Basın Özetleri 22.03.2023

Filelefteros Gazetesi “%12 cezasında değişiklik üzerinde çalışıyorlar”, Politis Gazetesi “Göçmenlik Dairesi destekledi ve Nouris gözlerini kapattı”, Alithia Gazetesi “Bizim kendi tahvillerimiz kırmızı krediler”, Haravgi Gazetesi “Tehlikeli apartmanlar için 10 yıl sonra eylem planı” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • %12 cezasında değişiklik üzerinde çalışıyorlar

“Emeklilik cezasının değiştirilmesi ve düşürülmesi tartışılacak” alt başlıklı haberde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yiannis Panagiotou’nun dün, hükümetin düşük emekli maaşlarını %5 oranında artırma niyetini doğruladı ve artışın Sosyal Refah Müsteşarı’nın destek planı tarafından da desteklenediği açıklandı. Haberin detayında, 30 bine yakın düşük maaşlı emekliyi destekleyecek artışın Haziran ayında Meclis'e sunulacak olan ek bütçeye dahil edilmesi için çaba sarf edildiğini doğrulandı. 65 yerine 63 yaşında emekli olanlara %12'lik ceza uygulanması sorulması üzerine belirli yüzdelerin tesadüfi olmadığı belirtilirken, bununla birlikte, bugün belirli bir yüzdeyi değiştirme veya azaltma olasılığının olup olmadığını netleştirmek için verilerin güncellenmesi ve yeni bir çalışma yapılmasının talep edildiği vurgulandı. Haberde ayrıca, %12'lik ceza konusunun Uluslararası Çalışma Bürosu'nun yardımıyla genel emeklilik reformu bağlamında inceleneceği de belirtildi.

  • Genel Sağlık Sistemi ve “Sağlık” Hastanesi’ne yeni bir soluk

Haberin detayında, Kıbrıs'ta şimdiye kadar dışlanan birkaç özel hastaneden biri olan Limasol'daki "Sağlık" Hastanesi'ne Genel Sağlık Sistemi'ne katılacağına dair söylentilerin son günlerde daha da yoğunlaştığı belirtildi. Son 24 saat içinde ortaya çıkan bazı bilgilere göre, Genel Sağlık Sistemi'ne katılacak hastanenin bünyesinde bulundurduğu Kaza ve Acil Servisi'nin de sisteme dahil edilmesinin amaçlandığı aktarılan haberde, Limasol’daki hastalar için bu gelişmenin oldukça olumlu olduğu ifade edildi. Haberde ayrıca, hastanenin yeni sahiplerinin Sağlık Sigortası Kurumu ile bir anlaşma yapma niyetinin uzun süredir devam ettiği de belirtildi.


Politis Gazetesi

  • Göçmenlik Dairesi destekledi ve Nouris gözlerini kapattı

“Nouris ve randevuları” üst başlığıyla verilen haberde, Kıbrıs Barolar Birliği Başkanı'nın İçişleri Bakanlığı'na yazdığı mektupların, eski İçişleri Bakanı Nikos Nuris'in Nüfus ve Göç Arşivi'ndeki atamalarla kurulan gizli anlaşmadan haberdar olduğunu gösterdiği vurgulandı. Haberin detayında, eski İçişleri Bakanı Nikos Nouris'in bilgisi dahilinde, bir yandan Göçmenlik Dairesi'ndeki çevrimiçi randevu düzenleme platformunun, diğer yandan devletin kurulan dolandırıcılığa karşı kayıtsızlığının kullanılmaya devam ettiği belirtildi. Baf Barosu başkanı Savvas Zannoupas ve Kıbrıs Barolar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Christos Cleridis'in İçişleri Bakanlığı ve Göçmenlik Dairesi ile karşılıklı mektuplaşmalarının bu bulguları ortaya çıkardığı aktarılan haberde, hem Zannoupas hem de Kleridis'in bu hususta alarma geçtiği ifade edildi.

