almanya'nın Kıbrıs'taki büyükelçileri, önümüzdeki dönemde başlaması beklenen yeni turizm sezonu nedeniyle Kıbrıs'ın turizm modelinin değiştirilmesi ve “her şey dahil” paket uygulamasından vazgeçilmesi yönünde mesajlar gönderdiği belirtildi. Haberin detayında, İngiltere'nin Kıbrıs Yüksek Komiseri İrfan Siddiq’ın, Kıbrıs Turizm İşletmeleri Birliği'nin yıllık konferansında yaptığı konuşmada, "Kıbrıs'taki etkileyici ve yüksek İngiliz turist seviyelerini koruyabiliriz", ancak "kültür, miras, şarap imalathaneleri ve tarım turizmi gibi alanları araştırarak turistlerin kendi gündemlerini geliştirmesiyle, geleneksel paket modelinden daha bağımsız ve uzmanlaşmış turizme geçmeye ihtiyacımız var" dediği aktarıldı. Haberde, Almanya'nın Kıbrıs Büyükelçisi Anke Slim’in de, kendisini doğada yürümeyi seven tipik bir Alman turist olarak nitelendirerek, "Alman turistler paket tatillerden hoşlanmıyor, bireysel seçimleri, bisiklete binmeyi, yürümeyi tercih ediyorlar ve Kıbrıs tüm bunları güzel plajlar, Bizans kiliseleri ve arkeolojik alanlar gibi çeşitli aktivitelerle sunuyor" dediği vurguladığı ve Almanların da tarım turizmini sevdiğini ve bunun daha da geliştirilebilecek bir şey olduğunu sözlerine eklediği aktarıldı.

  • Baf Belediyesi çalışanları 24 saatlik uyarı grevine gidiyor

“Karar oybirliğiyle alındı” alt başlıklı haberde; belediyede örgütlü sendikalın açıklamasında, Baf Belediyesi personelinin, "Baf Belediyesi Belediye Meclisi'nin Toplu İş Sözleşmesi ve Mevzuatı ihlal eden tek taraflı kararlarını" protesto etmek için 4 Nisan Salı günü 24 saatlik uyarı grevine gideceği belirtildi. Haberin detayında, personeli söz konusu kararı almaya iten nedenlerin özellikle Toplu İş Sözleşmesi'nin maddelerinin ve personel hastalık izinlerine ilişkin mevzuatın sürekli olarak ihlal edilmesi olduğu vurgulandı.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.