  • Kira yardımında artış

Haberin detayında, prosedürlerin basitleştirilmesinin, bir yandan daha değerli muamele ve diğer yandan bürokrasinin azaltılmasıyla, başvuruların daha hızlı incelenmesi amacıyla ilk kez uygulanacak ve belirlenecek belirli kriterler ile sağlanacağı belirtildi. Hükümetin kiralardaki yüksek artıştan etkilenen hak sahiplerini desteklemeyi amaçlayan destek tedbiri amacıyla, gelir ve mülk kriterlerindeki değişikliklerin yanı sıra yerinden edilmiş kişiler için kira yardımında bir artış planlaladığı aktarılan haberde, İçişleri Bakanlığı’nın bu doğrultuda, yeni kriterlerin belirlenmesi ve sübvansiyon miktarının artırılması ile kira yardımı planını revize etme sürecinde olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca, kiralardaki yüksek artış nedeniyle hak sahiplerini güçlendirmeyi amaçlayan bir konunun yeni bakanın öncelikler listesinde ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.


Alithia Gazetesi

  • Bizim kendi tahvillerimiz kırmızı krediler

“Önleyici yeniden yapılandırma mekanizması için Annita Dimitriou'nun tavsiyesi” üst başlıklı haberde; Kıbrıs bankalarının Credit Suisse tahvillerine maruz kalmayacağı ve dolayısıyla çöküş riski taşımadığı belirtildi. Haberin detayında, Merkez Bankası’nın, yerli bankacılık sistemindeki en büyük sorun olan kırmızı krediler konusunda endişeli olduğu ve bankacılara diş biliyor gibi göründüğü vurgulandı. DİSİ Başkanı ve Meclis Başkanı Annita Dimitriou, kredi borçlularını sıkıştırmak için Merkez Bankası'na teklif sunduğu belirtilirken, Merkez Bankası Müdürü Herodotus ise sürdürülebilir yeniden yapılandırmaların ve faiz oranlarının sağlanmasına ilişkin kritik konuları gündeme getirdiği aktarıldı.

  • Yunanistan ve Türkiye arasındaki gizli diyalog

Haberin detayında, 20 gün boyunca Yunanistan ve Türkiye’nin dışişleri bakanlıkları temas halinde olduğu belirtildi. Haberde, Brüksel'de gerçekleşen Nikos Dendias – Mevlüt Çavuşoğlu toplantısında bir yandan Güvenlik Konseyi, diğer yandan ise Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliği’nde karşılıklı destek anlaşması öncesi hazırlıklar yapıldığı vurgulandı.


Haravgi Gazetesi

  • Tehlikeli apartmanlar için 10 yıl sonra eylem planı

“İçişleri Bakanı planını heyecanla sundu” alt başlığıyla verilen haberde; AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun, tehlikeli apartmanlarla ilgili kararın, önceki hükümetim affedilemez bir ihmali ve cezai kayıtsızlığını gösterdiğini söylediği aktarıldı. Haberin detayında, mevcut hükümetin, uygun olmayan apartmanlarda yaşayan insanlara güvenli barınma sağlama sorumluluğuna sahip olduğu belirtilirken, AKEL’in, eylem planına ilişkin görüşlerini sunmaya hazır olduğunu açıkladığı aktarıldı.

  • Fotovoltaik kurulumu için bir yığın belge

Haberin detayında, tüm gezegenin enerji kriziyle sarsıldığı ve Kıbrıs'taki evler ile işyerlerinin, vergiyle birlikte Avrupa'daki belki de en pahalı elektriği ödediği bir zamanda, devlet hizmetlerinin fotovoltaik kurulumuna izin vermesi için 8 ile 10 ay ve bir yığın belge gerektiği aktarıldı. İlgili durumun Meclis Enerji Komitesi’nin dün gerçekleşen oturumunda gündeme geldiği ve çoğu durumda başvuru sürecin yıllar aldığı, başvuruların yönetiminde tek bir sistem uygulanmadığı ve sonuç olarak her yerel yönetimin kendi kurallarını uyguladığı vurgulanarak, İçişleri Bakanlığı kararnameler ile binlerce hane ve işyerinin fotovoltaik sistem kurma imkanından tamamen mahrum bırakıldığı vurgulandı.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.